Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Evo jos jedno resenje koje mi je palo na pamet, da se povade svi mehanicki prekidaci, ukloni se prirubnica, u modularnu kutiju staje aqara e1 wall switch sa 2prekidaca moze da stane 2 komada koja lepo prekrivaju doznu i ostaje lufta sa strane od par cm, to je ukupno 4 prekidaca. Na tu rupu da se zalepi bezicni a u doznu da se ubaci jedan relay sa 2 prekidaca.

Aqara e1 i slicni stog tipa mogu da se pricvrste za doznu sa ovim dodatkom, lako se montira i demontira.

Da li imate predlog za zigbee smart prekidace, hteo bih da zamenim mehanicke prekidace za kupatilo, trenutno mi stoje aling conel prekidaci u modularnoj kutiji 7. Potrebno mi je da mogu da ubacim bar 6 modularnih smart prekidaca kompatibilnih sa HA, nesto popub oblo living prekidaca ali po mnogo nizoj ceni. Nasao sam nesto najslicnije tome
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/K4003C_L4003C_N4003C_NT4003C.html

Da li je neko probao i ako imate predloge sa alija mada nigde nisam uspeo da nadjem nista slicno, jedino kod italijana vidjam slicne modularne prekidace.
Pogledaj proizvođača BSEED na Aliju, imaju dosta opcija koje staju u M7 doznu kao i opcije sa i bez nule. Ove sa nulom kod mene jako lepo rade, doduše samo za svetla. Pretpostavljam da bi ti vezivao i bojler, tu je kvalitet releja mnogo bitniji. Kod mene je kuhinjski bojler od 2 kW vezan preko njihove pametne utičnice i radi bez problema.

Imaju jedan zanimljiv koji bi se uklopio bas lepo samo da je jace snaga. (Model sa 6 prekidaca). Od jacih potrosaca, tu je ves masina (1.6kW) i grejalica (1kW), bar 10a za ove potrosace(trenutno su prekidaci od 16). Mozda bi mogo da stane neki dobar mini relej pored bseed modula, tipa shelly i da kompletira pricu. Hvala na idejama. Nesto ce da se zbudzi na kraju, kad nisam razmisljao na vreme.

Jel kupovao/koristi neko mozda nesto poput ikea Rodret prekidaca? Vidim da se na netu ljudi zale na ovaj prekidac za integraciju u HA, pa da proverim da li postoji neka alternativa? U sustini mi treba da palim i gasim uredjaje koji su povezani na HA, a da ne moram da uzimam telefon za to.

Čisto info ako nekog interesuje kako rade Tuya merači potrošnje za struje kada nemaju konekcije. Imam 2 komada. Jednu noć nisam imao Internet i nisu mogli da šalju podatke ka Tuya serveru. Ujutru kada se vratila konekcija, jedan je poslao celokupno merenje tih sati kao potrošnju u satu kada se vratila konecija (ali nemam informacije sat po sat u međuvremenu), a jedan nije ni beležio za to vreme potrošnju.
Oba su kupljena preko Aliexpressa od različitih proizvođača, a ni kod njednog nije opisan slučaj kako se ponašaju kada nemaju konekciju ka Tuya serveru.
Dakle, kako vam zapadne model.

Jel kupovao/koristi neko mozda nesto poput ikea Rodret prekidaca? Vidim da se na netu ljudi zale na ovaj prekidac za integraciju u HA, pa da proverim da li postoji neka alternativa? U sustini mi treba da palim i gasim uredjaje koji su povezani na HA, a da ne moram da uzimam telefon za to.
Imam ih ja nekoliko, jedan je HA, drugi otisao na Tradfri.

HA radi super, nula problema do sada. Isto i ovaj drugi.

Mada za paljenje uredjaja odlican je Mi switch okrugli, imas od single do quadriple clicks, plus hold. Imam ih gomilu, nepogresivi su.

Tuya je nepouzdana sa istorijom mjerenja, za neke dane/mjesece prikazuje, neke ne. Doduse, koliko kosta, bolje i ne moze biti, ostalo je relativno ok.

Ne znam kakvi su ostali, Sonoff, Shelly itd

Imam ih ja nekoliko, jedan je HA, drugi otisao na Tradfri.

HA radi super, nula problema do sada. Isto i ovaj drugi.

Mada za paljenje uredjaja odlican je Mi switch okrugli, imas od single do quadriple clicks, plus hold. Imam ih gomilu, nepogresivi su.
A zahteva li rodret neku posebnu verziju HA (vidim da ljudi spominju ZHA po netu) i neki dodatni hardware/gateway? Moram videti za Mi switch ima li negde kod nas, pošto na ali-ju sve neke nepouzdane prodavnice.

A zahteva li rodret neku posebnu verziju HA (vidim da ljudi spominju ZHA po netu) i neki dodatni hardware/gateway? Moram videti za Mi switch ima li negde kod nas, pošto na ali-ju sve neke nepouzdane prodavnice.
Pa Rodret je Zigbee, znači zahteva Zigbee hub.

Pa Rodret je Zigbee, znači zahteva Zigbee hub.
Nisam do sada imao dodira sa tim protokolom, a i uređajima, zato i htedoh da proverim mora li poseban gateway i verzija HA, rekoh možda RPi ima nativnu podršku ili može da ide preko BT/WiFi.

Onda se više isplati da kupim Mi switch koji ide i preko WiFi, ako je tačna specifikacija na netu.

Za HA i Rodret ti treba Rpi i zigbee stick, i uz Zigbee2Mqtt ili uz ZHA moze da se koristi kao i svaki prekidac.

Koju kombinaciju koristite za paljenje i gasenje bojlera u kupatilu?

Trenutno koristim ovaj:

Podesio sam schedule da radi samo u jeftinoj tarifi. Radi sve i offline, samo mu je potrebna konstantna konekcija na Internet da bi mogao da beleži potrošnju.
Bojler ima 3kW grejač, i uređaj nema problema sa tim.

Za HA i Rodret ti treba Rpi i zigbee stick, i uz Zigbee2Mqtt ili uz ZHA moze da se koristi kao i svaki prekidac.
Ne mora Rpi + stick, bolja a jeftinija (ako već nemaš Rpi) varijanta je recimo Sonoff ZBBridge flešovan sa Tasmota firmware-om.

On se na HA kači preko Wifi, pa možeš da ga staviš gde hoćeš.

Jedino što je flešovanje malo komplikovanije, ali nije strašno, i može bez lemljena.

Trenutno koristim ovaj:

Podesio sam schedule da radi samo u jeftinoj tarifi. Radi sve i offline, samo mu je potrebna konstantna konekcija na Internet da bi mogao da beleži potrošnju.
Bojler ima 3kW grejač, i uređaj nema problema sa tim.
Hvala na odgovoru. To je dobra varijanta. Da li postoji mogucnost da se pali i gasi na daljinu, ne automatski?

Ne mora Rpi + stick, bolja a jeftinija (ako već nemaš Rpi) varijanta je recimo Sonoff ZBBridge flešovan sa Tasmota firmware-om.

On se na HA kači preko Wifi, pa možeš da ga staviš gde hoćeš.

Jedino što je flešovanje malo komplikovanije, ali nije strašno, i može bez lemljena.
Već imam RPi, tako da moguće da je stick jeftinija varijanta, mada opet ne znam koji i da li uopšte dodavati to zbog jednog prekidača.

Već imam RPi, tako da moguće da je stick jeftinija varijanta, mada opet ne znam koji i da li uopšte dodavati to zbog jednog prekidača.
Da li imas samo jedan pametni prekidac ili je samo jedan zigbee?
Generalno, kada udjes u taj svet, otvaras sebi mnoga vrata. Imas senzore za vrata, dim, vodu, prekidace, merace...

Hvala na odgovoru. To je dobra varijanta. Da li postoji mogucnost da se pali i gasi na daljinu, ne automatski?
Da. Preko aplikacije za mobilni telefon. Samo što je potrebno da uređaj ima Internet konekciju za to. Mobilna aplikacija se obraća Tuya serveru da se uređaj upali/ugasi, Tuya server šalje uređaju komandu.
Druga varijanta je da stineš fizičko dugme na samom uređaju. Za sada nisam imao potrebe za tim. Automatika mi zadovoljava 99% potreba.

Da li imas samo jedan pametni prekidac ili je samo jedan zigbee?
Generalno, kada udjes u taj svet, otvaras sebi mnoga vrata. Imas senzore za vrata, dim, vodu, prekidace, merace...
Trenutno nemam nijedan. Jasan mi je benefit, ali za sada nisu u planu senzori i ostalo, već samo najjeftinije rešenje da gasim/palim jedan ili dva uređaja bez upotrebe telefona.

Home Assistant konačno i formalno podržava RPi5, tu su i druga bitna unapređenja (brži backup)

Ja imam HA Supervised na RPi 5, od pre dve nedelje je i tako podrzan.

Na drugom RPi 4 imam HAOS.

Trenutno nemam nijedan. Jasan mi je benefit, ali za sada nisu u planu senzori i ostalo, već samo najjeftinije rešenje da gasim/palim jedan ili dva uređaja bez upotrebe telefona.
U tom slučaju wifi.
Oni su krupniji i troše više. To je bitno za bežične uređaje koji bi mogli na bateriju. Za zidni prekidač (doznu) te baš briga.
Imaš i izbor tipa sonoff sa svojom ewelink aplikacijom i možda još nešto, mada bih lično izabrao tuya kompatibilni da u budućnosti ne bi imao 7 aplikacija.

Ovo meni i treba, kao spomenuti Mi wireless switch. Dakle portabilni prekidač, da ga držim pored sebe. Doduše nisam siguran koliko bi Mi switch brzo istrošio svoju CR2032 baterija za konekciju samo preko WiFi.
Prilicno sam siguran da je njihov uredjaj zigbee ili bluetooth i zahteva mi smart hub.
Inace, nisam ispratio, sta ti tacno treba? Da neki uredjaj palis i gasis preko fizickog portabilnog prekidaca (daljinca)?
Ako je samo to, onda mozda mozes da razmislis o 433mhz prekidacima. Oni ne zahtevaju nikakve hubove, aplikacije i vezuju se jedan na jedan.

Nikakva automatizacija, samo rucno daljinsko paljenje i gasenje

Prilicno sam siguran da je njihov uredjaj zigbee ili bluetooth i zahteva mi smart hub.
Verovatno si u pravu. Negde nađoh da je pisalo Wireless + Zigbee, pa sam zato mislio da može preko bežičnog neta, bez upotrebe gateway-a. Izgleda da mi kupovina gateway-a svakako ne gine ako se odlučim za prekidače.

Inace, nisam ispratio, sta ti tacno treba? Da neki uredjaj palis i gasis preko fizickog portabilnog prekidaca (daljinca)?
Tako je. Razmišljao sam o ovoj opciji što si linkovao, jer mi je već iskakala na aliju, ali ako se ne varam, za ovo bih morao da otvaram i budžim uređaje poput prečišćivača vazduha i verovatno izgubim garanciju.

Verovatno si u pravu. Negde nađoh da je pisalo Wireless + Zigbee, pa sam zato mislio da može preko bežičnog neta, bez upotrebe gateway-a. Izgleda da mi kupovina gateway-a svakako ne gine ako se odlučim za prekidače.

Tako je. Razmišljao sam o ovoj opciji što si linkovao, jer mi je već iskakala na aliju, ali ako se ne varam, za ovo bih morao da otvaram i budžim uređaje poput prečišćivača vazduha i verovatno izgubim garanciju.
Preciscavac svakako ne mozes dodatno da opametis. Ono sto mozes je da stavis na ulaz 230V i da se on prekida i pali, ali time nista ne postizes.
Mislim da su vecina, ako ne svi preciscavaci vec pametni, do duse sa svojim aplikacijama. Mislim da mi home (ako je xiaomi uredjaj) moze da se uveze sa tujom pa bi uz tuya uredjaj mogao da dobijes neku automatizaciju tipa da stisnes fizicki prekidac koji bi pokrenuo scenu koja pokrece preciscavac.
Oni releji su dobri za uredjaje koji rade cim dobiju 230V. Ventilatori, radijatori, svetla. Rade istu stvar kao i prekidaci za dozne, samo sto su manje pametni.

Sam uredjaj mora da bude pametan da bi se full kontrolisao

Moguće da nisi video moj inicijalni post. Nema potrebe da opametim uređaje, oni su već "pametni" i povezani na HA koji radi na RPi. Jedino šta želim da uradim je da te uređaje palim i gasim preko portabilnog prekidača, umesto da stalno koristim telefon za to. Zato sam prvo pitao za ikein rodret, nadajući se da može da radi bez gateway-a.

Idealna solucija bi bila prekidač koji može da se poveže preko wifi (ili eventualno bluetooth-a, ali nisam siguran da li bi se gubila konekcija, jer je RPi u drugoj sobi). Ukoliko je ta opcija skuplja od nekog najjeftinijeg zigbee gateway-a + prekidač, onda bih svakako išao na zigbee, samo što nisam siguran zahteva li odvojenu ZHA instancu da radi.

Moguće da nisi video moj inicijalni post. Nema potrebe da opametim uređaje, oni su već "pametni" i povezani na HA koji radi na RPi. Jedino šta želim da uradim je da te uređaje palim i gasim preko portabilnog prekidača, umesto da stalno koristim telefon za to. Zato sam prvo pitao za ikein rodret, nadajući se da može da radi bez gateway-a.

Idealna solucija bi bila prekidač koji može da se poveže preko wifi (ili eventualno bluetooth-a, ali nisam siguran da li bi se gubila konekcija, jer je RPi u drugoj sobi). Ukoliko je ta opcija skuplja od nekog najjeftinijeg zigbee gateway-a + prekidač, onda bih svakako išao na zigbee, samo što nisam siguran zahteva li odvojenu ZHA instancu da radi.
To mi onda zvuci kao scene switch

Nema potrebe da opametim uređaje, oni su već "pametni" i povezani na HA koji radi na RPi. Jedino šta želim da uradim je da te uređaje palim i gasim preko portabilnog prekidača, umesto da stalno koristim telefon za to.

Ja bih ti toplo preporučio da lagano uđeš u ZigBee vode, to ti otvara jako mnogo opcija za jeftine a pouzdane uređaje, počev od prekidača/daljinskih koji ti sada trebaju, preko raznih senzora, do sijalica, radijatorskih ventila...

Ne znam šta se stavlja na RPi, verovatno isto što i na Linux/Docker: USB ZigBee koordinator. Koštaju 20-50e. Ja sam kupio od domaćeg prodavca preko KP za 3500 dinara.

Pogledaj ovde preporučene modele koordinatora a ovde listu podržanih uređaja preko jedne od ZigBee implementacija.

Nazad
Vrh Dno