Šta je novo?

Par "retro" pitanja

zzarko

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2003
Poena
695
1. Nedavno sam nabavio jedan ovakav kasetofon za Commodore računare (C64 i kompanija):
DataRecorder.jpg
Kasetofon sa strane ima prekidač za monitor (veoma fina opcija, svojevremeno sam ugradio zvučnik sa prekidačem u moj kasetofon i naučio da štelujem položaj samo na osnovu zvuka...), i 3.5mm utičnicu iznad koje piše Azimuth. E, sad, to "Azimuth" pojma nemam šta je (postoji i regularna rupica za štelovanje glave). Zna li neko čemu bi to moglo da služi?

2. Ima li možda neko iskustva sa Epson HX-20? Jedan primerak sam nabavio pre oko godinu dana i nakon par nedelja sređivanja ga doveo u ispravno stanje. Računar ima i interno proširenje memorije (izgleda kao ovo: http://mycalcdb.free.fr/galerie/E/epson_HX-20.5.jpg), ali se "ne vidi". Na jednom foumu sam pročitao da za to treba poseban drajver ili šta već (http://www.vintage-computer.com/vcforum/showthread.php?19557-Epson-HX-20-and-internal-48K-RAM-expansion-board). Je li neko naleteo na nešto takvo?

3. Već sam pitao jednom ovde, ako se ne varam, no neophodno mi je uputstvo/knjižica za Liru 512, ako neko slučajno ima skenirano. Naročito mi treba šema štampane ploče koja se navodno tamo nalazi.

4. Da li neko slučajno ima 3" sistemske diskete za Schneider Joyce/Amstrad PCW 8256 (ili bar onu sa CP/M)? Nabavih ovo čudo, izgleda da je ispravno, ali bez disketa se sa njim ne može ništa. Našao sam neka uputstva za ubacivanje 3.5" floppy drajva, međutim prilično su neprecizna. Imam tri 3" diskete od ranije, ali ne znam jesu li ispravne. Rado bih ih poslao da se "napune", ako neko ima ovu spravicu...

Unapred hvala na odgovorima!

Poslednja izmena:
3.5mm utičnicu iznad koje piše Azimuth. E, sad, to "Azimuth" pojma nemam šta je. Zna li neko čemu bi to moglo da služi?

Jedino sto mi pada na pamet je stelovanje glave. Djavolska stvar.

Možda da ubodeš slušalice da bi "čuo" azimut,tj zvuk sa kasete prilikom štelovanja.

Sto se tice azimuta tacno da je to djavolska stvar ali za c64 je bio neki programcic koji se ucita, zatim se ubaci kaseta koja se zeli stelovati i prate se linije. Vremenom mozes da se usavsis i bez programa da nasimas azimut glave. Zasto je doslo do ovog problema, zato sto su na ovim prostorima bile prisutne piratske kopije koje su kopirane na razlicitim uredjajima bez racunara, a kako je na tim uredjajima glava bila drugacije podesena odnosno njena visina tako je svako ko zeli da ucita odredjenu kasetu morao prvo da prilagodi azimut. Ukratko kad ucitavas nesto gledaj da li su linije siroke, konstantne, da nema puno treperenja i prekida tj. da se ne smjenjuju previse brzo i tako ces podesiti pravi azimut za odredjenu kasetu da ne dobije load error ili kako je vec pisalo. Eh bilo je to davne 1991. al onaj uzitak kad poslije toliko minuta cekanja pocne igra ni do danas nista nije moglo da zamjeni :) E da umalo da zaboravim ono bitno. Glava kasetne jedinice je pricvrscena sa dva sarafa, jedan fiksiran a drugi je taj kojim podesavas visinu glave. Ispod tog sarafa se nalazi mali feder, a sve je u veoma osjetljivom plasticnom kucistu pa pazi koliko i kako zavrces jer ako ostetis taj plasticni dio u kome je urezan navoj nema nazad, takodje taj mali federcic je jako tesko naci ako se izgubi.

Poslednja izmena:
Ali ... zato je postojao TurboModul ... i razdelnik za 2 kaseofona ...

Pa jedan služi kad uzmeš ili kupiš od nekog kasete, a na drugi zalakiraš šraf, i snimaš, i uvek je dobar....

Ja sam imao je hw mod na kasetofonu.. parce elektronike sa led diodom koja najjace svetli kada je azimut najbolji.

Zasto je doslo do ovog problema, zato sto su na ovim prostorima bile prisutne piratske kopije koje su kopirane na razlicitim uredjajima bez racunara, a kako je na tim uredjajima glava bila drugacije podesena odnosno njena visina tako je svako ko zeli da ucita odredjenu kasetu morao prvo da prilagodi azimut.

Tacno a kasetni originali u onoj formi kako su postojali tada u inostransvu,kod nas su bili nedostpuni :)

Recimo ja u kolekciji imam oko 30 originala za Commodore ,mozda jedna ili dve kasete traze malo pomeren azimut u odnosu na ostale.Sa originalima,zaboravio sam sta je stelovanje. :D

Poslednja izmena:
Heh, ma znam ja šta je štelovanje i kako radi, kao što rekoh, svojevremeno sam bio toliko izvežban da mi i nije trebao Recorder Justage (originalni naziv programa za štelovanje glave; imam ga i na kertridžu). Kasetofon koji sam nabavio ima i ugrađen zvučnik (monitor) i prekidač za njega. Glava se takođe šteluje kao i kod ostalih kasetofona, sve lepo radi, jedino što me buni kod njega je ta "Azimuth" 3.5mm utičnica koja ne znam čemu služi, ništa više... Otvoriću ga ovih dana, možda nešto više saznam.

Nazad
Vrh Dno