Šta je novo?

Overklok i5, koji RAM?

Sto se cetvrte tacke tice prva recenica je jasna, a na drugu recenicu evo detaljnog objasnjenja:

http://www.tomshardware.co.uk/forum/274782-10-problem-core-ddr3-1600

Nema ni govora o gubljenju dual chanela pod tim uslovima...

Veoma zanimljivo opisano, mislim na ovo drugo. Hvala na pronalaženju teksta.
Mada, i dalje se dvoumim da li verovati inženjerima Asusa koji su napravili ploču i u uputstvu napisali "Due to Intel spec definition, X.M.P. DIMM`s and DDR3 1600 are supported for one DIMM per channel only", ili nekom klincu sa Corsair foruma?
Ovaj drugi tekst (veoma mi se svideo) objašnjava isto što i četvrta tačka manual-a ("With an i5 750 (iliti 2,66 GHz CPU u manual-u) you cannot run RAM any faster than 1333 with effectively OCing your computer or making trade-offs.") a u uputstvu piše da se uz pomoć D.R.O.C. može podesiti da memorija radi na 1600, ali onda se dešava ono iz druge tačke (videti boldirano i podvučeno). E, sad, ako je ova klinčadija pametnija od inženjera Asusa i Intela, onda njima svaka čast...

Pa vidis da je i klincima jasno... :)
Radi se o tome da XMP radi samo sa jednim stapom po kanalu + jos jedan stap sa drugog kanala = dual channel
Znaci ogranicen si kada koristis XMP samo na 2 stapa memorije, to to znaci, a ne da se gubi dual chanel, ako ti to nije jasno ja ne bih dalje na tu temu. (nije polemika, nemoj da se uvredis). :)
Uzgred ploca ti je vrh.

Pa vidis da je i klincima jasno... :)
Radi se o tome da XMP radi samo sa jednim stapom po kanalu + jos jedan stap sa drugog kanala = dual channel
Znaci ogranicen si kada koristis XMP samo na 2 stapa memorije, to to znaci, a ne da se gubi dual chanel, ako ti to nije jasno ja ne bih dalje na tu temu. (nije polemika, nemoj da se uvredis). :)
Uzgred ploca ti je vrh.

Evo, poslednji put o ovome, slažem se sa tobom.
Opis DUAL CHANNEL moda i šta mu je definicija. A ovde je lepo objašnjeno kako se to izvodi. A pošto je tema thread-a vezana za i5 750, evo malo objašnjenje:
"On September 8, 2009, Intel released the first Core i5 processor: The Core i5 750, which is a 2.66 GHz quad-core Lynnfield processor with Hyper-threading disabled. Lynnfield Core i5 processors have an 8 MB L3 cache, a DMI bus running at 2.5 GT/s and support for dual-channel DDR3-800/1066/1333 memory. The same processors with different sets of features (Hyper-Threading and other clock frequencies) enabled are sold as Core i7-8xx and Xeon 3400-series processors, which should not be confused with high-end Core i7-9xx and Xeon 3500-series processors based on Bloomfield."

Znači da i5 750 podržava dual channel memoriju do 1333. Sve preko toga, od DDR3 1600 pa naviše ne radi u dual channel modu, jer procesor to ne podržava. A ukoliko to neko ne zna, kontroler za RAM se nalazi u samom procesoru, ne u P55/H55/H57 čipsetu, pa samim tim, bez obzira na proizvođača, na i5 750 procesoru nijedna RAM memorija preko 1333 neće raditi u dual-channel modu. Za ostale procesore ne znam, jer me nije previše zanimalo...
A s obzirom kad je nastala ta tehnologija i zbog čega, sadašnje brzine i količine RAM memorije su izbacile potrebu za tim, tako da meni lično ni malo ne nedostaje.

Valjda ce neko od ovih iskusnijih na forumu javiti se ovde i dodati po koju rec. Ja iskreno nemam nekog iskustva sa overklokovanjem, tako da ne mogu da tvrdim nista 100%...

