Šta je novo?

Par pitanja u vezi SSD-a

Kakva je to fora sa upisom na SSD? To je kao sa prvim karticama/memorijama i ograničenim brojem upisa?

Ne znam koliko puta radim pisanje/izmenu fajlova na HDDu, ali kada je development u pitanju tu se svakih pet sekundi nešto čačka, pa dok to posle kompajlira, pa dok pokrene.

Nemoj da brines, isprobavali su koliko mogu SSD-ovi upisa da izdrze, neki su stizali do 800TB i to archenjem istog. Znaci za tipicne potrebe nikakav problem - pre ce crknuti kontroler/maticna/procesor ili sam SSD biti novo usko grlo nego sto treba brinuti o broju upisa. (ala sam te ohrabrio crkavanjem kontrolera, priznaj :))

Poredjenja radi, X25-M na kome drzim VMove nije stigao ni do 3TB za godinu dana... (sto me doduse tera da pitam koliko je taj SMART atribut tacan, jer ipak... nekih dana sam kopirao po 50GB VM-ova okolo...)

A kojim programom se može videti do sadašnji upis na SSD?

Sent from my U8500 using Tapatalk 2 Beta-2

Bilo kojim koji može da pročita SMART podatke.

Nemoj da brines, isprobavali su koliko mogu SSD-ovi upisa da izdrze, neki su stizali do 800TB i to archenjem istog. Znaci za tipicne potrebe nikakav problem - pre ce crknuti kontroler/maticna/procesor ili sam SSD biti novo usko grlo nego sto treba brinuti o broju upisa. (ala sam te ohrabrio crkavanjem kontrolera, priznaj :))

:(

Evo i ja da te ohrabrim malo, kingstone i na lap-u i na desk-u koristim kao normalne hardove, znaci bez ikakvih optimizacija win-a i posebnog obracanja paznje na to da je to u stvari ssd... Naravno da se razumemo, u sintetici su patosirani ali u praksi ja nigde nisam osetio usporenje u odnosu na prvi dan a samo igrice i photoshop i drzim na njemu :p

Da li je neko probao da stavi dual boot Windows 8 (sa HDD-a) i Windows 7 fresh install (sa SSD-a)?

Koji SSD do 10.000 ali da ima hdd rack 2,5" (poželjno sa usb 3.0)?

Koliko se gubi ako stavim ssd sata 3.0 na plocu sa sata 2.0, cini mi se da moj Qosmio x775 ima takvu plocu...?

Kako uopste da saznam dal ploca podrzava sata 3, Znam da je chipset HM65 i da on nudi i sata 3.??

Podrzavala il' ne podrzavala ploca sata3 uredjaje ssd ce biti toliko brzi u radu od hdd-a da neces primetiti razliku...

Nije bash isto. Razlika je primetna na laptopu! Ogromna sta vise.
PM55 vs. HM65 je razlika koliko i X25-V naspram C300 generacija primetna.
Probao sam iste SSD-ve na VAIO F1 (PM55) i F2 (HM65) seriji - ogromna je razlika. Nebitno sto je seq. nesto veci (kako bi ga i iskoristio na laptopu..), vec sto je response jako brzi.

Taj Qosmio ima HM65 - sto znaci SATA3 podrska (chipset pravi Intel, jedino mogu da debelo zeznu pa da nema SATA3 podrsku ili da zbog BIOS-a ne rade dobro).

Nije bash isto. Razlika je primetna na laptopu! Ogromna sta vise.
PM55 vs. HM65 je razlika koliko i X25-V naspram C300 generacija primetna.
Probao sam iste SSD-ve na VAIO F1 (PM55) i F2 (HM65) seriji - ogromna je razlika. Nebitno sto je seq. nesto veci (kako bi ga i iskoristio na laptopu..), vec sto je response jako brzi.

Taj Qosmio ima HM65 - sto znaci SATA3 podrska (chipset pravi Intel, jedino mogu da debelo zeznu pa da nema SATA3 podrsku ili da zbog BIOS-a ne rade dobro).

Sigurno da je razlika primetna, kad kupim ssd i izmerim brzinu saznacu dal je SATA2 ili sata3, a do tad ???

Kazem ti, taj Qosmio ima HM65 chipset, koji ima SATA3 - osim ako stvarno ne zeznu nesto (a obicno za laptop umeju samo da zabrane sitnice tipa Virtualization), nemas razloga za brigu.
Neces birati SATA2 SSD samo zbog toga, niti ces naci pa za druge HM65 laptopove kako rade :)

Poslednja izmena:
@Zekiyu i mustachio
Poenta je da se uzme SSD SATA3 ako se ima novca, pošto je svugde brži od SATA2 pa i na SATA2 kontroleru - 4K, odziv, bolji GC, brži TRIM, brži NAND, napredniji kontroler za sve. A to što sekvencijalna neće biti max, to generalno malo kome i znači.

[YOUTUBE]F6zQondEvPM[/YOUTUBE]

Ovaj Linus je lud, igra basket sa SSD-om :D

Jel moze neko da mi pomogne..Zasto kad radim test sa crystaldiskmark pod 4k read dobijem 38mb/s,a kad radim test sa As ssd pod 4k dobijem 22mb/s..
Zbog ceka se rezultati toliko razlikuju za istu stvar??

Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk

Ovaj Linus je lud, igra basket sa SSD-om :D

Na slican nacin sam bratu demonstrirao sta je to SSD. :D

Jel moze neko da mi pomogne..Zasto kad radim test sa crystaldiskmark pod 4k read dobijem 38mb/s,a kad radim test sa As ssd pod 4k dobijem 22mb/s..
Zbog ceka se rezultati toliko razlikuju za istu stvar??

Sta se bre opterecujes vise tim sintetickim rezultatima ako ti SSD prede ko macka?! :D

Poslednja izmena:
Ma cisto me zanima sto na cmd 4k je 38 a na as ssd 4k je 22..Cisto me zanima otkud tolika razlika??
Jer mi nelogicno da mi ocitava toliko razlicite vrednosti za istu stvar

Jedno glupo pitanje,al ne mogu da nadjem nigde na netu..kakva je razlika izmedju incompressible i compressible podataka??I koji su koji??

Slike valjda ne mogu da se kompresuju puno(konkretno mislim na jpeg, mada mozda vazi i za sve), za ostale stvari ne znam.
Razlika je u tome sto jedni mogu da se kompresuju, a drugi ne, a logicno da ovi kada su kompresovani zauzimaju manje mesta.

Jedno glupo pitanje,al ne mogu da nadjem nigde na netu..kakva je razlika izmedju incompressible i compressible podataka??I koji su koji??

Sama reč ti kaže da su to podaci koji se mogu komprimovati (može im se smanjiti veličina) dok se ovi drugi istim postupkom ne mogu smanjiti. Komprimabilni podaci su generalno svi raw podaci nad kojima nije primenjen neki algoritam za smanjenje veličine prilikom njihovog zapisivanja. Formati koje nije moguće smanjiti u značajnijem odbimu su slike(.jpg, .png, .gif...), audio(.mp3, .wma, .ra...), video(.mkv, .mp4, .avi, .mov, m4v...) i arhive(.zip, .rar, .7zip, .gzip, .arj...).

Poslednja izmena:
Pitam zato sto dok istrazujem po netu sam naleteo da je
Vertex 3 dobar sa kompresibilnim podacima
Samsung 830 sa nekompresibilnom
Tako da nekom logikom V3 ispade da je bolji za OS,aplikacije,boot..Jer je to nekompresibilno..Il sam pogresno zakljucio??

E sad sam nasao da glavni lik sa Anandtech-a u svom sistemu ima Samsung 830...Heh valjda je i to neki plus:)

Poslednja izmena od urednika:
SandForce 2281 kontroler koristi kompresiju nad podacima pa kompresibilni podaci bivaju brže pročitani/zabeleženi. Samsung 830 kao i većina non SF drajvova ne pravi razliku jer nema kompresije podataka. Tebe kao korisnika ne treba da zanimaju tehničke pojedinosti funkcionisanja već ponašanje u realnom radu, a na tom planu se ovi drajvovi ne razlikuju značajnije. Ako ti nešto znači moje mišljenje ja bih malu prednost dao Samsung 830 drajvu.

Poslednja izmena:
cimi menjaj za Samsunga ako mozes, pa da se ne cimas vise :D

I posle se mani benchmarkovanja dan i noc, nego ga samo koristi..

Kad zamenis V3 za 830 smes SAMO JEDNOM da izvrtis testove i onda MORAS da OBRISES sa svog kompa sve te test programe, jer meni se cini da neces prestati da testiras ni 3 meseca nakon zamene v3 za 830 ... :D

Nazad
Vrh Dno