Šta je novo?

Particije

Izvini ali ovo HPT366 ne razumem? :d Mislis na kontroler,mislim da me to podseca na to!?
Jeste D veca ali nisam znao da i ona utice na rad C,moracu da mu flesujem onda BIOS pa da probamo sada recimo Windows 2000 pa ce mu biti sigurno bolje nego sada ali to tek kad odem kuci a dotad je tema otvorena za dodatne predloge da se izbegne jurenje Windows 2000 i unistavanje tek namestene 98SE!Ako nista bar da se pojavi D,za programe i 98SE mu je 6GB dosta,pa kad se skenja i to onda nek nabaci 2000,mnogo je tu posla a uvek zove mene za to! :S:
Edit: Evo sad sam pogledao linkove za onaj BIOS (skinuo sam ga vec ranije,samo 176kb) i vidim da je u BIOS-u od 27.08.1999 ubacena podrska za HDD-ove vece od 40GB,tri meseca pre nego sto je kupljena ploca pa posto ga ploca prepoznaje izgleda da ima taj BIOS,ostali su uglavnom donosili podrske za sve brze Slot1 PIII procesore,bar tako pise u apdejt podacima,ali flesovacemo ga,mozda nadje neki Slot1 PIII do 850MHz pa da pojaca masinu!A onde pise da treba da raspakujem BIOS update fajl i snimim samo .BIN fajl na flopy i namestim boot sa flopy-a a meni je stigao sa sajta samo .exe fajl!? :p
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Kod mene na 120gb prva 8gb i druga ostalo. Davno mi rece jedan poznavalac da HD nesto sporije radi ako je veca particija na kojoj je operativni sistem od 8gb i ja ga posluso (neznam da li je istina ili nije al ajd iz postovanja ja napravio tako).

Da,ali je ovde namesteno da bude 20GB,a ne vidi se 14GB uopste a kad sam ja imao taj komp i meni je bio podeljen na 2 particije ali je HDD bio od 13GB pa su bile mnogo manje ali je HDD riknuo a vidjao sam u potpisima pojedinaca da imaju HDD-ove od po 60-80GB na PII masinama pa smo i njemu uzeli 60GB ali cvrc!Sta sam BIOS update-om,ako treba da raspakujem fajl logicno je da je fajl .zip ili .rar najcesce a meni je sa sajta skinuo .exe!?
Pozdrav ,)

Lomnica_city je napisao(la):
Izvini ali ovo HPT366 ne razumem? :d Mislis na kontroler,mislim da me to podseca na to!?
HighPoint Technologies ili skraceno HPT je jedan od poznatijih proizvodjaca HDD kontrolera:
http://www.highpoint-tech.com/

Konkretno HPT366 je ATA66 kontroler koji je ugradjen na Abit BE6 ploci i izmedju ostalog u toku boot-ovanja ti se posle osnovnog POST-a pojavljuje i HPT-ov POST gde mozes da udjes u podesavanja njegovog BIOS-a ;)
Osim tog externog IDE kontrolera postoji i standardni ATA33 kontroler integrisan u BX chipset ploce, tako da na ploci imas ukupno 2+2 IDE grane s tim sto se ne preporucuje da se na HPT kace opticki uredjaji jer mogu (nije generalno pravilo, tako da zavisi od konkretnog optickig uredjaja) da se jave raznorazni problemi u radu.
Ako me secanje dobro sluzi, 2 bela konektora sa slike su od HPT366, a 2 crna su od BX-a:

be6.jpg

E zato sam te pitao da li je HDD zakacen na HPT366 ;)

Poslednja izmena:
Jeste naravno,a na crni su postavljeni originalni Teac 540E CD-ROM i neki Sony CR-RW kasnije kupljen!Kad je menjan HDD,samo je iskljucen stari a ukljucen novi na kabal,kako su sklopili tu konfiguraciju '99-te,tako je i sada!
A sta sa ovim update fajlom,jer treba da bude .bin kako kazu na sajtu i taj se fajl raspakuje iz fajla koji se skine ali je skinut .exe fajl koji se ne instalira sam od sebe,zato sam mislio da se pokrene BIOS flasher sa CD-a,zada mu se putanja do exe fajla pa nek on pokrene instalaciju i flesovanje iz Windows-a!?Nista drugo mi ne pada na pamet sta sad sa ovim .exe fajlom pa recite jel moze ovako iz Windows 98SE ili gresim!?
Pozdrav ,)

Kad je menjan HDD,samo je iskljucen stari a ukljucen novi na kabal,kako su sklopili tu konfiguraciju '99-te,tako je i sada!

A da ti nije mozda novi hard prikacen na stari 40-wire IDE kabal? To bi takodje moglo da bude uzrok problema. Ako ne znas da razlikujes 80-wire i 40-wire IDE kabal pogledaj ovu sliku (gore je stari 40-wire, dole novi 80-wire):

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/ATA_cables.jpg

Brate ako ja vidim ovde neku razliku ubi me! :d Meni oba izgledaju isto a ovaj na koji je prikacen ima jedan plavi kraj kao na drugoj slici pa moze biti da je to taj 80-wire ali se ne secam,kad sam menjao samo sam odsrafio,otkacio i zakacio novi!
Sta cu sa ovim .exe fajlom sa sajta,ne pokrece nikakvu instalaciju a i treba mi .bin fajl a na sajtu su svi .exe,ajd odgovorite brzo jer mi treba za sutra!
Pozdrav ,)

Brate ako ja vidim ovde neku razliku ubi me! :d Meni oba izgledaju isto a ovaj na koji je prikacen ima jedan plavi kraj kao na drugoj slici pa moze biti da je to taj 80-wire ali se ne secam,kad sam menjao samo sam odsrafio,otkacio i zakacio novi!
Sta cu sa ovim .exe fajlom sa sajta,ne pokrece nikakvu instalaciju a i treba mi .bin fajl a na sajtu su svi .exe,ajd odgovorite brzo jer mi treba za sutra!
Pozdrav ,)

Uff.. :) BOlje zagledaj i videces da gornji ima manje "zica" ili kako da ih nazovem vec, tacnije ima 40 a donji ima 80. Naravno, ovaj sa 80 je bolji. Ovaj drugi moze da se koristi samo za CD/DVD a da se ne oseti razlika.

Poslednja izmena:
Taj exe kad pokrenes treba da ti raspakuje *.bin, tj. to je samoraspakujuci ZIP za DOS, a mozes i da ga rucno raspakujes sa recimo WinZIP-om ili WinRAR-om (desni klik, pa extract...). Treba ti jos odgovarajuci AwdFlash.exe, pa obicna ms-dos bootabilna disketa i ta 2 fajla i to je to...

Znaci ipak se taj .exe raspakuje WinZip-om!E to sam hteo da cujem,hvala Crni bas si CAR! ;) Probacu pa javljam jel doslo do promene!
2 Swiper:
Ako moze da se koristi samo za CD-DVD a da pretpostavimo da nisam u pravu i da je na"pogresnom kablu",kako je onda stari HDD radio bez problema!?Mislim ipak da nije takav problem ali cu za svaki slucaj proveriti i to,zasad mi BIOS deluje kao najveci krivac,iako ocitava lepo velicinu ali moze biti do kontrolera pa cu mu flesnitu to cim stignem i javicu jel uspelo!
Pozdrav ,)

Nisam mogao ranije da se javim,ali juce je uspelo flesovanje BIOS-a pre koga nije hteo uopste da se pokrene kad HDD ukljucim u HTP366 slot,bio je ukljucen u jedan od onih za opticke uredjaje i sada,nakon flesovanja radi ALI...
I dalje ne vidi ostali prostor,sada ima startup ekran gde je neki screen u vezi HTP366 kontrolera,mada je bezveze jer samo prikaze particiju C i kapacitet 32... MB a u Windows-u se i dalje vidi 6GB!
Probao sam sa FDisc-om iz Windows-a ali nista,nema nikakve opcije za stvaranje particije od neparticionisanog prostora a ni ne primecuje da je C samo 6GB,uopste se ne slaze nijedna aplikacija sa Windows-om!
Sad gleda da nadje Windows 2000 pa ce da mu nabacimo a usput i formiramo opet particije od nule!Sad cu postaviti tri po 20GB!
A sad se desava jedna cudna stvar,otkako je flesovan BIOS,Windows vise ni memoriju ne primecuje kako treba,odnosno u Sistem prikazuje samo 64MB PC100 memorije koja je dosla sa racunarom a 128MB PC133 koja je kupljena pre jedno 2,2 i po godine se vise ne vidi IAKO se pri startovanju racunara lepo ocitava 192MB!?Neznam jel mu memorija koju ne vidi Windows dvostrana mozda,neznam jel ima 128MB dvostrane a tad se nisam setio da proverim kad sam otvarao kuciste da premestim prikljucak za HDD!?A masina isto radi,nimalo sporije!
Jos jedna stvar,da nije mozda problem sa HDD-om do dzampera,jel tako nesto moguce!?Ima 2 dzampera i podesen je da bude Master ali ima semu iznad gde pise u kom polozaju da se postavi za 32GB,neznam samo sta 32GB ali menjanjem mesta dzamperima u sve moguce polozaje se nista ne desava!Smori me vise ova masina!
Pozdrav ,)

