Šta je novo?

Panasonic ST50 serija

Videćemo šta će reći za evropsku verziju. Moj subjektivni osećaj s st50 kad mu lupim game mod i vučem signal direktno iz grafike (mada mi ni risiver ne dodaje veliki lag), osećam da mi je malko sporiji kurzor na desktopu u odnosu na viewsonic vx2739, koji ima 9.4ms laga, sudeći po tft centralu. Ali u igrama se lag mnogo manje primećuje i sve mi je i više nego igrivo. Meni je viewsonic sasvim responsivan, a ako i evropska verzija zaista ima 40ms input laga, onda i ovi sa tft centrala nisu dobro testirali i viewsonic onda ima nekih 30 ms, jer mi po osećaju nikako ne deluje da je tolika razlika između viewsonica i st50. Probao sam nedavno shimian monitor, za koji takođe kažu ta ima nekih 16-20ms laga, a po mom osećaju lag na tom monitoru i st50 je maltene identičan.

Dakle ili viewsonic ima 9.4, a st50 tih 16ms, kao što kažu dosadašnji testovi ili st50 zaista ima 40ms, a viewsonic onda nekih 30ms. U to zaista sumnjam, ali ne mogu objektivno da tvrdim da je tako.

Sve u svemu, probao sam AC3, Black ops 2, F1 race stars i fifu 13 (poslednje dve igre na bežičnom rumblepad 2) i sve mi je više nego igrivo i ne osećam nikakvu primetnu zadršku tokom igranja. Pored g400, imam još uvek starog logitech bežičnog mx610 mišonju, koji ima solidan lag i kojeg sam koristio za sve radnje na kompu do pre par godina. Tek kad sam probao miša sa 1000Hz pooling rate-om, provalio sam koliko zaista taj miš laguje. Setup sa g400 na 1000Hz i st50 u game modu, povezan direktno sa grafikom deluje da je igriviji od nego dok sam koristio tog logitech bezrepog mišonju.

Sve u svemu, i da zaista TV ima 40ms, mislim da to zaista nije toliko strašno koliko zvuči i mislim da je i više nego igrivo, barem u mom slučaju.

Inače, sve toliko dobro izgleda na st50 da me čak i žena (koja inače ne podnosi igre) cima da vozimo F1 race stars i sad mi traži i neke tabačine (a cimam je godinama da proba neku igru i nije htela dok nismo uzeli st50 :d)

Ukoliko budem smogao vremena sad još i to da testiram, javljam se za smtt, mada sam već dosta dugo u gabuli s vremenom. Već godinu i po dana ne mogu da smognem vremena da počnem s nekim case modom koji planiram, ne stižem ni da reinstaliram OS, ma ni prašinu da izduvam iz kompa... a žena me još sad cima da se igramo na st50. :hair:

Ti teras sadrzaj u 1080p, zar ne?
Da li st50 ima poseban PC mode kao Samsung, ili je game najbrzi?

Ja bih stvarno voleo da rezultati pokazu da je lag zaista 16ms. Prodao bih tv koji imam i uzeo st50 🙂.
Problem je sto, koliko ja znam, samo lk450 dokazano ima input lag od 16ms i to ako ides preko kompozitnog, a ne preko hdmi-a(tada je 32ms).

Ja uopste ne primecujem lag od 50ms u vecini igara koje igram.
Primecujem samo u Street Fighteru, na koji sam (ako igra ne laze) u poslednje 4 godine potrosio oko 1500 sati.

Da, teram sve u 1920x1080, 60Hz osvežavanje.

Ne, ima samo game mod i on je najbrži, mada nekad mi ostane na true cinema i ne primetim razliku dok igram s kontrolerom. Nisam još stigao baš puno da testiram FPS-ove i tabačine, nema se bre vremena.
Žena hoće tabačine, tako da će da padne isntalacija street fighter-a IV, pa ćemo da vidimo onda, samo da uhvatim malo slobodnog vremena...

Sudeci po meniju, u australiji se prodaje ista verzija tva ko u usa dok eu verzija ima dosta drugaciji meni.

Ali i za usa model su govorili da ima 16ms lag, tako da...

Pazi, ako su pre Bodnara svi koristili mahom smtt i osciloskope za testiranje i dobijali jedne rezultate, pa sad st50 sa 16ms ispada da ima 40-45ms po Bodnaru, onda i svi ostali televizori i monitori imaju veći input lag u odnosu na prethodne testove, zar ne?

Da čoveka zaboli glava od svega ovoga. Mislim da je na kraju najpraktičnije rešenje probati negde TV-monitor i samostalno zaključiti da li isti odgovara po pitanju input laga ili ne. Meni je st50 sasvim ok za sada po tom pitanju, ali nisam stigao baš mnogo da isprobavam FPS-ove i tabačine pogotovo, jer bi tu trebalo da se najviše oseća razlika.

Evo, pređoh 200 sati i još uvek imam quick onset IR, kada mi je recimo film pauziran na početku, pa je ekran crn, kad upalim meni da podesim nešto, u roku od 5 sekundi mi se isti utisne u panel, ali zato uz koji minut scrolling bara nestane. Ostanu mi ponekad i slabi ir od dve mrljaste linije od titlova, pa sam u pot playeru stavio veći opacity (ionako me bole oči od jake bele na titlovima), u TMT sam stavio da titlovi budu sivi i to je ok sada.

Inače, posle par sesija od po pola sata f1 race stars i fifa 13 nisam primetio ir posle toga.

Vi koji imate TV već neko vreme, da li vam se poboljšala situacija po pitanju quick onset IR-a i nekih ostalih boljki možda?

Line bleed se vidi u retkim situacijama od titlova, primetim možda na par mesta u toku jednog filma. Najviše se vidi na onoj zelenoj površini sa onim belim slovima što ide pre trejlera i sl.

