Civi covece, dzabe mi dajes linkove za hrvatske sajtove, kad sigurno necu tamo da pazarim zvucnike🙂 E, ljudi, posto svako tvrdi svoje, da zvucnici nisu te snage za koje se izdaju(sto se i slazem), sta mislite o sledecem modelu, tj. na koliko ga realne snage cenite:
Trosistemski auto zvučnik
XPRO3-130
Dimenzije: 130 mm
Muzička snaga : 200W (2x100Wmax)
Frekventni opseg: 55 - 20000 Hz
Osetljivost: 89 dB
Impedansa: 4 Ohm
Cena iskazana za par zvučnika , pošto se tako i isporučuju
2,225.70 Din
Serija: ORANGE
High-end zvučnik izvanrednih karakteristika i unapređenog dizajna
Nomex + silk membrana, kompaktna korpa
Gumeno vešanje
ja cu ti reci jednostavanih par saveta, pa onda dalje sam biraj zvucnike i gledaj cene:
1. NE KUPUJ ni jedan zvucnik osetljivosti ispod 91db/w. Pogotovo ne ako ces ih kaciti na Head Unit. Ako i kupis, kostacete tolko kolko si platio te od 89db/w + jos jedan par koji si isprva trebao i kupiti umesto tog ****** od 89db/w 🙂 Racunaj to ovako, ako ti Head Unit ima maksimalno 22W RMS (sto vecina pioneera u klasi do 150e ima i manje-vise je standardno), to znaci da ces sa malo podesavanja na ekvilajzeru vec na 18W imati izoblicenja, pogotovo ako koristis neki bassboost ili loudness opciju. E sad ako uzmes zvucnik od 90db/W osetljivosti, to ti skida jos nekih 10-20% (zavisi kako koji , kako na kojim frekvencijama) pa jos ako je taj zvucnik jak (kao ovaj SAL zuti sa slike) to znaci da ima tesku membranu, da cupa dosta struje i da ce ti skinuti bar 30% posto onih 18W nije dosta maltene ni da mrdne taj zvucnik. Dakle imaces kao rezultat nekih 12-14W, odnosno jos manje nego sa sa nekim zvucnicima od 20W RMS-a 🙂 U prevodu: neki mali pioneer od 2000din, 20W RMS sa 94db/W ce ti svirati DOSTA jace (na head unitu) i lepse nego SAL od 200W sa 89db/w (a lazu da ima tolko, ako ima 86db/W ja secem tuki)
2. SAL, MNC, ITC - zaboravi (svi su maltene ispod 90db/w i imaju plastican kantav zvuk)
3. Ispod 25e nemoj ni da gledas zvucnike
4. Ako ti je 25e puno za to, ostavi fabricke i budi zadovoljan, ovi sto si ih do sada pobrojao ce raditi isto ili losije od fabrickih koje vec imas.
Skupis lepo 40-tak evra i odes uzmes alpine neke koje ti pasuju, to ce ti vrsiti posao i kad promenis HU i kad stavis pojacalo eventualno jednog dana itd itd.
Poslednja izmena: