Šta je novo?

Panasonic ST50 serija

Vertikalna rezolucija je smanjena samo kod ripova, dok je kod remuxa i full BD-ova reza uvek 1920x1080, stim što deo te vertikalne rezolucije odlazi na crne trake, koja se kropuje kod ripova radi uštede na veličini fajla.
Pa vertikalna rezolucija ti je uvek smanjena kod 2,39:1 slike na 1,77:1 ekranu, po definiciji stvari. Stvar je samo u tome što je to smanjenje neprimetno jer retko ko koristi TV na granici mogućnosti formata pa da to može da primeti. Hoću reći, više detalja gubimo što sedimo koji metar ili čak decimetar dalje od ekrana nego što se izgubi na razlici formata. Nije to toliko dramatično, pogotovo ako napravite kompromis kao ja.

Inače u bioskopima se generalno koristi DCP format sa minimum 2K ili većom rezolucijom, a verujem da će uskoro sve više biti i 4K varijanti.
Bioskop je glupo i spominjati u ovakvim diskusijama. Njegova prednost ne leži samo u rezoluciji i zasićenju vidnog polja već i u dinamici i paleti boja zbog čega mnoge renomirane sineaste digitalne bioskope smatraju "televizijom u javnosti".

Ja gledam uvek proporcionalnu sliku i nikad ništa ne rastežem, kropujem, ne vidim smisao u bilo kakvom kasapljenju slike, osim kod nekih 4:3 letterbox varijanti, gde onda zumiram sliku, koja posle jeste za nijansu mutnija, ali je zato proporcionalna i popunjava ceo ekran.
Razvlačenje 1,33:1 na 1,77:1 je "zločin", možda i veći od blagog zumiranja 2,39:1 ka 1,77:1 (ali ne do kraja). Ja sinemaskop zumiram samo malo, a onda ga podignem na gore, tako da koristim donje crno polje za titl.

Nije mi jasno šta vam smetaju crne trake na cinemaskop filmovima na 50 inča dijagonali? Meni s 2m razdaljine apsolutno ništa ne fali.
Prosečno rastojanje sa koga se gleda TV je prosečno 3 ili više metara, a i prosečna dijagonala ekrana je manja od 50" tako da slika ume da bude frustrirajuće mala.

Naravno, uvek može veće, ali u tom slučaju je mnogo bolji izbor projektor nego bilo koji 21:9 TV.
To i ja mislim, pogotovo što je glavna prednost televizora upotreba u osvetljenoj sobi, najčešće i preko dana. Imajući to u vidu, mora čovek da se zapita šta od TV programa može da se gleda na 21:9 televizoru i koja je onda njegova poenta?

Po mom mišljenju, pre će 21:9 monitori zaživeti zbog profesionalaca radi korišćenja umesto dva standardna monitora, nego što će to biti slučaj sa 21:9 HDTV-ovima.
Pa, tako nekako. Videćemo.
 
Poslednja izmena:
Koji font koristite za titl i koja boja? Da li ima pozadinu? Koja je najbolja kombinacija da sto manje iritira oci. Pitam ovo sa razlogom. Posle 1h 15min ne primetim (nekada i ranije), posle toga primetim da mi iritira vid tj. titl mi prelazi u neku vrstu diplopije. Ovo je ili do tv-a (ona kalibracija koju svi koristima pa je mozda prejak kontrast pa u mracnoj sobi mi izritira oci) ili do podesavanja titla (pot player - tahoma beli fontovi, blago crna transparetna pozadina iza titla), do mog vida nije sigurno. Jer odlicno vidim na daljinu i blizinu (od monitora budem udaljen 80cm bez ikakvog naprezanja ociju) i nesmetano u sve druge ekrane gledam i mnogo duze pa mi se nije pojavljivao ovakav problem. A primetio sam da samo kada gledam nesto na ovom tv-eu da privremeno imam ovaj problem.
 
Poslednja izmena:
Kod mene je ovako:

potplayer subtitles.jpg

Odmah sam izabrao neku custom sivu za boju titlova jer mi je čista bela rezala po očima i mozgu.

Takođe sam izbacio box outline-crnu pozadinu iza titla zbog line bleed-a.
 