I dali neko zna za neku prečicu na daljincu za podešavanje kontrasta, kao što ima na onim dugmićima na samom tv-u? Smara što stalno moram da šaltam kroz menije kako bih podesio kontrast, viewing preset, IFC, hdmi overscan itd itd...

Poslednja izmena:
Ali i za usa model su govorili da ima 16ms lag, tako da...

Pazi, ako su pre Bodnara svi koristili mahom smtt i osciloskope za testiranje i dobijali jedne rezultate, pa sad st50 sa 16ms ispada da ima 40-45ms po Bodnaru, onda i svi ostali televizori i monitori imaju veći input lag u odnosu na prethodne testove, zar ne?

Panasonic plazme iz 2011. su ponovo testirane i ispalo je da je lag oko 35ms, a ne 16 kako se mislilo.
Koliko sam video, samo e6500 ima nizi lag od st50, po osetnoj vecoj ceni.
st50 svakako ostaje best buy.

e6500 ima i manje problema sa ir-om i ima solidan broj opcija više, ali mislim da bi me mnogo više nervirao brightness pop kod samsunga nego sve zajedno kod st50. Još samsung nema takvu crnu kao st50, osim u varijantama od 60 i više inča, gde je tu negde blizu st50.

Ako je zaista lag na st50 oko 40ms, onda mi je to veoma podnošljivo za sada. Nije uopšte toliko velika razlika u odnosu na viewsonic vx2739, koji mi je super što se laga tiče, a za koji tft central kaže da ima 9.4ms (po novom testu ne znam koliko bi mogao da ima).

Ali bez obzira da li bih poredio 9.4 i 16ms po starim testovima i 40-tak ms i koliko bi imao viewsonic po Bodmanu, razlika nije mnogo velika, zaista. Nervira malko kad vucaram kurzor po desktopu (tu sam najviše osetljiv), dok u igrama do sada nisam primetio ništa što bi mi umanjilo zadovoljstvo pri igranju na ovoj grdosiji. Stvarno je doživljaj.

U clone modu kad upalim fifu 13, na monitoru slika izgleda kao potpuno isprana u odnosu na st50, razlika u reprodukciji boja je nebo i zemlja, ista priča i sa motion blurom. Na viewsonicu se jasno vidi duh od centralne linije (dve linije se vide uvek) prilikom deganžiranja i brzog panovanja kamere, dok kod st50 ostaje samo jedna linija, fantastično sve to izgleda. Do sada u ovih par igara što sam probao nisam primetio ni phosphor trailing, dok u filmovima mogu to da primetim ponekad na veoma kontrasnim i brzim scenama, recimo u filmu 300, gde je kolor korekcija veoma desaturisana.

Како гледаш филмове:
1. Да ли боцнеш USB директно у телевизор, па са њега пусташ,
2. Пусташ преко рачунара (преко HDMI),
и постоји ли уопште разлика у квалитету слике код ова два приказа?

Да ли се на ТВ-у могу бирати аудио канали (нпр. ако MKV у себи има више аудио канала: TrueHD,DTS, AC3, Енглески/Немачки...)?
Ово питам јер у неким приказима пише да Panasonic-ове плазме не могу да пустају TrueHD.
И да ли је онда боље 5.1 систем везати на рачунар и са њега пустати филм на ТВ, а аудио на 5.1 систем?

Поздрав

Pa gde ćeš Hd audio kodeke na samom tv-u, to ne postoji nigde. Za to ti je potreban AV risiver i BD ili media plejer koji podržava hd audio kodeke, a možeš i da bitstrimuješ hd audio s kompa direktno u avr.

Ja preko usb-a puštam samo one slajdove i neke 16:9 klipove za razradu panela, da mi preko noći ne bude upaljen avr.

Inače, sve gledam preko kompa. Iz grafike mi ide video signal u hdmi zvučnu, a ona bitstrimuje HD audio i prosleđuje sliku preko HDmi kabla do risivera, koji dekoduje hd audio i sliku dalje preko HDMI prosleđuje na TV.

ST50 podržava samo dolby digital, ako se ne varam, dok možda neki drugi televizori mogu i DTS da dekoduju... ali džaba ti i dolby digital i DTS ako ćeš da ga slušaš preko buđavih zvučnika sa televizora ili kompjuterskih zvučnika, to je po meni besmisleno.

Ako bi zaista da uživaš u u DD i DTS-u, a pogotovo u HD audiu, potreban ti je neki iole pristojan setup. Ljudi se lože na logitech 5500 i te fensi kompjuterske zvučnike, ali sve to zvuči kao kanta u odnosu i na najeftiniji hi fi setup. Na KP možeš da nađeš šta hoćeš i možeš za male pare da skrpiš pristojan risiver i zvučnike koji će da oduva svaki 5500 i slične hi end kompjuterske sisteme. Nebo i zemlja, zaista.

Što se tiče htpc rešenja, po meni je najbolje rešenje potplayer sa lav dekoderom i madvr rendererom za mkv-ove, a za blu rejeve total media theatre ili power dvd i slične programe (ja koristim TMT, jer moja xonar hdav 1.3 zvučna bitstrimuje hd audio samo preko TMT-a), ali možeš i preko gpu da bitstrimuješ hd audio. Naravno, obavezan je reclock program, kako bi mogao bez seckanja da gledaš 24p materijal.

Što se tiče hardvera, možeš direktno iz grafike da bitstrimuješ zvuk do risivera, tj preko HDMI kabla da šalješ i zvuk i sliku u AV risiver, odakle posle samo sliku izbaciš na tv i to je to. Ja već dugo imam tog xonara, pa sve teram preko njega, jer mi sav zvuk onda ide preko HDMI-a, pa ne moram da menjam inpute na risiveru u zavisnosti da li vozim hd audio preko hdmi-a ili ostatak zvuka preko optičkog ili koaksijalnog kabla. Nisam se nikad drndao sa bitstrimovanjem preko GPU, iskreno.

