Šta je novo?

P4@4GHz No! No!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
http://www.theinquirer.net/?article=19089

Znaci 6xx serija ce po svemu sudeci koristiti 1066 MHz QPB!
Ima na THG-u test P4EE na 3.46 GHz@1066 QPB
U principu se ravnopravno nosi sa FX53 (1 MB L2 DualChannel).
Sto ce reci da ce A64 4000+ i P4 650 biti tu negde po performansama.
Bice zanimljivo videti kako ce se ovi procesori nositi pod WinXP-om X64! ja tipujem na A64!
Jos nesto, sa 6xx serijom, AMD-ove oznake nekako postaju deplasirane, jer u principu, ma koliko se AMD trudio da dokaze suprotno, one su tako osmsljene da odslikavaju frekvenciju P4 procesora.

Djavolja chetvorka... 😀

We know what you're thinking, but no there doesn't seem to be a Pentium 4 666 :-devil-: as part of Intel's future numbering plans.

Stvari lose stoje po Intel,jer su upravo objavili da odustaju od 4GHz p4...Neko je rekao da ce promeniti pol na benchmarku ako intel izbaci 4GHz.Izgleda da je ta osoba bila u pravu🙂

Sad sam citao na anandtech-u review 90nm 3000+...Oc-ovali su ga sa 1.8GHz na 2.6GHz,sa malim podesavanjima napona,i obicnim hladjenjem!!Takav je oduvao FX-53 koji radi na 2.4GHz i ima 1MB kesa...P4 na 3.6 i 925X je smesan u odnosu na ove sisteme po svim rezultatima (igre i neki benchovi)

Ispostavilo se da 90nm 3000+ i 3500+,na fabrickim setovanjima rade po 2-7% brze od 130nm-ih parnjaka na svojim default frekvencijama koje su za 130nm-ske procesore vece za 200MHz(2GHz za 130nm A64 3000+),sto je suprotno pocetnim pricama kako 90nm A64 nisu nista posebno...Naravno pitanje je koliki je tu udeo dual-channela,koliki je udeo toga sto je u pitanju novija revizija procesora(unapredjeni prefetch itd.) a koliko od samog smanjivanja na 90nm.Bilo kako bilo novi amd64 90nm iako downclockovan uspeva da nadoknadi taj downclock i cak malo i prebaci performanse 130nm verzije...To znaci vise prostora za dalje povecanje frekvencije...

Poslednji pozdrav za P4@4GHz :d :d :d

Bio sam ubedjen da ce stici do 4.5GHz kad ono corak. Eto nama opet Piii na dnevnom redu. 🙂

Vidim da je nesto zasijalo sunce danas.

Pozdrav

Bas mi je drago,a i voleo bih da vidim Pentium M desktop procesore,mislim da su mnogo bolji od P4 arhitekture

Calibra 4WD je napisao(la):
Bas mi je drago,a i voleo bih da vidim Pentium M desktop procesore,mislim da su mnogo bolji od P4 arhitekture

Pentium4@4GHz is dead ....Ziveo Pentium 5...(dothan(on LGA775) and dual core based on M arhitecture)

Bez sumnje mislim da ce to biti ok CPU....Nek ima upola manje dugachak pipeline nego prescott sa taktom na 2 i vishe GHz ima da gruva....

Po cemu ce da gruva? Sa cime se zanosite. Drace ga opet AMD uzduz i popreko. Sa takvom arhitekturom (ako bude identicna kao kod Dothan-a, a znajuci Intel to je vrlo verovatno) ce se i ono malo prednosti P4 koju ima u obradi video materijala i kovertovanju istopiti u poredjenju sa dual core A64 procesorima. Winchester i Toledo ce da rulaju. Winchester @ ~2.8-3 GHz, Dual Chanell, 1000 MHz HT, 512k - 1 MB L2 kesha, SSE3 u kombinaciji sa NF4 plocama u kratkom roku, a kasnije ce i AMD imati dual core sisteme, koji ce i dalje imati integrisane memorijske kontrolere za svaki core ponaosob...

Previdja se da je A64 tj. Operon (SledgeHammer) inicijalno bio procesor dizajniran za dual core konfiguracije i sa HyperTransport vezom izmedju dva jezgra i integrisanim posebnim mem.kontrolerima verujem da ce sve to raditi jako dobro.

Sa druge strane da li je trenutno vecina softvera optimizovana za dual CPU rad? Dobici ce se kretati u prvo vreme oko 10-20%, pa ne treba ocekivati epohalna ubrzanja kao sto to obicno i biva. Jednostavno ta dual core prica je slamka spasa koja treba da zameni do sada katuelnu pricu pumpanja gigaherca koja se tuzno zavrsila 😀

Pricalo se i da je P4 procesor projektovan za monstruozno visoke taktove od 10 GHz i vise, pa eto...

Pa mozda jeste projektovan za 10 Ghz, ali u uslovima "apsolutne nule".
Cinjenica je da povecanje radnog takta neminovno donosi negativne uticaje kao sto su enormna emisija toplote usled ogromne energije koju taj CPU na 4 Ghz trosi. 125 miliona tranzistora koji "zuje" na 3.6Ghz prostim zakonima termodinamike jednostavno moraju da oslobode toplotnu energiju koju izaziva 100-tinak i kusur ampera struje koja napaja taj CPU. Jednom recju, ako ringlu okrenes na 6, sigurno je da ce se ona usijati.
I pored proizvodnog procesa, t.j. njegovog usavrsavanja izgleda da je za sada nemoguce koristiti materijal koji ce trpeti tako visoke temperature.

delimir je napisao(la):
Pricalo se i da je P4 procesor projektovan za monstruozno visoke taktove od 10 GHz i vise, pa eto...

😀

He, he...
I ja se sećam priča o 10 GHz. Gde li je Magic nestao ??

notax je napisao(la):
😀

He, he...
I ja se sećam priča o 10 GHz. Gde li je Magic nestao ??

Verovatno patchuje Samsung firmware 😀

Poslednja izmena:
ivica je napisao(la):
Pentium4@4GHz is dead ....Ziveo Pentium 5...(dothan(on LGA775) and dual core based on M arhitecture)
Hteo si da kazes: P4 je mrtav, ziveo pentium 3 😀

delimir je napisao(la):
Jednostavno ta dual core prica je slamka spasa koja treba da zameni do sada aktuelnu pricu pumpanja gigaherca koja se tuzno zavrsila 😀
Sad ce, po svemu sudeci umesto megaherca da pumpaju broj core-ova. Videcemo kako ce se to zavrsiti

Nedjo je napisao(la):
Bice zanimljivo videti kako ce se ovi procesori nositi pod WinXP-om X64! ja tipujem na A64!
I ja! 😉

Calibra 4WD je napisao(la):
Ali nisu bolji od K8 arhitekture. Mozda im je prednost niska disipacija i odlican branch prediction, sto omogucuje da Dothan rula u Wordu i Excel-u, ali u poredjenju sa A64, slabiji je, a narocito u multimedijalnim aplikacijama gde mu fali poprilicno Mhz, da se nosi ravnopravno sa A64. Dothan-a vadi 2MB L2 kesa i relativno brz 400 Mhz sistemski BUS. Ipak to nije dovoljno. Dothan bi na 800 Mhz FSB-u mogao donekle da parira nize klokovanim A64. Svakako pitanje je koliko vremesni P6 core moze da iskoristi takav memorijski protok.
Takodje, Dothan tesko da ce da predje 2.2 ghz

Uzeto u obzir.

Pa kod Intel-a je uvek bilo: čekaj to će tek da se pokaže.
Za procesore, za novu magistralu i bržu memoriju.
A Amd pravi da to odmah radi maksimalno a za posle ćemo videti.
Niko ne spori da Amd trenutno ima bolje procesore.

A shta je bilo sa 64-bitnim prescott-om...Jes da ce biti redak i ici ce samo u nekim brand name mashinama i workstation-ima.

Ali nema sumnje...A64 je ok...

Neko u Intelu je debelo zabrljachio i ni to znaju..ali ja mislim da oni imaju uvek nekog keca u rukavu...

Sigurno nece to biti P6 arhitectura i netburst...nego neshto trece izgleda..
Oni su sad koji jure....Shta je nVidia uradila posle FX serije...to ce i Intel posle P4....😀
Oni samo cekaju..."mikromekanog"...Shta vec nije proshlo bez njih...

Zashto HL2 nezilazi...optimizacija za nVidia-u...a to isto vazi i za Win Xp 64-bit..koji se optimizuje za buduceg Intela...bez njega A64 moze da "prducka" na 32-bita...

Jedino Linux kvari stvar...ali tu je sve sve drugachije...

Ma nemaju oni nikakvog keca u rukavu, oni samo zaradjuju 2.8 milijardi dolara godisnje i oko 70 $ po procesoru pa im se moze da imaju i sporiji i losiji CPU od AMD-a, koji zaradi 90 miliona godisnje i 12$ po CPU-u.
Arhitektura jednog CPU-a se razvija godinama, pa se tek onda radi odredjeni "facelifting", prema tome Intelov kec u rukavu je Pentium M, t.j. Merom koji bi mogao da bude idealan za dual core CPU. Relativno jadne multimedijalne performanse ovog CPU-a bi nadoknadio dual core dizajn.
Mada ipak sto se tice AMD-a on je i tu u prednosti, jer Hammer je u biti projektovan za dual core, svaki core ima svoj L1 i L2 kes, interkonekcija izmedju core-a je zestoko brza, a integrisani 128/144-bitni memorijski kontroler pospesuje ionaku nisku latenciju. Moje misljenje je da ce dual core Opteron da rula, ali da ce Intel jos dugo godina da mlati veliku lovu.

Zekaleon je napisao(la):
Stvari lose stoje po Intel,jer su upravo objavili da odustaju od 4GHz p4...Neko je rekao da ce promeniti pol na benchmarku ako intel izbaci 4GHz.Izgleda da je ta osoba bila u pravu🙂
Ne znam to za promenu pola, ali ja sam tvrdio da ću ih pojesti. I ubeđivao mene onda delimir da Prescott arhitektura omogućava više radne taktove, drfeđa pričao da će Prescot do ići 4,4 GHz (ako se dobro sećam)...
In your face, guys!!!

Thunderdome je napisao(la):
Uzeto u obzir.

Pa kod Intel-a je uvek bilo: čekaj to će tek da se pokaže.
Za procesore, za novu magistralu i bržu memoriju.
A Amd pravi da to odmah radi maksimalno a za posle ćemo videti.
Niko ne spori da Amd trenutno ima bolje procesore.
Pa taj rad. Mislim, sta ima ja SAD da kupujem pocesor koji ce da bude brz tek za KOJU godinu? 😉

CAR je napisao(la):
Pa taj rad. Mislim, sta ima ja SAD da kupujem pocesor koji ce da bude brz tek za KOJU godinu? 😉
Je'l si tu mislio na A64 i žvaku o 64bitnom radu koji i dan danas (čitaj: godinu i po posle) ne služe ničemu jer nema OS-a (Linux ne računam jer imam u vidu mainstream). A kad se OS pojavi i sačekamo optimizaciju software-a (znači u najoptimističnijoj varijatni za god. dana) 😡 procesor koji je je neko kupio pre god dana će biti osrednji procesor a kupio je je u to vreme high-end koji kao takav nikad nije i mogao da iskoristi. Prema tome, ni AMD ni Intel po tom pitanju nisu cvećke, a suština je upravo u onome što je drFeđa rekao: Intel može da radi ono što radi jer ima mnogo veću zaradu i računa na inertnost korporativnog tržišta i na neobaveštenost kupaca. Za to vreme se AMD isrpljuje prodajući svoju tehnologiju uz mnogo manju zaradu u nameri da zagrabi deo korača. Nadam se da u tom isrpljujućem pohodu ne izdahne. Ovde već četiri godine slušamo kako je Intel prs'o i puk'o a to nešto nikako da se desi i u našem interesu nije jer je vilo čiji monopol opasan. Ne vidim potrebu za likovanjem nad bilo čijim neuspehom a ovde na forumu je ta tendencija izražena.

[Mancha] je napisao(la):
Hteo si da kazes: P4 je mrtav, ziveo pentium 3 😀
Back to the future, bre. :lupko: 😀

By then, Merom will have taped out, and if all goes well, will ship in Q3 2006. Between now and there, there is rather a vast empty desert with nary a cricket to chirp out soothing melodies for Intel. It may well be a very long two years for the company.
Ako se ovo zaista ostvari AMD ima lepu priliku da se razmaše na tržištu.

Ali, ovo su činjenice koje se trebaju imati na umu!
Even if everything goes perfectly for AMD during this time, Intel is far from dead. AMD can provide about 30% of the market demand for X86 CPUs, so even if Intel came out with nothing from now to Merom, AMD would only double its market share. At the far ends of the relevant period, Fab 36 is set to come on line with a 65nm process. Then, and only then, will AMD have a chance to take more than half of the market.

Poslednja izmena:
Pa kada su tokom 2000. zauzeli skoro 20% trzista u vreme PIII procesora Intel-u nije bilo svejedno. Naravno da nemaju kapacitete za osvoje celo trziste, ali sve sto proizvode odmah i prodaju. Zavisi kako gledas tih 30% trzista. Ako gledas sa aspekta AMD-a to je rast od skoro 90%, ako gledas sa aspekta celog market sharea to je trecina...Obrni okreni, lose po Intel.

Ono, jes, tako nekako izađe. Ali, Intel je Intel. 🙂

Da i tokom te dve godine AMD ce zaradjivati umesto 90 200 miliona dolara a Intel tricavih 2 millijarde. Da li jos uvek neko smatra da je moguce da su ljudi koji su doveli kompaniju do tog nivoa ****** i da nemaju pojma sta rade. Jednostavno oni drze 85% trzista i pored slabijeg procesora, moze im se (Windows je daleko od savrsenog OS-a ali se vrti na 99% PC racunara, a ne verujem da bi se situacija promenila da neko izbaci duplo bolji operativni sistem)! Smatram da je takvo ponasanje *****sko ali u njihovom slucaju isplati. Ne valja za nas sto ce zbog rasta potraznje za AMD procesorima i njihova cena znatno skociti!

Nazad
Vrh Dno