Šta je novo?

Panasonic ST50 serija

Cek bre, drzis vol - i pritisnes 3x0 a sta ti znaci ovo 2 pa 2? 0 ili broj 2?

Ok, sad sam shvatio. Televizor mora da je ukljucen, f tasterom se prebaci na volume, drzi se na tv i na daljinskom taster 0, tri puta.
Pojavi se adjustment menu, treba mu par sekindi da se pojavi, onda pritisnuti taster 2, pa kada se pojavi novi meni jos jednom taster 2, a dalje prema hyuuga uputstcu.

Hvala za ovo jurim ga danima

Ljudi kakva je situacija sa "madjarima" sto se tice garancije- dugo se dvoumim oko ovog 42ST50 a sada kad je 680 EUR stvarno bih mogao da ga pazarim....

I jos jedno pitanje-molba za ponosne vlasnike: da li je neko ko ima razradjem i kalibrisan panel voljan da me ugosti na deset minuta i prezentuje mi par hd samplova i mozda Sbb kablovsku?
Gledao sam ovaj Tv u radnji i slika me uopste nije impresionirala a vidim da je model nahvaljen na sva usta...

Bio sam ozbiljno zagrejan za philips 40 pf5507k kome je cena takodje znacajno pala ali kazu da su prestali da ugradjuju sharp panele tako da se taj model vise nicim ne izdvaja iz mora konkurentnih...

Pan evropska garancija od dve godine koja važi kod nas, proverio sa BG elektronikom koji ih servisira.

Iako imam od skoro LG zavidim ti jer sam i ja hteo ali samo 42ST50 ali sam odustao zbog cuvenih vertikalnih linija , burnin-a i ir-a. Nek ti je sa srecom i nek te dobro sluzi.

Što se tiče vertikalnih linija, primetio sam dva komada u desnom delu ekrana i na default postavkama ekrana vide se na sivoj pozadini (oni slajdovi za razrađivanje) i malo na fudbalu, ali baš moram da gledam i da tražim da bih video. Kad povećam kontrast na 50, više se ne vidi. Primetio sam i line bleed na titlovima na nekim mkv-ovima, ali je takođe jedva primetan i isto tako uz veći kontrast nestaje. E sad, nadam se samo da će kalibracija tu da malo popravi stvar, kao i da ću ja naučiti da živim s tim.

Ali i sa svim tim manama (koje se ponekad primete), slika je daleko bolja nego na recimo lg660, s kojim sam imao prilike da se poigram.

Vreme će pokazati, ali se nadam da ću se navići i zaboraviti te sitnice i uživati u inače vrhunskoj slici, pogotovo crnoj boji, kakvu do sada nisam video.

I ja imam te vertikalne linije sa desne strane,ali kao što i kažeš realno u svakodnevnom gledanju se ni ne primeti. U početku dok sam razrađivao panel i dok je kontrast bio smanjen bilo je izraženije a sad kako sam povećao kontrast skoro da je i nestalo baš u jako specifičnim situacijama može da se nazire ali da ne znam da su tu verovatno ne bi ni primetio. To je generalno jedina zamerka koju imam,koliko sam video dosta ljudi se žali na te linije i to su uglavnom na desnoj strani mada ima i dosta gorih slučajeva,tako da sam ja sa mojim još i zadovoljan mada sam čak i pročitao negde da će nekim sledećim firmware update-om rešiti to sad koliko je to tačno ostaje da se vidi. Ali i pored svih mana koje ljudi navode mislim da vredi uzeti tv jer je slika stvarno odlična,ko god da se razmišlja neka ga uzima,ja sam moju 50-ku uzeo za 840e i mislim da je definitivni best buy za te pare.

Uf, ako je to uopšte moguće rešiti novim FW, to bi bilo super. Samo kad bi tako i line bleed mogli da reše. Počeo sam da primećujem to kod bilo kakvih titlova, da li s TV-a ili s mkv-a s kompa. Negde se ne vidi uopšte, negde se manje vidi, a negde se vidi malo više (zavisi kakve su boje i sadržaj u tom delu ekrana gde su titlovi, tačno se vidi nešto slično RTC overshootu kod monitora sa lošim overdrive-om. Kad god se poajve titlovi, pojave se jedna ili dve tamne trake u ravni s titlovima i idu do krajeva ekrana.

Nije uopšte strašno, ali sam poludeo sad kad sam to primetio i po ceo dan to tražim umesto da uživam u TV-u. Sve se nešto nadam da će se to barem ublažiti posle kalibracije i da ću vremenom zaboraviti da uopšte postoji, jer je toliko suptilno i tek ponekag se primeti ukoliko se ne traži baš to na ekranu.

