Šta je novo?

Overklok i5, koji RAM?

Jovke

Cenjen
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poena
159
Koji RAM DDR3 uzeti a da ne bude usko grlo za procesor na 4 Ghz?
Da li moze neki na 1600Mhz? I da li je taj bandwith losiji u odnosu na 2000Mhz u realnom radu, tj da li snaga procesora moze da iskoristi taj bandwith?

Mozda sam ovu temu trebao da postavim u "Overklokovanje procesora i memorije" izvinjavam se, neka je moderatori premeste... :)

Pa vidi, 1600MHz ram moze lepo da ide sa i5 procesorom na 4GHz. Mnozilac ti zavisi od konkretnog procesora, ali recimo da je podesen na 20x, onda BCLK podesis na 200MHz a memorijski mnozilac na 2:8 sto ti daje takt procesora od 4GHz i memorije od 1600MHz. Sto se razlike izmedju 2000 i 1600 tice, iako sam siguran da postoje programi koji mogu osetno da iskoriste tu razliku, u svakodnevnom radu mislim da neces imati razlike.

Procesor mi je Intel i5-750 Core, 2.66GHz. Posle update biosa na ploci GA-P55-UD3R prijavljuje mi se na pocetnom ekranu kao 2.8 i kaze da mu je mnozilac 21. Dok se u everestu, CPU-Z i ostalim programima prijavljuje kao 2.66, znaci mnozilac 20. Ne razumem...

Mozda sam ovu temu trebao da postavim u "Overklokovanje procesora i memorije" izvinjavam se, neka je moderatori premeste... :)

I ja mislim da si trebao :). Sem toga imas vec otvorenu temu ovde.

Procesor mi je Intel i5-750 Core, 2.66GHz. Posle update biosa na ploci GA-P55-UD3R prijavljuje mi se na pocetnom ekranu kao 2.8 i kaze da mu je mnozilac 21. Dok se u everestu, CPU-Z i ostalim programima prijavljuje kao 2.66, znaci mnozilac 20. Ne razumem...

Koji si bios stavio ? Ako ti je namesteno sve na auto trebalo bi da ti cpu-z prikazuje 3.2 ghz (24*~133), pod uslovom da je cpu u leru, mada se ta frekvencija menja u odnosu koliko je procesor opterecen. Maksimalno moze da isporuci 2.8 ghz ako su sva jezgra u loadu. Mozda najbolje da se prebacis na temu iz linka sto sam stavio, pa da nastavimo diskusiju. :)

I ja mislim da si trebao :). Sem toga imas vec otvorenu temu ovde.

Koji si bios stavio ? Ako ti je namesteno sve na auto trebalo bi da ti cpu-z prikazuje 3.2 ghz (24*~133), pod uslovom da je cpu u leru, mada se ta frekvencija menja u odnosu koliko je procesor opterecen. Maksimalno moze da isporuci 2.8 ghz ako su sva jezgra u loadu. Mozda najbolje da se prebacis na temu iz linka sto sam stavio, pa da nastavimo diskusiju. :)

i5 750 nema mnozhilac 24....max je 21 u Turbo modu!
Drugo...Jovke ako nameravash da ovu zver drzhish na 4GHz bez nekog ozbiljnijeg hladjenja a da zhelish tishinu ne kreci u ovaj poduhvat...iliti u eurima 50e+

Poslednja izmena:
i5 750 nema mnozhilac 24....max je 21 u Turbo modu!

Mozda nisi dobro procitao prethodni post ?

Koji si bios stavio ? Ako ti je namesteno sve na auto trebalo bi da ti cpu-z prikazuje 3.2 ghz (24*~133), pod uslovom da je cpu u leru, mada se ta frekvencija menja u odnosu koliko je procesor opterecen.

Jedan od prvih shotova kad sam dobio masinu (sve na default/auto/idle).

Zvanicna intelova specifikacija..

Znaci i5-750 moze da isporuci mnozilac 24x133 blck u turbo modu pod uslovom da je cpu u idleu ili eventualno ako je jedno samo jezgro aktivno (po intelovoj najnovijoj specifikaciji cak 2 jezgra mogu da rade na 3.2 ghz dok su druga dva u leru).

Maksimalno moze da isporuci 2.8 ghz ako su sva jezgra u loadu.

Pod ovim uslovom mnozilac ide na 21x133 pa se efektivno dobije ~ 2.8 ghz.
Zato sam i pitao Jovketa koji ima bios (kod mene trenutno F6), posto imamo istu plocu i dali je sve namesteno na auto (C1, C2, EIST itd), jer tada procesor menja frekvenciju, mnozilac (9-24), tj. 1.2-3.2 ghz ukljucujuci (21-24) turbo mnozilac kao i napon u odnosu na trenutni load.

Drugo...Jovke ako nameravash da ovu zver drzhish na 4GHz bez nekog ozbiljnijeg hladjenja a da zhelish tishinu ne kreci u ovaj poduhvat...iliti u eurima 50e+

+1

Bios je f5, sve je na auto. Znam da ima noviji, ali ovaj mi radi OK, a sve sto radi ne treba dirati.
Imam hladjenje CM Hyper Z600 mislim da je to dovoljno ozbiljno. :) U svakom slucaju necu ga drzati klokovanog sada jer mi ne trebaju te performanse, nego pitam koji ram da kupim da "sutra" ne bih dosao u situaciju da dva puta kupujem istu stvar (RAM)...

@Srba NS
Kako se pokazao taj Patriot kod tebe? Na koliko on radi?

@Abacus
Jesu li stigli oni adapteri za CM... hehehe :)
Kako ti radi taj Geil? Razmisljao sam o njemu samo na 2200...

Mozda nisi dobro procitao prethodni post ?

Jedan od prvih shotova kad sam dobio masinu (sve na default/auto/idle).

Zvanicna intelova specifikacija..

Znaci i5-750 moze da isporuci mnozilac 24x133 blck u turbo modu pod uslovom da je cpu u idleu ili eventualno ako je jedno samo jezgro aktivno (po intelovoj najnovijoj specifikaciji cak 2 jezgra mogu da rade na 3.2 ghz dok su druga dva u leru).

Pod ovim uslovom mnozilac ide na 21x133 pa se efektivno dobije ~ 2.8 ghz.
Zato sam i pitao Jovketa koji ima bios (kod mene trenutno F6), posto imamo istu plocu i dali je sve namesteno na auto (C1, C2, EIST itd), jer tada procesor menja frekvenciju, mnozilac (9-24), tj. 1.2-3.2 ghz ukljucujuci (21-24) turbo mnozilac kao i napon u odnosu na trenutni load.

+1

Ako hocete da vam radi kao single core onda mozhe da radi 24x.....
Geil radi na 1600MHz 7-7-7-24
RR-ACC-1156-GP CPU Cooler Retention Bracket, LGA 1366/1156/775 Sockets cena 550 dinara

@Srba NS
Kako se pokazao taj Patriot kod tebe? Na koliko on radi?

Kod mene je value memorija [email protected] (neki crucial chipovi). Sa ovim trenutnim biosom radi opusteno na 1600 mhz@ 1.6v, sa latencijama 9,9,9,24,1T. Nisam probao vise od toga. Imao sam taj F5 bios ali nesto prilicno kratko, pa sam ubacio F6 cim je izasao.

Koji RAM DDR3 uzeti a da ne bude usko grlo za procesor na 4 Ghz?
Da li moze neki na 1600Mhz? I da li je taj bandwith losiji u odnosu na 2000Mhz u realnom radu, tj da li snaga procesora moze da iskoristi taj bandwith?

