Šta je novo?

Ozvucenje u autu

Civi covece, dzabe mi dajes linkove za hrvatske sajtove, kad sigurno necu tamo da pazarim zvucnike:) E, ljudi, posto svako tvrdi svoje, da zvucnici nisu te snage za koje se izdaju(sto se i slazem), sta mislite o sledecem modelu, tj. na koliko ga realne snage cenite:

Trosistemski auto zvučnik
XPRO3-130

Dimenzije: 130 mm
Muzička snaga : 200W (2x100Wmax)
Frekventni opseg: 55 - 20000 Hz
Osetljivost: 89 dB
Impedansa: 4 Ohm
Cena iskazana za par zvučnika , pošto se tako i isporučuju
2,225.70 Din
Serija: ORANGE

High-end zvučnik izvanrednih karakteristika i unapređenog dizajna
Nomex + silk membrana, kompaktna korpa
Gumeno vešanje

ja cu ti reci jednostavanih par saveta, pa onda dalje sam biraj zvucnike i gledaj cene:

1. NE KUPUJ ni jedan zvucnik osetljivosti ispod 91db/w. Pogotovo ne ako ces ih kaciti na Head Unit. Ako i kupis, kostacete tolko kolko si platio te od 89db/w + jos jedan par koji si isprva trebao i kupiti umesto tog ****** od 89db/w :) Racunaj to ovako, ako ti Head Unit ima maksimalno 22W RMS (sto vecina pioneera u klasi do 150e ima i manje-vise je standardno), to znaci da ces sa malo podesavanja na ekvilajzeru vec na 18W imati izoblicenja, pogotovo ako koristis neki bassboost ili loudness opciju. E sad ako uzmes zvucnik od 90db/W osetljivosti, to ti skida jos nekih 10-20% (zavisi kako koji , kako na kojim frekvencijama) pa jos ako je taj zvucnik jak (kao ovaj SAL zuti sa slike) to znaci da ima tesku membranu, da cupa dosta struje i da ce ti skinuti bar 30% posto onih 18W nije dosta maltene ni da mrdne taj zvucnik. Dakle imaces kao rezultat nekih 12-14W, odnosno jos manje nego sa sa nekim zvucnicima od 20W RMS-a :) U prevodu: neki mali pioneer od 2000din, 20W RMS sa 94db/W ce ti svirati DOSTA jace (na head unitu) i lepse nego SAL od 200W sa 89db/w (a lazu da ima tolko, ako ima 86db/W ja secem tuki)

2. SAL, MNC, ITC - zaboravi (svi su maltene ispod 90db/w i imaju plastican kantav zvuk)

3. Ispod 25e nemoj ni da gledas zvucnike

4. Ako ti je 25e puno za to, ostavi fabricke i budi zadovoljan, ovi sto si ih do sada pobrojao ce raditi isto ili losije od fabrickih koje vec imas.

Skupis lepo 40-tak evra i odes uzmes alpine neke koje ti pasuju, to ce ti vrsiti posao i kad promenis HU i kad stavis pojacalo eventualno jednog dana itd itd.

Poslednja izmena:
Slazem se sa svojim predhodnikom. Poredjenje low-end zvucnika jednih sa drugima je iluzirno. Alpina koju je spomenuo ce da radi posao, tako da-stegni kais sacekaj mesec dva i pazari pravu stvar. Ja se nisam pokaja sto sam je izabrao. Zrtvujev malo vremena ali dobijas kvalitet.
Pozdrav

Slazem se oko ALPINE. Moje kompletno ozvucenje u kolima (HU/zvucnici sa odvojenim visokotoncima 13cm/aktivni subwoofer/ je ALPINE i radi savrseno. I bolje od toga ...

DSC00166.jpg

"fanatic" gde si kupio (i koliko platio) ovaj aktivni subwoofer? Koliko mogu da vidim sa slike dosta je male visine. Da li to znači da može da se montira ispod prednjeg sedišta?

To jeste model "za ispod sedista" mada meni stoji iza sedista. Kupljen u ALPINE predstavnistvu (SKY CAR) u Beogradu. Cenu ne znam tacno a sve ovo na slici sa ugradnjom 500e.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno