Šta je novo?

Pad brzine!!!

dicma

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
05.07.2008
Poena
169
Počeo je da mi se javlja sledeći problem na kompu:

Primetio sam da je GTA IV počeo da mi koči na podešavanjima na kojima je ranije radio sasvim normalno, nisam obraćao pažnju jer je instalacija Windowsa već bila na izdisaju pa sam mislio da je zbog toga. Takođe mi se desilo da kada sam rezao disk u Nero-u, komp se zakucao kada je krenuo da verifikuje sadržaj diska a i inače se mučio da započne proces rezanja.

Uradio sam reinstalaciju Windowsa i usput ubacio 2X2GB Geil black dragon ram-a. Primetio sam da formatiranje hard diska og 500Gb traje 2 sata i 10 minuta, GTA se instalira sat vremena, Za rezanje DVD diska na brzini 18X potrebno je 15 minuta. Čak se dešava da mi i PES 2009 secka. Generalno su performanse daleko ispod očekivanih za datu konfiguraciju. Takođe sam par dana pre nego što je počeo da se pojavljuje problem ubacio XFX Radeon 4870 i LC power napajanje od 600W, ali je sve radilo OK neko vreme tako da mislim da nije u tome problem.

Nadam se da neko ima ideju u čemu bi mogao da bude problem.
Konfiguracija je iz potpisa.
Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Imao sam slican problem, ne vidim koja ti je maticna ploca, ali nema veze, imao sam geil black dragon, i nije htela da radi u dual channelu. Ustvari radila je u pocetku, i posle nekih 2 meseca je pocela da usporava komp, probao sam sa Silicon power memorijom, neko vreme, ali je i ona pocela da usporava. Na kraju sam zamenio za hyperx i problem je bio resen. Mozda ce ti ovo pomoci a mozda i ne. Jel ti se to desavalo pre ili posle upgrade-a hardvera? Nisam bas shvatio.

Ja bih proverio dal ti je ide kontroler u UDMA modu, meni se desavalo na starijim racunarima da mi prebaci u PIO mod i onda se desavaju takve stvari. Mozda sam ti pomogao mozda ne u svakom slucaju proveri :wave:

Stavi Performance mode (maximum performance) u power opcijama.

Imao sam slican problem, ne vidim koja ti je maticna ploca, ali nema veze, imao sam geil black dragon, i nije htela da radi u dual channelu. Ustvari radila je u pocetku, i posle nekih 2 meseca je pocela da usporava komp, probao sam sa Silicon power memorijom, neko vreme, ali je i ona pocela da usporava. Na kraju sam zamenio za hyperx i problem je bio resen. Mozda ce ti ovo pomoci a mozda i ne. Jel ti se to desavalo pre ili posle upgrade-a hardvera? Nisam bas shvatio.

Matična ploča je MSI K9N Neo v2/v3 (MS-7369), to je počelo da se dešava pre upgrade-a samo što mi je tada windows bio u stanju raspada tako da ne mogu sa sigurnošću da kažem da li je to počelo da se dešava tada ili tek nakon reinstalacije. Pre black dragona sam imao geil 2x1GB, pokušao sam opet da vratim staru memoriju kako bih proverio da nije do toga ali se komp ponaša isto.

Još jedna stvar koja po meni ne bi trebala da ima veze ali ajde da kažem.
Kada sam stavio Radeon 4870 prekrio mi je 2 sata konektora tako da sada imam samo 2 slobodna.
Od ta dva jedan je zauzet hardom na kome se nalazi Windows, a u drugi po potrebi ubacujem 2 harda sa podacima i dvd rezač.
Ne znam da li je moglo nešto da se izbaguje zbog stalnog šaltanja hardova.

Poslednja izmena:
Cpanel/Power options/Maximum Performance.
ja kad stavim to na balanced ili power saver secka mi u gta 4...nema veze sto mi je iskljucen eist.
mozda i tebi pomogne.

Pa ne vidim gde je to.
U Power Options imam samo power schemes, advanced, hybernate i UPS.
Inače koristim XP SP3.

Aha.... pa nadji mozda su sakrivene ili minimizovane. Mora da imas negde to za max performance. Probaj advanced da vidis sta ima. Ne znam napamet posto koristim Vistu.

Pa imam pod power schemes home/office desk, portable/laptop, presentation, always on, minimal power management, max battery i to je sve.

Inače ne mogu da uđem u 3D mark 06, izbaci mi splash screen kad analizira sistem i onda se zakuca, probao sam opet sa obe memorije i isto se dešava.

Pa nisi stavio patch :D imas 4870 grafiku. Stavi patch za 3d mark i nece ti zabadati. Probaj da stavis always on pa probaj gta

Dobro je da si mi rekao, nisam znao da treba patch.
A baš sam se razmišljao da vratim staru grafičku da probam 3d mark.
Poludeo bih jer bih mislio da je do grafičke...

Tako sam ja lupao glavudzu, nije hteo da startuje 3d mark bez patcha...imam 4870. ajd javi kad stavis allways on da li ti je bolje na gta.

Dobio sam sledće rezultate u 3D marku:

SM2.0 Score: 3977
HDR/SM3.0 Score: 5268
CPU Score: 1993

Jel to OK za moju konfiguraciju?

Ja sam dobijao 5902/6900/2705...sve na defaultu.
a kad sam oc 6200/7250/2710 sa 820/1000 mhz. graficka mi je ista kao tvoja 4870 1 gb.
Bas ti je manji score...a sto? To ne znam.
Meni su rezultati na Visti... to bi trebalo jos koji bod manje da bude nego na XP-u

@dicma

Ne voli 3dmark bas AMD procesore, a i mislim da ti je bottleneck za 4870, iz toga los skor.

Pogledaj razliku u rezultatu kad sam podigao proc sa everyday 3.7ghz na 4.0 samo da bih video koliko zapravo procesor utice na skor u 3dmarku06. Vidi moju konfu u potpisu pa uporedi.

Prilozi

• 3dmark 06 win 7 june 04.jpg
    3dmark 06 win 7 june 04.jpg
    455.7 KB · Pregleda: 41
  • 3dmark 06 june 03 win7.jpg
    3dmark 06 june 03 win7.jpg
    448.8 KB · Pregleda: 45
Moj radeon je sa 512 MB tako da je ok da dobijem malo manji skor.
Ne znam šta mi se dešava sa kompjuterom pa da je ovolika razlika.

Mislim da je najbolje da pojedinačno testiram komponenete samo ne znam koji je program najbolji za to.

U everestu u memory copy benchmarku dobijam lošiji skor nedo athlon 64 x2 4000+.
Takođe mi pozuje da imam ddr2-768 SDRAM?:S:
Bez obzira koja memorija je u kompu.

Sredio sam to ali opet ne radi kako treba.
Jel Ok da mi piše dual ddr768?

A kada uradim cache i memory benchmark ima minimalnih odstupanja od originalnih vrednosti.

Nazad
Vrh Dno