Ja ti lepo rekoh da FDisk koristis uz DOS-a i da sve ispocetka isparticionises ;)
Ploca radi lepo sa starim dvostranim memorijama (nisam siguran za nove posto nisam probao), a sam kazes da je detektuje...

Nisam bas zapamtio ceo tvoj post,a ionako se FDisk otvorio u onom DOS prozoru pa sam mogao da ga koristim ali ima neke opcije tipa:
Set active partition (sad mi se cini da sam trebao da proverim da li moze da"ukljuci"D particiju koju Windows ne vidi,mozda je bas to problem)
A ima i opcija make DOS partition ili tako nesto,to mi je delovalo malo cudno pa nisam hteo bezveze da se igram dok mi drugar ne nabavi Windows 2000 CD pa cemo opet da se igramo! :D
Hvala svima na pomoci,blizu smo cilja,nadam se da ce za koji dan imati sredjenu masinu jer sam mu ja pre skoro 2 godine i prodao i kod mene,a kasnije i kod brata,je super radilo pa se osecam duznim da mu to konacno namestim kako treba!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam podrazumevao da znas da radis sa FDiskom i da si vec radio s njim :D

DOS Partition = FAT32 ;)
Prvo obrisi sve particije na njemu, pa onda kreiraj prvo primarnu od recimo 20GB ili koliko ti vec treba za sistemsku, pa extended od onoga sto ti ostane (~37GB), a Fdisk ce ti sam posle traziti da od te extended napravi logicku particiju i pitace te koliko da joj dodeli (ako hoces da imas samo 2, onda toj logickoj dodeli svih preostalih 100%).

Starije verzije FDisk-a su imale "problema" sa detektovanjem vecih particija, pa je izasla kasnije novija verzija koja je dolazila uz ME, a za 98/98SE ima da se skine sa M$-ovog sajta, ali nije problem da se odradi ni sa starim verzijama (ne mozes da ukucas u MB koliko hoces da dodelis particijama, ali pali fora sa procentima, pa bi to onda bilo ugrubo 30% i 70%). Naravno, instaliraj poslednje drajvere za HPT366 (za XP postoji samo beta verzija koja je u stvari radjena za 2000, ali radi posao uz nekoliko bubica na koje su se ljudi zalili)...

Nisam radio sa njim,ja sam imao takodje Windows 98 na njemu dok je kompjuter bio moj ali mi je par puta serviser reinstalirao sistem a tek zadnjih nekoliko godina kako se druzim sa XP-om sam to radim a kao sto znas on lako pravi particije pri instalaciji!
Neka nabavi 2000,lakse ce mu biti sa njim,nije bas neka masina za XP a ako u instalaciji 2000 nema alata za formatiranje onda ce da radi FDisk!
Sad jedno glupo pitanje,jel za 2000 bolje formatirati u FAT32 ili je on vise kao XP pa da mu formatiram particije u NTFS?
Pozdrav ,)

Win XP instalacija

Ukoliko hoćeš da instaliraš Win XP na Abit BE6 moraš disk priključiti na ATA 33
na ploči i instalacija će normalno proteći.Problem je u tome da Win XP nema drajver za HPT kontroler a ni sam Hpt nije izbacio Win XP drajver za ovaj kontroler.Nakon podizanja sistema ubaciš drajver za NT(ili bese 2000?) koji Win XP prihvata a tek onda HD povežeš na kontroler i stvar šljaka i to dobro.
Svejedno je da li formatiraš kao FAT 32 ili NTFS.

