Šta je novo?

Overklok na INTEGRISANIM plocama

LowRadiation

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2005
Poena
319
evo treda koji bi trebao da pomogne ljudima koji se dvoume oko raznih integrisanih ploca. moj slucaj je nova biostarova ploca iz tforce serije TA690G AM2. ploca koristi nov atijev R690G+SB600 chipset.

ploca je odabrana kao baza za jeftin sistem nakon apgrejda sa socket A masine koja je vukla dva monitora, upravo zbog postojanja dva izlaza za monitore, ima i VGA i DVI izlaz + HDMI. takodje, opredelio sam se za nju jer se suskalo da je na njoj OC moguc. na anandovom forumu se spominje klok od 265MHz za CPU, ja sam uspeo da je kloknem na 245 (x2 3800+ na 2450). ploca ima enorman broj parametara za podesavanje memorije, integrisani ATi 1250 ne radi lose za kucne/ofis poslove (1380 3dmarkova 03), ponasa se veoma stabilno.

opcije za klokovanje u biosu su ludilo, verujem da ce neki naredni bios znacajno povecati OC potencijal: voltaze za memoriju idu od 1.95 do 2.65 u koracina od 0.5V, za procesor u koracima od 0.05V, moze da se podesi svaki moguci parametar za memoriju itd. (opsirnije & skrinsotovi: ovde).

evo i jednog veoma detaljnog testa za ovu veoma svezu plocu[postigli klok od 320 na njoj :zgran: ].

Poslednja izmena:
Ima i boljih integrisanih ploca za OC, ako se pronadje odgovarajuca memorija.

Ima ogroman topic o Gigabyte M55 Plus-S3G, sa nv6100+430 cipsetom. Ova Biostar je novija, ima dva izlaza za monitor i slicno, pa joj je to prednost. Gigabyte ima vise PCI-E 1x i PCI slotova, 2 IDE kanala i FireWire. I moze ovo http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=120562 😉
SuperPi je radjen na 363, cini mi se, a ovo je max za slikanje. Da sam se trudio, sigurno bih dostigao i 400 (tj. 100% OC), posto je ovo bilo na relativno niskim voltazama.

ne znam da li je kod mene ogranicenje ploca ili procesor (athlon je 90nm), u korist biostara je presudio i ATi 1250, koji je osetno jaci od nv6100...

Hajde sad ja da budem lejmer... Koliko novaca je taj Biostar?

Jel to neki novi čip ili samo revizija nekog starog?

to je nov cipset, Ati R690G. nema aktivno hladjenje i radi veoma stabilno. pasivni hladnjaci su mlaki do topli. ima ATI Radeon™ X1250 Graphics On Board Graphic Max. Memory Share 512 MB, koja je najjaci integrisani graficki cip koji trenutno postoji. on, naravno, nije bog zna sta, ali za jednu office masinu je vise nego dovoljan. ja sam uzeo plocu u telixu, za nesto preko 6000 din. detalji

izgleda moj x2 nije narocito klokabilan, ali sam nailazio na rezultate gde su jednojezgrene 65nm procesore dizali dosta preko 3GHz, znaci da je ploca skroz dobra za OC.

Poslednja izmena:
Jedno pitanje...za upgrade decijeg kompa mi fali grafika...jer moze ta integrusa da dobro izgura sims 2,vt3,san andreas i slicno...isao bi u pocetku sa 1GB mem na 800 i x2 3600+...mislim,kasnije bi uzeo neku 8600GT ali za prvo vreme bi deca bila zadovoljna sa ovim obzirom da sada imaju gf4 a na mom kompu nije dozvoljeno zadrzavanje i zaustavljanje...?Ili je bolja ona sto je imam asus gf 7050?

Nazad
Vrh Dno