Ja sam uvek voleo televizije koje puštaju žute titlove tako da ja to prvo što promeni u plejeru.
 
Kod mene je ovako:

Pogledajte prilog 164167

Odmah sam izabrao neku custom sivu za boju titlova jer mi je čista bela rezala po očima i mozgu.

Takođe sam izbacio box outline-crnu pozadinu iza titla zbog line bleed-a.


Probacu ovo sivo ili zuto, deluje mi vec "mirnije".
U pravu si za line bleed, iskljucio sam i ja sada posto mi je uvek ostajalo posle duzeg filma. Beli fontovi na transparentu crnu pozadinsku povrsinu stalno se videlo.
Ne znam sta nije u redu sa ovim moj pot playerom. Kod mene npr kada uvek velicinu fontova oko 25 to zauzme 1/5 ekrana. Inace ovo sto stoji 14 nije ona velicina kao sto je u Word 14, nego onako dosta je pristojna velicina u mom slucaju.

Imam utisak da ta bosanska konfigaracija bas i nije zdrava kako bljesti. Jeste da dugo sada imam tv i da sam tako podesio posle 400,500h koriscenja, mozda pre nisam premecivao ili sam se navikao pa sam u zadnje vreme slabije gledao, pa sam sada preko zime cesce i primetio problem.
 
Poslednja izmena:
Da li je neko uparivao TV sa IR remote aplikacijama na mobilnom telefonima?

Treba mi tačno koja app i redni broj signala koji radi sa ovim TVom.

Pokušavam da utvrdim da li me zeza Note 4.
 
Zar još postoje mobilni telefoni sa IC portom?! :trust: O kakvom rednom broju signala pričaš?

Ja moj GT60 konrolišem preko aplikacije "TV Remote 2" čiji je proizvođač baš Panasonik, ali ta aplikacija kontroliše TV kroz LAN/WiFi mrežu a ne preko IC porta.
 
Neki novi modeli imaju IR koji je baš predviđen za zamenu daljinaca. Ne služi kao nekad za prenos podataka
 
To imam i to radi ali preko WiFi. Treba mi nešto što pouzdano radi preko IRa da probam jer još nisam uspeo da uparim Note 4 sa bilo kojim uređajem.
 
Prešao sam sa Androida 4.4.4 na 5.0.1 uz Factory reset i sada sve radi super.
 
pitanje, ko radi servis Panasonica u Beogradu? naime, otac mi je uspeo da pokida tv kabl i da iscupa i konektor iz televizora, sa sve postoljem odnosno onaj zalemljeni deo ispod zenskog konektora.

Viri iz tjunera neki patrljak, ne mogu da verujem da ce trebati tjuner da se menja odnosno koliko bi to moglo da kosta?
 
pitanje, ko radi servis Panasonica u Beogradu? naime, otac mi je uspeo da pokida tv kabl i da iscupa i konektor iz televizora, sa sve postoljem odnosno onaj zalemljeni deo ispod zenskog konektora.

Viri iz tjunera neki patrljak, ne mogu da verujem da ce trebati tjuner da se menja odnosno koliko bi to moglo da kosta?

BG elektronik ti servisira Panasonik.
 
ceo dan sam sa njima na vezi... Poslovna politika im zabranjuje da mi kazu makar i okvirnu procenu koliko moze da me kosta novi tjuner. sto me vrlo nervira, jer ja moram da popravim tv posto nema osnovnu f-ju :)
 
Kako gledas TV? Imas analognu kablovsku? Mozda ti bude jeftinije da predjes na digitalnu kablovsku i koristis HDMI ulaz (ako TV hoce da radi tako)?

Pozdrav
 
imam cam modul, ali i ako budem trazio risiver, ne znam...nisam razmisljo o ovom tvom predlogu. nekako mi je uvrnuto da nemam tjuner...
 
Dobar majstor mozda moze da popravi TV bez zamene dela - naravno, zavisno od toga kakvo je ostecenje. Sa druge strane, zvanicni servis ce verovatno ici linijom manjeg otpora i zamenom celog dela/sklopa - sto moze dosta da kosta.
Probaj da dobijes procenu od servisa, pa ako je cifra poveca, mozda da ides na opciju sa eksternim receiver-om i gotovo.

Ne znam kakva je situacija sa ovim DVB-T2 uredjajima, da li neki od njih podrzava i DVB-C i ima slot za CAM modul. Ako ima, i to moze da bude dobro resenje.

Pozdrav
 
Vidim da je tema i dalje "živa" i drago mi je zbog toga. Imam 42ST50e već jedno dve godine i zaista sam zadovoljan TV-om. Hteo sam da podelim s vama jednu stvar koja može nekima od vas da sačuva živce.

Pre par nedelja mi se dogodilo da se TV isključio i da neće da se upali. Znači ne svetli ni crvena lampica, totalno mrtav, kao da nije uključen u struju. Zovem majstora, on ga otvori i kaže "memorijska ploča" (odmah mi je delovalo da je lupio), odnesem u BG elektronik, posle par dana ih zovem, oni kažu "radi kod nas već tri dana i ne znamo šta je kvar". Ovo sam opisao ukratko, da ne prolazim kroz agoniju ponovo. O čemu se radi: to veče kad se to desilo čistio sam kompjuter, iskopčao sve kablove i sve, i prilikom vraćanja HDMI kabla u grafičku sam očigledno "šokirao" TV iako on tada nije radio (ali je bio uključen u struju). Ovo je jedino razumno obješnjenje zašto nije hteo da se uključi čitava dva dana. Guglanjem nađem nekakvu ženu iz Amerike koja je navodno imala isti problem (samo sa nestankom struje) i kojoj se TV "povratio" posle par dana, i da su joj u "korisničkoj podršci rekli da se tako 'TV štiti' i da će proraditi", što sam u prvom trenutku otpisao kao glupost. Ipak, ladno je upravo to što se desilo. Tako da ako se još nekome nešto slično desi da zna da ima nade :)

Inače, TV više nije u garanciji i ko zna koliko bih morao da puknem za menjanje ploče, bez obzira koja je u pitanju. Od tada radi okej, s tim da se dan nakon što sam ga doneo kući, i ponovo povezao kao pre, desilo to da je pri uključivanju kompa, znači ne pri povezivanju, i dok je TV radio, na sekund došlo do pojave one kao "test" slike sa šarama na ekranu, nakon čega je nastavio da radi okej. Očigledno ga HDMI kabl, ili kombinacija njega i grafičke, "tripuje" pod određenim okolnostima. Inače, grafička je Radeon 280x, a kabl je neki "kung-fu", ne najslabijeg kvaliteta, ali ne i najkvalitetniji (nema feritna jezgra). Pošto sam izuzetno hrabar momak, i dalje držim taj HDMI kabl u TV-u i gledam filmove, baš u inat :)
 
Poslednja izmena:
Inače, vidim da je bilo rasprave i oko zadržavanja slike (IR), i oko plejera, i oko titlova... Meni zadržavanje slike ne smeta, nije ni izraženo, niti ga vidim osim kada ne uključim onu test sliku i onda se zagledam :) Potpuno nebitna stvar, po meni. Bila bi bitna kada bi TV trebalo da traje npr. 30 godina, ali svi znamo da je to nerealno :) U svakom slučaju, nije izražena stvar i nije problematična.

Što se tiče ugrađenog plejera, svakako bi mogao da bude bolji. Najveći problem meni je što ne pušta 1080p sadržaj u .mkv formatu, odnosno ni u jednom formatu u kome sam ga ja probao. Odnosno pušta, ali sa "iseckanom" slikom, kao da procesor ne može da obradi sliku radi normalne reprodukcije. Da li je to do samog formata, ili do nečeg drugog, ne znam, ako vi znate, rado bih čuo nešto o tome. Titlove pušta, ali nedostaje podešavanje za iste, što je možda manja mana.
 
Ma kakav ir to bas treba da se zagledas da bi vido inace bolji tv od vecine led tv-a
 
Bolji je od bilo kog ikada proizvedonog led tv-a,inace led nije referenca za kvalitet.Reference su plazme: panasonic Z, pionir kuro i samsung f8500.Nazalost nista se od ovoga vise ne proizvodi ali su neki od ovih modela i dalje reference bez obzira na oled jer LG nije u stanju da napravi referentni model,nikada to nije bio ,niti ce ikada to biti.Cekamo da panasonic ili neko drugi kupi od njih panel i da napravi referentni tv.
 
