Šta je novo?

Panasonic Fx-01

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Teshko je biti bolji protiv Ixusa. Treba ga uporediti sa Fujijem F30/31, koji ga jede za doruchak.

U svakom slucaju sjajna recenzija, verovatno najbolja kod nas ikada.

Teshko je biti bolji protiv Ixusa. Treba ga uporediti sa Fujijem F30/31, koji ga jede za doruchak.

Po kojim parametrima ga jede ? Konstanto preeksponira slike, hromatske aber. purple fr. ... Veci i bolji senzor ima i to stoji , ali nema opticku stabiliziaciju. Takodje ima glup meni , burst mode ocaj, dok ti namestis parametre izgubis dragoceno vreme. Znaci , nije tako savrsen kao sto ti tvrdis, a cena je skoro 100 eura veca.

Poslednja izmena:
Postavio si neispravan link gore petarst.
Ni FX01 nije tako savrsen jer ces videti i sam koliki problem ima sa šumom, čak i Nebojša u njegovom testu nije uopšte postavio neku noćnu sliku od FX01 nego je ISO test uradio pri dnevnoj svetlosti.
Sto se tice preexponiranja ni FX01 vidim po testovima na netu da nije izuzetak jer i on ima taj problem pri slikanju sa jakim svetlom.
Kod Fujia imas mnogo vecu mogucnost podesavanja i recimo ako ga drzis u M modu gde si izabrao Auto ISO 400, EV-1/3 nemas sta da izgubis dragoceno vreme jer ces u skoro svim situacijama biti spreman.
Ni menu nije tako glup kada se naviknes, ja sam pre imao canon i veoma brzo sam se navikao na fuji menu, mada moze biti bolji nije nesto od presudnog znacaja.
Fuji ima i ostriju sliku sa vise detalja.
FX01 mogao bi da bude perfektan ako ne bi imao tako los senzor, ja sam od njega samo zato odustao.

Poslednja izmena:
Heh... Ja mislim da ni jedan od malih aparata nema preterano intuitivan meni i da je u principu sve stvar navike. Prilicno me nervira cinjenica da ili sve opcije smeste u jedan meni pa moras sto godina da prckas dugmice dok ne dodjes do njih, ili ih razdvoje u dva menija pa treba vremena da se naviknes u koji ulozasi kad menjas neki parametar. Sto se tice interfejsa mrtva je trka. Vec duze vreme mali aparati imaju tendenciju eksponiranja "u desno" jer ciljna publika vise razumevanja ima za przenu pozadinu nego za rodbinu koja izgleda previce crnpurasto. To je sve posledica prilagodjavanja izgleda fotografija diektnoj stampi...

Da neko ne shvati pogrešno, noćnih ISO snimaka FX-01 nema zato što Panasonic ne poseduje manuelne kontrole neophodne za taj deo testa.

Njih nemaju ni IXUS-i, ali oni imaju specijalni pseudomanuelni "long shutter" mod pomoću kojeg je to moguće.

Što se tiče šuma, dnevni ISO snimci su rađeni u identičnim uslovima i sadrže različito eksponirane delove, pa se iz njih može steći uvid u nivo šuma.

Poslednja izmena:
Postavio si neispravan link gore petarst.
Ni FX01 nije tako savrsen jer ces videti i sam koliki problem ima sa šumom, čak i Nebojša u njegovom testu nije uopšte postavio neku noćnu sliku od FX01 nego je ISO test uradio pri dnevnoj svetlosti.
Sto se tice preexponiranja ni FX01 vidim po testovima na netu da nije izuzetak jer i on ima taj problem pri slikanju sa jakim svetlom.
Kod Fujia imas mnogo vecu mogucnost podesavanja i recimo ako ga drzis u M modu gde si izabrao Auto ISO 400, EV-1/3 nemas sta da izgubis dragoceno vreme jer ces u skoro svim situacijama biti spreman.
Ni menu nije tako glup kada se naviknes, ja sam pre imao canon i veoma brzo sam se navikao na fuji menu, mada moze biti bolji nije nesto od presudnog znacaja.
Fuji ima i ostriju sliku sa vise detalja.
FX01 mogao bi da bude perfektan ako ne bi imao tako los senzor, ja sam od njega samo zato odustao.

Zamolio bih gospodina drivera da ne brise postove drugih ljudi.

Kada sam postavljao link sve je bilo ok, ne znam zasto ga sada nema.

Matrix ,a ti slikas samo u low light uslovima?
Nije tacno da preeksponira slike kao fuji, fuji nema ostriju sliku sa vise detalja i ima problem sa hrom. aberacijama i purple fringing-om. Mislim da nije problem u senzoru , nego u softveru. OIS je ono sto npr meni treba jer mi se ponekad od polozaja tela tresu ruke.
F30 ga ne jede za dorucak nego se samo bolje snalazi u low light situacijama i tu je njegova prednost. Jedna lepa slicica sa fx01 http://www.flickr.com/photos/kalimistuk/419545844/ .
Za 200 eura imas odlican aparat :smoke: .

Matrix ,a ti slikas samo u low light uslovima?
Ne slikam samo u low light uslovima veci i u normalnim uslovima mogu dobiti bez problema bolje slike sa fujiem nego sa FX01.
Sto se tice tvoje tvrdnje da Fuji nema ostriju sliku sa vise detalja pogledaj OVDE gde se direktno poredjuje sa fuji F10 koji ga šiša na sve strane cak i na ISO 80, a F30 je jos bolji. Ako i posle ovih primera tvrdis da FX01 ima ostriju sliku sa vise detalja onda ne znam zasto gubim vreme...
I na kraju testa isto se navodi "Occasional exposure problems and blown highlights when shooting in very bright light"

Kada sam postavljao link sve je bilo ok, ne znam zasto ga sada nema.
Ne postavlja se tako link i zato ti ne radi.

Sto se tice primera koji si ti dao fuji moze to da uradi skoro isto i bez "nikon 10x lupe".

@driver
Ne poredjuje petarst fuji sa ixusima nego sa fx01

PS. Ne mora baš da ga pojede za doručak, može i da ga ostavi za večeru 🙂

Poslednja izmena:
Ne slikam samo u low light uslovima veci i u normalnim uslovima mogu dobiti bez problema bolje slike sa fujiem nego sa FX01.
Sto se tice tvoje tvrdnje da Fuji nema ostriju sliku sa vise detalja pogledaj OVDE gde se direktno poredjuje sa fuji F10 koji ga sisa na sve strane, a F30 je jos bolji. Ako i posle ovih primera tvrdis da FX01 ima ostriju sliku sa vise detalja onda ne znam zasto gubim vreme...
I na kraju testa isto se navodi "Occasional exposure problems and blown highlights when shooting in very bright light"

Ne postavlja se tako link i zato ti ne radi.

Sto se tice primera koji si ti dao fuji moze to da uradi bez "nikon 10x lupe".

@driver
Ne poredjuje petarst fuji sa ixusima nego sa fx01

Slazem se bolji je f30 ako uzmemo tu sliku u obzir. Ali, ako tako gledamo moj fz50 je bolji nego canon XT ili sony alpha sa default objektivima.
LINK

LINK2

E, molim te uradi mi takav macro sa fuji-jem bez cropovanja.

LX1 vs F30

I have an S7000, F30, FZ30 and an LX1...

I really enjoyed the S7000 and even now find it hard to believe that its lowest ISO in manual was 200... and pretty damn clean compared to my Panys lowest iso 80... I like all the above cameras for different reasons but image wise in good light the non Venus III Panys really shine but in low light compared with Fuji...their terrible. If buying a camera for looks, build quality and very good useful features then for me Pany every time but for image quality in lowlight Fuji cant be beaten... Having said that this little F30 I have recently bought does grab a serious amount of detail in all situations.. I did do a basic shootout between my LX1 and F30 and even at ISO 100 the F30 nearly matched the LX1 in detail.. that said the LX1 jpg are not too hot.. if the Fuji sensor was in the Panasonic cameras SLR sales would really suffer IMO... So for me the F30 that I bought mainly for low light will take over from my LX1 and be my go everywhere cam, the LX1 will be my daylight going for walks cam and the FZ30 is my macro and wildlife cam...

Poslednja izmena:
Hoces da kazes da tu fuji nije sa njegovim defoult objektivom pa zato nije fer igrac 🙂 Ima ili nema ostriju sliku sa vise detalja? Koga si citirao gore na engleskom? Sada si poceo da pricas o nekim trecim aparatima.

Poslednja izmena:
Hoces da kazes da tu fuji nije sa njegovim defoult objektivom pa zato nije fer igrac 🙂 Ima ili nema ostriju sliku sa vise detalja? Koga si citirao gore na engleskom? Sada si poceo da pricas o nekim trecim aparatima.

Rekao sam da ako pogledamo link koji si ti postovao naravno da ima bolju sliku i ostriju.
Takodje sam rekao jos nesto da se ne ponavljam ako uzimamo taj tvoj link u obzir.

Citirao sam coveka sa foruma koji je vlasnik nekoliko aparata gde je covek sve lepo objasnio.
Za dzepnu varijantu koristi u low light uslovima f30, po danu lx1 , fz30 za macro i wildlife, s7000 za ostale stvari.

Slazem se bolji je f30 ako uzmemo tu sliku u obzir. Ali, ako tako gledamo moj fz50 je bolji nego canon XT ili sony alpha sa default objektivima.
LINK

LINK2

Sad je FZ50 bolji i od XTa ? 😀 Pa ti si stvarno legenda, majke mi...

LX1 vs F30

I have an S7000, F30, FZ30 and an LX1...

I really enjoyed the S7000 and even now find it hard to believe that its lowest ISO in manual was 200... and pretty damn clean compared to my Panys lowest iso 80... I like all the above cameras for different reasons but image wise in good light the non Venus III Panys really shine but in low light compared with Fuji...their terrible. If buying a camera for looks, build quality and very good useful features then for me Pany every time but for image quality in lowlight Fuji cant be beaten... Having said that this little F30 I have recently bought does grab a serious amount of detail in all situations.. I did do a basic shootout between my LX1 and F30 and even at ISO 100 the F30 nearly matched the LX1 in detail.. that said the LX1 jpg are not too hot.. if the Fuji sensor was in the Panasonic cameras SLR sales would really suffer IMO... So for me the F30 that I bought mainly for low light will take over from my LX1 and be my go everywhere cam, the LX1 will be my daylight going for walks cam and the FZ30 is my macro and wildlife cam...

A da umesto shto chitash nechija iskustva, prvo nauchish shta znachi dobar aparat, a onda sam da ih probash i uporedish ?

Citirao sam coveka sa foruma koji je vlasnik nekoliko aparata gde je covek sve lepo objasnio.
Za dzepnu varijantu koristi u low light uslovima f30, po danu lx1 , fz30 za macro i wildlife, s7000 za ostale stvari.

F30 je bolji o po danu, i nocu, i u bilo kakvim oslovima, ne od LX1, vec od svih ostalih kompakt aparata. Takodje je S6500 u odnosu na ono shto dobijesh, neuporedivo bolji od FZ50. FZ50 je jednostavno preskup, i ne vredi vishe od 400e, a inache je glupo dati preko 350e za prosumera, pogotovo kao u tvom sluchaju gde ce ti aparat od 200e zavrshiti isti posao. Preko 350e se ide na DSLR..

Poslednja izmena:

A da umesto shto chitash nechija iskustva, prvo nauchish shta znachi dobar aparat, a onda sam da ih probash i uporedish ?

F30 je bolji o po danu, i nocu, i u bilo kakvim oslovima, ne od LX1, vec od svih ostalih kompakt aparata. Takodje je S6500 u odnosu na ono shto dobijesh, neuporedivo bolji od FZ50. FZ50 je jednostavno preskup, i ne vredi vishe od 400e, a inache je glupo dati preko 350e za prosumera, pogotovo kao u tvom sluchaju gde ce ti aparat od 200e zavrshiti isti posao. Preko 350e se ide na DSLR..

Ja ne znam da li pisem svahili jezikom ili u cemu je problem? Rekao sam posto se matrix vodi gore napomenutim linkom gde ako uporedimo dve slike dobijamo pobednika f30 u duelu sa fx01. Ali , to onda isto znaci da ako promenimo uloge i stavimo fz50 vs xt vs alpha dobijamo da ostriju sliku daje fz50 ( imas linkove i oci pa uporedi). Ja nisam rekao da je on bolji od ta dva aparata niti moze biti , samo sam naveo da ako se vodimo tom logikom dobijamo taj rezultat. Ja se nadam da si sada shvatio o cemu pricam.Ne mogu da sudim o drugim aparatima sa kojima nisam radio, zato sam izneo misljenja drugih ljudi koji su vlasnici vise aparata i koji mogu malo da nam pruze jasniju sliku o tome. A, to sto su iskustva drugih po tvom misljenju minorna govori koliko si ti samo iskompleskisarani lik. U vezi Fuji vs Panasonic smo toliko puta razglabali da me uposte ne interesuje ta tematika, ali ti namerno i stalno potenciras na tome jer verovatno imas koristi od toga. Da se malo bolje razumes nebi to rekao,ali posto si stari owner fuji-ja mogu da te razumem. Ne dobijes OIS (i totalno upotrebljiv zoom) i ne dobijes vrhunski objektiv ,a to malo kosta.

Tema foruma je bila da se omaleni fx01 veoma lepo pokazao.

Poslednja izmena:
Petre reci sta fali poredjenju sa linka koji sam gore dao? Da li ti umes drugacije da meris ostrinu i detalje slika kod ova dva aparata da vidimd kako moze fx da ima ostriju sliku sa vise detalja kao sto si gore tvrdio. Daj neki dokaz da ne bi ispalo da govoris neistinu.

Petre reci sta fali poredjenju sa linka koji sam gore dao? Da li ti umes drugacije da meris ostrinu i detalje slika kod ova dva aparata da vidimd kako moze fx da ima ostriju sliku sa vise detalja kao sto si gore tvrdio. Daj neki dokaz da ne bi ispalo da govoris neistinu.

Matrix brate moj nista ne fali potpuno se slazem sa tobom na tom linku koji si naveo f30 ima ostriju sliku...

Ja ne znam da li pisem svahili jezikom ili u cemu je problem? Rekao sam posto se matrix vodi gore napomenutim linkom gde ako uporedimo dve slike dobijamo pobednika f30 u duelu sa fx01. Ali , to onda isto znaci da ako promenimo uloge i stavimo fz50 vs xt vs alpha dobijamo da ostriju sliku daje fz50 ( imas linkove i oci pa uporedi).

Da bi izvodio takve zakljuchke, morash malo vishe da znash o DSLRu, jer tvoje poredjenje nije adekvatno. Fotke na FZ50 jesu oshtrije, ali zato shto su one brutalno obradjene iz aparata, i sa njima skoro nishta vishe ne mozesh da radish, dok XT ne radi skoro nikakvu obradu, i drugo, zato shto je kit objektiv najgori (koshta kao neki sa Ixusa u proizvodnji) koji se moze kupiti. Fotke sa XT+kit se uvek mogu lako obraditi (i u aparatu) da budu kao one sa FZ50, ali kada dovedesh oshtrinu oba aparata na isto, tu opet prestaje svaka slichnost sa njim, u korist XTa.

Puno ljudi kada predje na DSLR, prvo pomisli "zashto su fotke tako mutne", a onda vrlo brzo ukapira da su one sa prosumera u stvari bile oshtre na silu. Fotke sa DSLRa sa mogu uoshtravati do besvesti, i one napravljene najgorim objektivima, dok ti fotku koju dobijesh na Panasonicu, mozesh da mrdnesh malo i to je sve. Eto objashnjenja zashto se DSLR i obichni digitalci ne mogu porediti ovako kao na tom sajtu, chisto shirenje dezinformacija.

U vezi Fuji vs Panasonic smo toliko puta razglabali da me uposte ne interesuje ta tematika, ali ti namerno i stalno potenciras na tome jer verovatno imas koristi od toga. Da se malo bolje razumes nebi to rekao,ali posto si stari owner fuji-ja mogu da te razumem. Ne dobijes OIS (i totalno upotrebljiv zoom) i ne dobijes vrhunski objektiv ,a to malo kosta.

Ne znam kakve koristi mogu da imam od toga, Panasonic se kod nas jedva prodaje, Fuji je na svakom coshku i prodaje se ko alva, a ja nisam nikakav prodavac da bi reklamirao bilo shta. Fuji je jednostavno klasu iznad svih i u kompakt i u prosumer klasi, dok medju svim ostalima razlike se mere u nijansama. Ja sam ti to rekao pre kupovine tog panasonica, i svako ko neshto zna ti je isto rekao, ali ti nisi slushao, i sada poshto si kupio aparat, naravno da cesh investiciju da branish iako ne znash o chemu prichash, ali to je omiljeni sport ljudi u ovoj zemlji. Razlog zbog koga sam ja imao fujija pre dve godine je isti zashto danas treba imati S6500 - ubedljivo najbolji value for money, a van svih klasa u bitnim stvarima.

Tema foruma je bila da se omaleni fx01 veoma lepo pokazao.

Jeste, koristio sam ga skoro mesec dana i pokazao se bolje od Ixusa, to sam i rekao u svom prvom postu. Ali to ne znachi da je bolja fotografska mashina od F20 za iste pare, jer nije..

Poslednja izmena:
Da bi izvodio takve zakljuchke, morash malo vishe da znash o DSLRu, jer tvoje poredjenje nije adekvatno. Fotke na FZ50 jesu oshtrije, ali zato shto su one brutalno obradjene iz aparata, i sa njima skoro nishta vishe ne mozesh da radish, dok XT ne radi skoro nikakvu obradu, i drugo, zato shto je kit objektiv najgori (koshta kao neki sa Ixusa u proizvodnji) koji se moze kupiti. Fotke sa XT+kit se uvek mogu lako obraditi (i u aparatu) da budu kao one sa FZ50, ali kada dovedesh oshtrinu oba aparata na isto, tu opet prestaje svaka slichnost sa njim, u korist XTa.

Puno ljudi kada predje na DSLR, prvo pomisli "zashto su fotke tako mutne", a onda vrlo brzo ukapira da su one sa prosumera u stvari bile oshtre na silu. Fotke sa DSLRa sa mogu uoshtravati do besvesti, i one napravljene najgorim objektivima, dok ti fotku koju dobijesh na Panasonicu, mozesh da mrdnesh malo i to je sve. Eto objashnjenja zashto se DSLR i obichni digitalci ne mogu porediti ovako kao na tom sajtu, chisto shirenje dezinformacija.

Ne znam kakve koristi mogu da imam od toga, Panasonic se kod nas jedva prodaje, Fuji je na svakom coshku i prodaje se ko alva, a ja nisam nikakav prodavac da bi reklamirao bilo shta. Fuji je jednostavno klasu iznad svih i u kompakt i u prosumer klasi, dok medju svim ostalima razlike se mere u nijansama. Ja sam ti to rekao pre kupovine tog panasonica, i svako ko neshto zna ti je isto rekao, ali ti nisi slushao, i sada poshto si kupio aparat, naravno da cesh investiciju da branish iako ne znash o chemu prichash, ali to je omiljeni sport ljudi u ovoj zemlji. Razlog zbog koga sam ja imao fujija pre dve godine je isti zashto danas treba imati S6500 - ubedljivo najbolji value for money, a van svih klasa u bitnim stvarima.

Jeste, koristio sam ga skoro mesec dana i pokazao se bolje od Ixusa, to sam i rekao u svom prvom postu. Ali to ne znachi da je bolja fotografska mashina od F20 za iste pare, jer nije..

Lepo je rekao Xwolf ....

Ne znam shta je rekao Xwolf, ali on ima FZ20, kupio ga je isto kao i ti svoj aparat - sa povezom na ochima 😀

E moj Drivere , pa sta cemo sa ovim pre dve-tri godine si imao musteka, pa si kupio 2 Mp Canon A 60 onda si tek progledao, a sada se tu provaljujes po forumu i glumis nešto.

Pre vrlo kratkog vremena nisi ni znao šta je fotoaparat, a kamoli blic.
Nemoj mi zameriti ali je tako...
Vozi Misko .....

a sta si ti imao pre 3 godine?

i koji si ti padobranac ovde odjedared delis ljudima savete i saljes im primere na mail?
cije primere? jesu li to tvoji primeri?

ako su tvoji, daj da vidimo jednu tvoju fotku da valja.

ako nemas svoje primere, vrati se za par godina a do tada ćut

a sta si ti imao pre 3 godine?

i koji si ti padobranac ovde odjedared delis ljudima savete i saljes im primere na mail?
cije primere? jesu li to tvoji primeri?

ako su tvoji, daj da vidimo jednu tvoju fotku da valja.

ako nemas svoje primere, vrati se za par godina a do tada ćut

Ne tices da im delis primere , imas moje slike na fotografijama digitalnih aparata.

Nego, majka da mi vidimo koju tvoju sliku sta ti umes i znas. Stalno prozivas za neke slike ,a tebe nema nigde ajde malo isprsi se.

Elem, majka stizu nove informacije , pa ja nisam ni znao da si ti diler aparata , zato kada nema jednog modela mi guramo drugi tj. onaj na kome je najveca marza. E moja majka providan li si. Mada, sada moram da budem dobar sa tobom da jednog dana kada budem uzimao pravu kameru kako ti velis da mi das specijalan popust zar ne ?

Poslednja izmena:
Ne ti treba da im delis primere , moje slike mozes videti na thred-u fotografije digitalnih aparata.

Nego, majka da mi vidimo koju tvoju sliku sta ti umes i znas. Stalno prozivas za neke slike ,a tebe nema nigde ajde malo isprsi se.

Elem, majka stizu nove informacije , pa ja nisam ni znao da si ti diler aparata , zato kada nema jednog modela mi guramo drugi tj. onaj na kome je najveca marza. E moja majka providan li si. Mada, sada moram da budem dobar sa tobom da jednog dana kada budem uzimao pravu kameru kako ti velis da mi das specijalan popust zar ne ?[/QUOTE]

E moj Drivere , pa sta cemo sa ovim pre dve-tri godine si imao musteka, pa si kupio 2 Mp Canon A 60 onda si tek progledao, a sada se tu provaljujes po forumu i glumis nešto.

Pre vrlo kratkog vremena nisi ni znao šta je fotoaparat, a kamoli blic.
Nemoj mi zameriti ali je tako...
Vozi Misko .....

Znam ljude koji su aparat imali pre mene, pa i danas ne znaju shta je blenda ili bokeh, a znam i one koji fotografishu 20 godina pa i dan danas prave najgore pochetnichke greshke. Ako tebe to ne interesuje dovoljno, ako nemash koga da pitash, ili kao ti, ako mislish da sve znash pa i ne pitash nikoga, nikada necesh nauchiti.

Mislim da je bitnije ono o chemu danas prichamo, a u toj prichi, ti si se zeznuo u kupovini, ti si totalni pochetnik, i ti bi trebao nas da pitash, a ne da nas "uchish". Ja se nisam stideo da pitam i da kazem da ne znam, pitao sam najbolje, pa sam tako brzo i nauchio, a ti dok ne krenesh da pitash, necesh nigde ni dogurati. Naravno, ceo zivot se uchi, niko ne zna sve.

Elem, majka stizu nove informacije , pa ja nisam ni znao da si ti diler aparata , zato kada nema jednog modela mi guramo drugi tj. onaj na kome je najveca marza. E moja majka providan li si. Mada, sada moram da budem dobar sa tobom da jednog dana kada budem uzimao pravu kameru kako ti velis da mi das specijalan popust zar ne ?

Kao shto sam i pomislio od podizanja threada, krenuo si da se druzish preko pma sa nekim "ljudima" 😀 Ti si taj koji je providan..

Poslednja izmena:
E moja majka providan li si. Mada, sada moram da budem dobar sa tobom da jednog dana kada budem uzimao pravu kameru kako ti velis da mi das specijalan popust zar ne ?
[/QUOTE]

ne kapiram ovo oko tvog pogresnog izraza kamera?
ja te ispravih na prethodnoj strani ili vec gde.

radi se o tome da ti nesto NE ZNAS pa povecanom aktivnoscu pokusavas da nadomestis nedostatak znanja, velicine...
to moze da upali kad si sa ribom u krevetu ali na ovom forumu ne vredi.

jednostavno, istripovao si da kupovinom fizicki velikog aparata magija sa te masine prelazi na tebe. to i jeste ono sto bi proizvodjaci aparata hteli, da se ljudi opako istripuju da su mnogo opasni.

ocigledno da su kod tebe uspeli 100%. ti mislis, em da si uzeo najbolju igracku, em da sad mozes jos i lekcije drugima da delis.

e pa ne ide tako.

blamiras se iz komentara u komentar. tvoj aparat ima verovatno najmanji dinamicki opseg i najgori odnos signal/sum koji postoji u ultrazoom klasi.
tebe to nije sprecilo da lupis kako ima dobar dinamicki opseg i ostanes ziv.

to je poenta moje price:

ti-ne-znas-o-cemu-pricas

ps. sto se tice prodaje aparata, vidi gornji zakljucak.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno