Šta je novo?

Panasonic ST50 serija

Verujem, ali kad se skida ova ona serija, pa film, mrzi me i da ih prebacujem na jedno mesto, pa i titl da preimenujem, jos za svaki stalno da ubacujem u mkv, previse mi je to bespotrebne *******cije, ali koga ne mrzi, ok resenje...

Evo mog iskustva sa55st50 koji je na nekih 300 sati rada (prvih dvesta sati je radio 24h dnevno 10 dana kako bi se sto pre razradio) i moja iskustva su veoma pozitivna. Do sad sam imao iskljucivo lcd-e, onda sam presao na led philips i bio izuzetno nezadovoljan (probijanje svetlosti, crna boja i uniformnost ekrana) tako da kad sam resio da uzmem nesto u 55" , oklevao sam sa ledom.
Sretna okolnost je da sam sve uredjaje za kucu i elektroniku uzeo u istoj radnji gde su mi i predlozli ovu plazmu uz 90 dana povracaja bez pitanja i za oki cenu od nekih 930eur.
Na moju odluku da uzmem st5o je dobrano uticao prodavac u kojeg imam poverenja, bas zbog ranije saradnje koji mi je rekao da su panasonic plazme za 2012 najbolji tv-i jos od kuro-a, da u radu ne prelaze uobicajenih 3-5% vracenih modela i da su se u radu pokazali kao pouzdaniji od samsungove plazme, cija je 60" isla za istu cenu. Jedino sto mi je napomenuo je uobicajni oprez za ir. Da ne znam prodavca ne verujem ni da bih uzeo tv jer u radnji nisu tako lako mogli ni da mi pokazu tv jer izlozen model je imao zesci burn-in. Sto je jos veselije, ja nisam video gore ocene za neki tv na avforumu nego za ovaj st50, po onome sto sam citao je ispalo da treba tv da vratim cim stigne, a i malo je falilo da to uradim. Naime, prvi utisak je bio katastrofalan, pri prvom ukljucenju je vierin znak stajao desetak sekundi i ostao je par sekundi ir od sopstvenog panasonic znaka 😀 al crna oko znaka je bila fantasticna pa reko da sacekam par dana pre vracanja 🙂
Ipak, posle samo par sati rada ira vise nije bilo u toj meri a posle stotinak sati sam presao na gt5 od po cetiri-pet sati, bez ir-a.
Neki moj utisak je kako sledi:
Na mom modelu nema bendinga, ir ne primecujem ni posle cetiri,pet sati igranja (ne stavljam odmah solid color slike vec pricam o realnom radu, pustim film i ne primecujem ir, mozda bi se video na jednobojnoj pozadini) boje su sjajne, ugao gledanja fantastican. Slika je bez premca i posle svih ovih godina gledanja najrazlicitijih tv-a, ovaj stvarno odskace. Npr moja omiljena test scena u hulku gde s u pecini kriju Edvard Norton i Liv Tajler je sjajna, prelaz iz crne u bljestavo belu boju je odlican. Takodje, borbe iz Tron legacy prikazuje bez ikakvih problema i scene stvarno epske. Fudbal i hokej sam probao sa hd utakmicama sa neta al nisam imao probleme koje su zapazili pojedini korisnici. Mada moj tv je sklapan u eu pa mozda i to ima veze.
Kalibraciju sam odradio preko leeka kog znam koji ima opremu i mislim da je to najbolji nacin da se iskoristi pun potencijal tv-a.
3d je odlican, najbolje su se pokazali demo snimci, ali pojedini filmovi stvarno daju bolji utisak u 3d nego u 2d (npr resi posledn dva dela ili prometej- pricam o br netaknutim isoima a ne nekim krs enkodeovma). Naocare sam uzeo samsungove jer su mnogo lakse od panasonicovih a rade identicno.
Zvuk je ok, nista posebno ali ionako ne koristim nikada tv-ove zvucnike vec iskljucivo ht. Takodje, tv ima samo tri hdmi porta, ali mi to nije problem jer ionako av reciver ima kilo hdmija.
Panasonicove smart funkcije su sasvim ok. Youtube lepo radi, browser isto tako. Media server povezujem preko twonkija(hvala dEXE-u sto mi je omogucio to 🙂 ) i radi odlicno sa svim mkv-ovima koje imam na hdd-u. E sad, tv ne podrzava externe titlove kod mkv, pa kome znaci treba to da ima u vidu.
Lepa opcija je koriscenje ipada ili galaxy taba kao daljinski i to radi besprekorno. Posebno korisno za kucanje texta.
Meni je zanimljiv broj pozitivnih ocena na usa amazonu gde se st50 prodaje po smenoj ceni ali izled d tamo ima i mnoo vise problema nego u eu.
Inace, prodavcima je vec najavljen model 60 tako da se uzurbano ciste lageri pedesetke te stoga i dobre cene.

Poslednja izmena:
Prevod istog naziva kao i mkv film pokazuje se uredno u 2D ali podeljeno u 3D modu. Jeidno Viera remote na Samsung Androidu nece nikako da radi tj da pronadje tv.
Ugradjeni player je odlican ali moram priznati da slika ipak deluje impresivnije preko kompa kada se koristi kombo MPC-HC + LAV + madVR.

Koju extenziju za titl stavljas, posto nisam uspeo da poteram externi titl pa mi verovatno kombinacija nije ok.

Obicno je srt, mada svaki put moram pod options da izaberem text da bi pustio. To je bilo za probu sa ext hdd ali rekoh ti pustam filmove sa kompa jer je ipak bolje.
Imas li neki savet za Viera remote?

Koristim ipada jer mi je on za zezanje a tab za ozbiljnije stvari tako da se nisam nesto opterecivao time. Jel to samsung gusi konkurenciju 🙂 na tabu sam probao demo i to je oki radilo al izgleda identicno kao na ipadu pa se nisam dalje zezao. Videcu sutra dal radi. Na ipadu radi odlicno i dodje kao poveci daljinski, plus remotex kojim kontrolisem pc video plejer (a sto nisam nasao za androida).
A oko pustanja filmova, zenu i decu mrzi da se zezaju sa pcjem tako da im je server najbolje resenje al ako film nije na engleskom onda je lepo imati titl 🙂

Poslednja izmena:
I preko Serviio servera dobio sam prevod na tv ali isti naziv, srt i options taster na daljinskom pa ukljuci.
Jedino u 3D varijanti prevod je neupotrebljiv, desni deo prevoda ode levo a levi desno.

Krakene, a da li si primetio zujanje? Mnogi se žale kako im plazma solidno zuji i da ume da se čuje i kad ide neki film, a ne samo dok je tišina. Utisci variraju od korisnika do korisnika, ali mnogi se žale i na to.

Isto tako neki kukaju kako smart opcije imaju malo laga i da nisu baš nešto preterano upotrebljive zbog toga.

Sutra mi stiže verzija od 50 inča, pa ću da opalim i ja utiske.

Ja takođe planiram da razradim plazmu u jednom dahu kao i ti i da završim s tim za par nedelja max, pa da mi neko odradi kalibraciju. Neka mi se slobodno javi neko iz BG-a na pm, ukoliko pruža takve usluge.

Inače šta je najbolje držati na ekranu tokom razrađivanja, neki film u 16:9 ili one slajdove koje svi pominju? I treba valjda staviti preset na true cinema, je l' tako?

Daj neki detalj šta si sve i tačno radio pri razrađivanju ako ti nije gadljivo...

Pošto nemam risiver s hdmi 1.4 (onkyo sr875), nadam se da će 3d da mi radi ako budem povezao TV direktno iz grafike, a ne preko risivera.

Još nekih 12-tak sati me deli od nje, samo da mi kurirska služba ne donese skršenu plazmu, pošto sam je poručio iz HU za veoma male pare...

Poslednja izmena:
Zujanje postoji ali se kod mene cuje najjace kad je potpuno beo ekran (npr kad je otvoren neki ekran u win-u) i to ako je ton ugasen, do nekih metar-metar i po. Ukoliko je ton ukljucen ne primecujem. Meni to ne predstavlja problem jer nikada ni ne koristim tv bez tona a sedim na nekih cetiri metara od tv-a kad gledam filmove. Mada izgleda da to zavisi od primerka do primerka.
Sa slajdovima se nisam zezao vec sam drzao tv u pocetku na true cinema i gledao sta me zanima a ostatak vremena budzio vreme sa pixarovim 16:9 filmovima.
3D radi odlicno i direktno preko grafike i ja koristim najnoviji total media player. Ove samsungove naocare kostaju oko 15 eur, na ebay sam ih vidjao po 40$ sa postarinom za dva komada.

To gvlada: Na zalost na twoky-ju titl u externoj verziji nikako ne radi. A serviio mi je bio izuzetno nestabilan i resetovao mi je komp tako da ostaje gledanje samo eng filmova preko kompa 🙂

Poslednja izmena:
Ja sam moj isto tako razrađivao. Kad gledaš TV onda na neki zom mod koji ti odgovara i po nekad npću ostavljao da se vrti mkv sa hdtlevizije za razradu plazmi.

Kobayashi Maru imaš na hdteleviziji kalibracijske postavke koje sam uneseš i to je to. Ja sam prvo uneo kako je u pdf-u bilo a onda po nešto promenio po mom ukusu.

Što se tiče zujanja kad priđem tv-u i isključen je ton čuje se malo ali bila je noć i isključen ton.

Jedino što mi smeta kod mog tv-a je što mu one prve 2 cifre nisu 65 već 50 ali šta mogu, nisu uvozili "mađari" a u Neptunu su tražili skoro duplo više od cene u mađarskoj.

Koristio sam neki disk sa gomilom nijansi boja pa na repeat. Zujanje je primetno iza tv i kada je skroz bela inace na 2.5m sa koliko gledam ne primecuje se.
Problem koji nisam resio vezan je za Viera app.
Sto se tice kalibracije, ispostovao sam pomenuti pdf ali smanjio osvetljenje za 3D jer je slika bila isuvise svetla (sa naocarima naravno).
Inace Samsung 3D 40002 (ili koji bese model) ima u Emmi za 30e.

Poslednja izmena:
Sto se kalibracije tice, bolje je samostalno odraditi sa br-om disney wow, nego prekucavati neciju kalibraciju. Svaki panel je za sebe i moguce su znatne varijacije pri proizvodnji.

Stigao mi tv danas oko podneva... varijanta od 50 inča.

Da kucnem u drvo, nema ni mrtvaka, ni zaglavnjaka, zujanje se čuje minimalno kad nabijete glavu iza TV-a, sa sve belom pozadinom na ekranu. IR do sada nisam primetio, a odmah sam se bacio na desktop i TV.

Da ne dužim previše, SD sabija (a to samo plazma može), HD sabija (pustio Avengers BD i još par njih, kao i neke timescapes polu test-ne - polu opuštajuće mkv-ove).

Probao sam čak i malo i BO2 i AC3 i nemam reči. Input lag je negde oko onih do 20ms odokativno (bez game moda, samo na true cinema sam se poigrao malo), uporedio sam s moji trenutnim viewsonic vx2739 monitorom za koji tft central kaže da ima 9.4ms input laga putem clone moda i pri promeni kadrova se vidi minimalno kašnjenje na plazmi, a oseća se i da je kurzor malčice "teži", ali u igrama mi to ne smeta toliko koliko na desktopu, jer sam veoma osetljiv na input lag. Meni lično je 16-tak ms, tj taj 1 frejm kašnjenja maksimalno podnošljiv, tako da je ovo za sada na granici. Sve ispod 10ms mi je super, dok prepoznajem recimo razliku između 10ms i 16ms. Videćemo kad se budem probao game mod da li će biti nekog poboljšanja, ali i ovo je i više nego ok, čak mislim da u sveri HDTV-a i nema bolje, sem možda onih sharp aquos "gaming" TV-ova, koji imaju neki specijalni mod koji sve isključuje i koji mislim da ide i ispod tih famoznih 16ms.

Sve u svemu, zadovoljan sam s input lagom i rado ću se igrati na njemu, za početak u nekim ultra kratkim sesijama, dok ga ne razradim kako treba. AC3, ona scena na početku kad prvi put vidite brod na moru je NEVEROVATNA! Ta scena na ovoj plazmi je bilo nešto closest to real life što sam video na nekoj "spravi za gledanje u nju".

A tek što nisam još uvek video ni naznaku bilo kakvog IR-a... :banana::banana::banana: Na osnovu Krakenovog iskustva i iskustva mnogih po netu, očekivao sam da ću videti nešto barem u prvih par sati korišćenja, a da ne pominjem da sam se žešće pribojavao katastrofe... ostavio sam malo TV da stoji na prvoj i b92, kao i na samom desktopu... i ništa, nothing, nada! :banana:

Što se tiče zujanja, stavio sam belu pozadinu preko celog ekrana i obezbedio najveću moguću tišinu u sobi i čujem zujanje tek kad zabijem glavu iza tv-a, tamo gde su dugmići za OSD, dole s desne strane. Kako mi glava prođe ivicu TV-a dok je vraćam nazad svako zujanje prestaje i to u skoro mrtvoj tišini! Inače, veoma sam osetljiv na buku, uzeo sam 570 msi twin frozr 3 karticu, turio onaj prekidać na njoj na sajlent i podesio ultra sajlent profil u afterburneru, a za tišinu u kompu su se pored ove kartice brinu i noctua nhd14, kao i gomila be quiet ultra sajlent ventova, koji svi idu na nekih 5 do 7 v preko fan kontrolera, tako da mi se u kućištu čuju samo har diskovi.

Dakle, na mom primerku je zujanje skoro nepostojeće i ne predstavlja mi nikakav problem. Pa ovaj viewsonic monitor skoro isto toliko zuji kad mu pribijem glavu iza panela.

Nenormalno sam srećan, jer sam inače baksuz po pitanju tehnike i it komponenti i često dobijem ispravan primerak nečega tek iz drugog, trećeg puta (a ponekad i odustanem i uzmem neto drugo ili lovu nazad, baš sam baksuz).

Stvarno sam izgleda ubo dobar primerak, a ni u prevozu mu se ništa nije desilo.

Za sada je TV daleko prevazišao sva moja očekivanja, a jedva čekam da ga valjano razradim pa da ga posle kalibracije vidim u punom sjaju. 😀

Sve u svemu, slika je toliko dobra da još uvek tražim vilicu po podu... 😀

Stigao mi tv danas oko podneva... varijanta od 50 inča.

Da kucnem u drvo, nema ni mrtvaka, ni zaglavnjaka, zujanje se čuje minimalno kad nabijete glavu iza TV-a, sa sve belom pozadinom na ekranu. IR do sada nisam primetio, a odmah sam se bacio na desktop i TV.

Da ne dužim previše, SD sabija (a to samo plazma može), HD sabija (pustio Avengers BD i još par njih, kao i neke timescapes polu test-ne - polu opuštajuće mkv-ove).

Probao sam čak i malo i BO2 i AC3 i nemam reči. Input lag je negde oko onih do 20ms odokativno (bez game moda, samo na true cinema sam se poigrao malo), uporedio sam s moji trenutnim viewsonic vx2739 monitorom za koji tft central kaže da ima 9.4ms input laga putem clone moda i pri promeni kadrova se vidi minimalno kašnjenje na plazmi, a oseća se i da je kurzor malčice "teži", ali u igrama mi to ne smeta toliko koliko na desktopu, jer sam veoma osetljiv na input lag. Meni lično je 16-tak ms, tj taj 1 frejm kašnjenja maksimalno podnošljiv, tako da je ovo za sada na granici. Sve ispod 10ms mi je super, dok prepoznajem recimo razliku između 10ms i 16ms. Videćemo kad se budem probao game mod da li će biti nekog poboljšanja, ali i ovo je i više nego ok, čak mislim da u sveri HDTV-a i nema bolje, sem možda onih sharp aquos "gaming" TV-ova, koji imaju neki specijalni mod koji sve isključuje i koji mislim da ide i ispod tih famoznih 16ms.

Sve u svemu, zadovoljan sam s input lagom i rado ću se igrati na njemu, za početak u nekim ultra kratkim sesijama, dok ga ne razradim kako treba. AC3, ona scena na početku kad prvi put vidite brod na moru je NEVEROVATNA! Ta scena na ovoj plazmi je bilo nešto closest to real life što sam video na nekoj "spravi za gledanje u nju".

A tek što nisam još uvek video ni naznaku bilo kakvog IR-a... :banana::banana::banana: Na osnovu Krakenovog iskustva i iskustva mnogih po netu, očekivao sam da ću videti nešto barem u prvih par sati korišćenja, a da ne pominjem da sam se žešće pribojavao katastrofe... ostavio sam malo TV da stoji na prvoj i b92, kao i na samom desktopu... i ništa, nothing, nada! :banana:

Što se tiče zujanja, stavio sam belu pozadinu preko celog ekrana i obezbedio najveću moguću tišinu u sobi i čujem zujanje tek kad zabijem glavu iza tv-a, tamo gde su dugmići za OSD, dole s desne strane. Kako mi glava prođe ivicu TV-a dok je vraćam nazad svako zujanje prestaje i to u skoro mrtvoj tišini! Inače, veoma sam osetljiv na buku, uzeo sam 570 msi twin frozr 3 karticu, turio onaj prekidać na njoj na sajlent i podesio ultra sajlent profil u afterburneru, a za tišinu u kompu su se pored ove kartice brinu i noctua nhd14, kao i gomila be quiet ultra sajlent ventova, koji svi idu na nekih 5 do 7 v preko fan kontrolera, tako da mi se u kućištu čuju samo har diskovi.

Dakle, na mom primerku je zujanje skoro nepostojeće i ne predstavlja mi nikakav problem. Pa ovaj viewsonic monitor skoro isto toliko zuji kad mu pribijem glavu iza panela.

Nenormalno sam srećan, jer sam inače baksuz po pitanju tehnike i it komponenti i često dobijem ispravan primerak nečega tek iz drugog, trećeg puta (a ponekad i odustanem i uzmem neto drugo ili lovu nazad, baš sam baksuz).

Stvarno sam izgleda ubo dobar primerak, a ni u prevozu mu se ništa nije desilo.

Za sada je TV daleko prevazišao sva moja očekivanja, a jedva čekam da ga valjano razradim pa da ga posle kalibracije vidim u punom sjaju. 😀

Sve u svemu, slika je toliko dobra da još uvek tražim vilicu po podu... 😀
Iako imam od skoro LG zavidim ti jer sam i ja hteo ali samo 42ST50 ali sam odustao zbog cuvenih vertikalnih linija , burnin-a i ir-a. Nek ti je sa srecom i nek te dobro sluzi.

Uvek mi je nezahvalno da hvsalim nesto da ne bi neko kupio pa posle bilo- koje je ovo srnje sto mi Kraken preporucio. Nije da dobijam ista bilo od Panasonica il od nekog drugog pa da imam razloga za to. Al mi deluje da su te price o bendingu i problemima mnogo preuvelicane. Prvo, gro problema je iz usa gde st50 ima minimalnu cenu al u eu se prodaju modeli po jacoj ceni sklepani u eu. Koliko sam citao, zujanje je nastalo kao nedovoljno zategnuti srafovi na panelu te sam cak video da ljudi po tube-u sami zavrcu srafove (how fancy) ali u eu su valjda radnici bolje placeni pa je i qc bolji.
Ipak, cak i na usa amazonu, panasonic st50 ima skoro 400 opisa u ovom trenutku od kojih je gro izuzetno pozitivno. Samim tim, deluje mi da je cela prica malo prenaduvana. Ja pisem pozitivni komentar ovde al da se mlatim po avs-u nemam zelju a i generalno ljudi su spremni da kukaju do neba al kad je rec o hvaljenju nemaju neku zelju 🙂 Zato mi i deluje da je nastala cela fama po kojoj ispada da st50 ima sjajne ocene po netu ali i ogroman broj zalbi. Pre mi deluje da je rec o kombinaciji loseg qc u usa panasonic-u i kuknjavi vlasnika koji su zakacili famoznih 3-5% neispravnih modela. Samo mi je zao sto je pojedine potencijalne korisnike odbila fama sa neta jer je st50 po pq znatno ispred led televizora (za filmove i sport, za pc i staticne slike obavezno zaobici)

@Kobayashi Maru nek je sa srecom kupljeni tv, mada kao sto vec sam kazes odlican je u svemu i nema razloga da ne bude! Citajuci dosta pozitivnih stvari o st50 seriji kod evropskih kupaca, nasih clanova sa foruma, izgleda da cu uskoro i ja uzeti sebi model od 50 incha 🙂

Input lag je negde oko onih do 20ms odokativno (bez game moda, samo na true cinema sam se poigrao malo), uporedio sam s moji trenutnim viewsonic vx2739 monitorom za koji tft central kaže da ima 9.4ms input laga putem clone moda i pri promeni kadrova se vidi minimalno kašnjenje na plazmi, a oseća se i da je kurzor malčice "teži", ali u igrama mi to ne smeta toliko koliko na desktopu, jer sam veoma osetljiv na input lag. Meni lično je 16-tak ms, tj taj 1 frejm kašnjenja maksimalno podnošljiv, tako da je ovo za sada na granici. Sve ispod 10ms mi je super, dok prepoznajem recimo razliku između 10ms i 16ms. Videćemo kad se budem probao game mod da li će biti nekog poboljšanja, ali i ovo je i više nego ok, čak mislim da u sveri HDTV-a i nema bolje, sem možda onih sharp aquos "gaming" TV-ova, koji imaju neki specijalni mod koji sve isključuje i koji mislim da ide i ispod tih famoznih 16ms.

Gresis, input lag je preko 40ms.
Problem je sto je jako tesko(skoro nemoguce) danas naci tv koji je ima lag od oko 16ms. Pitanje je koliko je sve to zaista i potrebno.
Moj tv ima lag od oko 50ms i na njemu mogu da igram sve, osim Tekken-a i SF-a(za njih ipak koristim monitor).

We were a little worried that the much-touted new motion-driving algorithms in the 2012 Panasonic Plasmas would slow down responsiveness and result in immersion-killing input lag. Fortunately, gaming performance is excellent, clocking in at just 16ms in the “Game” mode – one of the smallest results we’ve ever measured, and consistent with the rest of Panasonic’s non-top-end HDTVs (the more expensive models tend to have a little bit more lag).

http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p42st50b-p42st50-201203191731.htm

Testirana je eu verzija, mozda je kod usa modela drugacije.

To je prvo testiranje, koje nije tacno, jer je losa metoda upotrebljena.
Mozes na avsforum-u naci validne rezultate.

To je prvo testiranje, koje nije tacno, jer je losa metoda upotrebljena.
Mozes na avsforum-u naci validne rezultate.
Hdtv je tstirao eu verziju, nisam video da su ikad objavili neki demant. A i iskreno, cepam tekena na svom tv-u i mislim da bih primetio da je lag 40ms. Da li si video st50 i kakav mu je odziv?

Tv nema 40 ms lag, nema šanse. Ima između 16 i 20ms maksimum. Veoma sam osetljiv na input lag i umem odokativno da procenim to, ja s 40 ms ne mogu ni na desktopu da radim, a kamoli da se igram itd.

Inače, jutros sam iz kreveta upalio dekstoppreko TV-a da pustim neke klipiće s jutubeta, pa sam u totalnoj tišini i sa dosta bele na desktopu čuo jedva primetno zujanje, ali ono je u rangu buke koju mi prave hard diskovi, koji mi se jedini i čuju u kućištu, tako da mi (hvala Bogu), to za sada ne smeta, jer čim krene neki ton, ne čuje se ni jedno ni drugo. Videću da li će se promeniti situacija posle kalibracije, ali se opet nadam da mi neće smetati u svakodnevnom korišćenju.

Isto važi i za phosphor trailing, koji sam primetio na inception blu ray-u i na još par mesta, tek sada sam shvatio kako to zaista izgleda. Kad ga tražim mogu da ga vidim, a kad ga ne tražim, primetim ga ponekad, ali mi svakako ne smeta za sada.

Uživam u kvalitetu slike i nadam se da će situacija biti još bolja posle kalibracije, kao i to da ove sitnice neće početi da mi predstavljaju prepreku pri uživanju u sveukupno vrhunskoj slici.

Ako bih morao da biram, mislim da bih u svakom slučaju pre birao zujanje i phosphor trailing na plazmi umesto motion blura, slabe crne i kontrasta, uglova gledanja i svih ostalih boleština s kojima se pate lcd-ledovi. Ja recimo ne mogu da gledam tenis i fudbal na lcd-u, dok mi ovde motion resolution super izgleda i bez ikakve interpolacije frejmova. Keva ima samsung c530 i očajan je za sd, ali očajan. Ćale ima lg scarlet (ne znam sad tačno oznaku, onaj sa polu crvenim kućištem, nekada bio jači model) i na njemu je sd očajan, a sport maltene negledljiv bez interpolacije, ali onda se pojavljuje veoma izražen soap opera effect.

Nijedna tehnologija nije savršena i svaka ima svoje mane, ali moj lični utisak je da plazma svakako šije lcd-led tehnologiju u maltene svim segmentima, posebno u prikazivanju sd sadržaja, to zaista samo plazma može da prikaže valjano, ukoliko ne računamo stare katodne televizore, naravno.

Videćemo kad se slegnu utisci i kad se odradi kalibracija. Valjda ću naučiti da živim opušteno sa manama plazme i nadam se da mi trailing neće predstavljati prepreku da dugaja ljeta uživam u fenomenalnoj slici. To sam sinoć pimetio na par mesta, a danas još nisam imao prilike da se susretnem s time, da kucnem u drvo.

Još jedna dobra vest je da IR još uvek nisam uopšte ni primetio, a sinoć mi je nekoliko sati bio prikazan jedan tv kanal, a posle sam proveo neko vreme i na desktopu i ništa za sada. Da kucnem u drvo, nadam se da ni tu neće biti problema.

Poslednja izmena:
Hdtv je tstirao eu verziju, nisam video da su ikad objavili neki demant. A i iskreno, cepam tekena na svom tv-u i mislim da bih primetio da je lag 40ms. Da li si video st50 i kakav mu je odziv?

Ako cepaš tekena na tv-u koji ima 40ms lag, ti si ili mazohista ili tv nema nikako 40ms lag. A ja sam ubeđen da je ovo drugo u pitanju, jer je meni lično neupotrebljivo sve ispod jednog frejma (i to ne za igre, već za generalan rad na kompu), a tv mi je sasvim upotrebljiv.

Poslednja izmena:
Ovih vikenda stalno pravim hd snimke po planinama i kad ih gledam, u scenama bez zvuka (dakle samo sneg i nebo) se zujanje cuje kad sam blizu tv-a al kad sednem na 4 metara ne cujem ga. Mada mi je sva tehnka u drugoj sobi tako da se ni necuje hdd ili bilo sta drugo, vec samo tv stoji i da je zujanje glasno sigurno bi mi smetalo.
A za tekkena, cepam ga jos od ps1, peko ps2 i psp-a pa sad na ps3 i zato i upitah da li je covek ideo st50 sklapan u eu ili se pouzdao iskljucivo na av posto sa 40ms ne bih igrao tekkena vec neku poteznu strateiju 😀
Btw st50 nije savrsen tv ali njegove mane mi ne smetaju za ono zasta ga ja upotrebljavam. Mada je zeznuto sto se u srbiji tv kupuje bez da se posteno vidi i bez mogucnosti vracanja ako se ne svidi korisniku, a trgovci naplacuju bezobrazne cene. Zato mi je i jasno zasto se retko ko odlucuje na experimentisanje plazmom.

Nisam igrao tekken na st50, igrao sam samo fifu i pes, sto ne govori mnogo.
Videcu da kada uhvatim vremena skoknem do druga sa xbox-om i probam par igara u 720p i 1080p.

U testove na netu uglavnom ne verujem previse, jer uglavnom ne napisu koja metoda je upotrebljena, o kom inputu se radi i koja je rezolucija. Odatle i poticu razlike u rezultatima.
U sledecih par nedelja ce se pojaviti prvi testovi koji koriste novu metodu : http://www.leobodnar.com/shop/index...id=212&zenid=14d807753599fd234f85696c4fbaa4a2.

Poslednja izmena:
Ovih vikenda stalno pravim hd snimke po planinama i kad ih gledam, u scenama bez zvuka (dakle samo sneg i nebo) se zujanje cuje kad sam blizu tv-a al kad sednem na 4 metara ne cujem ga. Mada mi je sva tehnka u drugoj sobi tako da se ni necuje hdd ili bilo sta drugo, vec samo tv stoji i da je zujanje glasno sigurno bi mi smetalo.
A za tekkena, cepam ga jos od ps1, peko ps2 i psp-a pa sad na ps3 i zato i upitah da li je covek ideo st50 sklapan u eu ili se pouzdao iskljucivo na av posto sa 40ms ne bih igrao tekkena vec neku poteznu strateiju 😀
Btw st50 nije savrsen tv ali njegove mane mi ne smetaju za ono zasta ga ja upotrebljavam. Mada je zeznuto sto se u srbiji tv kupuje bez da se posteno vidi i bez mogucnosti vracanja ako se ne svidi korisniku, a trgovci naplacuju bezobrazne cene. Zato mi je i jasno zasto se retko ko odlucuje na experimentisanje plazmom.

Ja ne bih ni pogledao tv sa 40ms input laga. Input lag mi je bio jedna od najbitnijih stavki pri izboru novog televizora, naravno uz najbolju moguću sliku, a st50 je po meni uspešan i na jednom i na drugom polju. Ovaj tv u najgorem slučaju ne prelazi 20ms, dok je prosek verovatno tih nekih 16ms. Osećam razliku pod rukom i nijedan bench test me ne može ubediti da ima 40ms input lag. Jasno primećujem razliku između 10, 15 i 20ms laga samo pomerajući kurzor po ekranu, o većem lagu da i ne govorim. 20ms je maksimum koji bih mogao da podnesem na TV-u (jer ne provodim mnogo vremena na desktopu na tv-u), dok monitor mora da ima ispod 15ms, sve iznad toga mi je maltene neupotrebljivo i predstavlja mi veoma iritantno iskustvo, posebno pri svakodnevnom radu u desktop okruženju. Malčice manje smeta kod fps igara u odnosu na desktop (kao kežual igraču), dok kod tps i drugih igara još manje smeta... ali opet, sve preko 1 frejma je za mene skoro potpuno neupotrebljivo u svakom smislu. Na plazmi malko zamara kretanje po desktopu, a nju za to svakako i neću mnogo koristiti, dok u igrama na plazmi to rpedstavlja manji problem. Probao sam BO2 i AC3 i nisam imao problema.

Da tv zaista ima 40ms, mislim da bih se po otkrivanju toga zapalio i skočio s terase, jer plazmu planiram da koristim za filmove i igre (posle kalibracije), uz tek povremeni surf iz kreveta, npr za youtube, vimeo itd ili kad sam bolestan pa mi se ne mrda iz kreveta.

A inače, da li neko zna kako se ulazi u service menu na ovom modelu?

Pokušao sam ono sa držanjem volume tastera i pritiskanjem info tastera tri puta, ali mi je samo izbacio selfcheck ekran i resetovao sva podešavanja... Hoću da pratim koliko sati radi plazma, prvenstveno zbog razrađivanja panela, a tu sigurno ima i još nekih zanimljivih stvari za videti.

Držiš na tv volume - i onda na daljinskom pritisneš 3x 0,posle toga pritiskaš 2 pa opet 2 i onda pritisneš OK spuštaš dole do PTCT:00.00.00.00.00 i prebaciš se desno u prazno polje i stisneš MUTE i držiš ga dok se ne pojavi koliko imaš sati kad završiš stišneš EXIT i držiš dok se tv ne resetuje.

Nazad
Vrh Dno