Šta je novo?

Password?

nikad_prvi

Slavan
Učlanjen(a)
27.11.2006
Poena
319
****mli ga

MacBookPro, kako isključiti password jer je pametnim glavama to promaklo kod pamćenja, kažu to nam nikad do sada nije trebalo a comp je star oko 6 mjeseci i pokušao sam nešto instalirati kad ono traži user i password i neće dalje.

Postoji li način da se ova opcije isključi ili kako ovo riješiti....

On verovatno traži admin password, da bi nešto mogao da instalira van direktorijuma tvog korisnika. Jedino rešenje ti je formatiranje diska, pa nova instalacija sistema.
UNIX je to..admin i njegova šifra su zakon :)

Ja sad ne mogu da se setim... Ali ako ukljucis SU nalog (su nisam siguran od cega je skracenica ali to se koristi na unixu kao ultimativni password a kod mac-a je po defaultu iskljucen) da li ce ti dati da ga aktivirash bez admin passworda? 99% da nece ali ... :/ ?

su=superuser

Probaj prvo sa njihovim pass-om je ne vjerujem da im je aktiviran još jedan admin nalog. Hoće OS X da traži i od admin pass, a da ne upiše njegov nalog...

Ali, ako od toga nema sreće, samo reinstalacija sistema...

???

mac os x 10.4.9 i neće tj. više ja ne znam nego što neće.

Ovu upustvo radi do trenutka kada treba stisnuti reset password button jer toga kod mene nema traži mi old password i da ukucam novi ali je ne mogu preskočiti old password..:smash::wall::wall:.

cek, cek!

"Resetting the original administrator account password"

2. Choose Reset Password from the Installer menu (or Utilities menu in Mac OS X 10.4 Tiger).

3. Select your Mac OS X hard disk volume.

4. Set the user name of your original administrator account.

5. Enter a new password.

jel neko probao ovo??? to znaci da svako moze da "otkljuca" moj folder na Mac OS X harddisku ako ima instalacioni CD Mac OS X-a ???????

@nikad_prvi zao mi je ovo sto kazem ali drago mi je sto ti trazi password! u suprotnom bi bila katastrofa! svko bi mogao da oktljuca user foldera ako ima instalacioni CD sa Mac OS X!!
Na winu postoje oni Win CD boot diskovi i aplikacije za resetovanje passworda (npr. BartPE) i WinXP admin password mozes resetovati za cca 10 min sa tim diskom.

btw SU ne moze da se postavi bez admin. sifre!... sad sam probao. (castor: 10x for tip :))

Poslednja izmena:
?

@nikad_prvi zao mi je ovo sto kazem ali drago mi je sto ti trazi password! u suprotnom bi bila katastrofa! svko bi mogao da oktljuca user foldera ako ima instalacioni CD sa Mac OS X!!

Ne kontam.................:smash::smash::smash:..............ja nisam uspio da peromijenim password.

P.S. Izvini ali daj malo na jeziku kojeg razumijemo ( bar ja da ga razumijem )

zao mi je sto nisi uspeo da resetujesh sifru na ovaj nacin

ali mi je drago sto sifra ne moze da se resetuje na taj nacin jer bi to predstavljao veliki "sigurnosni" problem tj. svako bi mogao da ti resetuje sifru vrlo lako!

ne znam kako da napisem jasnije od ovoga.

UNIX je to, bato! Nema tu ništa tako lako. Jedino što je ovaj sa najboljim GUIjem... :d

^ WORD :D

@nikad_prvi: Nažalost, i nećeš uspeti da ga otključaš bez reinstalacije, jer je i poenta da niko ko ne zna admin pass (ili pass korisnika koji je admin) ne može da prismrdi sistemu. Kad bi postojala neka jednostavna zaobilaznica, verovatno danas ne bi bilo interneta kakvog ga znamo :)

E da, ali u čemu je problem. Prekopiraj svoj Home folder na neki drugi disk, formatiraj sistemski, stavi sistem i posle vrati svoj Home folder i imaćeš za vrlo malo vremena potpuno operativnu mašinu :)

Ako je OS baziran na Unixu zar ne može samo da se obriše šifra iz /etc/shadow i posle da se postavi nova?

jel moze da se pristupi necijem home folderu bez sifre kada je mashina u target modu??