Probao sam i one parametre s onog pdf-a s hd portala i veći kontrast je poboljšao malo situaciju i s bandingom i bleedom, ali ih nije uklonio. Banding jedino uspevam da primetim kad ga baš tražim na kanalu s tekmom ili golfom, gde ima dosta zelenih površina, ali baš treba da tražim to kao soko plen.

Nervira me što to uopšte postoji, jer sam picajzla, ali se nadam da će se popraviti posle razrade panela, kao i da ću vremenom prestati da tražim to po ekranu i zaboraviti na to i uživati u inače fenomenalnoj slici.

Ne znam da li je moguće da se te stvari umanje vremenom, jer sam čitao da dosta plazma ekrana vremenom imju sve bolju crnu (osim prošlogodišnjih panija s floating blacks problemom, valjda).

Inače, da li je neko iz BG-a kalibrisao tv s kalibratorom, tipa da mu neko dođe gajbi i kalibrište TV? Kapiram da je svaki panel priča za sebe i da je bolje tako kalibrisati nego kopirati neke presete s neta.

Ukoliko neko s foruma pruža usluge kalibracije ovog TV-a, slobodno nek mi se javi na PM.

Hyuuga, na koliko držiš kontrast sada?

Inače, da li je true cinema najreferentniji preset generalno ili mogu i ostali da se kalibrišu pa da mu dodje svejedno. Recimo, da imam po dva preseta i za HD (PC) i SD (TV) materijale, jedan za dan, jedan za noć.

Isto tako, zašto mi hdmi overscan zapamti u podešavanjima slike za TV i a AV (HDMI1)?

Da li je moguće da mi za TV upamti HDMI overscan on, a za AV (HDMI1) overscan off? Dosta kanala ne izbacuje sliku preko celog ekrana, pa ili fali malko slike sa strane, ili su tu neki delovi pomoćnih signala, ostaci od prozora za puštanje iz nekog plejera (rts digital npr) itd. Zato bih hteo (pogotovo dok se ne razradi panel) da držim hdmi overscan na on, a na hdmi1 inputu koji ide iz kompa da držim na off, ali to tv ne gleda kao ostala podešavanja u presetu za sliku, već moram svaki put ručno da šaltam hdmi overscan on i off po potrebi, a to baš smara.

Molim iskusnije korisnike ovog TV-a da podele neke cake po ovom i sličnim pitanjima ukoliko uopšte postoje.

Ne verujem da to moze da se resi fw-om. Mislim da bi trebalo da reklamiras tv jer to nije normalno.

Što se tiče line bleed to ne može da se reši softverski imao sam to na staroj plazmi,na novoj,drug ima isto na VT seriji to je jednostavno jedna od mana plazma tehnologije. Kažu da se vremenom malo umanji ali je prisutno uvek,sve zavisi koliko je ko osteljiv na to ja sam se navikao na staroj plazmi sad ni ne primećujem. A sa kontrastom se još igram prvo sam bio sve postavio kao ovi sa hd portala što ima podešavanja a onda sam skinuo onaj disk za kalibraciju i kad prema tome namestim ispada da treba kontrast držati na 60,pa sam tu sad stalno između 48 i 60 dok ne vidim šta je najbolje. Za overscan nisam ni primetio da ne može posebno za svaki ulaz da se podesi,to je izgleda jedina opcija koje ne može tako da se podešava nego je zajednička,ja ga držim stalno na off.

Krakene, rado bih ga reklamirao, ali čini mi se da je vertical banding normalan i da svi ovogodišnji modeli imaju taj problem u manjoj ili većoj meri. A i bojim se sve i da dobijem novi primerak da ću možda dobiti i neki sa više izraženim bandingom, o čemu sam i čitao po netu... često je baš takav slučaj bio. Videćemo da li će vremenom to početi da mi smeta toliko pa da se i odlučim na tako rizičan korak.

Da li neko zna možda ukoliko se reklamira ovoliki televizor, da li serviser iz bg elektronika dolazi prvo na adresu da ga pregleda (kao manje više svuda na svetu) ili svakako mora da se nosi u servis televizor?

Ukoliko serviser dolazi na adresu, rado bih reklamirao, pa šta mi bog da. Nije strašno svakako, čitam po netu ima ljudi i sa mnogo gorim bandingom iliti dirty screen efektom, a na mom primerku je to u 99 posto slučajeva prilikom realnog gledanja neprimetno. Vidi se samo kad gledam fudbal ili golf i to kad ga baš, baš tražim.

Joj, uvek neke muke... što nisam rođen jednostavan pa da ni ne primećujem takve stvari ili barem da se ne tangiram toliko oko sitnica. Eto, kad mama rodi perfekcionistu... :d

Inače, koja glupost što overscan nije zaseban za različite inpute, majke im ga...

Poslednja izmena:
Na mom starom sony lcd-u se posle dve godine koriscenja pojavio bending:
http://img689.imageshack.us/img689/1/img62742w.jpg
I ne mislim da je to normalno. Da ga imam i u tragovima vratio bih tv i uzeo novac nazad. Dosta gledam snimke sa planina i bending bi me opako smorio. Ir je nesto sto je problem plzme koji svi prihvatamo kad uzmemo plazmu, bending nije vec je greska u proizvodnji.

Da li neko zna možda ukoliko se reklamira ovoliki televizor, da li serviser iz bg elektronika dolazi prvo na adresu da ga pregleda (kao manje više svuda na svetu) ili svakako mora da se nosi u servis televizor?

Ukoliko serviser dolazi na adresu, rado bih reklamirao, pa šta mi bog da. Nije strašno svakako, čitam po netu ima ljudi i sa mnogo gorim bandingom iliti dirty screen efektom, a na mom primerku je to u 99 posto slučajeva prilikom realnog gledanja neprimetno. Vidi se samo kad gledam fudbal ili golf i to kad ga baš, baš tražim.

Ау, ала си Ти на грдним мукама. Још мало па бих помислио да би Ти било боље да уопште и ниси добио нови ТВ 😀
Ја се још увек двоумим баш због те гаранције и рекламација. Ови што набављају ми рекоше да је боље узети GT50/VT50
серију јер се много мање квари/рекламира. Иначе генерално овде једино за LG-ијеве производе долазе на кућну адресу,
и то само током прве 2 године. После тога се, као и за све остале марке, ТВ носи у сервис (или где је купљен).
Ако је у гаранцији онда не лупају по џепу...
Него морам да питам да ли си пробао 3Д мод и да ли раде Samsung-ове наочаре? Ја сам их пробао у радњи,
али нису хтеле да се укључе испред Panasonic-овог ТВ-а (те слика испада мало мутна и нема 3Д).
Само се испред Samsung-овог ТВ се укључе и фино раде. Чак ни Grunding-ове наочаре нису хтеле да раде испред Panasonic-а.

Поздрав

Samsungove naocare rade. Uzeo sam njihove jer su panasonicove preteske.

А смем ли да питам поносне власнике Panasonic-ових плазми, да ли су вршили калибрацију
и да ли се то може избећи коришћењем THX модова (код модела GT/VT) или је и у тим случајевима обавезно?

Поздрав

Pa za VT seriju nije potrebna kalibracija jer ona samo postiže da ST serija ima "istu" sliku kao i VT, formiranje panela moraš da radiš obavezno bez obzira na model i to po meni barem 500 sati.

Krakene, rado bih ga reklamirao, ali čini mi se da je vertical banding normalan i da svi ovogodišnji modeli imaju taj problem u manjoj ili većoj meri. A i bojim se sve i da dobijem novi primerak da ću možda dobiti i neki sa više izraženim bandingom, o čemu sam i čitao po netu... često je baš takav slučaj bio. Videćemo da li će vremenom to početi da mi smeta toliko pa da se i odlučim na tako rizičan korak.

Ne znam da li si čitao recenziju st50 na hdportal-u (http://hdportal.eu/recenzije/review/panasonic-tx-p50st50e/) gde su ga baš nahvalili. Ne zbog recenzije već zbog komentara a ima ih svakakvih. Javljaju se ljudima i linije i još neki problemi i svi do jednog vraćaju televizore dok ne dobiju 100% savršen. Ode u radnju, kaže ima dve vertikalne linije i pokaže i oni mu zamene.
Baš me zanima šta će ti reći ako se odlučiš da reklamiraš (posebno me zanima jer nije kupljen u Srbiji a važi garancija). Obavezno napiši utiske 😉.

500 сати? Та то је месец-два интезивног гледања (осим ако се не пусти нон стоп
да врти оне демо снимке). А када се онда врши калибрација, током или после формирања панела?

п.с. Узгред на овом снимку лик врши калибрацију VT панела:
http://www.youtube.com/watch?v=TgZTU4sbMY0

Поздрав

Proverio sam na BG elektronik sajtu i ima formular da se popuni pa da ti serviser dođe na adresu. Ako je tako, možda i pozvem servisera da pogleda tv, baš me zanima šta će mi reći, jer je to kod mene bađ malo izraženo. Ukoliko kolim slučajem dobijem novi tv, ovaj ću morati da šaljem liku sa KP, pa on onda da uzme novi primerak i pošalje mi ga nazad. Samo to slanje bi me izašlo jedno 3000 din (1500 u jednom pravcu), pa još ako dobijem neki primerak sa gorim bandingom, onda opet jovo nanovo. Za sada mi zaista ne smeta, ali posle nekih 500 sati se možda i odlučim na reklamaciju, da mi posle serviser ne bude pričao priče kako će to da nestane posle razrade panela itd itd.

Ali s obzirom da ovaj moj slučaj uopšte nije problematičan, ne bih rekao da sam na nekim sad strašnim mukama. U 99 posto slučajeva se to ne primećuje pri normalnom gledanju, samo kad to baš tražiš.

Videćemo, možda se i odlučim na reklamaciju.

Pozdrav društvo,

Razmatram kupovinu ovećeg LCDa ali vidim da je ovaj model dosta nahvaljen mada očigledno ima i mana.

Zanima me kako koristite svoj ST50?

Dakle koliko često gledate TV program a koliko HD filmove preko kompa ili ugrađenog plejera? Da li ga neko koristi umesto monitora i koliko sati dnevno? Vidim da se pričalo o igranju preko ovog TVa, input lagu i slično. Ima li neko ko pika dosta igica preko ovog TVa i kakvi su utisci?

Moj scenario korišćenja bi bio: dosta Baby TVa, ovo može da se vrti i do 8 sati dnevno. Gledanje ostalih kanala mahom se osim Baby TVa smenjuje još svega 4 -5 kanala. Gledanje Full HD filmova jednom u par dana. Povremeno surfanje internetom / provera i pisanje mejlova kao i skoro svakodnevno igranje neke igre preko kompa sat - dva.

Da li ovakav režim moguć bez ostavljanja posledica na ekran?

Hvala unapred.

Mislim da posledice svakako neće biti trajne ukoliko postupaš tako s TV-om posle razrađivanja panela.

Ja sam tek na nekih 100 i nešto sati, kod mene se brzo pojavi ir, ali se još brže ukloni, videćemo kako će se ponašati posle nekih 500-1000 sati.

Uzmi led. Idealan je kao monitor i za staticne logoe. Plazmu treba uzeti ako se pretezno koristi za filmove. 8 sat sa baby tv znakom mislim da ne bi ostavilo ir nego burn in.
Koliko je potrebno za ir il za burn in zavisi od panela do panela, al 8 sati mi ba deluje mnogo.
Uostalom, koliko su bitne odlicna crna i sjajne boje za bilo sta sem za filmove?

Poslednja izmena:
Od nedavno sam vlasnik pazme 50st50 koji je kupljen u Neptunu. TV je savrsen nema zujanja nema vertikalnih linija crna svrsena. Ima oko 300h rada i juce sam ga testirao u vezi IR-a,tv je radio 10h bez prestanka na rts 1 i oko 3h igranja crysisa ,od IR-a ni traga odusevljen sam.Takodje imam i samsungovu plazmu 43e490 koja je takodje dobra ali st50 je nadmasuje u svakom smislu. POZDRAV FOUMASIMA.

Zaboravio sam da napomenem tih 8h je neki maksimum i nije u kontinuitetu nego tokom dana. Npr. uključi se ujutru u pola 9 i radi 3 sata zatim popodne jedno 2 sata i na kraju uveče možda sat ili malo više. Ne znam koliko je to bitno.

Koliko je barem otprilike potrebno za IR a koliko za burn in? Burn in je trajan ako se ne varam.

Da li ST serija ima aktivno hladjenje, odnosno neke ventove? (Edit: trebalo bi da nema ali videh na pozadini neke Panasonic plazme, nisam siguran da li je bese VT ili ST...)

Koja serija je naslednik ST-a i kada izlazi ako se zna?

Poslednja izmena:
Mislim da posledice svakako neće biti trajne ukoliko postupaš tako s TV-om posle razrađivanja panela.

Ja sam tek na nekih 100 i nešto sati, kod mene se brzo pojavi ir, ali se još brže ukloni, videćemo kako će se ponašati posle nekih 500-1000 sati.

Kod mene IR postoji i posle 1200 sati ali vidi se samo kad pustiš belu podlogu ali veoma brzo nestane, u normalnom radu se i ne primećuje, predlaže se da 1 mesečno pustite na par sati onaj snimak za čišćenje ekrana inače što se mene tiče najgori je RTS jer kod njih logo stoji i za vreme reklama dok kod ostalih programa nije slučaj.
Za malipirat: kalibracija se vrši posle formiranja panela. A ja sam vrteo onaj snimak za formiranje plazme svaki dan po 8 sati dok sam na poslu a posle podne mi je TV uključen svaki dan do nekih 1 sat ujutru, tako da sam tih 500 sati ispunio za nekih mesec dana.

Na cnet-u su isto vrteli matricu za razradjivanje panela pa su imali nezgodu da je snimak pauziran (navodno slučajno).

Da li ST serija ima aktivno hladjenje, odnosno neke ventove? (Edit: trebalo bi da nema ali videh na pozadini neke Panasonic plazme, nisam siguran da li je bese VT ili ST...)

Koja serija je naslednik ST-a i kada izlazi ako se zna?

Nema aktivno hlađenje, koliko znam još nije najavljen lineup za 2013.

Nazad
Vrh Dno