Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

A jel za shelly potrebna neka centralna jedinica kao xiaomi gateway?

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Nije potrebno ništa.

Svaki uređaj je za sebe.

Posle se može grupisati u softveru ili odrediti scene gde se mogu sat i uslovi tipa if and.

Recimo ako je temperatura iznad 22 uključi shelly 1 (ventilator ili klima) ako je manje digni roletne itd....

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Ali kada se definisu scene i operacije vise app nije obavezan, radice sami od sebe?

Neće.

Mora postojati neki server da bi uređaj vršio promene itd.

Mislim da kod sonoff-a moze, posto se kaci na njihov server za sve.

Znaci kod shelly-a automatika ne radi out of the box?

Ali kada se definisu scene i operacije vise app nije obavezan, radice sami od sebe?

Pogrešno sam razumeo pitanje.

Jednom kad se podesi sve radi automatski, samo je internet je uslov kako bi sve radilo.

Znaci nestane net i sva automatika padne?

Da ne bude zabune, nisam zlonameran, imam Xiaomi ali nisam zadovoljan pa trazim alternative.

Znaci nestane net i sva automatika padne?

Ukoliko je cloud varijanta da. Shelly može da radi i u lokalnoj priči. Takođe može da se flešuje i custom fw pa su i razne druge kombinacije i mahinacije moguće.

Evo i moja pametna kuca:
Új kép.jpg
Ja koristim NodeMcu ploce sa Tasmota firmware,zakaceni releji,sensori za temperaturu.
Na testiranju je i xiaomi pametne spravice.A program koji sve povezuje je instaliran na Raspberry Pi 3,zove se Home Assistant.

Meni nesto nece da prodje instalacija home asistanta kako treba na win 10 masini zasto ne znam

Evo današnji projekat.
Shelly 2
Svetlo u, i na šupi. Spoljna će da osvetljava i dvorište u slučaju potrebe.
Ideja je da grupišem nekoliko svetala/reflektora pa da se deca i noću igraju [emoji3]
Uključenje i isključenje preko tel sa jednim dugmetom [emoji106]
2602af517370a2d1b9e3817bf23bd75b.jpg
dcc232b889c4cc98abd0e2891d64c1db.jpg
5c910c2c31d3851eafc1f8da7e931f98.jpg
e67fe6d177a87ecafa7793c39ace9054.jpg

Jel se spaja taj seli sa google asistantom, meni glasovne komande za sonoff ekstra rade

Kompatibilan je sa Google home kao i Amazon Alexa-om.
Ja lično nemam još....

Ukoliko je cloud varijanta da. Shelly može da radi i u lokalnoj priči. Takođe može da se flešuje i custom fw pa su i razne druge kombinacije i mahinacije moguće.

Za svjetla imaju fizicki tasteri + cloud varijanta.. padne automatika.. ali opet normalno funkcionises..

Ima post na njihovoj stranici vezano za rad bez interneta, gde navode da schedules tj timeri on off treba da rade i bez interneta.
Probacu danas u toku dana, pa cu vam javiti. Ovo je onda odlicna vest :)

Na sonoff radi sve i bez neta, kako je podeseno, cak imaju opciju da udjes u lan nacin funkcionisanja, da mozes da upravljas uredjajima dok si na lokalnom wifi, a nemas internet.

Kod mene se taj LAN mod sam ukljucuje dok sam na istoj mrezi gde i Sonoff, bez obzira imao net ili ne.
Sonoff (eWeLink) + IFTTT = Ubojita kombinacija, gomila ukrstanja sa raznim servisima.
Inace Shelly mi deluje kao zanimljiva spravica, ali za 1 Shelly mogu da uzmem skoro pa 3 Sonoff Basic-a...Verovatno postoji razlog zasto je skuplji...
Sonoff ce pocetkom maja da izbaci Sonoff Basic R3, a sredinom maja ce kroz update doci REST API, tako da bi povezivanje sa HASSIO ili drugim sistemima trebalo da radi bez ubacivanja custom FW. Nadam se da ce i za ostale prekidace implementirati ovo.

Naravno da ne, to sve na Aliju da uzmeš košta 7-8k.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Ima post na njihovoj stranici vezano za rad bez interneta, gde navode da schedules tj timeri on off treba da rade i bez interneta.
Probacu danas u toku dana, pa cu vam javiti. Ovo je onda odlicna vest :)

Rade normalno i bez problema.

Inace Shelly mi deluje kao zanimljiva spravica, ali za 1 Shelly mogu da uzmem skoro pa 3 Sonoff Basic-a...Verovatno postoji razlog zasto je skuplji...
Druga je priča skroz, pa i cena. Realno i jedni i drugi imaju svoje tržište u kupce. Kome treba da mu lagano staje u doznu ili jednostavni ulaz za prekidač, Shelly je kul rešenje. Kome treba obično prekidanje, zašto bi dao više para?

Sonoff ce pocetkom maja da izbaci Sonoff Basic R3

Izašao je, može da se naruči.

Anyway, evo jednog domaćeg osvrta na Shelly 2.5.

Kog mrzi da gleda,

• mali, staje u doznu
ima ulaz za prekidač, tako da svi postojeći prekidači mogu da osanu u funkciji
babaroga podrška proizvođača
Tasmota, REST, MQTT
• merenje potrošnje
itd itd
Bugari prave i isporučuju, stiže brzo

Ja sam ih baš zgotivio za ovo ekstra kratko vreme, realno ko voli da se igra, topla preporuka.

Je l' može shelly 2.5 da se koristi za bojler?

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Za bojler je bolje Shelly 1 PM, on je na 16A, jedan kanal. Može i na 2.5 ali na oba kanala i ulaza i izlaza da se veže. Kleme i releji su na 10A deklarisani.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Da li možda neko zna gde u Bugarskoj ima da se kupi Shelly?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Imate ljudi u Srbiji...

Da ne bude reklama, koga interesuje neka piše privatnu poruku.

Poz,

Nazad
Vrh Dno