Šta je novo?

p1 i windows xp

nikolans

Čuven
Učlanjen(a)
19.11.2003
Poena
604
Naime, imam neki matori laptop, p1 na 233 mmx, 64MB rama, disk 3GB, neku eksternu usb mreznu karticu i tako dalje. Na njemu je trenutno instaliran windows me koji radi dobro sve sem mreze. Pokusavao sam da ga nakacim na adsl preko usb modema i nikako nisam uspeo, probao 98-cu, me, mucio se, ali jednostavno nece da radi. Probao sam i preko modem rutera koji ima ethernet port pa preko te usb mrezne i nista. Onda sam probao da instaliram na njega windows xp (potrajalo je) i proradilo je. Da li je mozda problem do usb porta? Da li postoji neka zakrpa za win98 ili me?
E, sad, windows xp radi, ali naravno jako sporo. Da li neko moze da mi napise kako bih mogao da oskrnavim windows xp a da radi internet, ofis, i slicno. Da li je mozda neka 2000-arka manje zahtevna od xp-a? Sta je sa win xp home? Svi saveti su dobrodosli.
Pozdrav i hvala unapred

Mnogo bolje bi bilo da si instalirao w2k.

W2K radi odlicno na P1-300

edit:
ali ne radi sa isa karticama

Poslednja izmena:
hmmm, sto se tice xp home, to sto je mreza skrnava, to mi nije tako bitno, vazno mi je da radi komp-komp ali ako nije nista manje zathevan, onda ok. Sto se 2000 tice, ja sam cuo da je on zahtevniji od xp-a. Ako nije, onda je to bolje.

Ako ti brzina rada nije vazna, stavi na lap 2000-ku.
Sto se tice 98 / 98SE, oni nisu imali ugradjenu u sebi podrsku za USB, vec su morala da se stave dva update-a: jedan je 240075, a drugi Usbsupp.exe.

Na sličnom laptopu, ali sa 96Mb RAM-a, 2000rka radi sasvim pristojno. XP je radio katastrofalno.

Poslednja izmena:
hvala vam ljudi na predlozima, probacu sve ove varijante pa sta da najbolje rezultate.

Mozes da iseckas XP sa nLite-om i onda tako skrnavog da ga instaliras (gubljenje vremena). Stavi Win2k.

Stavio sam win98 opet sa onim patch-em i opet ne radi. Onda sam stavio win2000 i radi. E sada, ja instaliram win2000, probam da instaliram zone alarm ali nesto nece da se pokrene. Skinem sp3 za win2000 i instaliram, zone alarm i dalje nece da se pokrene. Onda vidim da se nekoliko trojanaca ubacilo i zakrcuje mi komp (win32bootcgf.exe i jos neki)
pitanja:
da li je moguce da je virus na instalacionom cd-u? (probam da instaliram zone alarm pre nego sto sam uopste bio na netu, i on se instalira ali nece da se pokrene)

da li je moguce da je u service pack-u?

da li je moguce da virus udje u windows samo nekoliko trenutaka boravka na netu iako sam bio samo na www.microsoft.com i www.google.com

da li je moguce da su se ti virusi prvi put uvukli u sp3 pa ih sada instaliram zajedno sa sp3?

Poludecu od ovoga, sta da mu radim?
inace, ako bi win2000 proradio(bez virusa), to bi bio pun pogodak jer fino radi

Instalirati ZoneAlarm na tako slabu masinu je glupost. Bolje stavi NOD32 i Kerio ili Outpost.
Ne, SP nema virusa :) a zadnji Sp za Win2k je SP4. A viruse si mogao da dobijes obicnim prisustvom na mrezi jer je sistem - busan i nije redovno updateovan.

Dakle, pre nego sto se zakacis na net, zastiti se na pravi nacin.

Ja koristim win98se i instalirao sam taj neoficijalni SP za njega i odjednom nekoliko virusa( skinuo sam SP sa nekog sajta koji bas nije fin) bilo je implementirano u instalaciju istog. S toga ako si takav SP instalirao( verziju koju sam i ja imao) pa preko njega pregazio W2K, eto mogucnosti za taj virus, a mozda ti je i W2K bio zarazen ( ako je neka od "nasih" verzija).

Najbolje bi bilo da guras 2000-arku dok se ne pojavi XP za slabe mashine (Codename Fiji), a ime ce mu biti Microsoft Windows XP - Windows Fundamentals for Legacy PCs....

Pa malo google-aj, mozda je i izasao (po torrent site-ovima ;-)))...

Uh, u pravu si!

Moja greska!

Znaci: cekas Eiger-a.

instaliraj sp4 za win2k i posle toga autopatcher (mislim da je zadnji za jun 06)
stavi nod32 posto je poprilicno fleksibilan na starim masinama a bogami i dodatnih 64mb ram-a bi ti resilo probleme(cena oko 10e ako uspes da nadjes)

mitic je napisao(la):
edit: ali ne radi sa isa karticama
Kako, bre, ne radi sa ISA karticama? Ja sam na starom kompu imao (u stvari, još uvek imam) win2k sa ISA modemom, ISA zvučnom i ISA handheld skenerom. Modem je radio bez problema, zvučna je često izazivala plavi ekran (očito drajver nije sasvim kompatibilan) a za handheld nije ni postojao nikakav drajver za 2k pa ga nikad nisam ni probao.

Jel moze neko da objasni "kod xp home je skrnava mreza".
Mislim znacilo bi mi.

wiz011 je napisao(la):
Kako, bre, ne radi sa ISA karticama? Ja sam na starom kompu imao (u stvari, još uvek imam) win2k sa ISA modemom, ISA zvučnom i ISA handheld skenerom. Modem je radio bez problema, zvučna je često izazivala plavi ekran (očito drajver nije sasvim kompatibilan) a za handheld nije ni postojao nikakav drajver za 2k pa ga nikad nisam ni probao.
dobro, dobro: win2k ne radi DOBRO sa ISA karticama
imao sam ISA zvucnu i 33,600 modem i imao problema sa obe kartice i svim mogucim drajverima koje sam nasao (obe kartice su bile PnP)
posle nekoliko dana intenzivnog pokusavanja da bar modem osposobim za normalan rad odustao i vratio se na 98SE

igor2 je napisao(la):
Jel moze neko da objasni "kod xp home je skrnava mreza".
Mislim znacilo bi mi.

Evo za početak ovo

Okej nedostatak podrske za domensko okruzenje i MP...sta je tu konkretno oskrnavljena mreza?
Mislim ja na zalost radim sa mrezom zasnovanom na 20 xp home i jedino sto mi fali je gp. Ali mreza kao mreza (podrska za protokole, lakoca umrezavanja, pouzdanost i sl) mi isto radi kao na xp prof koji imam kuci.

Instaliraj WIN 2000 i resices sve probleme.Provereno ok radi na PI 166 Mhz

Ima veze sa Igorovim pitanjem :)

a i sa tim tesko

Čoveka je interesovalo zašto je "kod xp home skrnava mreža". Najbolji odgovor je uputiti ga ka adekvatnim informacijama. Ako link nije po tvom ukusu, jer je suviše uprošten ili ne daje dovoljno detalja, to je ok. Ali možda je dobro mesto gde bi mogao da počne da "proučava" tu temu.

Evo pokušaću da se ispravim i da ostavim novi link do malo zanimljivijeg članka.

Možda bi mogao još neko da postuje nešto što će imati značaja za ovu temu.

Poslednja izmena:
samo hocu da kazem da nista od
Networking features
The following networking features are not included in Home Edition:
The user interface for IPSecurity (IPSec)
SNMP
Simple TCP/IP services
SAP Agent
Client Service for NetWare
Network Monitor
Multiple Roaming feature
ili
Management
Domain membership - Home Edition cannot be used to logon to an Active Directory domain. For obvious reasons, the Domain Wizard is also missing in Home Edition.
Group Policy - Since Home Edition cannot be used to logon to an Active Directory domain, Group Policy--whereby applications, network resources, and operating systems are administered for domain users--is not supported either.
IntelliMirror - Microsoft lumps a wide range of semi-related change and configuration management technologies under the IntelliMirror umbrella, and none of these features are supported in the consumer oriented Home Edition. IntelliMirror capabilities include user data management; centrally-managed software installation, repair, updating, and removal; user settings management; and Remote Installation Services (RIS), which allows administrators to remotely install the OS on client systems.
Roaming profiles - This feature allows users to logon to any computer in an Active Directory network and automatically receive their customized settings. It is not available in Home Edition, which cannot logon to an Active Directory domain.
ne utice na resavanje problema, i ne moze se nazvati "skrnava mreza" sem ako nisi u nekom vrlo velikom korporacijskom mreznom okruzenju(a onda se postavlja pitanje zasto uzimas home edition)
a
The most obvious difference is security, which is vastly simplified in Home Edition. Each interactive user in XP Home is assumed to be a member of the Owners local group, which is the Windows XP equivalent of the Windows 2000 Administrator account: This means that anyone who logs on to a Home Edition machine has full control. Likewise, the Backup Operators, Power Users, and Replicator groups from Windows 2000/XP Pro are missing from Home Edition, and a new group, called Restricted Users, is added. Hidden administrative shares (C$, etc.) are also unavailable in Home Edition.
malo i olaksava posao jer ne moras da se brines o dozvolama ili privilegijama korisnika(sa izuzetkom Hidden administrative shares, ako ih koristi)

Poslednja izmena:
Vrh Dno