Šta je novo?

Pasivno hlađen pc...

Rapid

Slavan
Učlanjen(a)
18.10.2006
Poena
319
Nisam bio baš siguran gde ovo da postavim, pa ajd' ovde da stavim...
Hteo bih da nabacim pasivno napajanje i pasivni kuler na procesor. (znači hoću potpunu tišinu)
Imam Sempron 64 2500+
Mašina u glavnom služi za download, al' i muziku i filmove..
Je l' bi moglo ovo da se uradi i koliko bi para to sve izašlo?
E da, preporučite mi i kuler i napajanje :p
A'e thx ; )

Predlog: Thermaltake Sonic Tower

Prilozi

• Tihi.jpg
    Tihi.jpg
    197.3 KB · Pregleda: 310
Jos jedna preporuka za TT Sonic Tower. Kod mene hladi prilicno vruc primerak Athlona XP @ 2,2GHz @ 1,825V bez dodatnog ventilatora. Duduse kuciste je solidno provetreno, ali tvoj proc bi trebao opusteno da ohladi i da nije...

ja npr. moj cpu iz potpisa mogu da undervoltujem sa 1.55 na 1.35 i da sa obicnim CM hladnjakom znaci telo sa 8cm ventom i bez venta moze daradiu ful loadu dosta dugo a kad nije oterecen ko zna koliko
napajanje imas antec meni se cini phantom ali on je dosta sukp uzmes neko sa 12cm ventom stavis ga na 5v i bez problema na hard stavi gumice tamo gde ga srafis (ako ga srafis)
graficku zavisi koju imas ali ako neigras igrice uzmi bilo koju krdzi i sa pasivnim hladjenjem mada imas 6600 ili 6600gt ili nesto nivje tipa 7300gs a ao neki pu odigras neku igru imas da nadjes gainward 7600gs sa ddr3 sa pasivnim meni se cini da ima emaniac ali je ona odradio pencil mod tako da je mora da stavi venta da duva
pozdrav

Je l' pametno da na sadašnjem kinezu od napajanja smanjim kuler sa 12 na 7 volti?
Privremeno rešenje, čisto da se ne dere toliko.. : )

jako je tesko uraditi silent spravu, prva prepreka je lova, zatim tehnicka resenja nekih komponenti koje donekle mozes da ublazis, ali i dalje to nije to. mozda da osmislis neku konstrukciju kucista, uradis zvucnu izloaciju, ali i dalje to nije to. Koliko god utisao komp i dalje ces ga cuti veruj mi i nikada neces biti zadovoljan. Drugi ce te gledati u cudu i pitati da li je komp upaljen a ti ces nervozno odgovoriti vidis da jeste zar ne cujes! :)
nikada neces moci izbaciti sve ventilatore iz racunara, zato nemoj bacati pare na skupo fanless napajanje radi tog jednog ventilatora. stavi neko napajanje sa 12cm fanom, cm silent tower, a spreda neku 12icu ventilator sa oborenim naponom ali po mogucnosti da duva preko hdd kako bi i njega malo o'ladio. znaci sveukupno dva ventilatora u kucistu. taj ventilator sa prednje strane stavi na gumene sarafcice ili napravi od podloge za mis izolaciju kako bi umanjio vibracije ventilatora na kuciste. hdd stavi na gumene kanape i to je to + neko kvalitetno kuciste tipa chieftec i sl.

Hteo bih da nabacim pasivno napajanje i pasivni kuler na procesor.

Ako hoces samo to, nemas puno da lupas glavu, sto se tice napajanja jedini fanless kod nas je antec phantom, cini mi se da ima 350w i 500w, a za procesor ciljaj nesto sa sto vecim telom sto mozes da nadjes i platis (znaci neki tuniq/infinity/ninja/tr120/mozda gemini).
Medjutim, to ce te olaksati za ~200e a i dalje neces imati

(znači hoću potpunu tišinu)

Prvo, kada sve ostalo pogasis shvatis da se hardovi deru ko ludi (cak i u idle). Sem sto se deru takodje prave i gomilu vibracija koje od jednog standardnog kinez kucista prave orkestar.
Drugo, ako zaista stavis sve fanless imaces 4 veoma topla tela u kucistu (ili vise), sto bez ikakvog ubacivanja/izbacivanja vazduha nema sanse da radi 24/7 (pretpostavljam da je to cilj posto je download masina) bez obzira kakav si kuler stavio na proc (a cak ako on i pregura nesto drugo ce sagoreti/sasusiti se).

