Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ja kupujem "gotove" jer me smara da ih lepim, sastavljam, izmisljam kucista i slicno.
Draze mi je da dam 10e za lepi beli Xiaomi kome stavim bateriju (a moze je i zena zameni) i radi, umesto da smisljam kako cu da napajam genericki ESP8266, lemi zice itd.

Usput, ovi senzori su lepi i da ih pogledas, bacis pogled i znas temperaturu u prostoriji u kojoj se nalaze, ne mora se za sve vatati telefon. Ovi pravougaoni prikazuju i koliko je sati, a izgledaju sjajno. Jedan mi je zalepljen magnetom na frizderu, drugi i treci na ogledaima u dva kupatila.
Okrugle sam pobacao po ostalim prostorijama i na 100njak m2 ih sve "dohvata" jedan ESP32. "Semplovanje" je sto kazes na 30-150 sekundi, kako kad, ali to je sasvim dovoljno za merenje temp prostorije. Refreshovati temp prostorije na svakih par sekundi je apsolutno nepotrebno, narokaces log, tesko ce se otvarati history i trosis (smesno ali ipak bacas) el. energiju.

No, da se napravi nesto custom, svakako je jeftinije i verovatno kompletnije....

Btw. ja sam za bojler hakovao POW4CHR2, a releje koristim za palejnje pumpi za podno i recirkulaciju tople vode.
Bojler je trofazni, pa sam se poigrao i sa brzinom kojom zelim da dogreje, ali nemam poverenja u Sonoff releje pa koristim Hagerove u razvodnoj tabli.
Imam 7 senzora temp, koristim one DS1820.. tako nesto, ide ih do bezbroj na dve zice i povezuju se redno.
Bojler je 280L pa mu merim temp na tri mesta, plus temp u odlasku tople, povratu tople iz recirkulacije, odlaz u podno grejanje (toplom vodom iz bojlera grejem i pod u kupatilima) te povrat iz podnog.
Overkil, ali zanimljivo :)

Bitno je da je POW4CH jer ima lepo kuciste i kaci se na DIN sinu.
Da se spakuje NodeMCU na DIN sinu i u pristojno kuciste sa napajanjem kostace vise i nikada nece izgleda uredno.
A svakako je pametno na svaki ESP staviti DH22, ako ga vec imas, za 1USD dobijes i merenje temerature, nece se baci :).

Poslednja izmena:
Znam da nije mjesto za pitanje ovdje, ali ima li neko da je zainteresovan za biznis sa smarthome?

Ja sam stupio u kontakt sa dobrim dobavljacima i preko nekih kontakata bih mogao dobiti zastupnistvo u Bosni za sada.

ps. Ako neko misli da ovo ne trebam pitati ovdje, neka slobodno obrise.

Planiram da uzmem google home mini pa me interesuje da li prepoznaje eon box? Da li moze da menja kanale, pusta yt i ostalo?

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Može da pušta video, TuneIn radio i sve što Chromecast podržava, pali ga i gasi (samim tim upali i ugasi TV ako TV to podržava), menja volume. On radi sa Chromecast delom Eon box-a, tako da ne zna da upravlja samom aplikacijom kao što je Eon aplikacija.

Sent from my Mi Max 3 using Tapatalk

Može da pušta video, TuneIn radio i sve što Chromecast podržava, pali ga i gasi (samim tim upali i ugasi TV ako TV to podržava), menja volume. On radi sa Chromecast delom Eon box-a, tako da ne zna da upravlja samom aplikacijom kao što je Eon aplikacija.

Sent from my Mi Max 3 using Tapatalk
Hvala za info odo da ga pazarim [emoji2]

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Da li je neko uspeo da poveze Alexu sa Aqara HUBom?:)
Probao sam 6-7 resenja sa neta i nazalost nije uspelo (od dodavanja skillova na alexi do menjanja servera na oba). Negde gresim.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

A ja imam problem sa Xiaomi mi Hubom i Mi Air purifierom. Da bih dodao Purifier morao sam da promenim 'region' u Xiaomi home aplikaciji. Pogubio sam hub i senzore, zapravo ostali su u Mainland China regionu.
Šta mogu da uradim da ih imam sve u jednoj app u okviru jednog regiona?

Verovatno ima, ali je moj kupljen ovde i to komplikuje stvari.
Rešio sam ovako:
Prpmenom regiona i dodavanjem Purifiera u Xiaomi mi home app sam uspeo da ga integrišem u Google home. Zatim sam vratio region na Kinu da bi mi radili Hub i senzori i to je to.

Jel xiaomi ispada kao najpovoljniji i best buy po pitanju uredjaja za pracenje temperatura u vise prostorija (sa istorijom)?

Jel ima kod nas da se kupi shelly 1pm da ne čekam sa strane da stigne?

Sent from my MI MIX 3

Uspeo sa tvog linka da poručim, pre toga mi izlazilo uskoro u prodaji
Hvala
31a3e57392fa162cfeb52cbcb54320bd.jpg

Sent from my MI MIX 3

Da li neko uspeo da poveže eon box sa alexom?

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока

Spratna kuća. U prizemlju sam pre nekoliko godina u razvodnoj kutiji na zidu iznad indikatora za kupatilo povezao fazu od bojlera (grejač 2kW) na analogni tajmer i contactor (Iskra iz doba SFRJ koji kad zvekne svi u kući čuju da je stigla niža tarifa). Rezultat prepolovljena potrošnja, bojler se i dalje po potrebi može isključiti na indikatoru, ili uključiti u vreme više tarife jer tajmer ima na sebi prekidač. Na žalost zbog gabarita sve ovo je ostalo da visi van razvodne kutije.

Pošto je došlo vreme pametne kuće, imam nekoliko želja (i nedoumica) koje bi završavao ovim redom u zavisnosti od (finansijskih) mogućnosti:

1. U kupatilu na spratu bi da automatizujem i opametim bojler uz mogućnost kontrole preko neta. Pošto je grejač od 3kW, da li dolazi u obzir Shelly 1PM? Postoji li neko drugo pametno rešenje a da može da ide na šinu u kutiji sa osiguračima. Da li nešto ovako dolazi u obzir? (ne nalazim verziju od 20A ako postoji??): € 21,98 19%OFF | New 1 Phase WIFI Home Energy Meter with Timer Switch Remote Control by APP Multi-functional Voltage Current Detection Timing
https://a.aliexpress.com/t7FvLpDm

2. Neki senzor kojim bi mi omogućio online čitanje temperature vode u bojleru?

3. Trebalo bi mi pametno rešenje za (informativno) merenje kompletne potrošnje na spratu. Da li je Shelly 3EM ono što mi treba i znate li da li je već u prodaji? Imate li neku drugu preporuku? Možda ovako nešto: € 58,30 5%OFF | 3 Phase 60A remote control wifi smart Din rail energy meter kwh with over under voltage current protection RS485
https://a.aliexpress.com/KMrRJpfK

Shelly 3 EM ce biti u pretprodaji od 10 Januara, u Srbiji ga ocekujemo pocetkom Februara.

Takodje 15.01. stize nadogradnja za Shelly1 i 1 PM u vidu dodatka na koji ce se moci kaciti sonda za temperaturu.

79542306_10220213283144818_4484949535046500352_o.jpg

1. I 2. Pitanje u istom odgovoru, sonoff th10 sa senzorom temperature ds18b20, I kontaktor za odgovarajuću struju (16A bi trebalo da je dovoljan). Izlaz iz sonoffa se poveže da je ulaz u kontaktor tako da sonoff ne prekida tu struju. Sondu staviš na mesto sonde iz termostata, ali nisam siguran da li mogu zajedno da stanu u mesto predviđeno za to. U tom slučaju ti ostaje sigurnosni termostat koji ima svaki bojler, plus naravno termostat iz sonoffa. Jedino što je problem što želiš to u razvodnu tablu, ne znam koliko je to daleko od bojlera. Alternativno, u razvodnu tablu sonoff basic i kontaktor, a th10 kod bojlera negde samo da meri temperaturu, pa se podesi da kada "okine" th10, okida I basic I otvara/zatvara kontaktor.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Ako moze pomoć, stigao mi je shelly 1pm i treba da ga povežem na monofaznu prikljucnicu gde imam crnu plavu i žuto zelenu žicu pa samo da mi neko kaze gde sta ide da ga ne sprzim pošto pojma nemam [emoji4] hvala
9343e5906ae7c919f9961efae3ffebb3.jpg

Sent from my MI MIX 3

Crvena. je verovatno faza
Plava je verovatno 0
Zuti/zelena je uzemljenje

Zovi električara ili drugara ko se razume. Nije struja za hobi varijantu....

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Toliko znam koja je koja zica u zidu ali mi treba samo koja gde ide u shelly ako je neko vec povezivao prikljucnicu na njega

Sent from my MI MIX 3

0=faza sa unutrašnjeg releja
SW je sa prekidača faza/signal
L ili L1 je faza (unutra je spojeno)napajanje
N= nula

111111.png

1. I 2. Pitanje u istom odgovoru, sonoff th10 sa senzorom temperature ds18b20, I kontaktor za odgovarajuću struju (16A bi trebalo da je dovoljan). Izlaz iz sonoffa se poveže da je ulaz u kontaktor tako da sonoff ne prekida tu struju. Sondu staviš na mesto sonde iz termostata, ali nisam siguran da li mogu zajedno da stanu u mesto predviđeno za to. U tom slučaju ti ostaje sigurnosni termostat koji ima svaki bojler, plus naravno termostat iz sonoffa. Jedino što je problem što želiš to u razvodnu tablu, ne znam koliko je to daleko od bojlera. Alternativno, u razvodnu tablu sonoff basic i kontaktor, a th10 kod bojlera negde samo da meri temperaturu, pa se podesi da kada "okine" th10, okida I basic I otvara/zatvara kontaktor.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Da li bi ovo bila dobra alternativa za Sonoff Basic i contactor (jedno mesto manje na din šini)?

€ 16,58 40%OFF | Household Intelligent WiFi Circuit Breaker Remote Control by APP Voice Control by eWeLink APP 1P 50A 2P 63-80A type
https://a.aliexpress.com/MjsSJcfQ

U komentarima je jedan Rus rastavio ovaj od 50A na sastavne delove i tvrdi da ja za maksimalno opterećenje od 25A. Valjda bi to bilo dovoljno za moj bojler od 3kW, jer ako dobro računam to je nešto preko 13A?

Vi što ste imali prilike koristiti Sonoff PowR2, Shelly 1PM, Shelly TH16 ili slično, (koji su deklarisani na 15A-16A ako se ne varam) koliko ste ih maksimalno opteretiti i koliko mislite da se ne bi trebalo prekoračiti? Vidim po netu da je bilo složenih Sonoffa i ne djeluje mi da je dovoljno za 13A u mom slučaju? Ispravite me ako grešim ali smatram da je 15A nedovoljno i da bi trebalo bar 20A u konkretnom slučaju?

Ili ovako nešto (nije za šinu ali bi se možda dalo izvesti u mom slučaju kod kupatila)

€ 14,18 55%OFF | EU WiFi Boiler Water Heater Switch 4400W Tuya Smart Life App Remote Control ON OFF Timer Voice Control Google Home Alexa Echo
https://a.aliexpress.com/MiIOTUYo

Malo me brine da li ovo zaista 20A tj. 4400W kako je deklarisano?Mada imaju dosta prodatih i dobra im je ocena.

Poslednja izmena:
Jedino sigurno je kontaktor deklarisan na potrebnu snagu. Nema matematike *****avati se zbog 2000din.

Nije novac problem, prostor na din šini je problem. Još ako je contactor koji zauzima 2 mesta na šini, plus mesto za sonoff ili shelly. Ako neko ima (all in one) predlog neka napiše, takođe i predlog za contactor ali da provereno može da izdrži 3kW i da po mogućnosti nije mnogo gabaritan i bučan (Iskra contactor koji imam na bojleru u prizemlju ne zadovoljava dva zadnja kriterijuma, ogroman je, zuji i zvekće jako glasno kad okine)

Siemens 5TT5800 ili neki sličan instalacioni kontaktor. Zauzima jedno mesto na DIN-šini.

Da li ima neka preporuka za smart uticnicu. Na nju bih prikljucio radijator od 2.5kW?
Gledao sam sonoff, ali koliko vidim one su za do 10A (2kW).

Takodje sam gledao sonoff smart grla. Da li je bolje uzeti smart grlo ili smart sijalicu? Bilo bi dobro da sve bude od istog proizvodjaca, da mogu sa istom aplikacijom da upravljam.

Nazad
Vrh Dno