Moze mi neko reci kolke su zainsta razlike izmedju ovih video snimaka Avatar-a 3D sem sto se odudaraju po velicin fajla.
Avatar 2009 3D Blu-ray 1080p CEE AVC DTS-HD MA-Mont 46.61 GB
Avatar 2009 3D Blu-ray 1080p AVC DTS-HD MA 5.1 46.61 GB (iste su velicine, koja je onda razlika? Drugi uploader?)
Avatar 3D 2009 BluRay FULL SBS TrueHD x264 dxva EuReKA 33.50 GB
Avatar 3D 2009 1080p BluRay Half-OU DTS x264-HDMaNiAcS 20.90 GB
Avatar 3D 2009 Half-SBS 1080p DTS x264-munk 19.35 GB
Ova prva - Mont - verzija ima naš i komšijski prevod, tu verziju imam i ja. To ti je CEE verzija za istočnu evropu i ukoliko juriš full blu rejeve, a bitam ti je i prevod, juri CEE varijante.
Prvi i drugi torent su ti full blu ray-jevi za različita tržišta samo, dok su ostali ripovi gde half SBS varijante imaju prepolovljenu horizontalnu rezoluciju, a ovaj HDManiacs ima prepolovljenu vertikalnu rezoluciju.
Dakle, ovi ripovi su inferiorni što se tiče slike, ali i zvuka, s obzirom da poslednja dva imaju običan DTS, a EuReKA ima TrueHD audio.
Dakle, ukoliko možeš da bitstrimuješ HDaudio i gledaš film preko TMT-a, powerDVD-a itd, imaš oštro oko, hoćeš najbolji kvalitet, a znači ti i prevod pride... onda ti je MONT verzija najbolja.
A ako su ti sve ove stvari nebitne i imaš slab down, onda skini ovu munk verziju od 19.35. Verovatno ima solidan bitrate čim zauzima skoro 20 gb.
Razlika između full frame packed blu Ray-ja i ovih ripova je ta što je kod BD-a imaš sliku gde dobijaš 1920x1080 za svako oko, dok kod SBS i HOU varijanti dobijaš rip sa dve slike jedna pored druge ili jedna iznad druge (za svako oko po jedna), s tim što ti se prepolovljuje vertikalna ili horizontalna rezolucija i to ti dođe otprilike kao da gledaš mešavinu 1080p i 720p.
Razlika je primetna, ali to primećuju uglavnom iskusne oči i sa manje udaljenosti (oko 2m) na ekranu od 50 inča.
Prelistao sam udzbenik iz Fiziologije zivotinja i lepo se tamo pominju efekti kontasta, tj kontast svetlosti, ivicni kontrast i kontrast boja. Kako u nase oko stizu nadrazaju istovremeno ili jedan za drugim dolazi do efekta kontrasta koji mi vidimo tj dozivljavamo. Da bi crna bila crnja treba joj svetlija pozadina a kada je ona jos tamnija moze izgledati svetlija nego sto jeste. Necije oko ovo vise a necije manje registruje. Da bi apsolutna crna bila mora se bas sva svetlost nekako ponistiti da ne bi bilo ni refleksije od ekrana plazme, dovoljno je da narusi apsolutnu crnu.
Eto i načnog objašnjenja zašto svako treba da odradi bias ligthning mod. Ja sam postavio neku lampu i sviđa mi se kako to izgleda, ali jurim neko fulka rešenje za duge staze.
Zato sam ja naučio LED RGB traku koji ću montirati na leđa TVa.
Ja planiram takođe da nabacim cold white 6500k led traku, samo gledam još kako ću da joj sprovedem struju. Ne znam da li da kupim-zbudžim neki kontroler s ispravljačem. Bilo bi sjajno kad bi moglo da se zbudži nešto da se led traka pali i gasi zajedno s TV-om, da ne moram ja ručno to da radim.