Druga varijanta je neki standalone media player koji podržava hd audio, pa onda on komunicira sa risiverom umesto kompa, ali to rešenje meni nije ni približno fleksibilno kao htpc.

Svakako ne nameravam da koristim interni media player na st50, osim ukoliko ne nakačim neki hard pa da snimam neke emisije eventualno, kao i da držim neke fotke itd, da žena ne mora da me pomera s kompa, već da može direktno s tv-a da gleda.

Dakle, koristio bih ga samo kao neko sekundarno rešenje.

Što se tiče audio kanala na media pleyeru, to ne znam, pošto nisam probao. Držim za sada samo fleš od 8 giga sa tim testnim materijalom i samo to furam. Imam neki Timescapes mkv od 3gb i sasvim lepo izgleda, na prvi pogled nisam primetio neku razliku između ugrađenog media playera i pot playera sa lav dekoderom i madvr rendererom, mada nisam ni nešto detaljno upoređivao, jer ne koristim te ugrađene plejere pošto nisu ni približno fleksibilni kao htpc rešenja.

Čitao sam po forumima da su titlovi mali i da ne može da se podešava veličina, ali nemoj mi uzimati to zdravo za gotovo, jer se nisam lično još uvek drndao s tim.

Ukoliko budem nešto probao i saznao, svakako javljam.

Da se i ja pidruzim malo ovoj raspravi za prenos zvuka. Ja doduse imam drugi tv. A problem je sledeci: kad gledam na tv film sa kompa onda mogu da cujem zvuk na mojim eksternim zvucnicima jer mi je komp spojen putem HDMI na tv (za sliku) i RCA cincevima na stereo pojacalo (za zvuk). Mjutim kad hocu da gledam nesto sa eksternog HDD-a (spojeno putem USB-a) ili eventualno sa samog televizora onda mogu samo da koristim tv zvucnike a ne i eksterne. Tv ima audio opticki izlaz a posto je pojacalo stereo i nema opticki ulaz. Predpostavljam da ce mi ovako nesto trebati:http://www.amazon.com/D3-Digital-Co..._1?ie=UTF8&qid=1357578088&sr=8-1&keywords=DAC
Izvinjavam se na off topicu.

Poslednja izmena:
Ау, шта сада то "potplayer"? Ја сам на викао на KMP где се може се бирати да користи интерне кодеке, веома мало замарају процесор, или да користи екстерне (нпр. нахваљени CoreAVC). А пуста све од, AVI,MKV,MTS,M2T,mp4 (мада се за њега најбољи показао VLC),Flac, flash...
Питање за аудио је јер сам у радњи пробао LordOfTheRings са DTS-ES и AC3 аудио каналима. LG није пустао DTS, а нико и није знао како да се пребаци на други аудио канал. Samsung је пустао DTS, али је био толико тих, готово неупотребљив.
И што ми вређаш звучнике 🙂 Logitec Z-5400 сам ћапио пре него се појавио HD видео (о HD аудију да не причам). Јесам ја одавно прерастао те звучнике, али соба није (3*3) 🙂
Ако није тајна које звучнике/AV receiver имаш?

Поздрав

Da se i ja pidruzim malo ovoj raspravi za prenos zvuka. Ja doduse imam drugi tv. A problem je sledeci: kad gledam na tv film sa kompa onda mogu da cujem zvuk na mojim eksternim zvucnicima jer mi je komp spojen putem HDMI na tv (za sliku) i RCA cincevima na stereo pojacalo (za zvuk). Mjutim kad hocu da gledam nesto sa eksternog HDD-a (spojeno putem USB-a) ili eventualno sa samog televizora onda mogu samo da koristim tv zvucnike a ne i eksterne. Tv ima audio opticki izlaz a posto je pojacalo stereo i nema opticki ulaz. Predpostavljam da ce mi ovako nesto trebati:http://www.amazon.com/D3-Digital-Co..._1?ie=UTF8&qid=1357578088&sr=8-1&keywords=DAC
Izvinjavam se na off topicu.

Tako je, moraš nekako da konvertuješ digitalni zvuk s tog optičkog outputa u analogni, kako bi ubo u činčeve u pojačalo.

Ау, шта сада то "potplayer"? Ја сам на викао на KMP где се може се бирати да користи интерне кодеке, веома мало замарају процесор, или да користи екстерне (нпр. нахваљени CoreAVC). А пуста све од, AVI,MKV,MTS,M2T,mp4 (мада се за њега најбољи показао VLC),Flac, flash...
Питање за аудио је јер сам у радњи пробао LordOfTheRings са DTS-ES и AC3 аудио каналима. LG није пустао DTS, а нико и није знао како да се пребаци на други аудио канал. Samsung је пустао DTS, али је био толико тих, готово неупотребљив.
И што ми вређаш звучнике 🙂 Logitec Z-5400 сам ћапио пре него се појавио HD видео (о HD аудију да не причам). Јесам ја одавно прерастао те звучнике, али соба није (3*3) 🙂
Ако није тајна које звучнике/AV receiver имаш?
Поздрав

Koreanac koji je napravio KMP je prodao plejer PANDORI (to je valjda neki online tv servis, šta li je), tako da on više nema veze s KMP-om. Zato je napisao novi program, koji se zove potplayer i on je duhovni naslednik i unapređena verzija kmplayera. Veoma su slični tako da ti neko posebno navikavanje neće biti potrebno. Lav dekoder je najbolji softverski dekoder za pc, dok je madvr najbolji video renderer i preko njega se može dobiti najbolja moguća slika koju pc može da proizvede s mkv-ovima.

http://imouto.my/configuring-potplayer-for-gpu-accelerated-video-playback-with-dxva-or-cuda-and-also-high-performance-software-decoding/#Step7

Core AVC je dobar za slabije mašine, ali degradira malo kvalitet slike, tako da ko ima iole noviju mašinu, Core AVC mu ne treba nikako.

Nemoj pogrešno da me shvatiš, ne vređam ti zvučnike. To su verovatno jedni od najboljih kompjuterskih zvučnika koji postoje, ali u poređenju sa bilo kakvim hi fi setupom, zvuče kao kanta.

Jednom kad čuješ pravi hi fi, sve ostalo zvuči kao kanta, zaista.

Zvučna je xonar hdav 1.3 http://www.asus.com/Multimedia/Audio_Cards/Xonar_HDAV13/

Risiver je Onkyo sr875 AVR http://www.uk.onkyo.com/en/products/tx-sr875-34731.html?tab=Stage

Frontovi su mi Altec lansing three kutije http://seventiesstereo.blogspot.com/2008/12/alteclansing-model-three.html

Nemoj mešati to sa onim što altec lansing sada radi, oni su nekada radili vrhunske hi fi kutije, dok su se u skorije vreme prešaltali na kompjuterski zvuk. Ubijaju kako zvuče. Veruj mi, danas više ne prave kutije kakve su pravili 60-tih, a posebno 70-tih i 80-tih, to se više ne viđa u radnjama.

Side surround kutije su aiwa sx av1700 http://www.etsy.com/listing/22706829/aiwa-sx-av1700-small-tower-bookshelf

One su bile, čini mi se, frontovi iz nekog 5.1 sistema, a ja ih koristim kao side u ovom slučaju. Rade posao za sada.

Dok su mi back surround kutije KLH 17 http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=355054

Prava retro klasika, sjajni srednjetonci i visokotonci, a i žena se zaljubila u rustičan dizajn kao i ja.

Ovi današnji hi fi zvučnici koji mogu da se vide u radnjama ne mogu da se porede sa klasičnim zvukom kutija koje su se nekad pravile, to majka više ne rađa (osim za basnoslovne novce koje retko ko može da priušti da da za zvučnike)... :d

Ćale mi je inače hi fi manijak i stalno radi neke trange frange, samo kako bi mu kuća bila puna tehnike, jer je pravi zavisnik. Soba mu je kao muzej, nema čovek gde da se okrene od kutija i pojačala. Proturio sam kroz ruke i uši gomilu mnogo skupljih kutija od ovih alteca i nisam hteo da ih menjam. Sabijaju kako zvuče.

Inače, nisam poklonik sub-a i centralnih zvučnika jer samo zakidaju na basu sa frontova, te oni zvuče tanko, a centralni nemaju dovoljnu dubinu. Kad imaš full band hi fi kutije, sub ti ne treba, a pogotovo centralni zvučnik. Eksperimentisao sam sa raznim centralnim zvučnicima i u svim slučajevima mi je centralni tanjio zvuk na frontovima, a sam centralni nema toliku dubinu, te govor i sve ostalo zvuči dosta tanko. Uz dobre frontove, centralni, a pogotovo sub mogu samo da naruše zvuk. Čak ti nisu potrebne ni neke skupe kutije za surround, jer one cepaju atmosferu i nisu toliko bitne koliko frontovi s kojih ide ono glavno.

Centralni i sub su ok za one 5.1 sisteme, gde su sve kutije malecne, pa je tu sub neophodan, ali kad imaš moćne frontove, više ništa ti ne treba sem iole pristojnih full band kutija za surround kakvih ima koliko hoćeš 20 evrića na Kupujem prodajem.

Mislim da je svakako bolje dati više para na što bolje frontove, a koristiti za surround šta ti se nađe u kući, pa kad dođe neka lova onda uzmeš neke malo bolje i tako dalje...

Na KP ima toliko kvalitetne hi fi tehnike po finim cenama. Neko s iskustvom za male pare može takav setup da sklopi da se smrzneš... a da ne pričam da bi jedan takav setup obrisao patos sa višestruko skupljim hi fi komponentama kakve se danas prave.

Sad sam sa st50 konačno kompletirao kućni bioskop, samo još da živim na selu da mi niko ne zove muriju kad otpanjim zvuk... :d

Doživljaj je zaista epic.

Naravno, pošto sam povukao na ćaleta, znam da uvek može bolje, samo nikad nema dovoljno love... :d

Ali sad konačno mogu da odahnem malo, pošto sad i slika prati zvuk...

Žena me je pre st50 uvek terala da smanjujem zvuk, jer joj je preglasan, a sad kad gleda u toliku sliku samo klima glavom i kaže: "može, može, ne moraš da smanjuješ"... 😀

Igrice inače kao ne podnosi, a danas me ceo dan cima da pikamo F1 race stars na Tv-u... :d

Sori na oftopičarenju...

Poslednja izmena:
Jos malo offtopicarenja :d moji zvucnici su B&W samo greota sto ih neprati adekvatno pojacalo (treba Rotel a imam Yamahu). Necu vise offtopicariti :d

Poslednja izmena:
Da, uvek moze bolje http://hdportal.eu/hd_vijesti/ces-2013-panasonic-iznenadenja-ne-prestaju-pohod-na-velike-dijagonale/
Sto se tice surround zvuka, kako i sam koristim Onkyo avr uz Marantza za frontove ne mogu se nikako sloziti da je uz bilo kakve kutije centar nepotreban kao i sw.
Desavanje u centru ekrana nije samo govor ali jeste neophodno da centar bude iz iste klase zvucnika kao i frontovi da ne bi "tanjio" zvuk.
Sto se tice sw, pristojni subwoofer ne mogu nadoknaditi nikakvi mega frontovi za filmove osim ako nemaju ugradjeni sw u sebi.
Da, cuo sam i skuplje i jeftinije hifi stereo i surround sisteme tako da znam o cemu pricam.
Nadam se samo da pojedini moderatori nece opet poceti da mi brisu postove koji se kose sa njihovim ubedjenjima.

Svakako je veliki skok u odnosu i na najbolje kompjuterske zvučnike.

Slažem se generalno, ali meni ovako trenutno odgovara bez centra i wufera. Od onoga što sam imao na raspolaganju, ovo mi je ispala za sada najbolja kombinacija.

Znači ako nekom crkne st50 u garanciji u toku sledećih godinu i više dana, možda dobije st60 u zamenu... :d

Najvise zalbi na uredjaje stize iz USA. Secam se zalopoljki na Onkyo avr koji me umalo nisu odvratili od njih a sada i Panasonic plazme. Da li je kvalitet drugaciji ili se najvise proda pa je i procenat kvara veci ili ljudi mahom ne umeju da koriste i obezbede odgovarajuce uslove? Verovatno od svega po malo... Kazu Onkyo ne ume da napravi avr a stave ga u zatvoreni orman, bez ventilacije dok tanjire okace na zid, pa kukaju kako su isivise vreli te se gase i sl.

Ima kod usa jos jedna cinjenica- za eu se uredjaji najcesce sklapaju u eu i stoga imaju visu cenu, za usa se cesto sklapaju u aziji i imaju nizu cenu ali i nizi qc.

Najvise zalbi na uredjaje stize iz USA. Secam se zalopoljki na Onkyo avr koji me umalo nisu odvratili od njih a sada i Panasonic plazme. Da li je kvalitet drugaciji ili se najvise proda pa je i procenat kvara veci ili ljudi mahom ne umeju da koriste i obezbede odgovarajuce uslove? Verovatno od svega po malo... Kazu Onkyo ne ume da napravi avr a stave ga u zatvoreni orman, bez ventilacije dok tanjire okace na zid, pa kukaju kako su isivise vreli te se gase i sl.

Jeste da Japancima naponska sekcija i nije najjača strana, greje se onkyo i više nego solidno, ali meni stoji na stolu na otvorenom, a planiram da ubacim i jednu slim & silent 12-ticu tu negde kod HDMI boarda (samo da uspem da je udenem s unutrašnje strane kućišta, biće malo knap), da izvlači malo bolje tu toplotu, čisto da mirnije spavam.

I ćale i ja već godinama furamo onkyo i nijedan nam se nije "zapalio" kako se Ameri žale. Osim toga i što ume ponekad da zeza s hdmi handshakingom, sve radi kao bombona.

Inače, kukaju ljudi kako se i plazma greje kao luda, ali ja nisam primetio ništa neobično, moja se uopšte ne greje mnogo.

Što se tiče gde se uređaji sklapaju, čini mi se da se sami paneli rade u Japanu, a da se u ostalim fabrikama po svetu samo sklapaju, zar ne? Ono što mene zanima se tiče problema sa dse ili vertical bandingom, koji valjda nastaje od neadekvatne aplikacije luvr filtera na samom panelu, a zbog neadekvatne kontrole kvaliteta cela serija 2012 ima manje više problema sa tim.

Moje pitanje je da li se u Japanu stavlja taj luvr filter ili se to radi u fabrikama po svetu gde sklapaju ceo tv u kranji proizvod. Ako to Japanci rade, onda verovatnoća da se dobije blaži ili teži oblik dse na samom televizoru ne zavisi od toga da li je TV sklopljen u Češkoj ili Aziji itd... zar ne?

A što se tiče toga da najviše žalbi dolazi iz USA, mislim da je to zbog toga što se tamo najviše plazmi i prodaje, ukoliko se ne varam. Čini mi se da sam u onom članku s najavom za seriju 2013. pročitao kako više neće da prave st seriju od 42, inča već da kreću direktno od 50-tice zbog toga što se ona najviše prodaje u usa.

Mada se i meni svakako čini da Ameri dobijaju generalno možda malko gori proizvod nego ovi iz evrope. Tu je možda izuzetak uk, za koji valjda postoji posebna proizvodnja i uk primerci imaju problem sa 50Hz signalom, a ovi iz EU ne, je l' tako?

Iskreno za FullHD sve ispod 50" i jeste nepotrebno. Plazmu sigurno nece koristiti kao monitor, jedino sto su cene za nase budzete velike.
Imam pitanje za tebe, pomenuo si da koristis 875 a u potpisu ti 605. Da li posedujes oba i kakav problem sa hdmi handshakom imas?
Sto se tice fanova, stavio sam 2x Scythe 120mm na 5V i to se ne cuje a Onkyo je max mlak.
Zasto uopste koristis HDAV pored hdmi iz graficke? Ne zezam, vec ne vidim razlog pa o cemu se radi. Meni je MPC-HC uz madvr i lav dao bolju sliku od TMT tako da sam i taj program zapostavio.

Narode, verovatno uzimam 50" neotpakovan model danas / sutra iz Neptuna. Na šta treba da obratim pažnju kod TVa, sem da je iz EU? U radnji ima izložen samo 42", pa ne znam koliko je merodavan. Planiram da ga stavim u radnu sobu i da vrti 24h snimke dok se ne razradi.

Edit: ako ima nekog felera na TVu kakva su vam iskustva sa vraćanjem u radnju? I da li da ga vozim sam?

Poslednja izmena:
Iskreno za FullHD sve ispod 50" i jeste nepotrebno. Plazmu sigurno nece koristiti kao monitor, jedino sto su cene za nase budzete velike.
Imam pitanje za tebe, pomenuo si da koristis 875 a u potpisu ti 605. Da li posedujes oba i kakav problem sa hdmi handshakom imas?
Sto se tice fanova, stavio sam 2x Scythe 120mm na 5V i to se ne cuje a Onkyo je max mlak.
Zasto uopste koristis HDAV pored hdmi iz graficke? Ne zezam, vec ne vidim razlog pa o cemu se radi. Meni je MPC-HC uz madvr i lav dao bolju sliku od TMT tako da sam i taj program zapostavio.

Nisam stigao da promenim potpis, pre 875 sam koristio 605. Ma to se samo nekoliko puta dešavalo, kad povezujem novu opremu i ponekad neće da upeca signal kako treba. Recimo, ne mogu da outputujem signal iz hdmi out iz avr-u u hdmi in u viewsonic vx2739 monitor... dok nisam uzeo tv, imao sam povezan eksterni dekoder za kablovsku na avr i hteo sam da izbacim sliku na monitor i tu me je najviše zezao, kao i dok sam prvi put nameštao xonara pre par godina, ali to ne mora da ima veze sa samim avr-om. Čitao sam nešto da i drugi malo kukaju na hdmi handshaking, ali meni sada 875 radi super. Desi se ponekad da se nešto zablentavi na kratko kad menjam inpute. Mada treba i bolji hdmi kabl da uzmem

Ja sam uzeo scythe slim 12-ticu i planiram da povežem ili direktno sa utikača s avr-a preko adaptera-transformatora na 5v ili davučem direktno iz kompa iz fan kontrolera.

A hdav 1.3 sam uzeo davno još pre nego što su izašle grafike s bitstream opcijama. Imao sam amd 6870, koja mi nije odgovarala iz drugih razloga, a sad imam gtx 570, ali pošto mi je sve preko xonara radilo, nisam se ni zezao s bitstrimovanjem preko gpu. Budući da mi avr dekoduje hd audio signal, trebalo bi da nema nikakve razlike između gpu-a i xonara, zar ne? Iako xonar ima burr brown dacove itd itd, ako avr dekoduje signal, onda mu valjda to dođe svejedno.

Pošto nemam nikakvog iskustva sa gpu bitstrimovanjem, ne znam da li on samo može da bitstrimuje hd audio do avr-a ili može kompletan zvuk da tera umesto zvučne (što mi se čini da ne može, ako se ne varam).

Xonar mi svakako znači zbog asio podrške za foobar, kao i zbog igrica, tada sam ga uzeo kao all round rešenje i za muziku i filmove i igre. Za BD je to tada bilo jedino htpc rešenje, što se tiče muzike, ne kaska mnogo za stx-om, a i za igre mi je i više nego ok, mada kontam da je možda neki xi fi bolji za igre. Meni to sve cepa super i kompletan zvuk mi ide preko hdmi-ja u avr, tako da ne moram da menjam inpute u zavisnosti da li slušam hd audio s BD-ova ili slušam muziku, igram igre itd...

Jeste da mi i video signal ide iz grafike, pa u xonar, pa tek onda u avr, a pošto mi gpu fura maks 2 monitora u isto vreme, da bih terao video signal direktno iz grafike u Tv zbog 3d-a, svi su mi portovi popunjeni na grafici. Mini hdmi ide direktno u TV, jedan dvi ide u xonar s dvi to hdmi kablom, a drugi dvi ide direktno u monitor. Onda mi control panel prijavljuje monitor, avr i panasonic tv kao tri monitora, pa moram stalno jedan da isključujem i šaltam po potrebi, u zavisnosti da li hoću zbog 3d-a da zaobiđem xonara i avr koji su oba hdmi 1.3 samo.

Bitna mi je i muzika i filmovi, pa tek onda igre, a do sada nisam našao bolje all round rešenje za sve to.

Ukoliko imaš ti ili neko drugi neki predlog kako to efikasnije i jednostavnije da rešim, a da kvalitet zvuka i praktičnost korišćenja celog setupa ne bude kompromitovan, slobodno se raspišite, ali možda bolje na PM, kako ne bi oftopičarili previše ovde.

Jedino što me za sada nervira je što nisam uspeo da nateram potplayer (kao ni kmp pre njega) da mi tera hd audio, iako bi sa onim TMT dll-om ubačenim u folder s lav dekoderima trebalo da radi. Xonar mi sada jedino uspešno bitstrimuje hd audio preko TMT trojke (preko koje mogu samo BD-ove da gledam, jer mkv neće da potera, a značilo bi mi da mogu i preko potplayera ili barem mpchc-a, ali nisam uspeo još to da nateram da radim. Potplayer mi mnogo znači jer mogu lepo da podesim veličinu fonta, kao i opacity za titlove, jer mi na TV-u beli titlovi mnogo blješte, nosim cvikere i ne znam da li mi smeta refleksija ili mi je zbog toga naglašeniji phospor trailing, koji mi se čini da ne primećujem toliko bez cvikera.

U potplayeru sam font stavio na 28 i opacity skoro na 50 posto i to mi najviše odgovara za sada na st50. Ne moram da skrećem pogled na dole kako bih čitao titlove (hebeš titlove, ali ženka uveče zahteva da se smanji ton, pa ne mogu da čujem normalno sav dijalog, pa i *****ni prevodi tu znače koliko toliko).

Za BD-ove i TMT moram u tsmuxeru da podesim veličinu fonta na 120 čak i da metnem neku sivu boju kako bih dobio približno sličnu veličinu titlova kao na potplayeru i da mi i tu ne bi blještala bela boja titlova... a i panel to lakše podnosi, jer sam za sada par puta primetio dve mrljaste linije od ir-a dok su cepali potpuno beli titlovi bez opacity-ja.

Prešao sam nekih 200 sati do sada i više ne primećujem ir od titlova pošto sam to podesio. Ali novo korisnici treba da obrate pažnju i na to, pa ukoliko puštaju preko kompa filmove, nek eksperimentišu malo, barem da ne budu mnogo kontrasni titlovi u odnosu na pozadinu.

Narode, verovatno uzimam 50" neotpakovan model danas / sutra iz Neptuna. Na šta treba da obratim pažnju kod TVa, sem da je iz EU? U radnji ima izložen samo 42", pa ne znam koliko je merodavan. Planiram da ga stavim u radnu sobu i da vrti 24h snimke dok se ne razradi.

Edit: ako ima nekog felera na TVu kakva su vam iskustva sa vraćanjem u radnju? I da li da ga vozim sam?

Ako uzimaš sam da voziš tv, mislim da plazma mora samo uspravno da se transportuje, nikako da bude položena. Pitanje je da li će ti tako stati u prevoz koji koristiš.

Napravio sam video klip sličan onom sa youtubeta koji sam okačio koju stranicu pre, samo što je ovaj duži, pa mi interni media player ne javlja svaki čas kako fajl kreće ispočetka.

Nemam sad vremena da ga kačim na youtube, a ovde mi kaže da je fajl preveliki za kačenje, a ima nekih 15mb samo.

Skini onaj klip s linka na neki fleš ili mi pošalji mejl na PM, pa da ti pošaljem moj klip, kako ti je lakše već. Ukoliko budeš probao tv u radnji, pri inicijalnim podešavanjima pri prvom uključenju ne pali store mod i kad prođeš sve, metni fleš u njega i pusti taj klip. Dobro gledaj na prelazima sive boje svuda po ekranu, pogotovo desni deo ekrana... ukoliko vidiš neke vertikalne mrljaste linije (izgledaće ti kao da su svetlije i kao da su to neke prljave fleke u obliku linija debljine oko 2-3 cm), traži da ti vadi drugi primerak i tako dok ne ubodeš neki gde se to najmanje primećuje ili ne primećuje uopšte, pošto je to izgleda veoma česta pojava na panasonic plazmama iz 2012.

Evo ovako to izgleda kod mene, a slikano je baš sa ovim klipom pauziranim na nijansi gde se to najviše vidi.

IMG_0954.jpg

IMG_0954 gradient map resize.jpg

Na drugoj slici sam metnuo gradient map u photoshopu, kako bi se lakše video DSE.

Ovako izgleda strašno, ali pri realnom gledanju je maltene neprimetno. Ja ću svoj svakako reklamirati, pa šta mi bog da.

Eto, obrati pažnju najviše na ovo dok budeš proveravao tv u radnji. Javi kako si prošao na kraju, svakako.

Što se tiče zamene, nemam iskustva, ali znam da ukoliko meni bg elektronik odobri zamenu, ima da me čeka grub seks, jer sam tv pazario u Mađarskoj preko preprodavca sa KP-a, a ne bih uzimao nov TV, ukoliko ne budem mogao fizički da ga testiram u radnji u kojoj je kupljen TV, a to je extreme digital iz Segedina. Kako ću to izvesti, još ne znam, ali daj prvo da vidimo kako će reklamacija da prođe...

Imam HD7700 i preko njenog zvucnog kontrolera mozes samo dig signal da saljes, LPCM ili bitstream. Ponasa se kao zvucna karta ali bez analognih izlaza.
Ne vidim korist HDAV kada koristis samo dig out jer u tom slucaju nema razlike izmedju gpu hdmi i Asusovog.
Meni preko MPC-HC (sa LAV) ide bitstream svega od stereo pcm, 7.1 LPCM do DD, DTS i HD audio formata (Dolby TrueHD i DTS HD Master).
Uredno pusta MKV, DVD, BD itd. Jedino AMD ne podrzava ASIO i DSD stream ali WASAPI radi.
Cekam da nabavim nekako DisplayPort kabl od 5m da povezem monitor njime da bih oslobodio DVI i HDMI za plazmu i avr.
AMD reklamira da nove serije grafickih imaju preko DP cak 6 dodatnih audio izlaza ali kada nabavim DP kabl mogu probati da li ce pored HDMI out raditi i neki DP audio out ili je za to potreban i DP na drugom uredjaju.
Mogu jos reci da sam fan iznad avr povezao na stari punjac za mob koji daje 5V pa kada gledam film ili slusam surround muziku ukljucujem ga da izduvava.

Ukoliko nema nikakve razlike između xonara i gpu s digital outom, da li bi mi onda značilo da npr prodam xonara, pa da bitstrimujem zvuk preko grafike, a da recimo uzmem neki stx za muziku i foobar pa da ga povežem sa avr-om digitalno ili mi onda ni stx ne vredi ukoliko će avr da mi dekoduje digitalni audio za muziku, zar ne?

Isto tako, čitao sam da nvidia nije toliko fleksibilna po pitanju bitstreamovanja audio koliko amd ili je to možda neka stara informacija koju sam iskopao po netu. Ne bih se vraćao na amd samo zbog lakšeg bitstrimovanja, jer mi više odgovara nvidia trenutno i kad budem menjao ovu 570-ticu, nadam se da će to biti neki naslednik 670-tice, no videćemo kad izađe nova generacija gpu-ova kakvo će biti stanje na ratištu...

Ili bih možda dobio bolji zvuk preko stx-a ukoliko bih išao analogno? Sviđa mi se kako onkyo boji zvuk, ali ne znam da li će u pure modu prepustiti dekodovanje digitalnog audia onda zvučnoj ili šta?

Ne bih samo voleo da moram da menjam inpute na avr-u svaki čas u zavisnosti šta slušam. Voleo bih da pojednostavim setup što više moguće, a da opet zadržim maksimalni kvalitet zvuka i za muziku i filmove (ali i igre) i da mi sve to fercera bez nekog preteranog
cimanja.

Možda bi mogao da mi odgovoriš na ovo i na PM, da ne odemo u teško oftopičarenje... pošto ne znam da li još nekog iz ove teme osim nas dvojice interesuje sve ovo u vezi bitstrimovanja zvuka itd.

Lol za punjač, dobra ideja...

Poslednja izmena:
Ako ti Onkyo izigrava dac neces primetiti razliku izmedju hdmi sa graficke, HDAV ili STX ako koristis Wasapi ili Asio.
Sto se tice nvidie i zvuka ne znam... zadnji model koji sam koristio bio je 8800GT a posle presao na 5670 pa 7770.
Ako bi povezao STX analogno pa tako slusao opet je pitanje sta ti vise lezi tj sta bi se uklopilo bolje.
Postoji sansa da ti se to vise dopadne ali i da ne bude bolje od samog dac iz avr.
PureAudio gasi prednji panel i visak procesiranja u avr ali ne iskljucuje mogucnost upotrebe svog dac.
Ako je vezano dig koristice svoj dac, samo nece raditi udaljenost zvucnika, kasnjenje, cross over i sl. Za stereo to nije bitno.

E to me je zanimalo, da li pure video gasi "sve" i samo sprovodi signal ili "ne baš sve"?

Da, onda bi svakako trebalo dac sa AVR-a da radi. Možda prvo da probam analogno da vežem hdav sa avr-om (hdav bi trebalo da nije mnogo lošiji od stx-a, barem po specifikacijama), pa da se malko igram da vidim hoće li biti neke i kakve razlike.

Čekaj, onda ne bi trebalo da bude nikakve razlike između xonara i npr integruše ukoliko se koristi digital out, samim tim automatski i dac od avr-a, je l' tako?

Ispada onda da mi xonar jedino znači za ASIO podršku.

Svakako mi je greota da ga prodajem i kad bi mi bio potpuno nepotreban, jer sam ga baš jeftino nabavio i ne bi mi se isplatilo da ga prodajem.

Samo da smognem malo vremena za eksperimentisanje, pa da vidimo kako sve te varijante funkcionišu u praksi kod mene.

TV uzet, stize neotpakovan na kucnu adresu u naredna 3 dana.
Plaćen 120k, 12 rata bez kamate. Javljam se uskoro. 😀

U zdravlje da se sluzis!

Sto se tice Onkyo, hdav, integrusa... analogni izlaz moze biti bolji na uredjaju koji se drugacije uklapa sa svime pa ne zvuci bolje. Dig out bi trebao biti isti ali iz iskustva integrusa je davala losiji pcm nego STX.

TV uzet, stize neotpakovan na kucnu adresu u naredna 3 dana.
Plaćen 120k, 12 rata bez kamate. Javljam se uskoro. 😀

Pa ako je na rate, to je ok. Da sam imao i ja čekove, verovatno bih isto uzeo kod nas za rate, manje cimanja zbog eventualnih reklamacija.

Istestiraj ti prvo tv s onim klipom da vidimo da l' i kod tebe ima problema sa dse? Držim ti fige da nema. 😉

Takođe, lepo da te služi i da budeš zadovoljan. Javljaj utiske kad stigne...

Sto se tice Onkyo, hdav, integrusa... analogni izlaz moze biti bolji na uredjaju koji se drugacije uklapa sa svime pa ne zvuci bolje.

To da, ali to zavisti od mnogo činilaca, vredi proveriti svakako.

Dig out bi trebao biti isti ali iz iskustva integrusa je davala losiji pcm nego STX.

Pa tako se nekako i meni čini, jer tu bi trebalo da na lošijim komponentama bude više nekog šuma i ostalih gluposti, iako je digi out u pitanju. Ko će ga znati sad bez neke profi opreme za testiranje svega toga, kao što rade u obimnim testovima.

Samo da li će postojati i neka razlika između gpu bitstream opcije i hdav 1.3, pitanje je sad?

Da se vratimo na st50, šteta samo što digi out na njemu podržava samo stereo, a ja nemam avr sa hdmi audio return chanelom (ARC), pa ne mogu da koristim tu opciju sa st50. Naravno, za sada mi to ne znači ništa, ali ukoliko tv bude bio živ kad naši budu počeli da emituju hd kanale sa surround zvukom, biće mi verovatno potreban ili avr sa arc-om ili digitalni tjuner od kablovskog operatera.

Znam da su st50 verovatno zbog cene uštinuli za mnoge portove, ali mogli su bar da ubace da digi out podržava DD, ako ne i dts.

Ovako sad držim THX cinema preset na avr-u za zvuk koji optičkim kablom sprovodim s tv-a do njega i to radi posao, na nekim kanalima čak solidno odradi separaciju sterea po svim kanalima.

Mada sam očekivao i gore zvučnike na samom Tv-u, kad se malo podesi eq, zvuči dosta bolje nego default preset za zvuk, ali to opet ne može da se poredi sa bilo kojom eksternom kombinacijom za zvuk (ista priča generalno kao i sa zvučnicima na monitorima, koristiti samo ukoliko nema drugih opcija). Dobro je da mogu i ovako da dopremim audio signal do avr-a, daj šta daš.

Pošto sam našao dovoljno dugački optički kabl kako bih dohvatio avr, sad sam konačno izbacio digitalni tjuner od ktv operatera... jedan daljinac manje, :banana: a i slika mi se čini da je bolja preko internog tjunera sa st50.

Poslednja izmena:
Ubodi hdmi direktno iz graficke u avr pa uporedi zvuk, ne bi trebalo imati razlike.
ST50 podrzava i salje DD&DTS preko optike ali samo ako kanal to prenosi ili sam pusta sa mreze ili hdd. Ne radi passthrough sa hdmi ext uredjaja jer se plazma vidi kao stereo uredjaj. Pogledaj pod options kad pustis film sa ugradjenog playera da izaberes sta treba.

Nazad
Vrh Dno