2 zeleni zub
Čini mi se da ne može tako lako... Da bi to uradio, ipak ti treba admin pass jer se to nalazi na Mac-u u /private/etc, a to običnom korisniku nije dostupno za manipulaciju. Čak i da npr. sa Deeper-om omogućiš sakrivene fajlove u Finder-u, opet ti treba admin pass za potvrdu brisanja. Takođe, ako ćeš preko terminala da pristupiš tom folder-u, opet ti treba admin pass, jer preko sudo komande možeš jedino da obrišeš taj fajl...

Obrni, okreni - neće da može...

2 kovacm
kovacm je napisao(la):
to znaci da svako moze da "otkljuca" moj folder na Mac OS X harddisku ako ima instalacioni CD Mac OS X-a ?

Pazi, Mac ne treba da ide ni kod koga osim u Mac servis. :d:d:d Prema tome, samo oni mogu da ti "otključaju" Home folder... :whip: Mada je i to diskutabilno, jer UNIX je to bato! :d:d:d Čini mi se da ne može tako jednostavno da se odradi kopiranje fajlova iz korisničkog Home foldera sa postavljenim dozvolama. To ide malo teže na UNIX-u...

b)
Čini mi se da ne može, jer to mijenja samo način rada (na određeni način), a ne dozvole fajlova na sistemu...

Možda bi neki bolji poznavalac UNIX sistema sa foruma mogao više da pomogne... Jer, ipak se zna šta je UNIX (sve je moguće i ništa nije moguće, zavisno od znanja, strpljenja i želje)...

Pozdrav.

2 zeleni zub
Čini mi se da ne može tako lako...
Obrni, okreni - neće da može...

Naravno da bi se to uradilo mora disk da se zakači na drugu mašinu... Na drugog Mac-a ili na neki PC sa Linuxom sa r/w podrškom za hfsplus. Mauntuje se / particija i promene se /etc/shadow i /etc/passwd fajlovi.

Samo me zanimalo da li ti fajlovi postoje na Mac OSu.

Naravno da bi se to uradilo mora disk da se zakači na drugu mašinu... Na drugog Mac-a ili na neki PC sa Linuxom sa r/w podrškom za hfsplus. Mauntuje se / particija i promene se /etc/shadow i /etc/passwd fajlovi.

Samo me zanimalo da li ti fajlovi postoje na Mac OSu.

to sam i ja pitao da li moze kad se zakaci na drugu masinu (target mod - ne moras ni da vadis harddisk iz masine!!) ?

Fajlovi postoje, to uopšte nije pitanje. Pitanje je da li može da se to promijeni. Koliko ja znam o UNIX-u (a ne znam ništa puno), fajlovi u kojima se čuvaju lozinke su kriptovani i ne može ih dragi Bog pročitati ili ispraviti upisivanjem novih... Daj neka neko kaže da nisam u pravu, svima će nam biti lakše...

Koliko ja znam o UNIX-u (a ne znam ništa puno), fajlovi u kojima se čuvaju lozinke su kriptovani i ne može ih dragi Bog pročitati ili ispraviti upisivanjem novih... Daj neka neko kaže da nisam u pravu, svima će nam biti lakše...

Nisi upravu. Fajlovi nisu kriptovani uopšte. Samo je šifra u shadow fajlu kriptovana.

Šifra se veoma lako resetuje tako što jednostavno obrišeš tu kriptovanu šifru iz shadow fajla. Za to naravno moraš da tu particiju mountuješ na drugoj mašini kao root .