Sad jedno glupo pitanje,jel za 2000 bolje formatirati u FAT32 ili je on vise kao XP pa da mu formatiram particije u NTFS?
Pozdrav ,)

NTFS je native fajl sistem za NT based operativne sisteme (NT, Win2000, WinXP...). Stabilniji je od FAT32 i noviji. FAT32 sa druge strane malo olaksava prckanje po sistemu ako nece da se podigne (boot sa disketom/CDom 98/Me pa udri).

Moja preporuka je NTFS.

Nisam radio sa njim,ja sam imao takodje Windows 98 na njemu dok je kompjuter bio moj ali mi je par puta serviser reinstalirao sistem a tek zadnjih nekoliko godina kako se druzim sa XP-om sam to radim a kao sto znas on lako pravi particije pri instalaciji!

Hehe, kad se samo setim na sta su pre licile instalacije... dos sa disketa, windows 386 sa disketa, pa win 3.11... i alati (pctools npr). Sad je sve bre mnogo olaksano ...

Poslednja izmena:
2 Spectator: E to je to,zbog toga nije hteo da pokrene instalaciju XP-a,pre koje sam naravno ubacio instalacioni disk i pokrenuo compatibilty test,zato smo i resili da nabacimo 2000,jer HPT366 nije bio kompatibilan a najnoviji drajver koji je dosao sa update-om BIOS-a nije pomogao!
Videcu sa njim za 2000,jos nije nabavio,i ako hoce nabacicu mu XP,sad kad znam kako! :D Jesu li veliki ti problemi koji se"nekima"javljaju sa XP-om i HPT366 drajverom za 2000!?Jer decko je laik,poceo je sa manjim znanjem nego ja kad sam dobio taj kompjuter pa ako ce stalno nesto da ga zeza,nece hteti da boot-uje ponekad i slicno... onda bolje da se pomiri sa sudbinom i prihvati 2000!
Da izbegnemo pitanja tipa:"A sta ce mu uopste XP",decko je jos veci laik za engleski,mnooogo bih mu olaksao koriscenje i lakse bi naucio da radi (a to je glavni cilj) na XP-u sa Srpskim language pack-om,ma kako on bio odradjen jer ako je mogla moja devojka koja je ucila nemacki u skoli da nauci sa Srpskim,moci ce i on!
Pozdrav ,)

2 Lomnica : Ukoliko je problem pronalaženje adekvatnih drajvera na natu
poslaću ti kao attachment na e-mail .Drajver provereno radi instalirao sam ga
pre godinu dana jednom desetogodišnjem rođaku i još nije uspeo da uprska stvar ni uz pomoć kojekakvih igrica.Koliko se sećam problem može da bude
sa kompatibilnošću nekih kartica koje se ubadaju na 3 ili 4 PCI slot (piše negde u uputstvu mada ne baš dovoljno jasno) čini mi se reč je o deljenju resursa ili tako nešto , moguća pojava plavih ekrana, ali ako se taj i ponavljam samo taj PCI slot ostavi prazan problema nema.Sličnih problema je bilo i kod drugih BX ploča kad se na njih nakači PCI HPT 366 na "pogrešan" slot.

Kako formatirati ovu zasebnu swap particiju?
Pretpostavljam u FAT32 ( inache ceo sistem mi je u NTFS)
Negde preporucuju da cluster size treba uskladiti sa kashom hdd-a , kod mene je to 2MB=2048 , a negde opet kazu bolje sto vise(4096)

Nasao sam ja drajver i to bas Abit-ov ali me je zanimalo kako ce mu se ponasati i jesu li to znacajni problemi ali ako su takve sitnice onda je to nista,ubacicu mu za neki dan XP onda,i da ga konacno otkacim!
Prosli put je takodje pre odbio da pokrene instalaciju i izbacio mi plavi ekran iako nije bio HDD prikljucen na HPT366 port ali sad se valjda,posle update-a BIOS-a,to nece desavati!
Pozdrav ,)

E super smo posao napravili!Ni sad nije hteo da pokrene instalaciju iako smo promenili 3 boot-abilna CD-a i nakon malo cackanja po ovom novom HPT366 BIOS-u koji se pojavi nakon ucitavanja sam ukapirao da i on ima device boot redosled i u njemu stoji za CD i RW da su Non bootable devices!Znaci on je lepo uradio jedan override BIOS-a ploce i sad moze SAMO HDD da bude boot device sto znaci nema vise instalacija Windows-a niti flesovanja BIOS-a na toj ploci! :(
A sve sam lepo proverio,i 100% je BIOS za tu plocu i sve je glatko odradjeno!Onda smo odneli kod drugara da instaliramo Windows XP na njegoj masini,prijatno se iznenadili da su tu obe particije od po 30GB od koje sam napravio 3 nove i instalirao Windows,odneo nazad,ubacio i... nista!Samo nudi Safe mode i ostale opcije nakon cega restartuje koju god opciju da izaberem!Naravno HDD sa drugarovog kompa ladno radi SA drajverima za njegovu konfiguraciju na ovoj masini (ali ne na HPT366 konektoru) dok ovaj nas HDD nece nista ni da pokrene (stalno restartuje) ako se ne ubode u HPT366 konektor!
Probao sam i da vratim HDD ponovo kod drugara,ubacim drajver za HPT366 u Windows (samo se na sekund pojavi DOS prozor i nestane pa pretpostavljam da se ubacio u registry) i kad smo ga vratili nazad dobijali smo samo sivi ekran kad treba da krene"vozic",nije vise nudio Safe mod i ostale opcije!Sta sad da mu radimo kad je BIOS HPT366 kontrolera hijack-ovao masinu i ne dozvoljava boot nicega sem HDD-a pa ne mozemo da vratimo neki stariji BIOS niti pokrenemo instalaciju sa CD-a!
Ako je toliki problem sto drugarova masina nije 100% identicna (mada nisam instalirao drajvere,samo Windows) pa zato nece da pokrene instalirani XP na ovoj masini,mogu li da ga povezem kod drugara kao Slave,obrisem sta treba i da nekako proradi,neznam sta vise da probam,mada neznam ni sta bih brisao a sto moze da smeta jer drugarov HDD normalno radi sa slicne konfiguracije!? :p
Pozdrav ,)

spectator je napisao(la):
Ukoliko hoćeš da instaliraš Win XP na Abit BE6 moraš disk priključiti na ATA 33
na ploči i instalacija će normalno proteći.Problem je u tome da Win XP nema drajver za HPT kontroler a ni sam Hpt nije izbacio Win XP drajver za ovaj kontroler.Nakon podizanja sistema ubaciš drajver za NT(ili bese 2000?) koji Win XP prihvata a tek onda HD povežeš na kontroler i stvar šljaka i to dobro.
Svejedno je da li formatiraš kao FAT 32 ili NTFS.
Nema potrebe za tom gimnastikom ;)
Odmah se zakaci na HPT, na pocetku instalacije se ubaci disketa sa drajverima za w2k (navodna XP beta verzija), stisne F6 i to je to. XP se buni da nisu sertifikovani, ali ce raditi bez problema s njima...

Ljudi,ne razumete!Vec je prikaceno sve na HPT366 konektor i njegov BIOS uredno ocita sve uredjaje ALI vise ne dozvoljava da se promeni boot redosled u BIOS-u (moze da se menja koliko hoces al ne vredi jer ne reaguje) a u njegovom BIOS-u se moze staviti SAMO HDD kao boot device!Znaci nista od pokreatanja instalacije jer ne prihvata vise podesavanja BIOS-a za opticke uredjaje GDE GOD ih povezao!Znaci nema veze ni ako vratim na ATA33 konektor i podesim u BIOS-u ploce da boot-uje sa CD-a jer ipak boot-uje HDD! :S:
Pozdrav ,)

