Šta je novo?

Particije

Qtik

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2005
Poena
301
Zaista ne znam da li je ovaj topic bio postovan x10000 [iako sam koristio search :)].... ako jeste delete it :)

Imam maxtorov pata 160gb hdd..... imam dve particije jedna od 10 i ostalo....
pitanje da li sam dobro uradio sto imam toliku razliku izmedju particija u velicini.
Da li bi mozda bilo bolje da stavim 3 paricije ili sta vec...

Kakva su vasa iskustva sa particijama, koj program koristiti, o cemu voditi racuna malo hitnova nije na odmet. Kako mi vi predlazete da delim particije... da li je tacno da windows ne prodnosi vece particije od 90gb-a [mozda glupi rumor otkud znam....]

tnx

Kod mene na WD1600JD stvari stoje ovako:

C: = 7GB, primary boot particija, WindowsXP+programi+net.
D: = 7GB, dual boot particija, WindowsXP maximalno tweak-ovan za igranje, pogaseni svi nepotrebni servisi itd.
E: = 6GB, swap particija, sluzi iskljucivo za Page File i TEMP direktorijum.
F: = 20GB, utils particija, instalacioni fajlovi svih programa koje koristim.
G: = 60GB, games particija, sva igre idu ovde.
H: = 60GB, media particija, sva moja muzika i filmovi su ovde.

Naravno, sve ovo je pod NTFS-om. Uglavnom, meni je najlakse kad su mi sistemske particije male zato sto uvek veoma brzo mogu da odradim checkdisk, defrag, antivirus scan i po potrebi ghost/restore image. Mada, 7GB za sistemsku particiju nekome moze da bude premalo, narocito ako koristi programe cija je instalacija 2-3GB, ali za moje potrebe to je sasvim dovoljno. E sad, neke ljude smori kad dodju kod mene i vide 6 particija + 2 opticka uredjaja + Alcohol Virtual Drive, ali meni licno ovakav setup najvise odgovara. ,)

Ne postoji uneverzalno resenje...prvo vidi sta sve hoces da instaliras na comp

@Lurker

To i nije losa ideja [mada nezam sta znaci:
1.maksimalno tweak-ovan [sta to znaci i kako to da uradim]
2.swap particija ???
3.Page File i TEMP direktorijum.>>> nazalost nisa od ovoga mi nije jasno, bio bih ti zahvalan kada bi mi malo pojasnio tnx :)

200GB
C: = 10 GB, Sistem + programi, uvek slobodno 4.7 GB za kopiranje DVD-ja
D: = 2 GB, za swap od 2 GB (jedino tako se ne fragmentuje)
E: = 60 GB, za igre :D
F: = 120 GB, Mlatimudija, filmovi, mp3, razno, share za DC++, itd...

Qtik je napisao(la):
To i nije losa ideja [mada nezam sta znaci:
1.maksimalno tweak-ovan [sta to znaci i kako to da uradim]

Pa, u sushtini, tweak-ovanje je optimizacija sistema za brzi rad. Pogledaj recimo neke od tweak guide-ova sa ovog sajta:

http://www.tweakhound.com/xp/xptweaks/supertweaks1.htm

Edit - malo upozorenje. Tweak-ovanje je ponekad prilicno kompleksno tako da, ukoliko nisi siguran sta radis, moze da se desi da usporis ili cak srusis sistem, dakle da postignes kontra efekat. Pre nego sto probas bilo sta sto ti se predlaze u tweak guide-ovima, najbolje je da napravis backup sistema. Uzgred, pazljivo sa tweak-ovima vezanim za Registry i Services, veoma je lako upropastiti sistem iskljucivanjem naizgled nepotrebnih service-a i ceprkanjem po Registry-ju.

2.swap particija ???
3.Page File

Page (swap) fajl predstavlja virtuelnu memoriju, prostor na hard disku koji Windows koristi kad mu iz nekog razloga ponestane RAM memorije, a i za neke druge stvari. Ako te interesuju detalji, pogledaj ovaj link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_memory

TEMP direktorijum

Pod TEMP direktorijumom podrazumevam folder gde Windows drzi fajlove koji se privremeno koriste (recimo tokom instalacije nekog programa) pa se zatim brisu. Cestim ponavljanjem, ovaj proces moze da ubrza fragmentaciju particije na kojoj se TEMP direktorijum nalazi, i zato ga ja obicno izmestam sa sistemske na Swap particiju.

Poslednja izmena:
imam 2 harda 80 + 40 gb.
na manjem mi je muzika i neka dokumenta.
veci sam podelio na 3 paticije:
1. 7gb win
2. 20 gb instalacije programa i igrica
3 53 gb za sve i svasta

Stormbringer_bg je napisao(la):
D: = 2 GB, za swap od 2 GB (jedino tako se ne fragmentuje)
Ako zakucas velicinu pagefile-a i jednom defragmentiras ni onda se nece fragmentirati ;)

btw ne znam zasto stavljate pagefile na sredinu ili na kraj diska jer je tu solidno sporiji. Bolje bi bilo da ga stavite na pocetak drugog diska ili ako vec nemate 2 diska, na pocetak C particije.

Crni je napisao(la):
Ako zakucas velicinu pagefile-a i jednom defragmentiras ni onda se nece fragmentirati ;)

btw ne znam zasto stavljate pagefile na sredinu ili na kraj diska jer je tu solidno sporiji. Bolje bi bilo da ga stavite na pocetak drugog diska ili ako vec nemate 2 diska, na pocetak C particije.

Kako da stavim na pocetak diska pagefile?

@Lurker

Uhh razbistirlo mi se e sad jos jedno pitanjce kako da premestim temp? :)_

Crni je napisao(la):
Bolje bi bilo da ga stavite na pocetak drugog diska ili ako vec nemate 2 diska, na pocetak C particije.
A još bolje pola na početak drugog diska a pola na početak C particije ;)

Lurker,ja imam wd1600jd i imam 148.9 GB slobodno za podate na njemu.kako si izvukao punih 160?

Poslednja izmena:
Qtik je napisao(la):
@Lurker

Uhh razbistirlo mi se e sad jos jedno pitanjce kako da premestim temp? :)_

Rekonfigurišeš Environment Variables. System properties>Advanced>Environment Variables.

Swiper je napisao(la):
Kako da stavim na pocetak diska pagefile?

Particije mozeš formirati tokom OS setup-a, ili nekim partition management software-om.

Koristim Acronis Disk Director Suite za manipulacija particijama.

NTFS teoretski formatira particije do 16EB (exabytes), de facto, do 2TB (terabytes). FAT32, opet, teoretski formatira particije do 2TB, no, realno, maksimum je 32GB.

Verovatno si mislio na limit od 137GB kod Windows-a. Suvišno je da pišem o tome ovde, pogledaj, http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=53429.

Access time je maskimalan na početku HDD, zato je i preporučljivo da System i Virtual memory budu alocirani na početku HDD-a.

Zbog toga što koristim "brdo" programa u Windows OS-u, System mi je ~20GB, Virtual memory na posebnoj particiji od 2GB, TEMP od 2GB takodje na posebnoj particiji, scratch disk kao posebna particija 4GB i preostali kapacitet kao regularni storage.

masnikosa je napisao(la):
Lurker,ja imam wd1600jd i imam 148.9 GB slobodno za podate na njemu.kako si izvukao punih 160?

(160 *1000) /1024 ~156,25GB

Razlika je prisutna usled toga što storage manufactures 1GB deklarišu kao 1000MB, dok je korektno 1024. Odnosno, eksponenciraju u decimalnom sistemu (10^3), nasuprot korektnom u binarnom (2^30).

Sasha je napisao(la):
Mislim da je to "realno" ogranicenje samo
kada formatiras iz samog windowsa.

Ja nisam imao nikakvi problema sa formatiranjem
fat32 particija od po 60-ak GB. ;)

Da, Windows OS ne formatira preko 32GB u FAT32. Imao sam klijenata kojima sam na njihov zahtev, formatirao u FAT32 particije i preko 80GB, ali, razume se, sa third parthy partition management software-om.

Poslednja izmena:
Qtik je napisao(la):
Uhh razbistirlo mi se e sad jos jedno pitanjce kako da premestim temp?

Start -> Settings -> Control Panel -> System -> Advanced -> Environment Variables

U gornjem delu mozes da odredis lokaciju TEMP foldera za user-a koji je trenutno aktivan a u donjem odredjujes default TEMP lokaciju koju koristi Windows.

masnikosa je napisao(la):

Nikako. Moja Media particija, koju sam zadnju kreirao, je nesto manja od 60GB. Razlog za ovo je marketinska interpretacija 1 GB od strane proizvodjaca hard diskova.

idavik je napisao(la):
FAT32, opet, teoretski formatira particije do 2TB, no, realno, maksimum je 32GB.

Mislim da je to "realno" ogranicenje samo
kada formatiras iz samog windowsa.

Ja nisam imao nikakvi problema sa formatiranjem
fat32 particija od po 60-ak GB. ;)

Uf, sto se vi particionisete, ja sam srecan sa dve particije na 160Gb (130 storage, 30 XP). Uglavnom sve sam narezao na DVD-e (backup) tako da ne brinem ako mi se nesto desi (da kucnem u drvo)...

Same here maxtor od 120gb, gde je D 100gb a C ostatak za win.

Crni je napisao(la):

Gresis. Jos na 98-ici sam fixirao velicinu swap fajla, i tu je radio kako treba. Kada sam presao na XP, stavim min i max velicinu na c: disku da budu iste, defragmentujem disk, i posle 10-ak dana, kada opet hocu da defragmentujem disk, vidim da je swap iseckan na oko 1000 delova!? Kako, zasto, nemam pojma, niti ima logike, ali od tada odvajam jednu particiju, koja je 2 puta veca od kolicine rama samo za swap, i nema problema.
Inace, kao sto vidis, swap mi je posle 10-og gigabajta od pocetka harda od 200 GB, sto znaci da nikako nije 'u sredini', ili 'na kraju diska', i tu se ne primecuje nikakvo usporavanje.

Vidim da ima mnogo misljenja povodom particija..... pa se zapitah da nije previse paricija lose za hard.......

Sto se tice mene verovatno cu imati 3..... za sada imam 2 jednu od 10gb i sve ostalo u drugoj :)

Iz ovog topica sam puno naucio tnx :)

Qtik je napisao(la):
Vidim da ima mnogo misljenja povodom particija..... pa se zapitah da nije previse paricija lose za hard.......

Sto se tice mene verovatno cu imati 3..... za sada imam 2 jednu od 10gb i sve ostalo u drugoj :)

Iz ovog topica sam puno naucio tnx :)
A zasto bi bilo stetno? :)

Istina neki ljudi preteruju, pa stave po 10 particija na hard od 80-120GB i posle ne mogu da se snadju gde im se sta nalazi i onda kad im zatreba malo prostora da nesto iskopiraju, instaliraju... ne mogu da pokrpe ni 1GB iz komada, nego 100MB na jednoj, 50MB na drugoj, 200MB na trecoj.... Sve zajedno 2GB, ali rasuto na 10 particija :D

U principu podeli se na onoliko koliko je potrebno ;)

@Lurker
pretera ga sa particijama... stvarno je tesko snaci se tu... cak ni TC ne pomaze :)

@idavik
bilo bi dobro kada bi 1GB = 1000MB.. nego su oni poceli od pocetka :) 1kb = 1000b.. pa tako nadalje... 1Mb = 1000kb... verovatno si na to mislio, ali nisi to napisao ?!
tako da je 160Gb = 148... a ne 156

sto se tice page filea.... kada se fiksira velicina i defragmentuje hard posle toga.. on je zauzeo recimo fiksnih 2Gb i time sto si ga fiksirao ne das mu da se siri.. tako da ne moze da se defragmentuje... defragmetacija se vrsi tokom boot-time defrag...

@vecina :)
zasto posebna particija za igre.. zar i to nisu programi (SOFTWARE) ....

hard dobro sljaka dok ima 20% slobodnog na sebi... lako se dfraguje.. i brzo radi..

najbolja kombinacija po meni je (jedan sistem)
C: za win(temp,swap) + software + my documents (pdf, doc, xls...) + min 10Gb (20%)slobodno za rezanje i defrag... i td...
D: mp3, avi... instalacije... jednom recju (STORAGE drive)

pitanje:

kako odrediti mesto swapu... kapiram da treba da bude na kraju C disk... jer je tu najbrzi.. u stvari na kraju ploce HD-a.. a to je D disk ?! :confused:

Diskkipper ga samo defrag.. i stavi ga negde na gde ima mesta za 2 Gb vezano...

novakno1 je napisao(la):
kapiram da treba da bude na kraju C disk... jer je tu najbrzi.. u stvari na kraju ploce HD-a.. a to je D disk ?! :confused:
Hard diskovi se popunjavaju od spolja ka unutra, tako da je "kraj" ploče u stvari početak prve particije.

Moj drug ima problem sa velicinom C particije na Windows-u 98SE na 60GB HDD-u (IBM Deskstar)!Naime pri reinstalaciji je probano da se ubaci XP (P2-400MHz,196MB RAM...) ali mu je izbacilo neku gresku pa su samo napravljene 2 particije (FAT32),ako se secam bile su C: 20GB i D: 40GB ali kad je odradjena instalacija Windows-a 98SE,pisalo mu je u svojstvima za C particiju 6GB!?Od D particije nije bilo nista i nije mi palo na pamet sta bi moglo biti ali me sad ovaj tred podseti da pitam vas!?
BIOS na ploci je jedan od novijih (masina je nekad bila moja a zadnji BIOS za taj ABIT BE6 je izasao mozda pola godine nakon sto sam je kupio i mislim da onaj koji je trenutno u njoj podrzava HDD od 40GB i vece)!?
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Ajde ljudi,zar za dva dana nikom nista nije palo na pamet da pomognem decku,sta da radi sa 6GB kad mu je maltene trecinu oduseo Windows!?
Pozdrav ,)

Hmm, ako nameravas da i dalje drzis FAT32 particije i Win98 na tom disku, probaj da startujes sistem sa Win98 startup diskete pa pokreni FDISK. Ukoliko FDISK vidi "Unpartitioned Space" ili tako nesto onda pokusaj da od toga ponovo kreiras particije.

S druge strane ako hoces Win2000/XP+NTFS, probaj da boot-ujes sa WinXP instalacionog diska pa da odes na recovery console. Tu imas DISKPART program pa pomocu njega pokusaj da obrises postojece particije i da kreiras nove. Inace, ako ni FDISK ni DISKPART ne vide vise od tih 6GB, moguce je da je problem hadrverske prirode. U krajnjem slucaju, ponesi taj disk na neki drugi racunar sa instaliranim WinXP, pa tu iz Disk Management-a pokusaj da kreiras particije.

U tome je problem,njemu ne radi XP jer izbacuje neku gresku pri pokusaju instalacije ali smo mu iz XP instalacije i formirali particije,2000 nema niko od nas a BIOS ocitava svih 6... MB na disku tako da je verovatno sa diskom sve u redu (ja sam mu nabavio disk ovde na forumu) i opet nece da prikaze kako treba a sa drugim kompom je malo problem raditi jer ima u selu par drugara koji imaju kompove i nas par sa laptopovima i onda nema kome da odnese da cackamo nesto!
Problem je bio sto je decko koji mu je prodao pre prodaje formatirao u NTFS a Win98SE pri instalaciji nije prepoznavao hard,pa je nekako kod drugara na tom P2 uradjeno formatiranje u FAT32 iz instalacije XP-a te je pokrenuta instalacija 98SE i kad je sve zavrseno decko se obradovao,komp radi brze (imao je ranije 13GB na 5400rpm) ali prostora nigde!
Videcemo sta moze kad odem kuci za iduci vikend a vi dotad dajte jos neki predlog da probam vise stvari ako ovo sa FDISK-om ne uspe!?
Pozdrav ,)