Još je lakše ako je instaliran sudo i ako imaš usera koji može da ga koristi, onda ti ne treba druga mašina (samo otkucaš sudo passwd).

Šifra se veoma lako resetuje tako što jednostavno obrišeš tu kriptovanu šifru iz shadow fajla. Za to naravno moraš da tu particiju mountuješ na drugoj mašini kao root .

a da li mozes da mountujes particiju na drugoj masini kao root a da nemas password koji je bio na toj masini iz koje si izvadio harddisk?

2 zeleni_zub
Na to sam mislio, samo sam se pogrešno odrazio... :d

a da li mozes da mountujes particiju na drugoj masini kao root a da nemas password koji je bio na toj masini iz koje si izvadio harddisk?

Možeš. Samo se na toj drugoj mašini uloguješ kao root (root nalog sa te druge mašine) i bez problema možeš da mount-uješ sve particije koje postoje na računaru (i da im pristupaš bez ograničenja).

znaci ako ti neko ukrade disk dzaba prava pristupa :D ...

jedino resenje je da se enkriptuje ceo disk?

ili da se napravi DMG fajl sa passwordom pa na bilo kojoj kod masini da ga mount-ujesh trazice pass za taj DMG fajl (bolje nego pass na zip/rar jer ceo system moze normalno da koristi DMG fajl kao hardidsk sve dok je mount-ovan) + DMG fajl moze da se enkriptuje.

znaci ako ti neko ukrade disk dzaba prava pristupa :D ...

jedino resenje je da se enkriptuje ceo disk?

Da. Ako podaci nisu enkriptovani svako ko ima fizički pristup disku može da im pristupi.

Malo kasnim ali...

E ovako password vam ništa ne znači jer se može vrlo lako resetovati....

Na mom macboocpro na kojem je bio 10.4.9 softwer i password koji nisam znao ostupak je sledeći: ( tip je to uradio za tri minute )

Ubacio je instalaciski cd i krenuo u klasičano podizanje sistema sa cd-a na prvoj opciji je izabrao resset password tu je dodao mene kao novog korisnika a starog snimio kao home users folder ili tako nešto i njega ( stari acaunt ) izlogovao a moj nalog logovao i ja sam vidio sve njegove podatke i sve ostalo.

Gore u jednom odgovoru nešto je slično i objašnjeno.

I sad sve radi tako da ne znam čemu ovolika prepirka i skupštinsko zasijedanje jer je postupak bezveze samo meni je bilo čudo jer mi je ovo prvi Mac u životu i prvi put se susrećem sa njim..
P.S Imam još pitanja ali ću otvoriti novu temu....

nije "preperika", upravo ovo sto si ti opisao niko nije potvrdio da je licno uradio vec su svi znali samo teoriju :) :)

?

Prijatelju ja sam ovo gledao i mogu to da uradim bez problema nija napamet priča evo moje nove teme sa pitanjima pa sam prosudi koliko se ja razumijem u Mac Apple.

Kako je to izgledalo malo mi je nejasno da to niko nije prije mi objasnio ili da sam otkrio nešto extra.... čak naprotiv jedna bezveze fora ...

Pa upravo to ti je gore u 7-om postu kovacm i objasnio, šta i kako treba da se uradi, isto ono što si ti otišao kod nekoga i to ti je taj neko uradio umjesto tebe...

Ne vidim u čemu je sad problem? Niko tebe ne napada, samo smo razmjenjivali mišljenja oko mogućnosti/nemogućnosti kopiranja podataka i user foldera UNIX sistema, jer je OS X u osnovi baš UNIX. A ako očekuješ sterilnu temu sa postovima koji se tiču samo tvog pitanja, onda mislim da takav forum na ovoj planeti ne postoji, NHF... :wave:

Pozdrav.

sory sve razumijem samo sam se malo zanijeo svojim problemima sa kompom:wave::wave::wave:

Nazad
Vrh Dno