Evo, poslednji put o ovome, slažem se sa tobom.
Opis DUAL CHANNEL moda i šta mu je definicija. A ovde je lepo objašnjeno kako se to izvodi. A pošto je tema thread-a vezana za i5 750, evo malo objašnjenje:
"On September 8, 2009, Intel released the first Core i5 processor: The Core i5 750, which is a 2.66 GHz quad-core Lynnfield processor with Hyper-threading disabled. Lynnfield Core i5 processors have an 8 MB L3 cache, a DMI bus running at 2.5 GT/s and support for dual-channel DDR3-800/1066/1333 memory. The same processors with different sets of features (Hyper-Threading and other clock frequencies) enabled are sold as Core i7-8xx and Xeon 3400-series processors, which should not be confused with high-end Core i7-9xx and Xeon 3500-series processors based on Bloomfield."

Znači da i5 750 podržava dual channel memoriju do 1333. Sve preko toga, od DDR3 1600 pa naviše ne radi u dual channel modu, jer procesor to ne podržava. A ukoliko to neko ne zna, kontroler za RAM se nalazi u samom procesoru, ne u P55/H55/H57 čipsetu, pa samim tim, bez obzira na proizvođača, na i5 750 procesoru nijedna RAM memorija preko 1333 neće raditi u dual-channel modu. Za ostale procesore ne znam, jer me nije previše zanimalo...
A s obzirom kad je nastala ta tehnologija i zbog čega, sadašnje brzine i količine RAM memorije su izbacile potrebu za tim, tako da meni lično ni malo ne nedostaje.

Piše i na tarabi ***** ali ti ne savetujem da je koristiš :)

To što piše u specifikaciji odnosi se samo na stock klok procesora (2.66GHz) i na delilac za memoriju (2:10). Kada se CPU OC tj. kada se poveca bclk, povecava se i brzina memorijw srazmerno.

Elem, i5 na 4GHz (200x20), memorija na 2000 (1:5), detalji na linku

Piše i na tarabi ***** ali ti ne savetujem da je koristiš :)

To što piše u specifikaciji odnosi se samo na stock klok procesora (2.66GHz) i na delilac za memoriju (2:10). Kada se CPU OC tj. kada se poveca bclk, povecava se i brzina memorijw srazmerno.

Elem, i5 na 4GHz (200x20), memorija na 2000 (1:5), detalji na linku

OK. Kod mene na default-u sve, kao što se vidi, a i dalje piše DUAL CHANNEL iako procesor to ne podržava sa 1600 memarom. Mislim da ova validacija ništa ne govori...

Prilozi

• CPUZ.jpg
    CPUZ.jpg
    239.5 KB · Pregleda: 35
OK. Kod mene na default-u sve, kao što se vidi, a i dalje piše DUAL CHANNEL iako procesor to ne podržava sa 1600 memarom. Mislim da ova validacija ništa ne govori...

Ovaj screen sto si postavio dosta toga govori. Lepo se vidi da je mnozilac 17 a blck 160.67 mhz sto rezultuje strapom od 2:10, tj. 1:5 za memoriju pa dobijas 800, tj. 1600 mhz frekvenciju, sto dovodi do zakljucka da je xmp profil enabliran ili ploca ima (ukljucen) automatski overklok u skladu sa asusovim "djakonijama"/ tehnologijama za p55 chipest. S obzirom da i5 750 ima default blck 133 mhz (uz promenu mnozioca 9-24) i maksimalni strap 1:5, to je to. :), a za ovaj link sto si postavio u vezi intelove specifikacije, cisto da prokomentarisem da iako je sve tacno, par stvari se promenilo uz razna tvikovanja/promene novijih biosa za P55. Recimo za overklok : maksimalni mnozilac je bio 21 ali morao je turbo da bude ukljucen. Sad ne mora, tj. moze da se poveca na 21 a turbo moze na off. Dalje, intel je zvanicno povecao limit za neke napone sto se da videti ovde. Takodje, apdejtovan je i mikrokod itd..Tako da i5-750 cpu moze da radi u dual channelu i na 1600 mhz+ uz overklok(rucni, automatski) ili xmp profil i odgovarajuci maksimalni 1:5 fsb ratio. E sad na kol'ko ce moci memorija/cpu uncore frekvencija da radi zavisi od kvaliteta ploce, hladjenja, optimizacije biosa i samog "raspolozenja" unutar memorijskog kontrolera u procesoru. Bar je to neko moje (polu)iskustvo do sada od kad imam ovaj cpu.
Usput, da se pridruzim cestitkama za plocu, verujem da ce lepo da te sluzi. ;)

Au ljudi al ste smorili. Napravili ste nauku ni iz cega

Ram je stigao

Koji RAM DDR3 uzeti a da ne bude usko grlo za procesor na 4 Ghz?
Da li moze neki na 1600Mhz? I da li je taj bandwith losiji u odnosu na 2000Mhz u realnom radu, tj da li snaga procesora moze da iskoristi taj bandwith?

Geil 2200 Mhz, tako da nece biti usko grlo... :d

Pricas sam sa sobom :p
Neka te lepo sluzi memorija. Na koliko je drzis i s kojim podesavanjima?

Ovaj screen sto si postavio dosta toga govori. Lepo se vidi da je mnozilac 17 a blck 160.67 mhz sto rezultuje strapom od 2:10, tj. 1:5 za memoriju pa dobijas 800, tj. 1600 mhz frekvenciju, sto dovodi do zakljucka da je xmp profil enabliran ili ploca ima (ukljucen) automatski overklok u skladu sa asusovim "djakonijama"/ tehnologijama za p55 chipest. S obzirom da i5 750 ima default blck 133 mhz (uz promenu mnozioca 9-24) i maksimalni strap 1:5, to je to. :), a za ovaj link sto si postavio u vezi intelove specifikacije, cisto da prokomentarisem da iako je sve tacno, par stvari se promenilo uz razna tvikovanja/promene novijih biosa za P55. Recimo za overklok : maksimalni mnozilac je bio 21 ali morao je turbo da bude ukljucen. Sad ne mora, tj. moze da se poveca na 21 a turbo moze na off. Dalje, intel je zvanicno povecao limit za neke napone sto se da videti ovde. Takodje, apdejtovan je i mikrokod itd..Tako da i5-750 cpu moze da radi u dual channelu i na 1600 mhz+ uz overklok(rucni, automatski) ili xmp profil i odgovarajuci maksimalni 1:5 fsb ratio. E sad na kol'ko ce moci memorija/cpu uncore frekvencija da radi zavisi od kvaliteta ploce, hladjenja, optimizacije biosa i samog "raspolozenja" unutar memorijskog kontrolera u procesoru. Bar je to neko moje (polu)iskustvo do sada od kad imam ovaj cpu.

Ovo nisam znao, ali to je junski datasheet, što znači za neku novu, buduću reviziju procesora, koji će, zbog poboljšanja tehnologije, možda postati jeftiniji.

Usput, da se pridruzim cestitkama za plocu, verujem da ce lepo da te sluzi. ;)

Hvala.

@Sajber K
Hvala. Kakva podesavanja? :) Iskreno uzeo sam ovu memoriju da se ne bih zezao sa podesavanjima. :) Drzim je na 1333 7-7-7; 1,58v

Poslednja izmena:
@Srba
Zasto mislis da je noviji bios bolji, kada mi sve radi OK?

Evo, posto sam ja postavljao one slicke kada je procesor bio u idle-u, sad sam ga malo nagazio sa renderovanjem, pa se uzbudio :)

3723473.jpg

I jedno pitanje. Otkud sad procesor na 3.1 MHz, kad nista nije overclock-ovano?

http://www2.picturepush.com/photo/a/3723475/img/3723475.jpg

A i malo testirao kako to radi u paru sa 4GB Mushkinove memorije... Dakle, renderovanje u toku, Firefox i AutoCAD 2011 sa par zahtevnih crteza (svaki skoro ok 1MB)... A sistem i dalje sa veoma dobrim respons-om :) Ispod slike iz Task Manager-a.

http://www3.picturepush.com/photo/a/3723481/img/3723481.jpg

Ukljucen ti je Turbo.

Ljudi, informisite se malo makar da znate sta ste kupili ako vec niste znali sta ste kupovali. Ima gomila tema na forumu o i5, overclocku, pa prelistajte. Nece vas kostati nista da nesto naucite ;)

Informisao sam se ja i citao dosta, i shvatio sam da je procesor veoma dobar za moje potrebe i bez overclocka, zato sam ga i kupio ;) Niti planiram da ga overclockujem, samo me interesovao ovaj detalj za 3.1 MHz, bas zbog toga jer sam negde procitao da Turbo dize samo sa 2.66MHz na 2.8MHz po potrebi.

Hvala na savetu u svakom slucaju ;)

@Srba
Zasto mislis da je noviji bios bolji, kada mi sve radi OK?

Zato sto mislim (a imam i nesto iskustva bar do sada) da noviji biosi donose bolju optimizaciju i stabilnost prilikom overkloka procesora, memorije itd... Medjutim, ako hoces da ti sve radi na default, onda ne diraj nista mada cu reci licno misljenje : kupiti i5 cpu i neku dobru memoriju a ostaviti da sve radi na default mislim da je malo pretplacena investicija. Ali to je samo moje misljenje. :)

Procesor moze da radi na frekvenciji do 3.2 ghz ako su jezgra delimicno opterecena. Ako je cpu u full loadu oborice frekvenciju na 2.8 ghz. Pokreni recimo x264 benchmark test pa proveri. A imas i detaljnije objasnjenje u nekom od prethodnih postova kao i zvanicne intelove specifikacije za i5.

EDIT : evo, sajber je vec objasnio, turbo mod varira od 2.8-3.2 ghz.

Poslednja izmena:

To se zove TURBOBOOST tehnologija novih Core i5/i7 procesora. Poenta je da ako procesor ne koristi sva četiri jezgra prilikom rada (igre, recimo) jezgra koja se koriste se automatski klokuju na 3,1 odnosno 3,2 (koliko piše po specifikaciji za i5 750). Uostalom, kratak tekst o tome imaš ovde.

edit: Nisam video da su ti već odgovorili...

Poslednja izmena:
Zato sto mislim (a imam i nesto iskustva bar do sada) da noviji biosi donose bolju optimizaciju i stabilnost prilikom overkloka procesora, memorije itd... Medjutim, ako hoces da ti sve radi na default, onda ne diraj nista mada cu reci licno misljenje : kupiti i5 cpu i neku dobru memoriju a ostaviti da sve radi na default mislim da je malo pretplacena investicija. Ali to je samo moje misljenje. :)

Srbo sto se tice biosa, napisali ljudi lepo na stranici gde je download:
Because BIOS flashing is potentially risky, if you do not encounter problems using the current version of BIOS, it is recommended that you not flash the BIOS.

Sto se tice mog rama, Falcon je lep dao primer:
http://forum.benchmark.rs//attachment.php?attachmentid=61649&d=1277626992
gde se vidi koliko znace latencije, koje pokazuju da jurenje frekvencije memorije i nema tolikog smisla ako su one labave...

Prokomentarisao tvoj ram. Recimo imas Patriota (pretpostavljam na 1333, jer bi inace OVOLIKIM BROJEVIMA pisalo koliko ima megaherca - vidim da ti je to bitno :) ). On kosta sada u prodavnici recimo 9 500 - 10 000. Dati za konfiguraciju 60 000, a stedeti 3 - 4000 razlike za kvalitetnu memoriju, zakljucak izvedi sam...

Sto se tice mog overkloka: klokovacu moj procesor kada mi budu trebale vece performanse, ova memorija je uzeta sada, da ne bih posle prodavao memoriju na 1333 i menjao je za ovu... :)

I na kraju slozio bih se sa Falconom:
Mišljenje je kao du*e... svako ima svoje. :)

Poslednja izmena:
Probaj tog Geil-a da stavis na cl6.
BTW, on bi po specifikaciji na 1333 treba da radi na 1.5V ako se ne varam, mada nista mu nece smetati malo voltaze sto si mu dao.

1600 CL7 je mozda najprikladnija memorija za I5. Necete je preplatiti a imacete odlicne performanse. Sve preko toga odrace vam kozu s ledja a ako hocete bas 2000+MHz onda ce po pravilu biti CL9 i time je fakticki ubijena svaka poenta "brze memorije".

Uh...Jovke, nesto smo se pogresno razumeli, pa da razjasnim ^^

Srbo sto se tice biosa, napisali ljudi lepo na stranici gde je download:
Because BIOS flashing is potentially risky, if you do not encounter problems using the current version of BIOS, it is recommended that you not flash the BIOS.

Pa ? Sta je tu sad rizicno ? Najveci/jedini rizik-maler bi bio kad bi nestalo struje u momentu flesovanja biosa sto je u principu nemoguca misija. Sem toga, imas detaljno uputstvo na gigabajt forumu(kao i diskusiju o novijim biosima) kako da pravilno uflesujes bios pomocu usb-a, postupak traje manje od minut. A to sto sam spomenuo uopste fles novijih biosa se odnosilo na overklok procesora, memorije..i generalno stabilnost/kompatibilnost sa odredjenim softverom. Ne izbacuje gigabajt (i druge firme) te biose cisto tek tako da bi na kraju napomenuli kako je to (citas malo izmedju redova) ;) rizicno zbog nestrucnog flesovanja, nego da bi pruzili sto bolju tehnicku podrsku kod (potencijalnih) vlasnika odredjenih ploca. Kad sam uzo plocu u oktobru, F2 bios je bio blago receno katastrofalan, medjutim ubrzo je izasao F3,F4.. pa se stabilnost dosta popravila. Ti imas noviji F5 bios pa samim tim nemas problema, posto ti sve radi na default.

Sto se tice mog rama, Falcon je lep dao primer:
http://forum.benchmark.rs//attachment.php?attachmentid=61649&d=1277626992
gde se vidi koliko znace latencije, koje pokazuju da jurenje frekvencije memorije i nema tolikog smisla ako su one labave...

Eto, jedan kratak mini-test, lepo sa Falconove strane. A imas i ovaj review
Intel Lynnfield Memory Performance Analysis
, pa ako malo procitas test (pod uslovom da je validan) videces da je razlika u performansama izmedju razlicitih frekvencija i latencija pojedinih proizvodjaca memorija akademska, a cena moze da bude i duplo veca. :S:

Evo, sazeto..

However, for the cost of the seven to 10 per cent performance increment, dropping the latency at 1,600MHz from CL9 to CL7 or 6 (if your CPU/BIOS can handle it) using performance memory can cost between one and a half and two times as much as vanilla CL9 stuff. CL8 is not worth it over CL9 in any case - don't be tempted to spend more.For that money, it's extremely difficult to recommend spending it considering additional performance can be had, for less, elsewhere in the system (an SSD for example). Our advice for gamers is to buy 1,600MHz CL9 memory, save your money and plow it into increasing the CPU frequency or, better yet, getting a faster graphics card.

Pa zakljucak izvedi sam...;)
To sto sam ti rekao da dignes memaru na 1600mhz a da zadrzis latencije, s obzirom da je ta memorija sto si uzeo odlicna, ne znaci da ces dobiti neke vece performanse sa istom, ali moras da ispratis blck ,tj. overklok procesora gde se vidi itekako ubrzanje. Pretpostavljam da si me pogresno shvatio. Ali kad vec pricamo o samom odzivu sistema, zna se sta se uzima onda = SSD all the way, pod uslovom da finansije dozvoljavaju posto su i dalje preskupi.

Dalje..

Prokomentarisao tvoj ram. Recimo imas Patriota (pretpostavljam na 1333, jer bi inace OVOLIKIM BROJEVIMA pisalo koliko ima megaherca - vidim da ti je to bitno ). On kosta sada u prodavnici recimo 9 500 - 10 000. Dati za konfiguraciju 60 000, a stedeti 3 - 4000 razlike za kvalitetnu memoriju, zakljucak izvedi sam...

Uff... Ovo ti je bad "strucan" komentar :D
Kao prvo, nemas sta da pretpostavljas posto sam i naveo specifikacije ovde kao sto si me i pitao http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2214720&postcount=11, tako da nemam ja sta da krijem a ni nemam nesto volje da isticem u potpisu masine kol'ko sta ima megaherca, posto postoje teme i dileme vezano za to, ;) a za ovaj sarkazam sa tvoje strane mogu samo da kazem da je ovaj forum namenjen za konstruktivnu diskusiju i eventualno da se pomogne jedan drugom, a ne da merimo ko ima "lepsi kliker", posto me to apsolutno ne zanima. Sto se tice ove patriot memorije ne znam koliko sada kosta, ali znam da sam igrom okolnosti je kupio za 7 hiljada u oktobru prosle godine od strane momka koji je maksimalno izasao u susret, takodje clan foruma, a inace sam imao nameru da uzmem geila na 2133 mhz, medjutim doslo je svega par komada kod uvoznika koja je kostala ~ 100 evra u prvom naletu ali se brzo rasprodala i sledeca cena posle nedelju dana iste memare je skocila na 130+ evra, ako ne i vise. :mad:. E, pa da placam parce hardvera nekoliko dana kasnije za 30-40 evra vecu cenu samo zato sto je ovo zemlja srbija, hvala ali necu, tako da tvoja konstatacija od 3-4 hiljade kao neke ustede je otisla u datom momentu na 6-7 hiljada dinara. Malo previse, zar ne ? Za 7 hiljada kol'ko je mene na kraju izaslo - ja zadovoljan.
E da.. ovo za overklok sto mislis da mi je bitno btw..a i jeste. Kad hocu da enkodiram neki video, prevashodno sa x264 enkoderom, slozices se da nema potrebe da masina radi skoro trecinu vremene duze ? :)

Sto se tice mog overkloka: klokovacu moj procesor kada mi budu trebale vece performanse, ova memorija je uzeta sada, da ne bih posle prodavao memoriju na 1333 i menjao je za ovu...

Naravno, tvoja masina = tvoja stvar sta ces da radis sa njom :), ja reko aj da probam da ti izadjem u susret posto imamo iste ploce, al' posto nemas nameru da overklokujes, nismo u "biznisu". Samo mi nije jasno sto si uopste pokrenuo ovu temu "Overklok i5, koji RAM?":trust:

Neka te masina lepo i dugo sluzi :wave:

@Sajber
Working Voltage 1.65V, ploca je sama namestila na 1,58...
http://www.geil.com.tw/products/showSpec/id/224

Probacu nize latencije neki dan pa javljam...

@Srba
Hvala na svakom strucnom komentaru i pomoci...
I ja sam plocu i procesor uzeo u oktobru, tada su cene bile mnogo nize...
Sto se overkloka tice rekao sam ti, moj racunar cu da klokujem kada ja budem to hteo. Sada sam samo hteo da se obezbedim sa memorijom i to sto kvalitetnijom, posto sam ovu nasao povoljno nisam hteo da cicijasim. Ne bih ja u dalju polemiku sa tobom...

"Mišljenje je kao du*e... svako ima svoje." :)

1.65V na 2200MHz, 1.5V na 1333MHz ;)
Pokreni CPU-z pa vidi sta ti pise.

Nazad
Vrh Dno