- Učlanjen(a)
- 21.11.2000
- Poena
- 1,045
Moja oprema
- CPU & Cooler
- AMD Ryzen 7 9800X3D / Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB + 10x Lian Li Uni Fan SL Infinity SL-INF120 ARGB
- Matična ploča
- GigaByte X870E AORUS Master
- RAM
- 2x16GB Lexar Ares RGB DDR5-6400 CL32
- GPU
- ASRock Radeon RX 6900 XT OC Formula 16GB
- Storage
- WD_BLACK SN850X NVMe 1TB / Western Digital Red 10TB
- Zvuk
- Creative Labs Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro Series / Logitech Z906
- PSU
- Lian Li EDGE Gold 1000W
- Kućište
- Antec Constellation C8 Curve Wood
- Monitor
- ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG
- Miš & tastatura
- Logitech G502 / G515 Lightspeed (TKL)
- Ostale periferije
- SanDisk Extreme PRO
- Mobilni telefon
- Nothing Phone (1)
- Pristup internetu
- Kablovski internet
Naravno da nisam mislio na A64. Iako nema 64-bitnog OS-a (normalnog), taj isti CPU je prilicno brzi od njegovih 32-bitnih prethodnika (da se ogradim odmah, mislim na AMD-ovu gamu procesora)... i to bas da se oseti, ne onih kozmetickih 2-3% zbog veceg kesa i sl.voyager je napisao(la):Je'l si tu mislio na A64 i žvaku o 64bitnom radu koji i dan danas (čitaj: godinu i po posle) ne služe ničemu jer nema OS-a (Linux ne računam jer imam u vidu mainstream). A kad se OS pojavi i sačekamo optimizaciju software-a (znači u najoptimističnijoj varijatni za god. dana) 😡 procesor koji je je neko kupio pre god dana će biti osrednji procesor a kupio je je u to vreme high-end koji kao takav nikad nije i mogao da iskoristi. Prema tome, ni AMD ni Intel po tom pitanju nisu cvećke, a suština je upravo u onome što je drFeđa rekao: Intel može da radi ono što radi jer ima mnogo veću zaradu i računa na inertnost korporativnog tržišta i na neobaveštenost kupaca. Za to vreme se AMD isrpljuje prodajući svoju tehnologiju uz mnogo manju zaradu u nameri da zagrabi deo korača. Nadam se da u tom isrpljujućem pohodu ne izdahne. Ovde već četiri godine slušamo kako je Intel prs'o i puk'o a to nešto nikako da se desi i u našem interesu nije jer je vilo čiji monopol opasan. Ne vidim potrebu za likovanjem nad bilo čijim neuspehom a ovde na forumu je ta tendencija izražena.
Kazem, prilicno brzi, da vredi dati pare za njega i koristiti ga SAD, ODMAH... na 32-bitnom OS-u. A kad dodje najzad taj 64-bitni, bice samo jos brzi.
(mislim, ne znam da li je valjan, ali kao primer moze da posluzi onaj test u izvrsavanju faktorijela od 1000 sto smo radili... brzi A64 - da ne pricamo o FX-u! - u odnosu na AXP prilicno... a kada je uradjen taj isti test na nekoj Win64 beti, razlike je bila zaprepascujuca!!!)
P.S: Ja ne mislim da je intel puk'o... tu je on, najjaci proizvodjac procesora (a i jos najjaci u kojecemu), nije na onom nivou kakav je bio pre (zahvaljujuci AMD-u)... ali tu je.
Mislim, njegovi zestoko klokovani Prescott-i su jos malo pa egal sa najjacim procesorima iz AMD-a... jeste da ovima fali MHz-a, to je cinjenica, neko ce reci da borba nije ravnopravna - ali, svako se bori onim sto ima!