Šta je novo?

Palit 4070 Super Dual pregrevanje - dilema oko resenja

Razvoj situacije i epilog tj kako jedan support proizvodjaca treba da tretira svoje kupce:

Poslao sam mail Palitu sa zahtevom da odradimo reklamaciju direktno preko njih, javljam cim odgovore.
Palit kacelarija u Nemackoj iz njima znanih razloga mi nista nije odgovorila celu proslu nedelju, iako sam poslao jos jedan mail sa upitom.
U ponedeljak sam poslao mail direktno Palitu, gde sam objasnio situaciju sa svom propratnom dokumentacijom.
Ubrzo posle toga se javlja kancelarija iz Nemacke, gde objasnjavaju da ne mogu direktno da mi pomognu jer ne mogu da rade sa kupcima koji nisu direktno od Palita kupili proizvode zbog zakonskih regulativa.
Proverim zakone i stvarno, zakon ogranicava proizvodjace i uvoznike tj u mom slucaju, reklamaciju moze samo prodavac da mi resi.
Sledeci dan se javlja direktno Palit sa objasnjenjem zasto ne mogu direktno da mi pomognu, da karta ima problem pregrevanja, da preporucuju da idem preko RMA i ponudjenim alternativnim resenjem:

Dear customer,

Thank you for the mail.

According to the information you provided, the graphics card has an overheating issue.

Please contact the store where the graphics card was purchased to claim the warranty.

Please kindly be notified that Palit provides manufacturer warranties only to our distributors (not to resellers or end-users).

So, Palit only handles warranty claims from our distributors.

We don’t deal with warranty claims and repair requests from resellers or end-users.

Warranty claims from end users or resellers have to be processed through local distributors.

End users should contact the store where the graphics cards were purchased to claim the warranty.

Otherwise, you may consider replacing the thermal paste or even thermal pads on your own or through local computer shops/repair centers.

Please kindly be notified that disassembling the graphics card will void its warranty.

Please consider this further before you take action.

Please kindly provide the S/N of the graphics card.

You can find the S/N from the product box or the sticker on the back of the graphics card.

We will provide the thermal paste/pad information to you accordingly.

Please kindly be notified.

Thanks.

Best regards,

Palit Support

Palit Microsystem Ltd.

Odgovaram da sam svestan da cu izgubiti garanciju ako sam menjam padove i da mi posalju instrukcije kako sam da odradim zamenu.

Iako znam da nije najpametnije resenje, 2 puta sam otvarao MindFactory RMA stranicu i uvek iskoci bezobrazna ponuda instant resenja sa umanjim iznosom (a meni skoci pritisak) i suptilna "pretnja" da ce resavanje trajati nedeljama, jednostavno sam odlucio da necu da podrzavam bezobrazluk u bilo kom obliku, pa makar i da mi rikne graficka.

Palit odgovara:

Dear customer,

Thank you for the mail.

About the thermal paste:
Model name: TC-5121C (conductivity 2.8 W/mK)
Dimension: 21.5*17*0.2~0.3 (mm)
About the thermal pads:
Attached is a photo of the RTX 4070 SUPER DUAL thermal pad information.
Of course, you can consider buying the thermal paste/pads with a higher conductivity (the bigger number is the better).
1747384546780.png

Zahvalim se supportu i pohvalim ih, jer je ovo pravi primer kako jedan support treba da radi: jasne i koncizne instrukcije i preporuke, sa alternativnim resenjima.
Svaka cast, pravo osvezenje u moru danasnjih amatera.

Posto vec imam sav potreban materijal, verovatno cu za vikend rasturiti grafu i odraditi zamenu pa javljam rezultate.

CaseKing isto ima neke cudne fore. Prvi lik koji se javio, odmah poslao shipping label, drugi je trabunjao kako CaseKing moze samo da posreduje oko problema i pitao sta je tacno problem, iako sam sve napisao kad sam otvarao tiket, tako da sam njega izignorisao i javio se prvom liku nakon sto sam poslao plocu. Jutros je stigla, videcemo.
Edit: mislim da prelazim na Scan uk, sad salju za Irsku kao domaca firma.

Ovde nema nista, ako i ima cene su bolest. Irska i HW = 0.
Do sada sve kupljeno sa CaseKing ali videcemo u buduce.
Odustao sam od Amazona kad su mi poslali plocu od 500e, koriscena, masna i sa dlakama nekih zverki.

Ne interesuje njih nista osim alkohola, fast food-a i droge.

Igraju se na konzolama, uz pivo, fast food....

... i ne mlate se sa RMA...

Padovi i pasta = ulje i filteri na autu. Ali bukvalno. Koliko traje zavisi koliko se koristi i koliko su kvalitetni, ali uvek dotraju kad tad, bez izuzetka. Neki apsolutni max je 5-6 godina po mom iskustvu, koje je...ogromno.

Najzad sam stigao rasturim grafu.

1000032966.jpg

1000032967.jpg

Ne znam sta stavljaju ovi iz Palit ali posle gomile kuhinjskog papira i stapica za usi, jedva sam skinio sa metala i chipa pastu ali ostatke oko chipa nikako.
Ovaj "garez" na metalu oko paste je kao neka nagorela mast bila.
Ovo je prvi put da nisam mogao da uklonim staru pastu, koja je kao glina postala.

1000032968.jpg

Takodje je nesto bilo u pasti sto je izgrebalo metal pri ciscenju.

1000032969.jpg

Ne znam sta je ali je bas lose.
Na kraju batalio uklanjanje paste oko chipa, naneo Dr. Müller industrijsku koja se izuzetno pokazala na 3d stampacima, sklopio, probao i sada hot spot ne prebacuje preko 95 u Furmark sto je ok za ovu grafu.
U igrama je necujem vise, znaci sve ok.

Trebao si probati sa medicinskim benzinom. U svakom slucaju to je to,sad si miran jer si ustanovio da je do paste.

IPA i meka cetkica za zube resava nagomilanu pastu oko tih sitnih komponenti blizu cipa. Posle samo upijes maramicom ili ubrusom. I najtvrdju skorelu pastu sam skinuo tako. Samo pustis da hemija odradi svoje i lagano cetkicom.

Zaboravih napisati da sam skidao sa IPA 99%. Samo je razmazivalo sto se i vidi na slici oko chipa, ali sanse nije bilo da skinem

Trebao si probati sa medicinskim benzinom
To nemam jer mi do sada nikada nije trebao

Elem,
Logično🙂

Druže, temperatura mu ide na 107 stepeni, ventovi preko 2800rpm???
Ako ti stvarno veruješ da posle samo godinu dana rada, zamenom padova i paste može temperaturu smanjiti za 30 stepeni, šta god da su fabrički stavili, onda OK.😉
Znam da njegova i moja nisu iste, ali GPU nije CPU i meni ni jedna grafička nije prešla 70 do 80 stepeni u piku, čime god da sam je opteretio, ako je iole korektno provetreno kućište,
a verujem da njegovo jeste. Ne kažem da u nekim slučajevima neke grafe dosegnu i koji stepen više, ali to je izuzetak i ne treba da bude pravilo.
Može da proba, ali da skine temperaturu za toliko stepeni, teško.
Da ne spominjem da nije normalno, a i ne treba bilo šta prčkati za tako kratak period, pogotovo kad je u garanciji.🙂
Izgleda da su moja "verovanja" bila tacna...

Nop. I meni je to bio prvi utisak kada sam ih video, ali su mekani kao dusa :)
@vasijan da, bio si u pravu da je pasta i da je nevidjeni krs.

Mozda si i padove trebao da promenis, i tu bi dobio koji stepen manje na core, jer bi bio efikasniji prenos toplote sa cipova i naponske na blok hladnjaka. Ne bi 'isijavale' toliko toplotu na sve strane sem na padove i dodatno grejale jezgro. Ali dobro, guraj tako pa za sledeci put

Ma... ide dok ide, ne opterecujem se previse jer ni dizajn hladnjaka nije nesto bajan kao ni materijal, cim se izgrebe kada ga samo pogledas :)

Elem,

Izgleda da su moja "verovanja" bila tacna...
Naravno, ako paušalno čitaš šta drugi pišu.
Srećom svi postovi su tu, pa bolje da si pročitao ponovo, pre nego što si me prozvao.😉

Nije skinuo 30 stepeni, već malko više od 10, što i jeste neki maksimum ako se stavi mnogo kvalitetnija pasta. Sam si spominjao u postu pre mog - pik od 80 stepeni (s čime se u potpunosti slažem), dok je Djuk imao 107, pa sam odreagovao na to, a ne da bi se prepucavao sa tobom.😉
Zamenom paste na skoro novoj grafi (tu se zasniva teza iz mog posta) kakva je njegova, uglavnom se temperature smanje nekoliko stepeni. Zahvaljujući tome što Palit stavlja neko smeće (što si konstatovao u prepiskama, a sa čime takođe mogu da se složim), dobio je malo više i to je to. Zaista ne znam šta ovde nije jasno
Ako ti stvarno veruješ da posle samo godinu dana rada, zamenom padova i paste može temperaturu smanjiti za 30 stepeni, šta god da su fabrički stavili, onda OK.😉
i šta te je toliko pogodilo da bi me citirao posle dvadeset dana i celu diskusiju svedeš na to da si bio u pravu - sujeta, ili kao si rekao “random” lik?
Ja nemam problem da glasno kažem:
da, bio si u pravu - spustio je temperaturu za desetak stepeni. Ne, nisi - nije spustio 30.
Bilo kako bilo, svakako je bolje, ispod 100 je, mada je i dalje previsoko.
Bolje bi bilo da su mu vratili novac u punom iznosu, pa da malo doplati za neku kvalitetniju, ali šta je tu je.😉 Što i sam Djuk kaže, rešenje se svodi na to: “nek ide, dok ide”.🙂

Poslednja izmena:
@Shomi22
Najbolje da si ti citao ;) TI si pominjao da ce da skine 30 stepeni,ja nigde 30 stepeni nisam pomenuo.
E sad tu ima par stvari - to je zamena teza sto radis, jedna od standardnih nacina manipulacije razgovora. 30c si pominjao ti,ne ja.
Druga stvar - nemas dovoljno tehnickog znanja da znas da je skinuti 30 stepeni sa karte u toj poziciji nemoguce, ni nova nije radila na 60c vec na tipa 75 (pa kod njega pik na 90, hotspot 107), a i problem zbog kojeg algoritam okida vent je zbog hotspota iznad 100c te je dovoljno skinuti desetak do 15 stepeni da bi karta radila normalno.
A i deluje da ne znas razliku izmedju hotspota i gpu cip temperature.

Nije problem sto ne znas, problem je sto delis savete a ne znas, i sto se ljutis kad ti neko ukaze na to.

@DukeLander
Znam, nažalost.😢
Očigledno neozbiljna firma. Ima takvih i ovde u Holandiji, pa sam baš iz tog razloga sveo kupovinu kompjuterskih komponenti na par. Budu malo skuplje, a neretko i jeftinije, ali što se garancije tiče rešavaju odmah, maltene bez provere. Pošto zbog muzike kupujem dosta eksternih HDD-a, jedan me je zezao (radio, ali se dešavalo da ga komp čas vidi, čas ne), odneo ga na šalter za reklamacije, lik ga uzeo i momentalno mi vratio novac iako sam želeo zamenu. Ladno kaže, evo tebi novac, pa idi na sprat više i kupi novi - tako je lakše. Tu su me kupili i od tad sam 95% komponenti kupovao kod njih i ostavio im brdo para svake godine kad treba da peglam porez.😁
nemas dovoljno tehnickog znanja
Nije problem sto ne znas, problem je sto delis savete a ne znas, i sto se ljutis kad ti neko ukaze na to.
A šta da ti odgovorim na ovo?
Najbolje ništa.🙂

Što se ostalog tiče, neko drugi će pažljivije pročitati postove od početka, srećom nema ih puno, i videti ko zamenjuje teze, manipuliše i ljuti se.😉
Ali ajde još jednom da ponovim poentu mog posta, možda ćeš sad razumeti:
Sam si spominjao u postu pre mog - pik od 80 stepeni (s čime se u potpunosti slažem), dok je Djuk imao 107, pa sam odreagovao na to, a ne da bi se prepucavao sa tobom.😉
Što se mojih postova tiče, uopšte nisam želeo da ulazim u tehničku diskusiju,
Dao bih ti argumente što se konkretnog slučaja tiče, al me mrzi.
već samo savetovao Djuka da pokuša da ostvari reklamaciju.

Poslednja izmena:
Ne znam sta je za tebe najbolje, meni je sve jedno ;) sve se vidi iz napisanog.

Posto si editovao post...opet manipulises. Ako vec komentarises ko je sta rekao, zanimljivije bi bilo da objasnis zasto si ti rekao da ne moze da skine 30 stepeni, pa onda optuzio mene da sam ja to rekao i da to nije moguce ??? Ja sam napisao 5-15c skidanja temp zamenom paste, i toliko je dobio.
To cekam da prokomentarises sa velikim nestrpljenjem :D

Takodje,opet izmisljas...ja nisam savetovao coveku da menja pastu, ja sam samo rekao sta moze da se očekuje ako se to odradi.

Nadam se da ste se dogovorili ko je u krivu... :)
@Shomi22 bili su glavni u De, pre par god imao reklamaciju na psu, nikakav problem.
Postali insolventni navodno i sada havarija. Srecom imam dobar izbor prodavaca ovde, nije kraj sveta.

Nema sta tu da se dogovara, vise mi je interesantno sta ce sad da izmisli da skrene razgovor u drugu stranu :) a jos me optuzio da ne citam sta pise :D
Vrlo zanimljiv forum,mogu reci

@vasijan
ovo je poslednje što ću ti napisati jer mi je dosta nepotrebne drame i iskrivljavanja mojih reči.

Ti si mene više puta javno prozvao kao manipulatora, iako je iz cele prepiske očigledno da:
  1. Nisam nikoga lagao, niti skrivao bilo šta - sve što sam rekao, rekao sam transparentno i objasnio u postu #49.
  2. Ti si taj koji vadi stvari iz konteksta, ne čita pažljivo, i onda praviš konstrukcije na osnovu poluinformacija.
  3. Kad ti se ukaže na propust u tumačenju, umesto da kažeš "ok, nisam video", ti napadaš još jače, optužujući sagovornika za manipulaciju.
U postu 20 kada je cela naša rasprava i započela citirao si me, a pri tome nisi demantovao to što sam napisao, već si odgovorio "Desetine puta sam oborio temperature hotspota i gpu jezgra zamenom padova i paste." što dovodi do zaključka da može da se obori 30 stepeni koje sam spomenuo, a na osnovu tvog prethodnog posta gde si rekao da su ti temperature sa normalnih 65-70 otišle na preko 80 stepeni. Valjda je logično bilo odgovoriti na taj citat "Nisam ni spomenuo 30 stepeni, o čemu pričaš?", ili da si precizno napisao koliko je moguće skinuti temperaturu zamenom paste i padova pa bi se moja "eventualna" zabuna razjasnila. Doduše, spomenuo si to posle toga u postu 22, gde si već krenuo sa prozivkom "Sta ce meni argumenti random lika sa neta..."
U postovima 54 i 56 ne odgovaraš na suštinu, već se opet pozivaš na neku "manipulaciju", iako sam detaljno objasnio šta i kako -bez skrivenih namera, bez muljanja.
BTW - Editovao sam post da bih ti još bolje nacrtao, ali si ti u međuvremenu odgovorio. ;)

Odbijaš da pročitaš sve pažljivo, i onda kriviš mene jer ti se ne sviđa ishod.

Neću više da gubim vreme u krug. Ako ti ne odgovara moj ton, način izražavanja ili način na koji branim svoje stavove - slobodno me ignoriši.
Ali prestani da me prozivaš bez osnova. Ako već ne možeš da argumentuješ optužbu, onda je fer da je povučeš.
U suprotnom - neću više reagovati na tvoje komentare. Ima nas dovoljno koji znamo da čitamo i zaključujemo bez potrebe za etiketiranjem.

Tačka.

Мислим да је време за стару, добру, борбу ножевима !

@vasijan
ovo je poslednje što ću ti napisati jer mi je dosta nepotrebne drame i iskrivljavanja mojih reči.

Ti si mene više puta javno prozvao kao manipulatora, iako je iz cele prepiske očigledno da:
  1. Nisam nikoga lagao, niti skrivao bilo šta - sve što sam rekao, rekao sam transparentno i objasnio u postu #49.
  2. Ti si taj koji vadi stvari iz konteksta, ne čita pažljivo, i onda praviš konstrukcije na osnovu poluinformacija.
  3. Kad ti se ukaže na propust u tumačenju, umesto da kažeš "ok, nisam video", ti napadaš još jače, optužujući sagovornika za manipulaciju.
U postu 20 kada je cela naša rasprava i započela citirao si me, a pri tome nisi demantovao to što sam napisao, već si odgovorio "Desetine puta sam oborio temperature hotspota i gpu jezgra zamenom padova i paste." što dovodi do zaključka da može da se obori 30 stepeni koje sam spomenuo, a na osnovu tvog prethodnog posta gde si rekao da su ti temperature sa normalnih 65-70 otišle na preko 80 stepeni. Valjda je logično bilo odgovoriti na taj citat "Nisam ni spomenuo 30 stepeni, o čemu pričaš?", ili da si precizno napisao koliko je moguće skinuti temperaturu zamenom paste i padova pa bi se moja "eventualna" zabuna razjasnila. Doduše, spomenuo si to posle toga u postu 22, gde si već krenuo sa prozivkom "Sta ce meni argumenti random lika sa neta..."
U postovima 54 i 56 ne odgovaraš na suštinu, već se opet pozivaš na neku "manipulaciju", iako sam detaljno objasnio šta i kako -bez skrivenih namera, bez muljanja.
BTW - Editovao sam post da bih ti još bolje nacrtao, ali si ti u međuvremenu odgovorio. ;)

Odbijaš da pročitaš sve pažljivo, i onda kriviš mene jer ti se ne sviđa ishod.

Neću više da gubim vreme u krug. Ako ti ne odgovara moj ton, način izražavanja ili način na koji branim svoje stavove - slobodno me ignoriši.
Ali prestani da me prozivaš bez osnova. Ako već ne možeš da argumentuješ optužbu, onda je fer da je povučeš.
U suprotnom - neću više reagovati na tvoje komentare. Ima nas dovoljno koji znamo da čitamo i zaključujemo bez potrebe za etiketiranjem.

Tačka.
Hahhaha ludilo, opet si izbegao da odgovoris na pitanje nego motas prazne price...
batice, ja sam rekao sta je problem i kako moze da se resi, ti si fakticki rekao da su moja "verovanja" pogresna. Posle, kad se ispostavilo da sam u pravu, i quotovao te, umesto da priznas da si pogresio i da ne znas a da ja znam, krenuo si da pricas kako to nije 30 stepeni, koje ja nikad nisam ni pomenuo vec ti :D a onda si me optuzio da ne citam pazljivo i da sam ja to napisao jer te mrzelo da se vratis jednu stranu unazad i proveris ko je sta napisao :D znaci crtani film si

Ja i dalje cekam odgovore, daj nesto bolje :)

Nazad
Vrh Dno