Poslednja izmena:
Prosle godine sam uhvatio poslednji voz i po relativno povoljnoj ceni kupio Samsung 51F8500 tv. Malo je reci da sam odusevljen. Pre njega sam imao Panasonic 42G30 koji je takodje odlican, ali ovo je jednostavno savrsenstvo. Prava je steta sto su svi prestali da proizvode plazme. Skoro sam sa zenom bio u Emezeti i ona se odusevi gomilom ukljucenih televizora. Ali kada sam joj rekao da su samo tri spojena Oled LG tv-a bolja od naseg nije joj nista bilo jasno.
 
Sveze sam instalirao win10, koristim potplayer + madVR i kada prebacim na tv pustam zvuk sa tv-a. Dok sam imao win7 samo sam jednom ovo podesio a od kada imam win10 imam cesce ovaj problem i ne dozvoljava mi da prebacim zvuk na tv. To bi ovde trebalo da se uradi kada se prebaci slika na tv.
2015-09-05_2353.png

2015-09-06_0005.png

ali stoji sivkasto tj. ne dozvolja da se selektira pa ide zvuk dole preko speakers.
2,3x mi je uspelo da prebaci zvuk mada nisam obracao kojim razlogom se mi je uspelo, mislio sam samo da je sve ok tj. ne znam ni opste sta izaziva problem, jedino ako player moze da nesto odobri ili zabrani pa iz tog razloga ne dozvoljava da se prebaci zvuk. Mada ne verujem jer sam probao da prebacim sliku bez startovanje playera. Na win7 je tako bilo kada stavim da mi monitor bude primarni ekran prebaci onda na zvucnike (time sto stoji na default), kada prebacim na TV onda automatski prihvati TV izvor zvuka kao default (dok zvucnike iskljuci) jer sam tako postavio ali sada ga ne vidi.
 
Roll-back-ovao sa drajvere (ne znam zasto je preko postojecih ponovo neke nove instalirao) i bilo je sve ok, uradio sam kao gore sto sam opisao sto sam radio dok sam imao win7. U medjuvremenu sam iskljucio ovo misleci da mi nece trebati pa sam skontao da to isto utice da ne moze zvuk da se prebaci na tv
2015-09-08_0122.png


Tako da je za sada sve ok...
 
Kod mene je nesto slicno stim da ja imam ST60 a W8. Koristim takodje PotPlayer. Kad pustim na kompu i tv zvuk ide preko mojih Altec zvucnika. Kad bih hteo zvuk na tv-u onda moram sledece : open volume mixer pa System sounds i tamo u kartici playback da stikliram za AMD HDMI output (Enable).Tad dobijem zvuk na tv-u i mojim stereo zvucnicima ali nema onda zvuka na Altecu. Cesto mi se desava da zaboravim onda da ga otstikliram jer onda na primer nema zvuka kad pustim YouTube. Da li mozda treba da izvrsim neka podesavanja na samoj grafickoj kartici(AMD CCC) ili nesto slicno kao i ti da mi u isto vreme imao zvuk i na tv-u i na pc-u. Smara me ovo svaki put kad hocu da gledam film na tv-u.
 
Poslednja izmena:
Ne znam kakve vi probleme imate sa prebacivanjem zvuka, kod mene na Win8 i 10, Win+P uvijek prebacuje i sliku i zvuk bez problema.
 
Da li je neko uspeo da mu TV ucitava prevode preko popcorn-a?
?!?
Kakve veze tv ima sa Popcornom?
Valjda Popcorn startujes na računaru gde naravno učitava titlove i sve to prikazuje na tv-u preko hdmi kabla...
Takodje mislim da se prikazuju titlovi ukoliko se strimuje na chromecast na tv...
Ukoliko se koristi Popcorn na Kodiju, sa rp2 ili pc-ja opet se prikazuju titlovi...

Jedino ako si mislio preko DLNA, ali mislim da popcorn to ne podržava u startu, jedino možda preko nekih dodataka ali sumnjam da to radi kako treba i da li će ikada...
U svakom slucaju ima mnogo lakših načina za korišćenje popcorna na tvu od tog...
 
Nazad
Vrh Dno