Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Nije bitan razlog, bitno je da smeta, a neverovatno je da tako prostu funkcionalnost kao gašenje diode, koja je postojala u prethodnoj generaciji uređaja, izbace.

Što je najgore, nema ni power on default, eco mode iz same android app, kao i još neke opcije.

Imam prostov bezicni termostat, koji radi na 220v. Imam kabl sa tri zice u zidu koji polazi od elektricnog kotla do termostata. Na termostatu imam COM, NO, NC i za napajanje L i N. Kolko razumem dve zice idu iz kotla i njih vezujem na COM i NO. Trecu zicu mogu da iskoristim za napajanje termostata, al nemam nulu. Zanima me dal mogu da spojim nulu sa NO ili da povezem termostat na COM i NC i spojim nulu sa NC?

Ma treba dve zice da se povezu to znam i sam, samo da proverim dal mogu na ovom mestu ili moram na drugom. Dakle pitanje je, na termostatu koji ce stalno imati napajanje, al treba mi nula da zatvorim krug, dal mogu to da dobijem od preostalih kontakata termostata. Da pojasnim situaciju, imam termostat koji je povezan na COM i NO sa kotlom, kroz kabl u zidu sa tri zice, treca zica je izolovana u kotlu. Hocu da ga zamenim WiFi termostatom, za koji je potrebno 220v napajanja, pa sam mislio da iskoristim tu trecu zicu u kotlu, povezem na fazu, al problem je sto nemam nulu. Samo da znam jel ovo izvodljivo ili ne, ako ne, povezacu sve na drugom mestu, sa drugim kablom. Hvala.

Tako je druze, treba samo dve zice da se povezu i napajanje.

medjutim nacin na koji si postavio pitanje ne odaje utisak da znas koja zica cemu sluzi, i mozes stetu da napravis.

Pa ne, nego vi ne znate sta treba da se radi i onda pisete, zovi nekog. Cemu sluzi forum, ako na svako pitanje neko napise zovi majstora.
Ko se razume, za njega je pitanje vrlo jednostavno i moze odmah da napise, moze, ne moze, povezi to i to, tu i tu, a ko se ne razume nek preskoci.

Tek sada sam video da su ovde bila pitanja za elektricne brave.
Prosle godine sam gledao sta da uzmem i obzirom da sam odavno stavio celicna vrata nisam mogao da koristim one dodatne brave koje se non stop pojavljuju.
Stavio sam ovu bravu koja lepo radi plus veoma se lako podesava pristup u app u telefonu.
Pored nje sam stavio i zvonce za vrata sa kamerom koja koristi SmartLife app.
]

Struja nije igra, nikad nije tako jednostavno da se spajaju dve zice. Jer ko zna gde pocinju i gde se zavrsavaju te dve zice.

I da , zovi elektricara ! ! ! !

Tek sada sam video da su ovde bila pitanja za elektricne brave.
Prosle godine sam gledao sta da uzmem i obzirom da sam odavno stavio celicna vrata nisam mogao da koristim one dodatne brave koje se non stop pojavljuju.
Stavio sam ovu bravu koja lepo radi plus veoma se lako podesava pristup u app u telefonu.
Pored nje sam stavio i zvonce za vrata sa kamerom koja koristi SmartLife app.
]
Kako si zadovoljan doorbell-om? ja gledam ovaj netatmo/logitech/belkin, ali su skupi kao otrov a neki nisu ni dostupni u evropi pa ne znam uopste da l su koncipirani za nas tip stanova/zgrada

Ma treba dve zice da se povezu to znam i sam, samo da proverim dal mogu na ovom mestu ili moram na drugom. Dakle pitanje je, na termostatu koji ce stalno imati napajanje, al treba mi nula da zatvorim krug, dal mogu to da dobijem od preostalih kontakata termostata. Da pojasnim situaciju, imam termostat koji je povezan na COM i NO sa kotlom, kroz kabl u zidu sa tri zice, treca zica je izolovana u kotlu. Hocu da ga zamenim WiFi termostatom, za koji je potrebno 220v napajanja, pa sam mislio da iskoristim tu trecu zicu u kotlu, povezem na fazu, al problem je sto nemam nulu. Samo da znam jel ovo izvodljivo ili ne, ako ne, povezacu sve na drugom mestu, sa drugim kablom. Hvala.
Fali ti jedna žica i ne možeš da uradiš to što želiš. Fali ti napajanje za termostat i ne možeš to da nadomestiš prevezivanjem. Puštanje 220 kroz nasumičnu žicu nije opcija.

Pa ne, nego vi ne znate sta treba da se radi i onda pisete, zovi nekog. Cemu sluzi forum, ako na svako pitanje neko napise zovi majstora.
Ko se razume, za njega je pitanje vrlo jednostavno i moze odmah da napise, moze, ne moze, povezi to i to, tu i tu, a ko se ne razume nek preskoci.
Ne, nego niko neće da te nosi na duši...
Čak i da ti neko savršeno jednostavno i slikovito objasni, šta ja znam da li ti imaš sve leve ruke pa ćeš prespojiti gde ne treba...
Nije da se jednom desilo, najskuplje popravke su po pravilu DIY brljotine...

Kako si zadovoljan doorbell-om? ja gledam ovaj netatmo/logitech/belkin, ali su skupi kao otrov a neki nisu ni dostupni u evropi pa ne znam uopste da l su koncipirani za nas tip stanova/zgrada
Po uputstvu postavlja se na postojeću instalaciju za zvonce. Naša zvonca su na 220 V tako da sam u Lindi kupio neku svetlosnu traku i iskoristio ispravljač i stavio ga na zvonce. Izbušio sam i malu rupicu u zidu za taj kabl. Kupio sam i dodatno zvonce da bi se unutra čulo. Koristi sd karticu za snimanje a može da se dokupi i pristup klaudu na kome se čuvaju snimci 15 dana ( to sam ja uzeo) ili 30 dana. Pregled snimaka je laksi preko klauda ali su upotrebljivi snimci sa kartice, naravno sve se vidi na app na telefonu/tabletu.
Postoji i bežična verzija tj verzija koja radi na baterije i onda nije potrebno da se buši zid kao što sam ja uradio ali sam to video tek kada sam sve namestio...

Koristim IKEA pametne sijalice koje se kace na njihov hub

Fali ti jedna žica i ne možeš da uradiš to što želiš. Fali ti napajanje za termostat i ne možeš to da nadomestiš prevezivanjem. Puštanje 220 kroz nasumičnu žicu nije opcija.
Malo sam bolje pogledao zice u kotlu i video sta imam.
Dakle iz kotla idu u zid idu tri zice, jedna faza koja ide na COM, jedna koja idu u pumpu koja ide na NO i jos jedna koja je u kotlu povezana na nulu, a na drugom kraju izolovana.
Ono sto sam uradio je da sam kratko spojio L i COM na termostatu i povezao izolovanu zicu na nulu i sve radi kako treba.

Ne nalazim ništa na njihovom sajtu, da li bi mogao da pošalješ link ka uređaju koji koristiš? Hvala u napred.

To sam i ja našao, ali nema nigde ni cena ni šifra tako da ih verovatno nema kod nas. Hvala svakako.

Nisi lepo tražio

Izgleda da sada nemaju na stanju Tradfri mrežni prolaz
Kupio sam prvo mrežni prolaz i dve sijalice i bežićni prekidač koji se povezuje na mrežni prolaz.
Posle sam kupio još nekoliko sijalica i utičnice. A kada sam kupio Symfonisk zvučnike onda sam uzeo i potenciometar.
Sve se lepo povezuje preko app na telefonu/tabletu

Ovaj gateway (TRADFRI) su prestali da prodaju jer je trebalo početkom oktobra da izađe u prodaju novi model (DIRIGERA) koji podržava Matter i Thread, ali je iz nekog razloga pomeren početak prodaje, mislim da je trenutno novembar planiran za izlazak.

Pa lepo ti kazu ljudi. Kako mozes da verujes nekome da ti nesto kaze? Sta ako gresi a ti spalio uredjaj ili jos gore, izgoreo sebi instalaciju, ubila te struja itd.
Ako mislis da znas sta radis nadji semu na netu pa povezi. To ti je najsigurnija varijanta u slucaju da zelis ti to da radis. Ali cim moras da pitas sta da uradis i kako pridruzujem se kolegama sa savetom, pozovi elektricara.

Pustite ga, neka uradi, pa neka javi šta je uradio.

Pa rece covek da je uspeo i da mu radi.

Sve radi, mislim da je pitanje jednostavno, nego mozda nisam dobro objasnio. U svakom slucaju hvala.

Hteo bih da namestim neki merač potrošnje za stan koji bih stavio u ormar sa osiguračima a da može da se poveže na Home Assistant. Ima li neko preporuku?

Osigurači su sa patronama, pa bi mi odgovaralo neko rešenje koje može da se uglavi uz ormarić. Ako ne može drugačije, onda bih zamenio ceo ormar novim sa automatskim osiguračima.

Uzeo sam u Ikea novi Dirigera hub, pametne sijalice, sve lepo upario i povezao. Sada više nije neophodan daljinski za uparivanje već sve ide preko ritmičnog paljenja i gašenja svetla na prekidaču koji imate, a kroz sve lepo vodi aplikacija Ikea Home, skroz zanimljivo. Sve prostorije i sijalice su mi se pojavile i u Apple Home aplikaciji gde mi je sve još intuitivnije i lakše. E sad imam pitanje, kako da Homepod mini podesim da mi radi kao hub i da mogu i kad nisam na kućnom wifi da upravljam uparenim uređajima?

Nazad
Vrh Dno