E super smo posao napravili!Ni sad nije hteo da pokrene instalaciju iako smo promenili 3 boot-abilna CD-a i nakon malo cackanja po ovom novom HPT366 BIOS-u koji se pojavi nakon ucitavanja sam ukapirao da i on ima device boot redosled i u njemu stoji za CD i RW da su Non bootable devices!Znaci on je lepo uradio jedan override BIOS-a ploce i sad moze SAMO HDD da bude boot device sto znaci nema vise instalacija Windows-a niti flesovanja BIOS-a na toj ploci! :(
A sve sam lepo proverio,i 100% je BIOS za tu plocu i sve je glatko odradjeno!Onda smo odneli kod drugara da instaliramo Windows XP na njegoj masini,prijatno se iznenadili da su tu obe particije od po 30GB od koje sam napravio 3 nove i instalirao Windows,odneo nazad,ubacio i... nista!Samo nudi Safe mode i ostale opcije nakon cega restartuje koju god opciju da izaberem!Naravno HDD sa drugarovog kompa ladno radi SA drajverima za njegovu konfiguraciju na ovoj masini (ali ne na HPT366 konektoru) dok ovaj nas HDD nece nista ni da pokrene (stalno restartuje) ako se ne ubode u HPT366 konektor!
Probao sam i da vratim HDD ponovo kod drugara,ubacim drajver za HPT366 u Windows (samo se na sekund pojavi DOS prozor i nestane pa pretpostavljam da se ubacio u registry) i kad smo ga vratili nazad dobijali smo samo sivi ekran kad treba da krene"vozic",nije vise nudio Safe mod i ostale opcije!Sta sad da mu radimo kad je BIOS HPT366 kontrolera hijack-ovao masinu i ne dozvoljava boot nicega sem HDD-a pa ne mozemo da vratimo neki stariji BIOS niti pokrenemo instalaciju sa CD-a!
Ako je toliki problem sto drugarova masina nije 100% identicna (mada nisam instalirao drajvere,samo Windows) pa zato nece da pokrene instalirani XP na ovoj masini,mogu li da ga povezem kod drugara kao Slave,obrisem sta treba i da nekako proradi,neznam sta vise da probam,mada neznam ni sta bih brisao a sto moze da smeta jer drugarov HDD normalno radi sa slicne konfiguracije!? :p
Pozdrav ,)
1. Rekao sam ti da HPT ne radi lepo sa optikom - CD i RW zakaci na ATA33 i u BIOS-u podesi da ti boot-uje po CD-ROM, C, A sekvenci. Kasnije vrati na EXT, A, C gde EXT znaci da ce da boot-uje sa HPT-a, a u samom BIOS-u HPT podesi sa kog diska od onih koji su na njega nakaceni da boot-uje.

2. Kako si ocekivao da ce XP instaliran na jednoj masini sa razlicitim hardware-om tek tako da proradi na drugoj? :D Nije to 9x ;)

3. Raspakuj te "Abit-ove" drajvere i prebaci ih na disketu tako da ti se u root-u nalaze fajlovi hpt366.cat, hpt366.inf, hpt366.sys i txtsetup.oem.

4. Boot-uj sa 9x/ME startup disketom u DOS i sa FDisk-om obrisi sve particije i ponovo ih kreiraj onako kako sam ti vec objasnio.

5. Boot-uj sa XP CD-om i pokreni instalaciju i kad ti na samom pocetku ponudi da instaliras 3rd party SCSI, RAID etc. drivers stisni F6 i ubaci disketu sa drajverima. Ako si prethodno sve odradio kako treba detektovace HighPoint HPT366 drivers ili tako nesto. Iskopirace ih i kasnije ce se buniti da nisu sertifikovani/kompatibilni, ali ih ti ipak instaliraj i to je sva mudrost.

6. Ako iz nekog razloga nemas boot-abilni CD ili nece da boot-uje sa njega, instalaciju mozes pokrenuti i sa 9x/ME startup disketom tako sto ces boot-ovati u DOS sa podrskom za CD-ROM i pre instalacije pokrenuti smartdrv.exe koji imas raspakovan (nije u CAB fajlovima) u okviru instalacija za Windows 95/98/98SE/ME. Nakon toga udjes u i386 direktorijum instalacije XP-a i pokrenes instalaciju sa winnt i dalje sve ide identicno. Ukoliko ne pokrenes pre instalacije smartdrv instalacija bi mogla da traje citavu vecnost :D

Poslednja izmena:
1.Ne radi ni kad vratim na ATA33 sve i podesim boot sa CD-a,nista ne reaguje!!
2.Drugar je doneo HDD sa te masine sa XP-om i nakacio i RADI,iako ima instalirane drajvere za njegov komp,zato sam pomislio da ce se isto desiti ako uradim kao on,ubacim XP na njegovoj masini,prebacim na ovu i instaliram drajvere ali nama to ne uspeva a njemu cak i sa drajverima njegove masine radi!?!?
3.4.5.6.Ne vredi,nikako ne prihvata boot sa drugog uredjaja sem HDD-a,zato i nisam mogao da uradim korak 2 kako treba nego sam radio kod drugara ali nama stalno resetuje kad nakacimo na ATA33 a na HPT366 daje sivi ekran a njegov ladno radi!Jedina razlika je sto je njegov stariji i manjeg kapaciteta,valjda 12GB a i masine su im 70% iste konfiguracije!?
Pozdrav ,)

1.Ne radi ni kad vratim na ATA33 sve i podesim boot sa CD-a,nista ne reaguje!!
2.Drugar je doneo HDD sa te masine sa XP-om i nakacio i RADI,iako ima instalirane drajvere za njegov komp,zato sam pomislio da ce se isto desiti ako uradim kao on,ubacim XP na njegovoj masini,prebacim na ovu i instaliram drajvere ali nama to ne uspeva a njemu cak i sa drajverima njegove masine radi!?!?
3.4.5.6.Ne vredi,nikako ne prihvata boot sa drugog uredjaja sem HDD-a,zato i nisam mogao da uradim korak 2 kako treba nego sam radio kod drugara ali nama stalno resetuje kad nakacimo na ATA33 a na HPT366 daje sivi ekran a njegov ladno radi!Jedina razlika je sto je njegov stariji i manjeg kapaciteta,valjda 12GB a i masine su im 70% iste konfiguracije!?
Pozdrav ,)
Proveri da li ti je podeseno u BIOS-u detektovanje IDE uredjaja na AUTO za onu granu gde se nalazi CD-ROM i da li si podesio boot sekvencu da prvo bootuje sa CD-a ;)

Jel moze malo bolje objasnjenje za ovo prvo,jel to u BIOS... gde ocitava hardver koji je i gde povezan pa da se podese svi Master-i i Slave-ovi na Auto ili je to u IDE detection... pa onda da proverava one grane za Master-e i Slave-ove i podesi to na Auto?Nije mi sad pred ocima pa nemogu sa se setim tacno gde sta stoji!?
A boot sekvencu mogu da podesim kako hocu on nec ni da proveri jel uopste ima sa cega da boot-uje,znaci i ne zagrebe po flopy-u niti zavrti CD pa sam zato napisao da je HPT366 BIOS bukvalno hijack-ovao masinu!?
Postoji li neki nacin na koji bi mogli da podignemo Windows XP na drugarovoj masini i da radi i ovamo jer je ocigledno da ovoj ploci moze sada pomoci samo EPROM programator i vracanje starijeg BIOS-a sto kosta koliko i ploca vredi pa se ne isplati a drugar koji je doneo i bez problema pokrenuo XP sa njegovog harda ima isti procesor,BX chipset,kolicinu SDRAM-a... sve isto sem graficke i HDD-a a opet nama to nije uspelo da XP instaliran na njegoj masini proradi kod nas!?
Gde smo pogresili u odnosu na njega,jel mozda ima neke veze HDD ili cak Service pack XP-a,mozda je njegov cist a nasi CD-ovi su sa slipstrimovanim SP-ovima (imamo i sa SP1 i SP2 a pravo da kazem neznam koji smo ubacili kod druga)!?
Ovo mi se cini isti problem kao kad sam kod mene ubacio S-ATA HDD u AMD64 masini koju sam imao ali bez drajvera pa nije htelo da pokrene XP,kod njega je slicno to kad se nakaci na HPT366,odnosno samo stoji sivi ekran,a kad se stavi na ATA33 onda stalno resetuje bez obzira sto biramo Start in safe mode!?A ubacio sam drajvere za HPT366 u novoinstalirani Windows i zato me cudi sto ne moze da prepozna HPT366 kontroler?
Pozdrav ,)

Standard CMOS Setup, pa MODE u AUTO ;)

U BIOS Features Setup stavi Boot Sequence na CD-ROM, C, A, a u Integrated Peripherals treba da budu Onboard IDE-1/2 Controller na Enabled i sve vezano za njih na Auto.

Ako to ne upali probaj sa Load Setup Defaults, pa podesi sve iz pocetka...

Ajd da probamo i to!A ako,ne daj boze,to ne uspe,ima li nade da ubodemo kako treba instalaciju na drugarovoj masini pa da radi i na ovoj kao sto je njega uk...lo ali neznamo kako!?Jel mozda zavisi od Service Pack-a XP ili je stvarno toliki us...ko da samo na njegom hardu moze da radi gde god ga ubaci kao Master!?
Pozdrav ,)

Vrh Dno