Šta je novo?

Par pitanja u vezi SSD-a

Pa kažu da je TRIM nešto sporiji na 830, ne spor kao na SF-u ali nije ni brz kao kod Marvell-a. Mada kao što kaže mighty78, kod tebe je i čitanje 4K prenisko.
Mislim da Samsung ima magician tool, probaj ručni TRIM sa njim, ako se brzine ne vrate, onda je ipak nešto do tvog sistema.. I koji ti je Intel drajver uopšte?

Poslednja izmena:
Ja šta god da sam radio nisam uspeo da dobijem AS bench ispod 520. Čim sam dobio disk, posle instalacije Win7 sam pustio ravno 30 puta AS i CDM bench (po 15 puta svaki) i sećam se da je skor je ~550 spadao polako na 520.

TRIM istina nije brz kao na M4, ali posle nekoliko sati kad sam probao, AS skor se vratio na ~540. Posle toga sam batalio torturu :)

Pre neki dan sam probao i isti je rezultat kao onaj koji sam u prethodnom postu attachovao, tako da kod mene za ovim mesec-dva nije bilo nikakvog pada u performansama.

Sada kada sam bolje pročitao post od Mitrze, vidim da je u pitanju HM55, dakle mobility čipset. Generealno koliko sam video, čipsetovi za laptopove su mi uvek davali lošije 4K rezultate od desktop varijanti, makar je takvo moje iskustvo.

Da, u pitanju je bangavi H55, laptop nije moj i nije mi pri ruci da odradim jos jedan test posle par sati mirovanja i odradjenog posla trim-a.

IRST je 10.6.0.1002

Poslednja izmena:
I ja nisam obratio pažnju na chipset.. :p
Probaj RST 11.1.0.1006 možda pomogne, meni nikad nije više skočio skor nego sa njim!

Šta znači ovo: Samsung 830 "Debljina kućišta je 7mm, ali se u pakovanju ne isporučuje adapter za 9,5mm, što znači da ćete možda morati da ga nabavite odvojeno ukoliko vam bude bio neophodan."?

Od 64 GB Samsung 830 nema laptop kit. Da li ima negde ako bi uzimao od 64 GB da se kupi taj deo posebno?

Hm kod nas teško. Ali iskreno nisam se za to ni interesovao, moraćeš sam da proveriš ali sumnjam da ćeš naći nešto tako. Ako ti treba 9,5 a ne 7.
A ima i razlog zašto nema za 64, za lap kao jedini disk je premalo, te nisu ni pravili tu opciju...

Koristim Ubuntu tako da bi 64 GB bilo dovoljno, ali oni stalno računaju samo na Windows korisnike.

Pitanje brzine je još važnije, nadam se da si toga svestan... 64 su značajnije sporiji u odnosu na veće (nije ekstra primetno, ali ovisi šta radiš).

Mislim da zavisi od laptopa da li je bitna visina HDD/SSD-a. Imao sam i manji i veci u trenutnom, nisam ni primetio da je jedan od njih pravio probleme.
Drzac u laptopu se koristi da se SSD sa donje strane zasrafi na njega, onda se okrene i deo za HDD je dovoljno dubok za vece (visinski) SSD-ove. SATA prikljukci naravno upadaju tamo gde treba, a drzac je taj koji to omoguci.

Evo odlicna uporedna slika:
http://www.tomshardware.com/reviews/2.5-inch-12.5-mm-9.5-mm,2623.html
Znaci, konektori su na ISTOM mestu od "dna" i ivica, samo je razlika u odnosu na vrh SSD/HDD-a. Tako da je bitno da li ima PROSTORA, a trebalo bi da moze da se poveze i nizi ako nisu namerno nekako to onemogucili.

Znaci taj drzac u stvari sluzi da je kao neka podloska popuni prazan prostor da ne bi se eventualno pomerao ssd gore/dole u laptopu prilikom nosanja u torbi i sl. ?
Da ne landara i eventualno se otkaci sa konektora na ploci dok je u laptopu... ?

Ne secam se kako ono ide hdd ili ssd u laptop, gornjim delom ka maticnoj ploci ili donjim delom (elektronikom) ka maticnoj ploci ?
Samo sam jednom, davno, davno, radoznalosti radi, malkice otvorio svoj laptop, da mu vidim "kako motor radi" i sad se ne secam...

Razmislajm alfa o vome sto si napisao i trebalo bi da je sa donje strane od dna do konektora svaki hdd i ssd istih dimenzija i rasporeda konektora, a "visak" da ide ka vrhu uredjaja, samo tako bi uvek svaki hdd/ssd lako i precizno stao i kliznui u/na konektore u laptopu.
Ako to nije isto i ako se taj drzac pricvrscuje odozdo na ssd, a ne kao "kapa" odozgo nekako natakne na ssd, onda je veoma pozeljno imati taj dodatak da bi lako i precizno stao ssd (tanki i bas ovaj model) u laptop.

Poslednja izmena:
Slazem se, ali posto mi ne znamo sta on ima i kakav mu je bej za hard, vec dva puta sam mu rekao da samo on zna moze li mu stati ili ne tj. treba li mu to ili ne...

Mada je stabilnost bitnija kod HDD-a, a kod SSD-a samo da se ne otkaci.

@P307, deo koji se srafi SSD je sa "donje" strane SSD-a (ili ima mogucnost sa strane, pa 2 sa svake). Posto je konektor takodje sa donje strane, bitno je koliko prostora ima od konektora na laptopu do "dna" ili "vrha" zavisi na koju stranu se gleda dubina.

U svim laptopovima koje sam otvarao (<5 ali razliciti proizvodjaci), uvek je postojao metalni drzac malkice duzi od SSD, na koji se kaci SSD (srafi se na donju stranu SSD-a), koji se kasnije kaci u laptop kako bi SSD/HDD bio stabilan.

Najbolje da potrazi manual za rasklapanje konkretnog modela laptopa (barem kako se mountuje HDD/SSD), pa ce moci da vidi da li moze 7mm SSD da udje.

Prilozi

• Screenshot from 2012-04-17 20:39:22.png
    Screenshot from 2012-04-17 20:39:22.png
    200 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena od urednika:
Ovo mi liči na kavez u kojem disk nije dodatno fiksiran. Išao bih u ovom slučaju na standardnu visinu od 9,5mm ili otvori računar pa se uveri, nema druge.

Poslednja izmena:
Ne vidim da li je ovaj metalni drzac za HDD usrafljen ili nije.... kod mene npr. jeste sa gornje strane (kako se gleda slika laptopa kao na linku - nije isti laptop ali slican princip). Ako se srafi, mogao bi i 7mm, ovako ne, jer sto rece PDM ne bi bio stabilan.

Ako staju dva onda možeš i manji SSD, a ostaviš i drugi za podatke. Idealno!

Treba mu onaj deo na koji se kaci HDD, ne ide uz laptop izgleda?

Ne ide, sada sam gledao (vidi se kroz proreze, još nisam otvarao laptop - nemam takav šrafciger). Da li ima negde da se kupi u BG-u taj držač?

Može li neko da mi rastumači ove skorove:

sa default win kontrolerom (bez extra drajvera, mislim, piše msahci)

as-ssd-bench-samsung-ssd.png

1.jpg

untitled.jpg

untitled.jpg

kad sam instalirao najnoviji marvell drajver

as-ssd-bench-samsung-ssd.png

Nije mi jasno kako je sa dedicated drajverom lošiji skor?

Šta mislite o rezultatu generalno? Mislim da sam sve okej podesio ali sam negde pročitao da ovaj S3 čip na mojoj ploči nema "pravih" 6Gbps već samo 5?!

Da li je moguće da zato dobijam rezultate do 400 MB?

Moram da eksperimentišem sutra, ima opcija u biosu za usb3/sata3...

Dajte predloge ako imate da li može ovo da se poboljša?

Poslednja izmena:
Get a life, kao i ostali koji samo gledaju benchmarke :)

Gde ces iskoristiti tih dodatnih 100MB/s za seq. citanje?:) Uzivaj i ne mari. I vrati MSAHCI, ocigledno je njegov AHCI (NCQ) bolji.

Poslednja izmena:
Pa Marverov kontroler... enivejs, vrati stare drajvere i zivi stim :)
I na sataII taj SSD je super brz naspram nekog harda..

Istina... Ma ne bavim se benchovima, samo sam iyvrteo da vidim da li sam ok instalirao :) znači mislite da je zbog marvella? Da ne kupujem sata3 karticu xD

Pisalo na forumu već sto puta kao i širom neta. Ali ljude mrzi da čitaju...
NIKADA na Marvell kontroler staviti SDD, nema veze što je on SATA3 (od čega je daleko), kada na Intel-ovom ima da radi mnogo bolje sve (4K, 4K veći QD, vreme pristupa niže, nema mikro stuteringa...) osim niži sekvencijalni rad (nije baš bitno)!
A 4K je poenta priče, zato prebaci na Intel, stavi Intel drajvere pa ćeš videti.

Prava SATA3 kartica bi te koštala nogu, ruku i jedan bubreg a da nema isti šit kontroler na njoj..

Poslednja izmena:
Hmmm ako su Intel drajveri ovo: iata_enu_10.8.0.1003.exe (Intel® Rapid Storage Technology), neće da mogne, jer kaže "this computer does not meet minimum requirements". Disk je trenutno uboden u SATA3 port - Marvell 9128 chip, kaže uputstvo za matičnu.

Poslednja izmena:
Pa naravno kada je uboden u Marvell da neće Intel drajvere! Rekao sam da prebaciš.
Intel-ovi su SATA2, oni plavi (šest njih)!!

Poslednja izmena:
Da ne budem lenj kad sam već pitao, istestirao sam, SSD u SATA2_0, instalirao Intelove drajvere

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Sem gubitka u sekvencijalnom radu, ja ne vidim značajnije promene. A opet, možda se ja ne razumem toliko...

Pa bolji ti je 4K veće dubine, to je i cilj. I vidiš da je skor time isti iako si izgubio u sekvencijalnom i to samo čitanje, pisanje je isto bolje.

Ne diraj vise, ako je na sata2 (sata_3GB) konektoru onda su brzine dobre.

Nema potrebe atto rez kaciti za ssd... samo as-ssd i cdm.

Sace CAR da me "strelja" ali evo zasto treba ssd u sata_0 konetor (prvi sata konektor, nekad obelezen i kao sata_1) prikljuciti, jer pod marvell kontrolerom sata konektori nikad nisu prvi i drugi (sata_0, sata_1 ili sata_2).
NIKAD ssd prikljucivati na marvelom kontrolisane sata konektore, jedno od osnovnih pravlia , toliko podrazumevano da se skoro pa i ne pominje...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno