Šta je novo?

P4@4GHz No! No!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
voyager je napisao(la):
Je'l si tu mislio na A64 i žvaku o 64bitnom radu koji i dan danas (čitaj: godinu i po posle) ne služe ničemu jer nema OS-a (Linux ne računam jer imam u vidu mainstream). A kad se OS pojavi i sačekamo optimizaciju software-a (znači u najoptimističnijoj varijatni za god. dana) 😡 procesor koji je je neko kupio pre god dana će biti osrednji procesor a kupio je je u to vreme high-end koji kao takav nikad nije i mogao da iskoristi. Prema tome, ni AMD ni Intel po tom pitanju nisu cvećke, a suština je upravo u onome što je drFeđa rekao: Intel može da radi ono što radi jer ima mnogo veću zaradu i računa na inertnost korporativnog tržišta i na neobaveštenost kupaca. Za to vreme se AMD isrpljuje prodajući svoju tehnologiju uz mnogo manju zaradu u nameri da zagrabi deo korača. Nadam se da u tom isrpljujućem pohodu ne izdahne. Ovde već četiri godine slušamo kako je Intel prs'o i puk'o a to nešto nikako da se desi i u našem interesu nije jer je vilo čiji monopol opasan. Ne vidim potrebu za likovanjem nad bilo čijim neuspehom a ovde na forumu je ta tendencija izražena.
Naravno da nisam mislio na A64. Iako nema 64-bitnog OS-a (normalnog), taj isti CPU je prilicno brzi od njegovih 32-bitnih prethodnika (da se ogradim odmah, mislim na AMD-ovu gamu procesora)... i to bas da se oseti, ne onih kozmetickih 2-3% zbog veceg kesa i sl.

Kazem, prilicno brzi, da vredi dati pare za njega i koristiti ga SAD, ODMAH... na 32-bitnom OS-u. A kad dodje najzad taj 64-bitni, bice samo jos brzi.
(mislim, ne znam da li je valjan, ali kao primer moze da posluzi onaj test u izvrsavanju faktorijela od 1000 sto smo radili... brzi A64 - da ne pricamo o FX-u! - u odnosu na AXP prilicno... a kada je uradjen taj isti test na nekoj Win64 beti, razlike je bila zaprepascujuca!!!)

P.S: Ja ne mislim da je intel puk'o... tu je on, najjaci proizvodjac procesora (a i jos najjaci u kojecemu), nije na onom nivou kakav je bio pre (zahvaljujuci AMD-u)... ali tu je.
Mislim, njegovi zestoko klokovani Prescott-i su jos malo pa egal sa najjacim procesorima iz AMD-a... jeste da ovima fali MHz-a, to je cinjenica, neko ce reci da borba nije ravnopravna - ali, svako se bori onim sto ima!

Ma gledajte to ovako...Sta biste pre uzeli neki Prescot na 3.2 GHz ili Socket 939 Athlon 64 3200+?

Combining affordable pricings, good overclockability, top level performance and the ability to keep things cool is what we enthusiasts pursue in our quests to build high performance computers. Does the new S939 3200+ 0.09µ have these attributes? Find out as we compare it to an expensive FX53, a cheaper S754 3400+ and a mid-range S939 3500+ CPU.

http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&articID=230

They will love the new 90nm chips because they can buy a 3000+ running at 1.8GHz for less than $200 and still have a good chance of reaching 2.6GHz with very little effort with the same chip. 2.6GHz is faster than any current Athlon 64, and it is, in fact, the speed that we expect from the upcoming FX55 - the new Athlon 64 top-of-the-line. It's been a while since we've seen this kind of headroom on an AMD chip, and those who were waiting for 90nm to get a magic overclocker will get in line to buy the new 90nm 3000+.

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2242&p=1

http://www.monarchcomputer.com/Merc...ode=M&Product_Code=120422&Category_Code=AMD64

Poslednja izmena:
Dual-core procesori ce se praviti samo sa jednim ciljem-da omoguce nesrecnim korisnicima da koriste ove nove proklete antivirus programe paralelno sa DRUGIM PROGRAMIMA!Secam se vremena kada mi je Norton 2002 radio na p2 400MHz dok sam igrao Unreal tournament bez ikakvog seckanja...Danas mi kaspersky 5.0 maltene onemogucava da slusam muziku iz winampa normalno na p3 800MHz i 256MB RAM-a ...Gde ovaj svet ide? 😀
Salu na stranu...neki novi materijali ce omoguciti dalje pumpanje GHz-a,ali tesko da ce poceti da se koriste za manje od 5 godina.Npr. IBM i jos neke kompanije vrse uveliko istrazivanja na ugljenicnim nanocevima,koje su odlicni poluprovodnici i potpuno superiorne sto se tice izdrzljivosti,cvrstine pa i cene u odnosu na silicijumske poluprovodnike.
Do tada cemo morati da se zadovoljimo sa aplikacijama optimizovanim za quad-core i 64 bita 😀

A šta će ti antivirus prog. dok slušaš muziku?

Ako uzmemo u obzir da se na zapadu nov racunar koristi oko 3 godine ( procenat onih koji stalno menjaju je manji od 10% !!! ), jasno je da bi AMD nesto promenio treba bar 3 godine, tj. period koji je jako dug. Setite se samo sta se koristilo pre 3 godine. Obican korisnik je jos pored svega navedenog "cuo" da je Intel najbolji i tako to, pa bi bar 50% onih koji kupuju racunar jednom u 2-3 godine ponovo kupilo Intel. To ide po sistemu: "stari racunar sa Intel procesorom je dobro radio, pa ce i novi..."
Jedini scenario po kome bi se nesto drasticno promenilo je situacija u kojoj bi Microsoft odmah predstavio novi win i maximalno forsirao 64-bita ( to bi po performansama deklasiralo Intel 2x ), sto je malo verovatno. Pa zar stvarno mislite da bi neko tamo u Intelu ko zaradjuje onolike pare sedeo mirno kuci??? To su jako velike pare, zbog kojih padaju i glave ako treba... :wall:
Dakle ne nadajte se da ce se nesto brzo promeniti
Drugi scenario je da AMD brizljivo i marljivo radi narednih 10 godina, pa da polako napreduje na trzistu. Jedini problem ovde lezi u cinjenici da ce i Intel tih 10 godina raditi "nesto" bolje nego danas ( citaj neko od inzenjera ima da leti! ), dakle ni to nece biti lako...

GoranM je napisao(la):
Jedini scenario po kome bi se nesto drasticno promenilo je situacija u kojoj bi Microsoft odmah predstavio novi win i maximalno forsirao 64-bita ( to bi po performansama deklasiralo Intel 2x ), sto je malo verovatno.
Ne budi naivan. Prescott ima nativnu 64-bitnu podršku od starta, ali Intel jednostavno ne želi da je pruži kupcima, jer kako bi naredne godine prodao istom čoveku isti procesor na istom taktu sa istim jezgrom koji se razlikuje samo po tome što ima uključene 64-bitne ekstenzije?

morbius je napisao(la):
Ne budi naivan. Prescott ima nativnu 64-bitnu podršku od starta, ali Intel jednostavno ne želi da je pruži kupcima, jer kako bi naredne godine prodao istom čoveku isti procesor na istom taktu sa istim jezgrom koji se razlikuje samo po tome što ima uključene 64-bitne ekstenzije?
Sad si ga bas ODVALIO. pa zar ne vidis da Intel ocajnicki pokusava da obezbedi resenje za AMD i njegov "problem" pod imenom 64 bita!!!

Ma nemojte da ste naivni, Intel vec ima probne primerke 128bitnog procesora na 12GHz sa 64MB cache-a, izradjenog u 15nm tehnologiji koji trosi samo 10W i radi na naponu od 0,8V. Samo paze na antimonopolski zakon pa nece da ga puste u prodaju da ne upropaste AMD :d :d :d :d :d :d :d

Pozdrav

GoranM je napisao(la):
Sad si ga bas ODVALIO. pa zar ne vidis da Intel ocajnicki pokusava da obezbedi resenje za AMD i njegov "problem" pod imenom 64 bita!!!
WTF? Objasni mi molim te kako to misliš?
Nocona se prodaje već par meseci, a u prodaji se našao i 64-bitni Prescott, naravno ne za desktop računare, već za servere i radne stanice.
Zapazio sam ranije da si informisan, nemoj sada da se brukaš.

morbius je napisao(la):
WTF? Objasni mi molim te kako to misliš?
Nocona se prodaje već par meseci, a u prodaji se našao i 64-bitni Prescott, naravno ne za desktop računare, već za servere i radne stanice.
Zapazio sam ranije da si informisan, nemoj sada da se brukaš.
Pazi, AMD Athlon64 mozes da kupis na svakom cosku ( ima ga u prodaji u ovoj zemlji vec godinu dana), a tog Prescotta sa 64-bita instrukcijama ne mozes. Mislim da to dovoljno govori o tome u kakvoj je poziciji Intel sto se tice 64-bita za desktop.

Poslednja izmena:
To je upravo iz razloga koji sam ti već objasnio. Ako bi ti sada dali 64-bitni Prescott, kako bi ti ga onda opet prodali kroz oko godinu dana? Jasno je da Prescott ne može da se dalje ubrzava. Jedini način da Intel sledeće godine dobije skok performansi iz njega je "dodavanjem" 64-bitnih instrukcija koje su već prisutne, ali su deaktivirane. Dakle raja će sva srećna da ove godine kupuje 32-bitni, a naredne 64-bitni Prescott, nesvesna da već ima isti procesor u svojoj mašini.
Intel je u vreme predstavljanja Prescotta bio izuzetno jak na tržištu i jednostavno je zaključio da je sam sebi najveći rival i ležerno se odrekao 64-bitne podrške, premda svestan da će AMD želeti da to marketinški iskoristi. Intel je do sada nekoliko puta ponovio da će se 64-bitni desktop Prescott pojaviti čim izađe 64-bitni Windows i veruj mi, pojaviće se. Potpuno isti procesor.

morbius je napisao(la):
To je upravo iz razloga koji sam ti već objasnio. Ako bi ti sada dali 64-bitni Prescott, kako bi ti ga onda opet prodali kroz oko godinu dana? Jasno je da Prescott ne može da se dalje ubrzava. Jedini način da Intel sledeće godine dobije skok performansi iz njega je "dodavanjem" 64-bitnih instrukcija koje su već prisutne, ali su deaktivirane. Dakle raja će sva srećna da ove godine kupuje 32-bitni, a naredne 64-bitni Prescott, nesvesna da već ima isti procesor u svojoj mašini.
Intel je u vreme predstavljanja Prescotta bio izuzetno jak na tržištu i jednostavno je zaključio da je sam sebi najveći rival i ležerno se odrekao 64-bitne podrške, premda svestan da će AMD želeti da to marketinški iskoristi. Intel je do sada nekoliko puta ponovio da će se 64-bitni desktop Prescott pojaviti čim izađe 64-bitni Windows i veruj mi, pojaviće se. Potpuno isti procesor.
Zivi bili pa videli...

eh.dokle stigosmo od prvog 4004 cpu....nigde kraja.u svakom slucaju voyager je lepo napisao.........ja cekam...bice zanimljiva sledeca godina...
mislim da je intel previse jak da bi pao.....

Ma finansijski on nece pasti, ali ce pasti u ocima zagrizenih Intelovaca :d
Koliko primecujem po testovima onaj na FSB1066 ne donosi nikakvo znacajno ubrzanje u odnosu na P4 EE na FSB800.

drfedja je napisao(la):
Ma finansijski on nece pasti, ali ce pasti u ocima zagrizenih Intelovaca :d
Koliko primecujem po testovima onaj na FSB1066 ne donosi nikakvo znacajno ubrzanje u odnosu na P4 EE na FSB800.
Mislim da bi Prescott arhitektura daleko više profitirala od povećanog FSB-a. HardOCP tvrdi da će sledeći P4 EE biti zasnovan na Prescott-u i izađen u 90 nm procesu. Koliki li će akvarijum trebati to da 'ladi?

bazen

ja imam lga 775 i na standby je 51c.to mu je i normalna pocetna temperatura u bios opcijama za odredjivanje pametnog fan-a.znas li kada pada u crveno ?na 88c.proverio sam licno.uh!ali da radi...radi.meni on treba najvise zbog ht tehnologije.tu radi kao mazga.pa precice intel sledeceg leta na 755(navodno manje se greje).ali mene ne brine zagrevanje.ploce asus P5 imaju stack cooling koji smanjuje temp.ploce pogotovo oko cpu.ne steti ploci a ni njemu..pa se ne sekiram.

Poslednja izmena:
carnivora ursidae je napisao(la):
jploce asus P5 imaju stack cooling koji smanjuje temp.ploce pogotovo oko cpu.ne steti ploci a ni njemu..pa se ne sekiram.

I ja sam uvek bio ljubitelj sarenih marketinskih prospekata 🙂

morbius je napisao(la):
Mislim da bi Prescott arhitektura daleko više profitirala od povećanog FSB-a. HardOCP tvrdi da će sledeći P4 EE biti zasnovan na Prescott-u i izađen u 90 nm procesu. Koliki li će akvarijum trebati to da 'ladi?
Mislis zbog dugackog pipeline-a? Ne verujem, pogledaj koliko se dobija sa DDR2 u odnosu na 875p... To su mrvice, ako je uopste i postoji prednost u brzini.
Prescott bi daleko vise dobio smanjenjem latencija nego nadrkavanjem FSB-a, kojeg verovatno ima sasvim dovoljno. Branch mispredict resice se velikim L2 kesom od 2MB i mislim da ce Prescott tu mnogo vise da profitira nego od visoke magistrale.

drfedja je napisao(la):
Mislis zbog dugackog pipeline-a? Ne verujem, pogledaj koliko se dobija sa DDR2 u odnosu na 875p... To su mrvice, ako je uopste i postoji prednost u brzini.
Prescott bi daleko vise dobio smanjenjem latencija nego nadrkavanjem FSB-a, kojeg verovatno ima sasvim dovoljno. Branch mispredict resice se velikim L2 kesom od 2MB i mislim da ce Prescott tu mnogo vise da profitira nego od visoke magistrale.
Jeste, samo onda ima ponovo da trpi cena, znas ono vise tranzistora, veca povrsina, veca cena :wall:

voyager je napisao(la):
Je'l si tu mislio na A64 i žvaku o 64bitnom radu koji i dan danas (čitaj: godinu i po posle) ne služe ničemu jer nema OS-a (Linux ne računam jer imam u vidu mainstream). A kad se OS pojavi i sačekamo optimizaciju software-a (znači u najoptimističnijoj varijatni za god. dana) 😡 procesor koji je je neko kupio pre god dana će biti osrednji procesor a kupio je je u to vreme high-end koji kao takav nikad nije i mogao da iskoristi. Prema tome, ni AMD ni Intel po tom pitanju nisu cvećke, a suština je upravo u onome što je drFeđa rekao: Intel može da radi ono što radi jer ima mnogo veću zaradu i računa na inertnost korporativnog tržišta i na neobaveštenost kupaca. Za to vreme se AMD isrpljuje prodajući svoju tehnologiju uz mnogo manju zaradu u nameri da zagrabi deo korača. Nadam se da u tom isrpljujućem pohodu ne izdahne. Ovde već četiri godine slušamo kako je Intel prs'o i puk'o a to nešto nikako da se desi i u našem interesu nije jer je vilo čiji monopol opasan. Ne vidim potrebu za likovanjem nad bilo čijim neuspehom a ovde na forumu je ta tendencija izražena.
Tacno je da AMD prodaje svoju tehnologiju "za saku dolara", ali ipak AMD ne bi nikada stigao dokle je stigao da mu iza ledja nisu IBM, Motorola i ostali jaki igraci. Sad su tu jos i nVidia i ATI, a najbolje third party chipsetove ima AMD od nV i sad jos i ATi sa svojim najnovijim PCI express cipsetom. S' te strane gledano, Intel i Dull su na jednoj strani, a na drugoj su AMD, IBM, nVidia, Ati itd....
Ne ocekujem da ce AMD da sad sjebe Intel i da ga oduva sa trzista, jer kvalitet nije presudan za dominaciju na trzistu, iako AMD ima bolje CPU-ove. Ocekujem da ce AMD u narednom periodu biti u velikoj ekspanziji, kao u vreme kada je K7 platforma nadmasila Intel PIII platformu i tukla P4. Jedno je sigurno, a to je da AMD vise radi u korist user-a, dok Intel vise radi na zgrtanju sto vece love i obmani kupaca. Moc obmane koju Intel sprovodi nad svojim kupcima je prosto neverovatna. Verovatno se i oni sami cude koliko su ljudi glupi, pa im prodaju maglu tipa netburst 😀 AMD nije imao taj luksuz da prodaje kupcima maglu, barem ne u toj meri.

...AMD-u ili trebaju novi menadzeri i ekonomisti, ili jako dobro vrse utaju prihoda... 🙂 mislim 90 mil $ godisnje je smesna suma, tolko je zastava nekad zaradjivala...(ne bas bukvalno)

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
...ili jako dobro vrse utaju prihoda... 🙂

mozda imaju nekog naseg zaposlenog :d
cekaj malo ti hoces da oni vise zaradjuju i da dignu cene gore :trust:
tesko da im profit moze biti veci kad su im glavno trziste siromasne zemlje kao nasa....

Iz AMD-a stalno govore kako sve sto zarade bacaju na razvoj, pa sad da li je to razlog sto je profit samo 90 mega dolara, ne znam 🙂
Mada i sa tih 20-ak i kusur postotaka SVIH prodatih procesora cini mi se da AMD zauzima oko 50% desktop trzista (nije mi poznato da li je u statistiku ukljucena i prodaja xscale procesora, ako jeste onda je udeo AMD-a na stolovima jos veci). Odnos prodatih desktop:laptop konfiguracija je 60:40, a Intel tu gotovo da ima potpuni monopol. Analiticari predvidjaju dalji rast prodaje laptopovoa i opadanje prodaje klasicnih racunara, tako do je i to verovatno jedan od razloga sto Intel misli da ima vremena u izobilju pa se bas ne zuri sa izbacivanjem procesora koji ce stvarno biti rame uz rame sa AMD-ovim pulenima na 64 bita.
Mada tesko da je samo to u pitanju - svaka kompanija tezi da dostigne 100% trzista, i to je prirodan proces 🙂 Licno mislim da im se jako obija o glavu pumpanje megaherca po svaku cenu i preveliko forsiranje P4 arhitekture koja se eto dokazala u praksi kao losija od P3 i AMD resenja, a ne treba zanemariti ni agresivno guranje Itanium/Itanium2 CPU-ova koji su tek teski promasaji; Itanium je trebao da bude evolutivni skok od par svetlosnih godina i nesto potpuno revolucionarno i novo, a ispostavilo se da ga niko ne kupuje (iako je to dobar CPU).
Nijedna kompanija, ma kako bila velika, nema neograniceno mnogo resursa - pa ako su glomazni inzenjerski timovi potrosili ko zna koliko radnih sati i milijardi dolara na razvijanju P4 i Itanijuma a sad sve to treba zaboraviti i prebaciti ljude na druge projekte (Dothan&Xeon), rezovi ce biti bolni, dugotrajni i jako neprijatni.

Nazad
Vrh Dno