Šta je novo?

Ovo ne pokusavajte kod kuce!

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Da li znate kako unistiti Windows XP Profesionall + SP1 + gomila kojekavih patcheva sa WINRAR-om?

Elem, sta sam radio - dosao kuci sa faxa, ukljucio monitor i video da kompjuter radi (vec 24 dana bez prestanka). OK, ukljucio Winamp i pustio Queen.
Primetio sam da mi neke publikacije na disku dzaba zauzimaju prostor pa sam odlucio da ih spakujem. Tu se naslo raznih fajlova - pocev od sitnih JPG fajlova, preko EPS fajlova koji su veci od 15mb, zajedno sa TIF i CDR fajlovima od po 50 mb i zakljucno sa gomnilom kojekavih PSD fajlova poveceg gabarita - 100, 200 i cak 300 mb. I sta je tu cudno? Pa nista ne bi bilo cudno da nisam pustio da arhivira na 6 mesta u isto vreme, pri cemu je algoritam postavljen na BEST. 15 minuta je radio ok, a onda jedan za drugim, svih 6 WINRAR-ova je pocelo da puca uz finu poruku i josh boljim izborom - send or don't send report :D Onda je pukao Windows Commander a za njim i Winamp, oba uz istu poruku. Lancani proces se nastavio - onda je pukao NOD32, mreza, sistem je prijavio da je moj USB skener 'ejected', pa je onda pukao OutpostPro firewall, rundll32 a za njim i explorer32 (sve ovo uz pomenuti prozor send - don't send report). I mislio sam da ce tu stati - e pa nije, poceo je da drlja po disku kao nenormalan i za 20-tak sekundi me je Windows pocastio jednim divnim BSOD-om :) uz poruku o nekom memory dump-u koju nisam najbolje upamtio. OK, resetovao sam masinu i onda me je docekala poruka 'unexpected error...bla bla....' - reset - '/winnt/sstem32/config corrupted' - reset, safe mod i pucanje kod ucitavanja agp440.sys fajla :)

Srecom, tu se negde nasao GHOST image star nedelju dana zahvaljujuci kojem ja sada imam normalan sistem.

Da li mi iko moze objasniti sta se desilo? :)

:) kako si to uradio aj daj tachan postupak...znaci samo stavim 6 winrara da pakuju i sve crkava? da znam kako da odlozim ispitanje c++ u skoli :)

Upravo tako - pustio sam WINRAR da uporedo arhivira na 6 mesta fajlove koje sam spomenuo - otpirlike raspakovano oko 5 gb. Moja masina je inace XP1700+@1600 MHz, 512 mb Kingston DDR400 memorije i Maxtorov disk kapacitet 80 gb sa 2 mb kesa koji se vrti brzinom od 7200rpm.

I meni se cini da ima veze sa hardverom, jer kod mene takva ista "maltretiranja" prolaze bez problema i to na "debelo" overklokovanoj masini!

Malte ne redovno stresiram masinu na ovakav nacin i nikada nije puklo. Znaci, tovar winrarova nesto kompresuje, dok i virtualdub radi sa divx-om a usput gledam satelitsku a overnet dere hard.. sve radi ok

Hmm mozda se masina samo "umorila" od silnog rada, pa je htela malo odmora :)
Ipak 24 dana non-stop rada za masinu koja za to nije predvidjena je malo puno.

Ma gremlini, kazem ja :d

Matthias je napisao(la):
Hmm mozda se masina samo "umorila" od silnog rada, pa je htela malo odmora :)
Ipak 24 dana non-stop rada za masinu koja za to nije predvidjena je malo puno.

A kako to "masina za to nije predvidjena"? Za sta je predvidjena, da je mazis i pazis i zoves Djole? :d

][V][ATRIX™ je napisao(la):
A kako to "masina za to nije predvidjena"? Za sta je predvidjena, da je mazis i pazis i zoves Djole? :d

E pa ima takvih, ali nije ni za to da radi mesec dana bez iskljucenja.Ne kazem da ne moze raditi ali za to postoje racunari koje su za to predvidjeni (pogledaj npr. serverske masine) i u kojima nije XP1700+ ili Maxtor sa 2MB cache-a.

aA, objasni to mom stricu koji 2 kompa drzi upaljena NON-STOP. Znaci gasi ih samo kada putuje u inostranstvo :) A mashine su AthlonXP 2500+/1GB Kinston/3x120GB Maxtor (2MB),40GB WD/ASUS A7V8X-X(!) i P4 1.7Ghz/512MB Kingston/80GB Maxtor (2MB)/neki matori i845 MSI :D I nishta im ne fali, rade ko lude...

Poslednja izmena:
Da bas ce neka firma da bira za kancelarijske poslove dal' je HDD sa 2 ili 8 MB cache-a. :) Ima da radi non stop, svidelo se to njemu ili ne :p Cak stavljaju najvise Kelerabe 2.0. I opet nista tim masinama ne fali, rade od jutra do sutra.

Moja masina ima uptime bar 7 dana ako ne i vise i tako vec 3 godine :)

kUdtiHaEX je napisao(la):
Moja masina ima uptime bar 7 dana ako ne i vise i tako vec 3 godine :)

....i tako na kraju se desilo sto se desilo!
Ko kaze da ne moze da radi? Naravno da moze (i meni jedan komp radi 24h), ali posle nema kukanja ako se nekad racunar krahira, zamrzne, resetira itd...
Ispada da su svi glupi koji su kupili SUN,SGI,IBM masine, gde se moglo ustedeti i kupiti "obican" PC.

Zato treba povremeno praviti backup tog config fajla u kome je inace veliki deo registry baze. XP nema backup, dok je win2k npr. imao, pa si mogao samo da u nekoj konzoli vratis taj i sve radi kao pre.

Verovatno je mislio na backup registry baze

Hoce masina da radi 24 dana, ali windows nece, da li se ti secas tacno sta si radio za tih 24 dana, sta si startovao, intalirao, deinstalirao i slicno. windowsu nekad netrebi ni jedan dan da poludi, a ne 24.

Firme su druga prica, tamo se programi menjaju jednom godisnje, i na samoj masini sem gomile djubreta u vidu razbacanih fajlova nema nekih promena, pa moze da radi stalno.

Moguce da si ostao bez mesta na hardu za swap fajl. posto tolika kolicina podataka sa best kompresijom zahteva i veliku kolicinu radne memorije.

Pa za tih 24 dana nisam instalirao bas nista. Od aplikacija sam koristio Access - Corel - Photoshop - neki_bruteforce_program - WINRAR - ICQ - XCHAT - Operu - NOD32 - Outpost. 5 dana je masina radila razbijanje neke baze, ostatak sluzila za slusanje muzike, surfanje netom...i na kraju za ciscenje prostora sa diska :)

Prostora na disku ima dovoljno, tako da swap nije mogao sve popuniti...

Ma da ti nisi tada slusao We will rock you od Queen pa ti cika Freddie roknuo masinu? :d

Svaka cast

Ulepsao si mi dan! Opis umiranja masine je zaista lep... Jos uvek se smejem kad pomislim na poruke "to send or not to send" :)

Nisi pomenuo dal' koristis neki ups il' ne. Ako ga nemas, mozda je neki brownout flipnuo neku 0 u 1 il' obrnuto.

Aj da pitamo X-files :d

Vrh Dno