Neki predlog ukratko bi bio:
Kvalitetno napajanje, neko koje dolazi sa tihim temp regulisanim ventilatorom, solidan kuler bez fana na procesor, jedna 12ica napred jedna nazad, obe na 7v (ili probas na 5v ako su bolje) i elasticno vesanje diskova.
Ovo resenje bi trebalo da te skrati za <100e, a ukupni ucinak bi trebalo da bude priblizan fanless kompu, tj na preko 1m daljine ili ako je kanta pod stolom efekat je isti.

p.s. za sta god se odlucis za pravu tisinu ce ti trebati dobro kuciste. ***, tisina je skup sport.

Nisam bio baš siguran gde ovo da postavim, pa ajd' ovde da stavim...
Hteo bih da nabacim pasivno napajanje i pasivni kuler na procesor. (znači hoću potpunu tišinu)
Imam Sempron 64 2500+
Mašina u glavnom služi za download, al' i muziku i filmove..
Je l' bi moglo ovo da se uradi i koliko bi para to sve izašlo?
E da, preporučite mi i kuler i napajanje :p
A'e thx ; )

Phantom zaboravi...izuzetno je skup (180-200 eura) i ima ga smisla uzeti samo ako novac ne predstavlja problem (sto kod tebe pretpostavljam nije slucaj). Uzmi, kako drugi rekose sonic tower (samo je pitanje da li mozes da ga nadjes u zemlji Srbiji sada) ili pak CoolerMaster GeminiII, i Chieftec 350W napajanje koje je prakticno necujno za manje zahtjevne masine (za te pare, za tih 40-ak eura, ne mozes naci tise a bolje napajanje).

Poslije svega ovoga ostaje samo da se nadas da te nije zapao kakav pistav harddisk... :)

Poslednja izmena:
Hmm..E'o ovako, privremeno rešenje...
Smanjio sam kineza na 5v, i jako je tih.
Sad ga testiram, da vidim koliko će da izdrži (njuškam da se ne oseti nešto pregorelo redovno :p )
CPU kuler (box amd) sam smanjio speedfanom na 50% i maltene je nečujan, a temperatura ne prelazi 35c.
Ali...Imam problem, komp se resetuje od sebe (bilo posle dužeg ili kraćeg vremena) ako ventilator CPUa ne radi punom brzinom...
Zašto se ovo dešava, a temperatura uopšte nije velika..?

btw:

Šta je temp3?
I zašto je uvek tako velika (na svim kompovima koje sam imao da sada) ?
I kako da namestim da speedfan pamti podešavanja brzine kulera (da ne moram da ga startujem i podešavam svaki put kad uključim komp) ?

btwbtw:
hard disk se stvarno mnogo dere : )
poslepodne-rezanje mousepad-a : )

Poslednja izmena:
eto, resetuje se, verovatno zbog temperature ili nekog podesavanja u biosu, pogledaj koju granicu za max temp. proceosra si stavio. batali te speedfanove, mislim ok su, ali znaju da lazu, stavi ruku na telo hladnjaka i ako se ne opeces temp je ok.
promeni pastu, promeni cooler, na napajanju nemoj da smanjujes napon ventilatora ili ga bar povecaj na 7v! mozda i zato resetuje komp.
podlogu misa rezes za ventilator, a za hdd koristi gumeno uze, ja sam uzeo one gumena rastegljiva uzad za pakovanje stvari, isekao i izvadio te gume i na to "obesio" hard diskove... posto imas kineza i klasicni kavez za hdd onda hdd stavi u kavez gde je optika,...

Zbog napajanja se ne resetuje sigurno (zbog procesora je sigurno jer se dešava i kad mi je napajanje na 12v.).
Napajanje je za sad hladno baš..Kao i hladnjak na procesoru..Možda je nešto do bios-a, pogledaću..

Je l' pametno da na sadašnjem kinezu od napajanja smanjim kuler sa 12 na 7 volti?
Privremeno rešenje, čisto da se ne dere toliko.. : )

Ja sam moje umodovao na 5V.
Konfiguracija iz potpisa.

Hint1: više struje mi vuče ovaj GF6600 nego GF7300GT (DDR3 - Overclock-ovana)
Hint2: Topliji vazduh izbacuju 2 8-ice iz kućišta nego samo napajanje.

Provalio sam, resetuje se kad se procesor malo više optereti (rezanje diska, igranje, tv tuner)..
Al' ok je ako stavim da duva 100%..
Za ostale stvari je na 50% stabilan, već nekoliko sati..
Kućište mi je otvoreno, kuler i napajanje hladni.
E sad mi samo još recite kako da odradim da mi speedfan (ili ako postoji neki drugi program) pamti da kuler radi na 50%, da ga ne podešavam pri svakom uključenju kompa?

A koju plocu imas? Na mnogim plocama moze iz BIOS-a da se podesi regulacija brzine ventilatora.

Imam neku msi, al' je zaključan broj obrtaja, jedino speedfan-om mogu da ga smanjim..
I još jedno pitanje..
Da li šteti hdd-u ako radi u ne-horizontalnom položaju?
Pošto sam ga okačio o gumice,al' mi je nagnut napred za jedno 30°..

Da li šteti hdd-u ako radi u ne-horizontalnom položaju?
Pošto sam ga okačio o gumice,al' mi je nagnut napred za jedno 30°..
Koliko znam HDD mozes da okrenes kako hocjes on cje da radi normalno.

Provalio sam, resetuje se kad se procesor malo više optereti (rezanje diska, igranje, tv tuner)..
Al' ok je ako stavim da duva 100%..
Za ostale stvari je na 50% stabilan, već nekoliko sati..
Kućište mi je otvoreno, kuler i napajanje hladni.
E sad mi samo još recite kako da odradim da mi speedfan (ili ako postoji neki drugi program) pamti da kuler radi na 50%, da ga ne podešavam pri svakom uključenju kompa?

Ukoliko ti procesor nije overklokovan, nikako ne bi smio da ti resetuje masinu. Prije ce biti da nije dobro montiran (da imas opiljaka ili prasine koji smetaju pravilnom i potpunom naleganju istog). SKini ga, pregledaj dobro povrsine proca i kulera, pa namazi novu pastu (pri tom pazeci da sve bude maksimalno cisto).

Skontao sam šta resetuje mašinu.
Softverski je bio problem...Neki fajl SlowDownCpu.exe , sad sam ga obrisao i sve radi dobro.

Btw: nema šanse da sad bacam pare na neko drugo napajanje, kad je običan kinez sa 80mm ekstra tih :p Mislim da ne može tiše od ovoga (sem pasivno hlađenje svugde), a nisam uložio ništa para :p

Poslednja izmena:
Skontao sam šta resetuje mašinu.
Softverski je bio problem...Neki fajl SlowDownCpu.exe , sad sam ga obrisao i sve radi dobro.

Btw: nema šanse da sad bacam pare na neko drugo napajanje, kad je običan kinez sa 80mm ekstra tih :p Mislim da ne može tiše od ovoga (sem pasivno hlađenje svugde), a nisam uložio ništa para :p

Bilo bi dobro da nekako prekontrolises za koliko je to povecalo temperaturu u samom napajanju, ta napajanja nisu previse pouzdana ni kada rade po specifikacijama, a ti ga sada jos teras na vecim temperaturama od predvidjenih.
Cisto da ne bi posle bacao pare na novu plocu ili procesor ili diskove ili nedaj boze sve zajedno...

A kako to da proverim?

btw:
E'o posle 4 dana non-stop rada ono je hladno i izduvava hladan vazduh.

To se zove oksimoron :d

Jedna stvar -u speedfan-u nije temp1 uvek temperatura procesora, cak stavise najcesce temp1 i nije temperatura procesora. Tipujem da je temp3 temperatura tvog procesora.

Ko bi mogao da poveruje da sempron sa pretpostavljam box kulerom radi na 35 stepeni?

Poslednja izmena:
Vrh Dno