Lomnica_city je napisao(la):
U tome je problem,njemu ne radi XP jer izbacuje neku gresku pri pokusaju instalacije ali smo mu iz XP instalacije i formirali particije,2000 nema niko od nas a BIOS ocitava svih 6... MB na disku tako da je verovatno sa diskom sve u redu (ja sam mu nabavio disk ovde na forumu) i opet nece da prikaze kako treba a sa drugim kompom je malo problem raditi jer ima u selu par drugara koji imaju kompove i nas par sa laptopovima i onda nema kome da odnese da cackamo nesto!
Problem je bio sto je decko koji mu je prodao pre prodaje formatirao u NTFS a Win98SE pri instalaciji nije prepoznavao hard,pa je nekako kod drugara na tom P2 uradjeno formatiranje u FAT32 iz instalacije XP-a te je pokrenuta instalacija 98SE i kad je sve zavrseno decko se obradovao,komp radi brze (imao je ranije 13GB na 5400rpm) ali prostora nigde!
Videcemo sta moze kad odem kuci za iduci vikend a vi dotad dajte jos neki predlog da probam vise stvari ako ovo sa FDISK-om ne uspe!?
Pozdrav ,)
Ako se dobro secam poslednja verzija zvanicnog bios-a je TH s kojim provereno vidi bez problema 60GB ;)
Pretpostavljam da je problem nastao zbog formatiranja FAT32 pod XP-om jer XP ne voli FAT32 particije vece od 32GB. Sto rece Lurker, FDISK, pa iz pocetka. Potrazi noviju verziju FDISK-a (imas link na forumu) ako je vec nemas ili jednostavno kucaj procente u staroj verziji ako ne detektuje lepo kapacitet, pa ga podeli na 33% i 67% ili kako ste vec zamislili...

I nisu vece od 32GB,odnosno C nije,samo je 20GB tako da bi bar ona trebala da pokazuje sebe u pravoj velicini tako da... :wall: Skinuo sam mu zadnju verziju BIOS-a,kako ide flesovanje na tim starim plocama?Mislim da ima CD za plocu i na njoj bi trebalo da ima neki flasher kome se valjda samo zada putanja do fajla ako se dobro secam,mada ja nisam flesovao nijedan Abit PII pa ako gresim ispravite me!
Mislim da je na ploci BIOS koji podrzava veci hard jer koliko se secam nije tek u zadnjem BIOS-u dodeljena podrska za 40GB i vece a i ploca ga sad lepo u BIOS-u prepozna koliki je HDD pa pretpostavljam da to nesto znaci!?
Pozdrav ,)

Ne znam od koje verzije su dodali podrsku za "velike" diskove, ali znam da sa tom zadnjom sigurno ne brlja. Sto se fleshovanja tice, nista se posebno ne razlikuje od fleshovanja na novijim plocama :)
Samo nadji odgovarajuci AwdFlash

http://www.abit.com.tw/page/en/down...oard&pTITLE_ON_SCREEN=BE6&pSOCKET_TYPE=Slot 1
http://www.abit.com.tw/page/en/download/guide.php
http://www.abit.com.tw/page/uk/down...E=Others&pTITLE_ON_SCREEN=Award+Flash+Utility

Ok, C je ~20GB, a D? :D
Zato sam i rekao da sumnjam da tu nesto nije dobro odradjeno ;)

Ako ga BIOS lepo vidi trebalo da je onda sto se toga tice sve u redu. Nego, ne rece kako je nakacen HDD :)
Pretpostavljam da je na HPT366 :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno