Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Upravo sam pročitao i zaključio da nema neke razlike. Jedino ako neko voli TP-Link softver. Ali kako planiram da koristim Home Assistant za ovu, mislim da je Zigbee bolja varijanta. Pogotovo zbog ovog FAQ sa njihovog sajta:

Čak i da im je ista cena, mislim da bih pre izabrao Zigbee, a za 5 puta manju cenu nema smisla Tapo uopšte uzimati u obzir.
Očigledno da ljudi kupuju Tapo, pa sam siguran da ne vidim nešto što je možda očigledno... ali čitam i čitam i dalje ne uviđam.
Sta ti znaci sto mozes bez neta da kontrolises unutar kuce?
Svakako neces paliti i gasiti klimu preko uticnice, ista sluzi za pracenje potrosnje. A ako ti nestane net na nekoliko sati, mislim da mozes preziveti bez toga.
Pored navedenih prednosti u kontroli kvaliteta dosta ozbiljnog brenda, Tapo software ima tabelu potrosnje, pa mozes bolje ispratiti rad uredjaja i kada kako modulira.
Da bi to na ostalim uradio, moras da sedis i gledas u telefon satima.

Kod tebe je jednostavan usecase (praćenje potrošnje klime). On kači na home assistant i praktično ima neograničeno usecaseova.

Xepoj87, nisi u pravu. I sada sa Home Assistant i Zigbee utičnicama mogu ti da radim.
Ne koriste svi pametne utičnice za klime. Meni je praktično da mogu da napravim scenu i da se puno stvari upali ili ugasi u zavisnosti od definisane logike.
Sa ovom koji sam poručio želim da kontrolišem svetla na terasi.

Poslednja izmena:
Ok, ovo je tema o uticnicama za pracenje potrosnje u grejanje i klimatizacija podforumu, pa sam o tome i pricao. Treba neko da napomene da ga ne interesuju za to uticnice, nego za nesto skroz trece.
Imas ceo podforum za smart home, ovo nije to.
I ne, ne mozes na Home Assistant app da imas pracenje krive potrosnje, imas aamo trenutnu i najmanje merenje je koliko je po satu potrosila, imam 2 neke jeftine uticnice na Home Assistantu, jedna je riknula i sama se gasila nakon par dana koriscenja.

Post in thread 'Pametne uticnice za pracenje potrosnje' https://forum.benchmark.rs/threads/pametne-uticnice-za-pracenje-potrosnje.497438/post-7019931

Poslednja izmena:
To je tabela za prikaz potrosnje po satu, nije grafik modulacije snage(prve 2 slike).

A Tapo ima i ostale tabele, po satu, danu, mesecu, godini i dodatno kalendar za poslednja 3 meseca.
Kod Tp-Linka je energy monitoring jako detaljno odradjen, nije usputna opcija kao kod drugih.
Nisam siguran da ako dodas Tapo u Home Assistant, mozes da imas ovaj grafik, to je karakteristika Tapo aplikacije.

Prilozi

• Screenshot_20241002_194452_Tapo.jpg
    Screenshot_20241002_194452_Tapo.jpg
    106.5 KB · Pregleda: 141
  • Screenshot_20241002_194441_Tapo.jpg
    Screenshot_20241002_194441_Tapo.jpg
    98.5 KB · Pregleda: 51
  • Screenshot_20241002_194634_Tapo.jpg
    Screenshot_20241002_194634_Tapo.jpg
    56.8 KB · Pregleda: 39
  • Screenshot_20241002_194637_Tapo.jpg
    Screenshot_20241002_194637_Tapo.jpg
    59.9 KB · Pregleda: 35
  • Screenshot_20241002_194647_Tapo.jpg
    Screenshot_20241002_194647_Tapo.jpg
    74.1 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20241002_194652_Tapo.jpg
    Screenshot_20241002_194652_Tapo.jpg
    71.8 KB · Pregleda: 41
  • Screenshot_20241002_194716_Tapo.jpg
    Screenshot_20241002_194716_Tapo.jpg
    89.2 KB · Pregleda: 100
Poslednja izmena:
Da ostanem u okviru teme, ovu koju sam poručio ću ipak koristiti za cirkulacionu pumpu za grejanje. Mislio sam da iskoristim neku za DIN šinu, ali mi je ovo ipak ovako lakše pošto mi je ta pumpa već preko šuko utičnice. A dodatno me zaista interesuje njena potrošnja i potrebno je da je automatizujem. Do sada je radila 24/7 što uopšte nije bilo optimalno.

@Xepoj87

Ovi merači koje sada koristim imaju iste podatke koje si ostavio za Tapo tj. imaju po satu, danu, mesecu, godini... u Home Assistant, Energy prikazuje isto to i još više, pošto mogu dabiram period od-do. Tako merim potrošnju toplotne pumpe. Možda ne razumem razliku i šta to ne dobijam preko ovih merača koje koristim, a Tapo ima više.

Pregledao sam sad temu od početka i moram da priznam da ne znam šta je ta modulacija o kojoj pričamo? Voleo bih da naučim. Ako neko zna, može kratko objašnjenje?

@Xepoj87 Moguce je imati takav grafik. Cini mi se da tuya osvezava na 10sec trenutnu potrosnju, tako da sa tim podacima mozes raditi sta god pozelis. Tapo ima finu aplikaciju i to dobijas out of box sve to, ali u HA mozes imati vise, mnogo vise, ako se "pomucis". :)

1727892954387.png

Tapo P115 i 09KMCC preko Home Assistant...

I isto to preko Tapo aplikacije:

Prilozi

• download (3).png
    download (3).png
    59.9 KB · Pregleda: 103
  • Screenshot_20241002_203835_Tapo.jpg
    Screenshot_20241002_203835_Tapo.jpg
    82 KB · Pregleda: 132
Poslednja izmena:
@Xepoj87 Moguce je imati takav grafik. Cini mi se da tuya osvezava na 10sec trenutnu potrosnju, tako da sa tim podacima mozes raditi sta god pozelis. Tapo ima finu aplikaciju i to dobijas out of box sve to, ali u HA mozes imati vise, mnogo vise, ako se "pomucis". :)

Pogledajte prilog 460684
Da, sada pogledah i ima dosta pluginova za to, bas super stvar i ako treba malo da se iscima covek.

Имам сличан том моделу мислим 4 комада има мерење потрошње, лепу апликацију али нема тарифе ако ти је то битно.По мени је квалитетнија П115 али је и ова добра и јевтинија је око 700-800 динара
Hvala na idgovoru.Uzeh tu Woox smart R6118 i koliko vidim radi odlicno.Intereauje me samo,da li ne smeta sto je ukljucena konstantno?

Hvala na idgovoru.Uzeh tu Woox smart R6118 i koliko vidim radi odlicno.Intereauje me samo,da li ne smeta sto je ukljucena konstantno?
Nista joj ne fali... I ja imam dve Woox R116 i prde bezveze 8 meseci na Tv/kompjuter, sto sam i zamenio za dve Tapo P115 za klime :)

Poslednja izmena:
Na amazon.de se dobiju 4 za 50e. Ja planiram da narucim, pa ako jos neko iz NS zeli, mozemo podeliti dostavu. Oko 2500rsd je dostava.

Meni juce stigao Tapo p115 i prijatno sam iznenadjen,osecaj u ruci da drzis kvalitetan proizvod.

O njoj se najviše pisalo. Za praćenje rada klime najbolja pametna utičnica. Odlična i cena.

Bolju teško da ćeš naći, pogotovo za taj novac. Ovde su oko 2500-3000 i retko se nalaze po radnjama.
Ja je poručio preko nekog drugara, čekam već mesec i više. Kako je krenulo stići će sledeće godine.

Ima i skupljih ali ako ovako nesto zavrsava posao nema potrebe bacati pare ,recimo filips kosta 33 franaka oko 4000 dinara

Iskreno ja imam tri tuye (valjda se tako piše) dve na inverteru I jedna na bojleru. Ove na inverteru, koliko sam pratio do sada, nikada inverter nije povukao više od 1kw/h što nije veliko opterećenje za njih. Na bojleru konstantno 1.9kw/h, kada akumulira. Posle godinu dana nikakvih vidnih oštećenja. E sad p115 jeste da ima bolji softver jer beleži potrošnju po satima ali košta dosta više ali i ove završavaju posao. Da mogu da se naruče po normalnoj ceni i ja bi ih kupio(p115). Malo mi previše da dajem 3000-4000 za jednu na kp.

Pa to je to. Pun naziv TP-Link Tapo P115;)

Naručio sam tri

Malo sam se igrao u pythonu sa Tuya API-jem, napravio sam na brzinu aplikaciju za pracenje potrosnje uticnice (klima u ovom slucaju), ovako izgleda u periodu od nekih
7-8 minuta, belezi stanje svake sekunde (bespotrebno):
Uticnica je ona tuya od 4-5$ sa aliexpressa.

(Nije gotovo, tek treba da istrazim mogucnosti i da obnovim osnove elektrotehnike pa da vidim sta moze zanimljivo da se napravi)

1728982893553.png

Vrh Dno