Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

2. I ja sam razumeo da ovo važi samo ako je fizički uključen prekidac u hodniku preko koga se pali bojler.. tj ako ga neko isključi fizički onda ništa od ovoga dok se ne uključi opet :)
Tj tek kad je uključen fizički taj prekidač ja sa Shell 1p i sondom imam opciju da gledam temp i da kažem da se noću greje voda u bojleru :)
A ne treba meni to napredno if temp > 26 pali klimu..bas jer to zavisi od ljudi kako hoće koji su tamo ...dal vole toplije hladnije..meni samo cilj sa optimizujem da se noću uključuju šta može i da pratim sve za početak. plus eto da znam dal neko koristi apartman kad ne bi smelo :) jer sam 200km udaljen a par ljudi ključ od apartmana :)
Ps. Zanimljivo koliko niko od električara nema pojma o ovome.ono sve mogu da povežu ali većina nema pojma niti im se ovo mnogo traži...kako vidim samo novogtadjanja ovo masovno ima a tu već imaju svoje električare koji sistemski svaki apartman isto prave sa Smart varijantama :)

Poslednja izmena:
Ovih dana sam izučavao šta je najbolje uzeti za smartlock uređaj.
eufy Security Smart Lock
Uređaj koji poseduje sve opcije. Design prelep, 3 boje ,od koje mi se nickel najviše sviđa, (pa je zbog toga i nema, na stanju, na zvaničnom sajtu ;)
Ovde, na forumu, niko ne koristi smart lock sisteme, pa je bezbeze i pitati za neko mišljenje, ali eto..da pokrenem temu.

Za kontrolu da li neko koristi objekat kad ne bi smelo ostaje ti jedino 3x sonoffPOWR3, 25A je (verovatno su glavni osigurači 25A) i postavi u ormarić sa osiguračima izmedju napajanja i osigurača, lako pratiš da li uopšte ima potrošnje i ne razmišljaš da li neko kombinuje utičnice. Koliko mi je poznato Shell je najjači 16A.

Zanimljivo
Ovaj je rešio da odvali Eufy za pare koje su mu nestale iz garaže . :D

Poslednja izmena od urednika:
Drustvo imate neki predlog za neki pametnu lampu? Da mi sluzi kao ambient light iza tv-a, kad se gledaju filmovi itd.
Ili neki predlog za led traku. Mislim na staticnu boju, ne da povezujem sa tv-om, pa da prati sliku i onda baca boje.

ja imam jedno tesko pitanje za elektricara :D ako neko uspesno moze da mi ovo resi savetom ili da je blizu Zlatibora da mu platim da to sve uradi. Ako je ista moguce:

Imam 5 norveskih radihatora starih 15tak godina i svaki ima svoj analagni termoregulator. DA se svaki pojedinacno namesta na zeljenu temperaturu i svaki se pojedinacnno ukljucuje.
Sta je zelim a izxgleda ne moze - da umesto ovih starih analognih kupim nove digitalne WIFI isto 5 komada i da ih zamenim. DA mogu online da gasim palim svaki i da odredjujem svakom temperaturu.
Kupio sam 5 komada https://termostati.co.rs/product/dst-w07-wi-fi/

Haus majstor koji mi tamo to radi, rece da ne moze ovo da se poveze i rece mi da je pitao i elektiracara. Elektircar je rekao da su ovi termoregulatori koje sam kupio 3ampera a da bi trebalo da budu 16 ampera. I da je jedina opcija ako zelim da ovih 5 norveskih radijatora odvojeno svaki koristim sa ovim "prosto dst-w07-wi-fi" da se kupi i 5 sklopki i da za svaki radijator valjda umesto starog analognog termoregulatora stavi se jedna sklopka i jjedan ovaj dst-w07-wi-fi... To sve dodatno i kosta plus ce sklopke da se vide ako ih nekako ne sakrijem i bice budzevina.

U jednoj prodavbici kad sam pitao da li imaju 16ampera digitalne wifi termoregulatore rekose mi da to NE POSTOJI. U drugoj rekose da postoji ali da oni to nemaju a da kosta barem duplo jedan tj 100e komad.... Ali ne znaju gde da kupim.. To su sve regularne prodavnice koje prodaju "prosto dst-w07-wi-fi"

Kako razumem ovo je problem sto su stari norverski radijatori..valjda bi novi radili... nisam znao da nece moci ovo... ili ima neko resenje? ili prosto je nemoguce ovo na iole normalan nacin prebaciti na wifi digitalne?

Imaš varijantu sa wifi utičnicom 16A, onda ti ne treba ni haus majstor :ROFLMAO:. Ne znam koliki im je vek trajanja jer ih nisam nikad koristio. Utičnica
Wifi termostati od 16A su uglavnom sa sondom i predvidjeni su za podno grejanje.

Poslednja izmena:
Bas nisam zadovoljan Sonoff Zigbee bridge pro i zigbee door/window sensorima... Svakih par dana neki senzor bude offline... danas 3 bila offline, sad su svih 6 offline... inace rade svi, blinkaju kada se otvori/zatvori prozor... Nemam pojma sta je prolbelm... da bi proradili, moram da ih ponovo dodam na bridge...

To ti je jedina opcija jer svaki radijator greje za sebe, ovi sa sondom imaju 2 merenja jedno u prostoriji a drugo merenje je na grejaču tako da isključuje grejače i kada nije postignuta zadata temperatura da ne dodje do pregrevanja. Izguglaj malo ima više modela, okačio sam ti prvi na koji sam natrčao da bi video o čemu se radi. Za tvoje goste nisam odgovoran a mogu da trknem jedno 200 km da postavim ako nemaš ko da ti uradi i usput da bude malo Merak :ROFLMAO:

Bas nisam zadovoljan Sonoff Zigbee bridge pro i zigbee door/window sensorima... Svakih par dana neki senzor bude offline... danas 3 bila offline, sad su svih 6 offline... inace rade svi, blinkaju kada se otvori/zatvori prozor... Nemam pojma sta je prolbelm... da bi proradili, moram da ih ponovo dodam na bridge...
Uzmes sonoff zigbee 3.0 plus usb, stavis zha ili Z2MQTT i aqara e1 windows/door senzore. Pazi kad uzimas postoji E i P verzija, P je starija(TI bazirana), ali podrzava i ZHA i Z2MQTT, E je novija podrzana u HA kroz ZHA, a Z2MQTT je eksperimentalnoj fazi.

To ti je jedina opcija jer svaki radijator greje za sebe, ovi sa sondom imaju 2 merenja jedno u prostoriji a drugo merenje je na grejaču tako da isključuje grejače i kada nije postignuta zadata temperatura da ne dodje do pregrevanja. Izguglaj malo ima više modela, okačio sam ti prvi na koji sam natrčao da bi video o čemu se radi. Za tvoje goste nisam odgovoran a mogu da trknem jedno 200 km da postavim ako nemaš ko da ti uradi i usput da bude malo Merak :ROFLMAO:
ali ako nema bolje mozda i ovo ... Jel postoji bas sam steker da ima wifi u sebi i sve ovo? u fazonu kad je usrafljeno u zid deluje bolje :D

Uzmes sonoff zigbee 3.0 plus usb, stavis zha ili Z2MQTT i aqara e1 windows/door senzore. Pazi kad uzimas postoji E i P verzija, P je starija(TI bazirana), ali podrzava i ZHA i Z2MQTT, E je novija podrzana u HA kroz ZHA, a Z2MQTT je eksperimentalnoj fazi.

ma ovo mi bila laksa varijanta... plug and play

Teško da postoji nešta ugradno, to je običan prekidač koji prekida napajanje radijatora kada se postigne zadata temperatura na wifi utičnici i nema nikakve veze sa zadatom temperaturom na radijatoru. Ukoliko je zadata temperatura na radijatoru veća od zadate na utičnici radijator se isključuje prema temperaturi sa utičnice, kad je zadata temperatura na radijatoru manja od zadate na utičnici radijator se isključuje prema temperaturi sa radijatora. Da bi sve to uklopio i to uglavnom budženjem velika su ulaganja a kod nas ima u prodaji norveških radijatora od 600W-2kW sa wifi upravljanjem i funkcijom "otvoren prozor", zaštita od zamrzavanja itd. i kreću se grubo od 200-300.

Teško da postoji nešta ugradno, to je običan prekidač koji prekida napajanje radijatora kada se postigne zadata temperatura na wifi utičnici i nema nikakve veze sa zadatom temperaturom na radijatoru. Ukoliko je zadata temperatura na radijatoru veća od zadate na utičnici radijator se isključuje prema temperaturi sa utičnice, kad je zadata temperatura na radijatoru manja od zadate na utičnici radijator se isključuje prema temperaturi sa radijatora. Da bi sve to uklopio i to uglavnom budženjem velika su ulaganja a kod nas ima u prodaji norveških radijatora od 600W-2kW sa wifi upravljanjem i funkcijom "otvoren prozor", zaštita od zamrzavanja itd. i kreću se grubo od 200-300.

Jasno ali 5 radijatora su 1500e plus ugradnja onda . Ti novi :)..
Razmislicu ali mi to mnogo para..iako mi neko rece da postoji efikasnije grejanje strujom od norveških radijatora...

Da te pitam još nesto. Dakle utičnica gleda ambijentalnu temperaturu.. dakle samo prekida kad je temperatura prešla određen broj.. a praktično se normalno koristi kao i do sada analogni termoregulator.. tako sam razumeo dakle? Moram da uključim da greje na termoregulwtoru starom. A sa druge strane da ugasim utičnicu kad ne želim da radi..i onda samo uključim utičnicu daljinski kad želim da počne grejanje ? To je to?

A druga opcija nova ta pec wifi, novi norveški radijatori wifi i sl već šta je najbolje... To su dakle opcije po ovome :)

@solomonbg
Ugradnja je max 1500din. jedino ako na planini deru jer je velika potražnja za majstorima. Najisplativije je sa inverter klimama ali one moraju da budu uključene celu sezonu.
Ajde pitaj :ROFLMAO:
Utičnica meri ambijetalnu temperaturu na visini na kojoj je postavljena i uključuje/isključuje napajanje radijatora prema temperaturi koju definišeš na njoj a analogni regulator mora da bude podešen minimalno bar na max temperaturu kojom misliš da greješ (npr. ako hoćeš da se gosti greju max na 22°C analogni mora da bude podešen na min 22 ili više) i da vuruna na svom prekidaču bude stalno uključena. Wifi utičnica reguliše da li radijator radi ili ne i do koje temperature će zagrevati, nemaš nikakvog pipanja oko regulacije na samom redijatoru.

nemoj ti ili ostali da me ubijete.. sad si me ubedio da idem na novo:

1. https://www.bcgroup-online.com/radijatori/nobo-norveski--front-nfk4s-20--_2000w-131840
oko 20.500 din , 10god garancije, 2000w

2. https://www.bcgroup-online.com/radijatori/dimplex-alta-wifi-15-norveski-radijator-1500w-131851
oko 21.500din , 10god garancije, 1500w

3. https://www.bcgroup-online.com/radijatori/nobo-norveski-front-nfk4s-12-_1200w-131841
oko 17.500din , 10god garancije, 1200w

4. ta pec 3000w mozda za dnevnu sobu ili inverter klima ili isto samo norveski radijatori za dnevni boravak?

Dakle primarno usteda u potrosnji struje ali ne po cenu konfora. I ovo da ja mogu da nagledam i online ukljucujem a da i sami ljudi u stanu mogu da gase pale po zelji... TA pec mi deluje kao ok opcija da akumulira nocu na jefitbnoj struji ali mozda vizuelno nije ok. ne znam ni dal tu ima ustede da to vredi tako :) A da tokom dana rade norverski radijatori...

Evo velicina prostoriji:
spavaca soba 2,2m x 2,6m
kupatilo 2,2m x 1,3m
kuhinja 2,2m x 1,4m

jedino je dnevna soba spojena sa hodnikom i veca je:
4,5m x 2,7m + 3,6m x 1,9m to je dnevna soba dakle 15-16 kvadrata + plus hodnik 2,5m x 0,8m

U pitanju je potkovlje ali je ok gradnja plus su PVC prozori u dobrom stanju... PA sta za koju prostoriju? cene su slicne svakako... Sad pitam posto sam vec kupio 5 prosto termostata za 25.000 din i ne odgovara :D ne bih da opet kupim da nesto ne valja :D Takodje i ako nesto drugo da se kupi kazite.. ja sam ovo gore gledao zbog 10god garacine samo :)

Ne ubedjujem te ja ništa, napisano je da bi uz budženje cifra bila skoro kao wifi norvežanin, sam si napisao da ode 50e samo za termometar Na utičnicama imaš i ručne komande i sva regulacija ide preko wifi utičnice, znači i ti daljinski preko wifi a i korisnici stana manuelno regulišu rad radijatora, to važi za sve uredjaje jer normalno je da moraju da budu uključeni na svom prekidaču da bi dogradjeni pamentni uredjaji imali svoju funkciju. Pročitaj karakteristike i mogućnosti utičnice a za svaku nedoumicu oko utičnice koju izabereš nazoveš prodavca i dobiješ informaciju.
Da dopunim, izguraš ovu sezonu ovako pa nadalje gledaš isplativost i da li menjati postojeću opremu.

Poslednja izmena:
Uzeću definivno ovo nove. Nije to neka razlika a bolje novo da uzmem. Samo ne znam šta za koju prostoriju i da li ima smisla u dnevnu sobu ubaciti ta peć ili inverter klimu.. uz jedan dodatni norveški radijator.. sve wifi samo
A ono gore sam mislio da ne smaram sa pitanjima.
Dakle svakako ide sve novo.to će sa bojlerom izaći možda 1000-1300e ali će sve biti novo i sa wifi pojedinačnim :)

Svaki proizvodjač ima tabelu sa preporučenom veličinom (snagom) uredjaja za veličinu prostora a ušteda je na tebi i tvojoj regulaciji uredjaja u kojoj prostoriji se noču održava temperatura a danju greje ili obrnuto a od uštede nema ništa ako nema održavanja neke minimalne temperature već se isključuje uredjaj.

Ima li neko ideju zasto vise u google home ne moze da se linkuje xiaomi home? Bukvalno su svi uredjaji ispali sa mreze, rucno sam ih povezao ponovo, ali ne mogu vise da linkujem xiaomi home u ghome, nema ga u padajucem meniju, o cemu se radi?

Neki predlog za utikač pametnu utičnicu u koju bih uključio klimu. Al ne zanima me opcija uključi iskljući već merenje potrošnje,da može lepo da se vidi potrošnja po satima, danima, mesecima.

A jel ima nešto da se samo utakne u utičnicu kao onaj Prosto 01, kod njega je mana kad nestane struje on se resetuje i poništi predhodnu potrošnju. Zato tražim smart zamenu za njih.

1PM plus ladno nema mogućnost da se ugasi LED kao na starom 1PM. Najsmešnija stvar što preporučuju da se prelepi izolir trakom...

Zbog cega ti smeta dioda?

Nazad
Vrh Dno