Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Pa ne znam baš, npr Nuki je skoro ušao u onaj 'works with home assistant' program, ali je neophodna aplikacija za inicijalno povezivanje. I nisu jedini.
To znači da sutra kad oni stave ključ u bravu, vi možete da uzmete taj proizvod i da ga bacite.
Tako da, što se mene tiče, živeo ZigBee.

Što se tiče pitanja kako bi radio da radim instalaciju iz početka - nula do svaka dozne, i same dozne da budu što dublje, da može relej da se ubaci.
e upravo to!
cim ti treba cloud za inicijalno povezivanje
samo je pitanje vremena kad ce da im porastu apetiti pa da te sutnu sa tog clouda / uvedu subscription / ugase HASS integraciju itd...
plus - matter cak trosi vise struje procitah negde (ne toliko bitno , ali bitno u domenu - zigbee je zapravo tehnoloski bolji standard)

zigbee je king, a ovaj matter je trojanski konj, kako ja kapiram

znaci - nova instalacija - svuda ide full struja + svuda stavljas dodatno releje / i sve ostalo smart ( uticnice npr u zidu ), plus pomalo ponegde i same sijalice smart..
i naravno sve zigbee, jer to je to.
jedino gde ne rentiras tudji sistem

jedino sto ce kartel sad verovatno da krene da gura matter svuda mater im 😂

Moje teoretsko shvatanje je da je thread sličan zigbiju u smislu da postoji samo lokalna mreža, koristi malo energije, koristi mesh...
A matter može da koristi thread, wifi, bluetooth i teoretski sve što podržava TCP (Zigbee ne spada tu). Matter tehnički ne treba internet da bi uređaj radio tako da ne vidim neku razliku pri korišćenju zigbee vs thread + matter.

Moje teoretsko shvatanje je da je thread sličan zigbiju u smislu da postoji samo lokalna mreža, koristi malo energije, koristi mesh...
A matter može da koristi thread, wifi, bluetooth i teoretski sve što podržava TCP (Zigbee ne spada tu). Matter tehnički ne treba internet da bi uređaj radio tako da ne vidim neku razliku pri korišćenju zigbee vs thread + matter.
meni moj ai kaze da je zigbee malo efikasniji energetski , ali da - da je slican nacelno... ( thread je kao neka kopija )

razlika je u tome sto u praksi - matter uredjaji uvek imaju cloud lockin . thread sam po sebi je protokol , ali u praksi - matter je njegova implementacija, koja se uvek radi na stetu korisnika a na korist cloud lock in-a velikih korporacija.... tako da, iako sam protokol nije los, nacin kako se implementira - matter - jeste jako los, i uvek zahteva cloud bar za inicijaciju ( sto znaci - nije tvoj uredjaj ti ga samo rentiras. i budi srecan sto ti i toliko daju )

Cela filozofija sa cloud vs local - je zapravo jako jednostavna.
Posto su kopmanije u USA zakonom obavezne da idu za profitom i samo profitom - to ti je kao neka garancija da ce svakako pre ilil kasnije da te zeznu kao korisnika
pametnom dosta

+ imamo sada vec ogromno iskustvo kao korisnici - da je u praksi bas tako. navuku te na cloud, pa te posle cede

Poslednja izmena:
Hvala ti, potrudio si se da razumeš.

Despite the move away from Zigbee, Ikea is keeping Zigbee’s Touchlink functionality. This point-to-point protocol allows devices to be paired directly to each other and work together out of the box, without an app or hub — such as the bulb and remote bundles Ikea sells.
This means older Zigbee remotes can control the newer Thread bulbs and vice versa, retaining backward compatibility with its Tradfri line.

Thread is a low-power, wireless mesh protocol. It operates on the same 2.4GHz spectrum as Zigbee and is designed for low-power devices, such as sensors, light bulbs, plugs, and shades. IP-based, Thread devices can communicate directly with each other, the internet, and with other networks using a Thread Border Router.

Amazon Alexa, Google Home, Samsung SmartThings, Apple Home, Home Assistant, Ikea, and Aqara are among the well-known smart home companies supporting Matter, along with hundreds of device manufacturers.

Toliko o većoj potrošnji struje i zlim korporacijama koje hoće da nas lockinuju. Trenutno je Zigbee bolji izbor i ko sad kupuje no-brainer, a Matteru treba dati šansu. Kako će to veliki igrači da iskoriste, na njima je da pokažu.

Toliko o većoj potrošnji struje i zlim korporacijama koje hoće da nas lockinuju. Trenutno je Zigbee bolji izbor i ko sad kupuje no-brainer, a Matteru treba dati šansu. Kako će to veliki igrači da iskoriste, na njima je da pokažu.
Zar ne pokazuju vec? I upravo lock -in ekranima za inicijaciju?
Imam neke matter sijalice recimo, nemam nacin da ih povezem direktno, bez philipsove aplikacije.

Ne treba biti opusten u vezi ovoga, jer ako svi predju na matter ( jer njima vise odgovara ) niko vise nece praviti zigbee.
A ne treba se ni smejati ideji o velikim zlim korporacijama koje hoce da te lock - in uju. To je bas kao da pucas sebi u nogu
Nesto mi govori da si mladji i u it-u pa si mozda pod utiskom. Ali ne dozvoli da te zavara

Poslednja izmena:
Sad ste me zbunili. Mislio sam da Matter ne zavisi od clouda.
I ne brinem se za Zigbee uređaje. To je samo jedan od protokola, ako se sutra pojavi nešto drugo, samo ćemo i to polako početi da koristimo. Sigurno nećemo pobacati sve uređaje koje sada imamo. Bar nam Home Assistant omogućava da integrišemo sve i svašta. Na kraju krajeva: kada pritisnem dugme i upalim svetlo, baš me briga kojim protokolom su dugme i svetlo pričali. Važan je krajnji rezultat.

Sad ste me zbunili. Mislio sam da Matter ne zavisi od clouda.
I ne brinem se za Zigbee uređaje. To je samo jedan od protokola, ako se sutra pojavi nešto drugo, samo ćemo i to polako početi da koristimo. Sigurno nećemo pobacati sve uređaje koje sada imamo. Bar nam Home Assistant omogućava da integrišemo sve i svašta. Na kraju krajeva: kada pritisnem dugme i upalim svetlo, baš me briga kojim protokolom su dugme i svetlo pričali. Važan je krajnji rezultat.
tako je, bas tako!

moja briga za zigbee je samo u domenu - ako prestanu da ih prave, okej ko je vec pokupovao , ko nije nece moci, plus ako ti se pokvari nesto, neces moci da ga zamenis zigbijem

a to zavisi od nas potrosaca - i da li cemo podrzati novi standard (lock in) ili ne.
matter sijalice - moje, evo kako rade. za inicijalno povezivanje traze cloud tj aplikaciju. moras da se registrujes napravis nalog (onako drkanje proces hiljadu klikova verifikujes mail i sve ostalo nepotrebno sto nemas na zigbiju koji - samo radi cim ga izvadis iz kutije)
kad prodjes kroz sve to i skocis kroz svaki obruc koji su ti namestili, doibjes sijalicu i u aplikaciji nakon jedno 10 klikova i skrivenih menija mozes da je konacno povezes sa HASS-om.

u pitanju je philips wiz

Matter je isto i lokalni sistem, koji podrzavaju i brojni Cloud serviso poput Applea, Googlea i sl.

Na primer Home Assistant moze skroz lokalno da radi sa Matter uredjajima, isto kao i sa Zigbee, ne znam sta je frka i miskoncepcija oko clouda koja se ovde prosipa.

Ja imam Matter smart plug, koji je skroz lokalni, i kontrolisem ga preko Home Assistanta.

IMG_6165.jpeg

Poslednja izmena:
Nije baš tako crno belo. Evo pročitaj thread

Jedni kažu treba cloud, drugi kažu ne treba.
Da li iko ovde koristi Matter? Ili samo teoretišemo?

To je specificna izvedba za Nuki i njegove funkcionalnosti koje je Nuki smislio, i ne treba generalizovati sa, na primer senzorima i slicnom generickim uredjajima.

Pa meni za Smart Plug nije trebao niti net niti cloud.

Za Black Friday uzecu i neke Aqara nove Matter senzore za Home Assistant, i za njih ne treba nikakav cloud.

Ikea izbacuje isto 20ak novih Matter uredjaja u skorijoj buducnosti, pa cemo i to da degustiramo, lokalno naravno.

Nije specifična izvedba, niti su jedini koji su to uradili. Nažalost standard to dozvoljava.

Da ali ne treba generalizovati da je Matter=Cloud jer to nije tacno.

Za neke izvedbe moze da bude (zavisi od proizvodjaca i funkcionalnosti koje specificni ekosistem nudi), ali generalno moze da bude lokalna, kao za stekere, senzore i sl.

Kod mene moze, steker je bez Clouda :)
A evo i Perplexitya opet:

Prilozi

• IMG_6166.jpeg
    IMG_6166.jpeg
    155.3 KB · Pregleda: 12
Poslednja izmena:
Ja sam shvatio iz prethodnih komentara da je cloud neophodan makar za "inicijalizaciju" uređaja, koji nakon toga može da radi lokalno, ne znam da li je to slučaj?

@Lucas
Možeš li, molim te, da napišeš koji je uređaj u pitanju? Pregledao sam na brzinu istoriju postova, ali ne mogu da nađem.

Krenuo sam malo da čitam o Matter pametnim uređajima, i ako dobro shvatam, nema to veze sa Cloud-om. Matter bi trebalo da je aplikacionij sloj i da za komunikaciju koristi nešto ispod (Thread, WiFi,...) i ako treba da koristi neke funkcionalnosti koje zahtevaju cloud, to ne bi trebalo da ima veze sa Matter-om, već sa tim šta i kako radi konkretan uređaj.
Na primer video zvono. AI prepoznavanje lica ili pokreta bi bilo jeftinije da se uradi negde udaljeno na serveru, ili da ima obezbeđen snimak negde na cloud-u.
Ali ako je npr. svetlo u pitanju, tu bi trebala da je lokalna kontrola.

Ovo mi deluje kao da pričamo da RTSP ili ONVIF kod kamera za video nadzor traba da ima cloud i da ne može bez clouda, a u stvari taj deo video nadzora ni ne definše način upotrebe. Mogu da imam cloud, a mogu da imam i svoj NVR.
Ili na primer backup rešenje. Mogu da ga imam lokalni backup a mogu i da plaćam cloud rešenje. A Matter je u stvari samo logika i kopiranje fajlova. Ne bi trebalo da sam određuje cloud vs on-premise.

Možda grešim. Nemam (još uvek) ni jedan Matter uređaj.

Matter over Thread je kao i Zigbee.

Over WiFi, npr Shelly, treba da se poveze na lokalni WiFi uredjaja, podesi WiFi, i onda moze da se doda kamerom ili kodom sa stikera na uredjaju. Sve je lokalno, preko HA.

Pošto ne mogu da koristim Tapo 115 utičnicu
Da li ovaj shelly može da se koristi mjesto Tapo utičnice
Hoću da vidim potrošnju po danima, mjesecima

Moze, ali gde nadje taj, to je Z-Wave verzija.
Obican ti treba:

Pošalji koji , sa mogu poručiti sa njihovog sajta

Poručio 21 EUR plus 4 EUR dostava

Nije baš tako crno belo. Evo pročitaj thread
fenomenalan link. preporucujem svima koji su ozbiljni da ga procitaju, pruza uvid u realnost u vezi matter IoT implementacije

It’s rather deeply concerning that the matter specs explicitly tell (potential manufactures/vendors) that it is not necessary to expose all functions/services via matter to get matter certified
:warning:
kao sto sam gore napisao - matter je trojanski konj protiv korisnika, a u korist cloud lock-in a i megakorporacija. ko voli (kao ikac 😄) samo napred.
ko je jos zelen, shvatice :D

sto se mene tice - Zigbee is king 👑

Vrh Dno