Šta je novo?

Ozivljavanje ploce

yugo

Slavan
Učlanjen(a)
12.05.2007
Poena
319
Nikako da pretragom nadjem sta mi treba...

Ovako,bliski rodjaci su mi doneli komp,gigabyte 7VAX,xp 2000+ socket a...
Kazu radi 15-20 minuta i onda se ugasi...
Ja otvorim komp,upalim bez monitora i kablova i vidim da cooler na procesoru ne radi uopste...
Kupim cooler, zamenim,ukljucim sve kablove i ne mogu da dobijem ni bios,ni beep,ni sliku,iako se pali bez problema,sa svim ventiratorima,svetli lampica na ploci dok je u struji,rezac reaguje pri paljenju i normalno se otvara i zatvara...hdd se cuje i oseti pod rukom da radi...

Znaci,upalim komp i on radi do sutra bez ikakve slike...

Naravno,zamenim grafiku...isto...potom redom menjam...CPU,memoriju,HDD,napajanje...nista,sve isto...resetujem CMOS vise puta i nista...skinem sve komponente osim CPU ocekujuci beep i opet nista...

Obzirom da mi se kunu da su (tada) pre pola sata bili na net-u i da mesec dana idu na net po pola sata dok se ne ugasi,tesko mi je poverovati da je ploca crkla...usput nema ostecenja ni naduvanih kondezatora...lampica svetli normalno...

Koji su jos nacini ozivljavanja ploce za koju sumnjam da je OK???

Moguce da mi nekako ne uspeva clear cmos mada ima i jumper,i spojio sam za svaki slucaj kontakte izvadjene baterije kao i ulaza za strujni kabl i cekao 10 min...a i zasto bi mi uopste zbog promene coolera trebao clear cmos...sta mogu jos da probam???

I sta ce to serviseri da probaju ako je odnesem u servis sto je najverovatnije neisplativo?

Zaboravih...najveci adut da je ploca ispravna je da ako uopste ne stavim hladnjak na CPU onda radi samo 10-ak sekundi,a kada vratim hladnjak i cooler radi "normalno"...to je klasicna opcija u biosu,koju sam ja postavio za overheat sto znaci da ploca reaguje???

Poslednja izmena:
Hajde probaj da izvučeš procesor, skineš sve sa matične, sve lepo izduvaš vazduhom (AGP i soket pogotovo), ošistiš procesor od paste i vratiš sve na svoje mesto.

I sta ce to serviseri da probaju ako je odnesem u servis sto je najverovatnije neisplativo?

Zaboravih...najveci adut da je ploca ispravna je da ako uopste ne stavim hladnjak na CPU onda radi samo 10-ak sekundi,a kada vratim hladnjak i cooler radi "normalno"...to je klasicna opcija u biosu,koju sam ja postavio za overheat sto znaci da ploca reaguje???

Serviseri ce verovatno probati da izmere napone pre nego zamene graficku ili ukljuce procesor bez kulera.
"Neisplativo" je rec koju treba da izgovore vlasnici tek kada cuju cenu. Ili ce mozda reci "isplativo"??
Ukoliko si ubio procesor ukljucivanjem bez kulera, onda verovatno jeste "neisplativo".

U Srbiji ima 50% fudbalskih selektora. Drugih 50% su serviseri racunara.

tacno.
a 99% si "kvrcnuo" jezgro procesora pri namestanju kulera.

nisi ni prvi ni poslednji kada je u pitanju socket A serija...

Mora da nesto nisam dobro napisao...3 Athlona sam stavio koja i danas rade...znaci ni taj i nijedan cpu nije neispravan,probano na drugoj ploci...znaci pricamo o ploci zaboravite CPU...

Ceo problem je sto su ga oni ugasili posle surfovanja i doneli kod mene...ja ga nisam ni palio nego sam prvo skinuo stranicu od kucista jer sam pretpostavio da je neki kuler u pitanju...znaci prvo moje paljenje traje oko 4 sekunde jer vidim da ne radi cooler te ga gasim posle 4 sekunde za koje nije mogao da dodje ni do biosa a ne da sprzi cpu...poenta je da nisam video sliku a upalio sam ga na 4 sec i potom zamenuo cooler...jasno vam je da se kod socketA kuler menja sa 4 srafa bez diranja hladnjaka,pa posle vise sati probe medju kojima je prva bila zamena graficke sam tek krenuo na stavljanje drugog cpu-a...i nijednom nije bila slika...

Da skratim,SVE komponente osim ploce su probane na drugoj ploci rade besprekorno...

99% skrckani CPU mi upravo radi 10 dana na drugoj ploci,bas njega hocu da skinem pa da probam ponovo da ozivim plocu pa rekoh da probam neki vas savet...mada rekoh,stavljen je drugi CPU i sve je isto...sa 41 sam jako daleko od 50% servisera a i selektora...proslo mi je stotinak prijateljskih kompova kroz ruke iz ciste ljubavi i hobija ma koliko to ljutilo @cika peru...

Sve bi bilo jasno da su mi oni rekli da je komp crko i ne radi,ali oni nisu ni hteli da ga donose jer im treba za samo za 15 min net-a sto im i odradjuje ali sam ih ja nagovorio...jedino da me lazu da je radio ali kako su mi bas bliska rodbina i kako imaju vec drugi komp ni to mi se ne slaze...
U isto vreme smo kupili iste konfiguracije samo sto sam ja odavno upgrejdovao i jako dobro znam tu plocu i pisti na sve strane a sada ne mogu da je nateram da pisti...

Mota mi se po glavi da sam sve pokusavao u kucistu a potpuno je moguce da je zalepio prekidac za restart ili slicno...eto to se u stvari desava,drzite prst na restartu ceo dan i sve radi samo nema slike i boot-a...zato se spremam da probam bez kucista...
Ili druga varijanta da su ga negde usput bas udarili ali mi je to bez veze...

Elem,ploca je mrtva za sve osim za mene,znaci ne radi se o steti vec o mom inatu pa ako nemate vise predloga ja se zahvaljujem a probacu ovo sa izduvavanjem...

Malo glupo pitanje,a jesi li menjao napajanje?

Drugaru sam sredjivao stariji komp (PentiumII) i pri instalaciji Windowsa se ugasio monitor. Izgubio sam sat vremena pokusavajuci da dobijem sliku dok nisam izduvao prasinu iz AGP slota. Neverovatno da se to desi usred rada. Jedna od onih prica u koje ne bih poverovao da mi neko drugi prica...

da li pisti biper?
da li greje procesor, chipset?
merio napone?

Poslednja izmena:
.sa 41 sam jako daleko od 50% servisera a i selektora...proslo mi je stotinak prijateljskih kompova kroz ruke iz ciste ljubavi i hobija ma koliko to ljutilo @cika peru...

Pa verovatno u zivotu nisi popravljao plocu cim ne umes da lociras kvar. Bez unimera ces to tesko i odraditi posto moze da bude svasta, stand-by, hladan lem, naponska sekcija procesora... Opet moze da bude i nesto banalnije kao sto je BIOS cip tj pokvaren zapis u njemu sto mozes da resis ponovnim upisom hot-swap metodom (ne preporucujem iako sam bar 10 ploca oziveo tako) ili da odneses nekome ko ima programator. Moze da bude bar 50 razlicitih stvari, zato pravi serviseri postoje, evo ja npr umem da lociram i otklonim 70% tipicnih kvarova na ploci za onih 30% i atipicne slucajeve nosim cika peri. Opet niko se naucen nije rodio ja sam sve ovo naucio iz citog hobija pa recimo pre 5-6 godina nisam imao pojma tako da...

Poslednja izmena:
danas svako ko je otvorio komp, misli da je serviser.

Ova soba apsolutno nema smisla i nije kocipirana za ovakva pitanja niti za sve korisnike vec za one koji poznaju pravi servis i elektroniku da razmenjuju iskustva. 95% odogovora se ove svodi na nebulozu "Da li si proverio napajanje, brate izgoreo ti je procesor, menjaj memaru 100% je to," mislim stvarno da covek @#$@@$#@, takva pitanja i teme treba uklanjati iz ove sobe. Toliko sam bio srecan kada se ova soba otvorila u nadi da cu nesto vise nauciti ili pokupiti neke fore ali ocigledno nista od toga.

Pazi, svrha Bench foruma je da se ljudima pomogne i da se sire znanja i saznanja, te se stoga ne slazem da nema smisla. E sad, apsolutno se slazem da u ovoj sobi ima dosta tema koje joj ne pripadaju. Dakle, daleko su od serviserskih tema. Ja bih predlozio da se otvori soba "Nepoznati/Neresheni/Nedefinisani problemi" ili nesto slicno, u koju bi isle sve teme o kojima govoris, a da Servis ostane za diskusiju strucnijih clanova, koji ce, opet, svracati i u sobu koju predlazem i tu pomagati ljudima. Servis ipak da ostane (tj. postane) onakva soba kakva je u startu zamisljena da bude.
Sta mislis?

Poslednja izmena:
Pazi, svrha Bench foruma je da se ljudima pomogne i da se sire znanja i saznanja, te se stoga ne slazem da nema smisla. E sad, apsolutno se slazem da u ovoj sobi ima dosta tema koje joj ne pripadaju. Dakle, daleko su od serviserskih tema. Ja bih predlozio da se otvori soba "Nepoznati/Neresheni/Nedefinisani problemi" ili nesto slicno, u koju bi isle sve teme o kojima govoris, a da Servis ostane za diskusiju strucnijih clanova, koji ce, opet, svracati i u sobu koju predlazem i tu pomagati ljudima. Servis ipak da ostane (tj. postane) onakva soba kakva je u startu zamisljena da bude.
Sta mislis?

Naravno to sam i predlagao u "Predlozima", ni ja ne mislim da je soba besmislena onakva kakva je zamisljena ali postala je njenim sadrzajem nesto sto nije bas produktivno u smeru prosirivanja serviserskog znanja.

Postoje uredjaji pci kartice koje sluze za dijagnostiku kvarova na plocama.Znaci serviser to udene u pci i vidi stampana kola i cipove.
Neznam dali to neko radi kod nas.
Mislim verovatno na ovako nesto.

Poslednja izmena:
Da i onda su do kraja zivota ziveli srecno...

Potpuno je izlisno komentarisati da ovoj temi nije mesto u ovoj sobi iz jednostavnog razloga sto ce svaki serviser videti da sam sasvim dovoljno iskusan i da sam uradio sve do onih 70% koje pominje @misko i sa kojim se slazem...

Ja zaista nisam kriv sto me neko pita za napajanje,biper ili CPU jer ako ponovo procitate moj post videcete da sam sve objasnio potanko bas da bih izbegao ova pitanja i podstakao servisere na odgovor jer,realno,njih opravdano podsticu enigme...

U principu je sasvim OK odgovor od @miska i apsolutno se nadovezuje na moju temu:

"Bez unimera ces to tesko i odraditi posto moze da bude svasta, stand-by, hladan lem, naponska sekcija procesora... Opet moze da bude i nesto banalnije kao sto je BIOS cip tj pokvaren zapis u njemu sto mozes da resis ponovnim upisom hot-swap metodom (ne preporucujem iako sam bar 10 ploca oziveo tako) ili da odneses nekome ko ima programator"

Zato sam i pitao sta ce to serviseri da urade sto je ocigledno malo isprovociralo @cika peru koji je to iskoristio da mene shvati kao klinca koji bi pre unistio HW nego da plati serviseru popravku sto svakako nije istina i time podstakao dobro poznate postove tipa selektora i servisera...mislim Srbija je ovo i svi smo naucili da idemo kod majstora kad bas moramo i bas sumnjam da je @cika pera bas puno drugaciji...ako me neko drugacije shvatio ja se izvinjavam...

I @nivan je takodje dao koristan odgovor iz cega proizilazi da jeste ispunjen @spinner-ov smisao ove sobe sa cime se slazem a to je da sam nesto naucio...za ostale odgovore nisam kriv...

Bilo kako bilo ja se izvinjavam ako sam presao liniju od 70% i zasmetao temom onima koji su u 100%...
Jos jednom kazem,ploca je nebitna i nije u djubretu samo zato jer ja nemam objasnjenje za njen rad-nerad a takav sam covek po prirodi a i ako je pokrenem mi apsolutno ne treba...hocu da nesto naucim i vidim sta se desilo i to je sve...

Sto se mene tice mogu admini da zatvore temu ako nekome smeta a ja vam se zahvaljujem na odgovorima i iz tog poshtovanja cu naravno javiti sta sam uradio...probacu i ovo sa izduvavanjem AGP-a moze i to da bude...pozdrav

Pozdrav svima!
Na zalost, imao sam slicna iskustva i probleme sa starim masinama, a vrlo cesto je bio banalan problem sa memorijom, bilo SDRAM ili DDR RAM modulima koji su radili u vrlo prasnjavim uslovima, a nakon ciscenja sa mekanom cetkom za farbanje i produvavanjem prasine, ponovo su proradile.

Ne znam kolike su sanse da je samo kontakt problem u pitanju u ovom konkretnom slucaju ili je neki gremlin umesao svoje masne prste.

Vidi mozes da se mucis i dalje- a mozes da kupis :beer: - odneses kod nekog ko je malo strucniji - ili jos bolje kupi drugu plocu i resen problem :)

Sta mislis?

svrha benchmarka su baneri koji se vrte gore, svi radimo za pare.
Ako uspe nesto dobro iz toga da se izvuce onda super.
Kao doktor, on ne dolazi na posao da pomaze ljudima nego da zaradi platu. A ako usput i pomogne onda ima plemenit posao.

Poslednja izmena:
Da javim,nista nisam uspeo,cak sam je i sutnuo i sve je isto...vrte se kuleri,radi hard,svetli lampica,reaguje na reset ali od slike ili beep-a nista...iz mog inata sada ide kod servisera i ako je ozivi odmah je bacam u djubre...javicu epilog...

Vrh Dno