Šta je novo?

Page File u XP-u.

notax

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
710
Skoro sigurno ima o tome. Ali je verovatno davno pisano. Džarao sam malo, ali nisam iskopao pa zato pitam.
Imam 512 Mb RAM memorije. Trenutno je po default-u, znači rastegljiv od 768-1536 Mb. Na HDD-u se nalazi svuda, ili uglavnom na kraju particije. Vidim kada radim defragmentaciju.
Da li bi bilo bolje da namestim fiksiranu veličinu (1024 Mb ??, kao 2X RAM), i da ga namestim na početak particije kod defragmentacije ?
Kako se beše zove taj fajl, da bih mogao da ga označim kod smeštanja na No1 kod defragmentacije ?

Poslednja izmena:
notax je napisao(la):
Kako se beše zove taj fajl, da bih mogao da ga označim kod smeštanja na No1 kod defragmentacije ?

pagefile.sys

notax je napisao(la):
Da li bi bilo bolje da namestim fiksiranu veličinu (1024 Mb ??, kao 2X RAM), i da ga namestim na početak particije kod defragmentacije ?
Bolje je da je fiksne velicine. Ja drzim 512 MB virtuelnog RAM-a pored 512 pravih MB, i nemam nikakvih problema...

Mislio sam da se tako zove, jer sam pronašao u jednomn treadu na sličnu temu, ali je u pitanju bio Win2000. Pošto je XP nastao na osnovu njega, sistem je NTFS.......
Ali, ne mogu da ga nadjem iz Windows-a, bez obzira što je podešeno da se vide svi fajlovi i folderi. ?????

Ne znam da li ces bas uspeti da ga postavis na pocetak particije, al trebalo bi da mozes na kraj i to ovako:
-iskljuci page file
-restart
-defragmentuj particiju
-ukljuci ga
-restart
i to bi bilo to.

...E sad ako bas hoces da bude na pocetku, onda zaboravi na sve ovo

u samom c:\ u je, jel si stavio na search.
ili ti je mozda iskljucen?

Poslednja izmena:
Po meni je najbolje da se da se ostavi Windowsu da on odredi koliko je potrebno. Dugo sam drzao fiksnu velicinu i mislim da je prva opcija bolja posebno ako radi nesto zahtevno sistem zatrazi vise memorije pa eto problema krljanje opste..

Ajde pojasni

Ja sam drzao kod mene kao ti 512RAM-512PF, ali je masina cesto krljala, probao sam jos par kombinacija i na kraju ostavio sistemu da sam odredi. Ovako kod mene najbolje radi. Mozda je to samo kod mene slucaj....

Lakse i brze je operativnom sistemu da upisuje po fiksnom prostoru, tako sto ce samo da overwrajtuje prostor koji mu vise ne treba (isto kao u pravom ramu) nego svaki cas da alocira prostor na hardu)... recimo, smanji swap na 256MB, nesto drugo se upise odmah iza njega, pa se onda swap poveca na 512MB, i eto fragmentacije i sporijeg pristupa... na Linuxu je to pametno reseno odvojenom particijom, nema "svadjanja" i "sudaranja" sa ostalim fajlovima i pada performansi, nego lepo imas fiksan prostor...
Znaci, drzi ti i giga swapa, ali drzi fiksnu velicinu.

OK to nego sam mislio da hoces da kazes da ima posledice po hard.

Da, pravi fragmentaciju, kada je na sistemskoj particiji i nije fiksiran, ali ne toliko mnogo. Ja sam probao više kombinacija i stvarno se i meni čini da najbolje radi kada se ostavi da sistem sam menandžeriše veličinu. Kada sa toga odeš na custom, odmah je namešteno min 768 i max 1536, što znači da i XP to njegovo odredjivanje veličine radi otprilike ovako. Postavi UVEK kao minimum 768 Mb (1,5X od RAM-a), pa ako treba više kod nekog programa, onda ide na više do maximuma od 1536 Mb. E sad, ti razmisli koliko programa ili igara, kada imaš 512 Mb RAM-a zahvata još preko toga više od 768 Mb. To je jako, jako retko. Znači 99% koristi 512 Mb RAM-a i 768 Mb pagefile. Ukupno 1280 Mb. I to je to.
Gomila procesa i gluposti mi je isključena. Najveću fragmentaciju pravi system restore, koji mi je naravno isključen, tako da je sada i nema toliko. Sledeći su Temperary Internet Files (praznim povremeno), save-ovi od igara, Kerio (zbog logova), ali to sve nije mnogo. Kada se sve namesti kako treba, možda treba defragmentaciju uraditi jednom u 30 dana (dodje do 22-30% fragmentiranosti, i tada učitavanje programa radi sporije). Lično mislim da defragmentaciju treba što redje raditi, nikada dok je ispod 20% fragmentiranosti.

Jedino mi i dalje nije jasno zašto iz Windows-a ne vidim pagefile.sys ??
Vidim da je tu, naravno, jer kada selektujem sve na C:, zauzeće je 10,7 Gb, a kada pogledam zauzeće C particije, onda je 11,5 Gb, znači tačno koliko je pagefile.
Nije toliko bitno, ali ne bi bilo loše da mogu file, ako se budem dosadjivao, postavim kao fiksirani od 1190 Mb, jer imam jednu toliku particiju, koja je u startu bila napravljena ili za tu namenu, ili da na njoj instaliram Win98SE.

Pogledaj da nije slucajno u c:\windows, jer sam imao jednom tu situaciju

Pa pagefile.sys je sistemski fajl pod konstantnom upotrebom od strane windoze i zato ne mozes da ga diras u toku rada sistema. Ajde probaj npr. da mu vidis Properties. Patka ce da moze, zar ne?

Preporuka: drz' ga fiksiranog, kao sto ljudi lepo rekose tu gore, na 1.5x od RAMa, mozes i na tu particiju koju si spremio. Samo se nadam da nije neka udaljena od sistemske (npr. E: ), posto ce ti se smoriti hdd neopevano. Jos bi bolje bilo da je na drugom hdd-u, ali ako nemas, je*i ga. Sa 512 Mb RAMa trenutno nemas brige pri normalnoj upotrebi + 768MB Pagefileja= komotno.

Poslednja izmena:
RazbojNick je napisao(la):
Pa pagefile.sys je sistemski fajl pod konstantnom upotrebom od strane windoze i zato ne mozes da ga diras u toku rada sistema. Ajde probaj npr. da mu vidis Properties. Patka ce da moze, zar ne?

Zasto ne bi moglo?
Primer

Preporuka: drz' ga fiksiranog, kao sto ljudi lepo rekose tu gore, na 1.5x od RAMa, mozes i na tu particiju koju si spremio. Samo se nadam da nije neka udaljena od sistemske (npr. E: ), posto ce ti se smoriti hdd neopevano. Jos bi bolje bilo da je na drugom hdd-u, ali ako nemas, je*i ga. Sa 512 Mb RAMa trenutno nemas brige pri normalnoj upotrebi + 768MB Pagefileja= komotno.

Ja sam za svoj page file napravio particiju od 1gb (imam 512mb ram) i do sada nikad nisam imao probleme.

Sto se tice vidljivosti pagefile.sys fajla, u windows exploreru idi na tools > folder options > view > show hidden files i show protected operating system files ili tako nesto. Nakon toga bi trebalo da vidis sve fajlove.

Pozdrav,
Doggy

doggy je napisao(la):
Sto se tice vidljivosti pagefile.sys fajla, u windows exploreru idi na tools > folder options > view > show hidden files i show protected operating system files ili tako nesto. Nakon toga bi trebalo da vidis sve fajlove.

Pozdrav,
Doggy

To je osnovna škola. Naravno da sam to uključio, ali ima samo opcija show hidden files and folders, a to sa protected os files nema kao opcija, bar ja nisam našao.

Izvinjavam se. Našao sam. Sada se vidi.

PoZ

Preporuka je za 768MB ili 1GB da se spusti pagefile na 256...

Na 1 GB moze da se i ugasi Pagefile, ali covek ima "samo" 512 MB...

@Notax: Da se mi vratimo na tvoje pitanje. Znaci, zakljucak je da ne drzis promenljivu velicinu Pagefileja, vec fixnu, a ti sam odluci o velicini koja ti treba. Ti najbolje znas koliko zahtevas od kompa. Tako nece diti defragmentaije istog (ne kompa, vec Pagefileja :D ). A izgleda da sam pogresio sto se tice diranja swapa u toku rada, cinilo mi se da bas ne moze to.
Ajd, pozdrav

Nema svrhe gasiti virtuelnu memoriju kada sam M$ kaze da nema poboljsanja performansi!!! koliko god RAM-a da imas.
Ja npr. i pored 1GB RAM, drzim iste velicine pagefile.sys i to na prvoj particiji (c:\).

Kako se upisuje fiksna veličina pagefile-a? Kod custom odabira, mora da se ubace dve vrednosti, minimalna i maksimalna. Hoću da mi pagefile bude fiksno 768mb. To je taj drugi broj, a za prvi upisujem 1mb ili nešto drugo, jer 0 ne može. Dakle, šta treba upisati? :)

Isti broj. Jer ako stavis 1-768, opet dajes winu na raspolaganje menjanje velicine swapa, samo u ogranicenom prostoru (1-768). Ako su obe vrednosti iste, onda ne postoji mogucnost variranja, ni fragmentacije itd.

Upises i "tamo i ovamo" 768 i dobijes fiksni PF od toliko MB.
Pozdrav.

@FNM: Epa decko, i te kako postoji mogucnost fragmentacije! Kakve to ima veze sto je fiksna velicina PF-a?? Jedino, ako bi PF bio sam na posebnoj particiji... ali to je vec nesto drugo.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Ja sam uradio upravo tako nesto. Napravio sam posebnu particiju d (swap) velicine 1gb, i postavio sam na nju 850mb fiksni pf. Na svim drugim particijama sam iskljucio pf, tako da sada ne moze da je seta okolo. Mislim da je to prilicno dobro resenje.

@Soni To sto kazes da ti je masina krljala sa 512mb pf, cini mi se da je pre razlog premala pf, nego to sto si je postavio kao fiksnu.

Pozdrav!

Hvala na savetu.

Pozdrav.

Mrki Jovica je napisao(la):
Ja sam uradio upravo tako nesto. Napravio sam posebnu particiju d (swap) velicine 1gb, i postavio sam na nju 850mb fiksni pf. Na svim drugim particijama sam iskljucio pf, tako da sada ne moze da je seta okolo. Mislim da je to prilicno dobro resenje.

@Soni To sto kazes da ti je masina krljala sa 512mb pf, cini mi se da je pre razlog premala pf, nego to sto si je postavio kao fiksnu.

Pozdrav!

Mozda, ali probao sam i veci PF. U sustini osecam da radi bolje kada nije fiksan. 512MB RAM + 512MB PF i nije malo za svakodnevni rad, ali kod mene i jos kod nekih jednostavno nefunkcionise dobro.

Da, resenje je posebna particija, ali...

...nije dobro da je na kraju diska jer je on tu najsporiji. Za slucaj da imate 2 diska idealno mesto sa pagefile je jedna particija na pocetku drugog diska. Velicina particije treba da je takva da omoguci eventualna prosirenja memorije, da se ne biste posle igrali sa Partition Magic-om. Ukoliko imate samo jedan disk mozda je bolje da particiju za pagefile stavite na sredinu diska...
(Primer, disk od 80GB:
particija 1, operativni sistem i program files, C:, recimo 20GB
particija 2, virtuelna memorija, (naprimer) X:, 3GB
particija 3, podaci, D:, 57GB (za miziku, filmove, velike fajlove...)
...jer, inace, time sami, namerno fragmentisete disk te on gubi puno vremena pristupajuci "udaljenim" delovima diska koji bi inace verovatno bio prazan.
Takode se moze praviti i stripe set za pagefile i u nekim slucajevima se i preporucuje!
A velicina fajla? Posto se unapred ne zna bas tacno za sta ce se sve racunar koristiti (Photoshop, AV montaza itd...) ja "volim" da ostavim promenljivu velicinu virtuelne memorije-bas onako kako Windows predlozi -ali na za to odredjenoj particiji. To ne usporava sistem, jer je odmah u startu dato 1.5x RAM. Dinamicko povecanje pagefilea pocinje tek onda kada sistemu stvarno zatreba te ce kod restarta racunara opet da se vrati na pocetno zadati nivo. Ne preporucujem unapred da se zada vise od preporucenog niti da se daje fiksna velicina fajla.

Mozda ima veze sa pagefileom, mozda nema, ali imam 1 GB RAM-a i stavio sam fiksni pagefile od 1534 MB na jednu particiju, na ostalim particijama sam poiskljucivao pagefileove i System Restore-ove. Masina je inace nova, tek instaliran Windows XP SP1. Nekako precesto pocne da se koci cela masina, kada pogledam u Windows Task Manageru pod Performance u Physical Memory krene da se smanjuje Available i da se povecava System Cache, i tako to ide neko vreme pa se ond avrati na normalno i tek tada se otkoci sistem pa moze da se radi nesto drugo. Ovo mi se desava cak i samo ako u Total Commanderu predjem iz jednog foldera u drugi, desilo mi se i prilikom ulaska u neki folder u Nero-u. Deluje mi kao da krene da iskesira sve sto se nalazi u tom folderu u koji sam usao. Ranije to nije radio. Zna li neko u cemu je ovde problem ?

Jesu li ti diskovi u PIO ili DMA modu? Oce to da se iz cista mira iskljuci u XPu, pa moras da vracas rucno. Start>Control Panel>System>Hardware>Device Manager>IDE... i onda proveri u Advenced tabu obe grane...

Hardovi su u Ultra DMA 5 modu, nalaze se na istoj grani, a na drugoj grani su dva CD-a koji su u PIO modu, kako i treba.

Nazad
Vrh Dno