Evo mog bivseg primera.
Ja sam koristio na i3-530 moj OCZ 1600MHz koji je ladno isao na 1920MHz kada sam klokovao CPU i namestao strap za memoriju. Sve to je bilo na 1.65V i Auto setings a sada na AMDu nemere preko 1600(oce po nekad :d i malo preko ali se buni i Vmem moram cepati na 1.87V) tako da kupis lepo neki GeIL ili Patriot 1600 i uzivaj...

Posto par drugara ima i5 750, kao i ja, ali sa razlicitim plocama i memorijama i medjusobno smo se iz zezancije "trkali" ko ce da baci veci skor u obicnom WinRAR benchmarku (posle svega 10 sekundi izbaci brzinu) a testirali smo najvise koja podesavanja memorije daju najveci skor.

Uglavnom, rezultati kazu (ono sto je i praksa potvrdila) da je bolje imati sporiju memoriju sa nizom latencijom (npr. 1600 CL6) nego brzu memorije nesto vece latencije (2000 CL7).

Dole je stura tabela sa rezultatima testiranja na razlicitim platformama, mozda nekome bude od koristi...

Prilozi

• winrar bench.png
    winrar bench.png
    18.1 KB · Pregleda: 58
@Neogeo
Cuo sam da se na intelu dobijaju vece brzine za memoriju... Najverovatnije ce biti Geil...

@Falcon
Kako si zadovoljan sa tim Mushkinom iz potpisa, vidim ovde po forumu da je par ljudi imalo problema sa tom markom? Ne prijavljuje serijski broj modula, prijavljuje se kao samsung...
Jel to on ide na 6-7-7-24? :)
Mogu li da rade sva 4 modula na 2000 (mislim na stabilnost)i jesu li DS (moze li ploca da ih podrzi (moja je P55UD3R) pitam zbog moguceg kasnijeg upgradea na 4x2Gb?

Poslednja izmena:
Na difoltu ti radi komp. Oborio je samo mnozilac na 9... Povecace ga kada nesto budes intenzivnije radio...

A RAM? Iz BIOS-a sam skontao da mi memorija radi na 1333Mhz, iako je 1600Mhz... Sta je potrebno da to podignem na 1600Mhz?

Jovke je napisao(la):
@Falcon
Kako si zadovoljan sa tim Mushkinom iz potpisa, vidim ovde po forumu da je par ljudi imalo problema sa tom markom? Ne prijavljuje serijski broj modula, prijavljuje se kao samsung...
To sam ja moj Geil sam poterao na 6-7-7-24, njega mrzelo da cacka previse. Uglavnom, nisam imao vremena da istestiram stabilnost kao covek na Cl6 pa mi trenutno stoji na CL7. Uskoro cu to da uradim pa da znam jel 100% stabilna ili jok.

Uglavnom 1600MHz na CL6 ako nadjete bilo sta uzimajte, to je najbolja varijanta. Meni brze radi masina na 1700 CL7 nego na 2140 Cl9.
Prednost dajte nizim latencijama pre nego megahercima i nema zime ;)

Poslednja izmena:
A RAM? Iz BIOS-a sam skontao da mi memorija radi na 1333Mhz, iako je 1600Mhz... Sta je potrebno da to podignem na 1600Mhz?

Ha, srećom si uzeo 2x2GB RAM, pa nisi imao previše problema.
Ja uzeo 3x2GB Mushkin 1600 i Win7 mi izbacivao BSOD na svakih sat-dva. Startujem MemTest i posle samo desetak sekundi mi prikaže problem sa RAM memorijom. Koliko sam psovki izrekao o Mushkin-u ne zna se. Da bih video koji je modul neispravan, ostavim po jedan i startujem MemTest. I program pokaže da su sva tri ispravna. Vratim sva tri, opet džumbus. Izvadim jedan, ostavim dualchannel i sve funkcioniše. Kad sam se malo ohladio, krenem da čitam manual od Sabertooth 55i ploče i tamo, uokvireno, piše "Po specifikacijama Intel-a za P55 čipset, procesori koji rade na 2,66Mhz (i5 750) rade samo u dual channel modu sa memorijom na 1333. Ukoliko koristite bržu memoriju, potrebno je podesiti u BIOS-u (ovo je za dotičnu Asus ploču) D.R.O.C. mod. Brže memorije od 1333, po Intelovim specifikacijama, neće raditi u dual channel modu, već u single channel." Pogledam ja u BIOS-u i vidim da mi memorija radi na 1333 (od silne frke oko novog kompa, na to sam zaboravio). Uradim kako su napisali, podignem na 1600, vratim i treći modul i sve sada radi bez problema. Kako se to radi kod Gigabyte-a ne znam...

@Milosd Nemoj sam prvi put da cackas oko toga, nadji nekoga ko je to vec radio...

@Sajber nema kod nas na cl 6 nista, tj ima taj Mushkin ali ne radi stabilno na deklarisanim vrednostima (1600 cl 6... redline serija) imas njen test ovde na benchu, zvanican...

@NastyB i ja sam razmisljao o 3x2... ukoliko imas 1 ili 3 modula onda gubis dual ch ili ako oni nisu iste zapremine.
Zanima me da li se gubi dual chanel ako imas 2x2Gb i povecas mu na 1600 Mhz?

Zasto bi se gubio dual sa 2x2GB?!?
Ma znam da je bila neka fora s tim Mushkinom ali ne mogu da se setim jesu li uspeli da izvuku cl6 sa dizanjem voltaze?

@NastyB i ja sam razmisljao o 3x2... ukoliko imas 1 ili 3 modula onda gubis dual ch ili ako oni nisu iste zapremine.
Zanima me da li se gubi dual chanel ako imas 2x2Gb i povecas mu na 1600 Mhz?

Ne dozvoljava mi PDF manual da iskopiram to na engleskom, ali piše da P55 čipset ne podržava dual channel za memorije koje rade brže od 1333. Iskreno, nikada nisam video nikakav dobitak/gubitak od dualchannel rasporeda. Ipak mi je bolje kad imam 3x2GB na 1600 u single channel, nego da ostavim 2x2GB na 1333 u dual channel modu. Sigurno dobijaš sa što više RAM-a...

Gubiš na bandwidthu, pogledaj u samom memtestu razliku a ako te ne mrzi, zavrti i benchmark iz WinRARa, u roku od 10-15 sekundi imaš rezultat pa ćeš znati na čemu si.

@Falcon
Mogu li da rade sva 4 modula na 2000 (mislim na stabilnost)i jesu li DS (moze li ploca da ih podrzi (moja je P55UD3R) pitam zbog moguceg kasnijeg upgradea na 4x2Gb?

Kao sto vidis u potpisu, moja ploca je P55A-UD3R. Imam 4x2GB i radi bez problema na 2000 (provericu da li je DS, nisam 100% siguran ali mislim da jeste). Probao sam bez dizanja napona i bez obaranja latencija da je poteram na 2150 (drugi rezultat u tabeli) i radi i tako. Mrzelo da se bakcem i da je zatezem, nemam zivaca a ni vremena za to.

Poslednja izmena:
@Nasty Hajde daj nam link gde si skinuo taj PDF, a mogao bi i da odradis taj mali bench pa da vidimo...

http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us

Ideš red
1. MOTHERBOARD
2. LGA1156
3. SABERTOOTH 55i

Kad odabereš OS (nebitno je) imaš na dnu sekciju sa manualom. Ono što te zanima se nalazi u PDFu pod 2.4.2 MEMORY CONFIGURATION. Obrati pažnju da je to Intelova specifikacija za P55 čipset i to ne može da bude drugačije ni na jednoj drugoj ploči.

Procitao sam. Mislis na prvi pasus? To vazi samo u slucajevima kada su moduli razlicite zapremine.

Ne, druga i četrvrta tačka.

Nazad
Vrh Dno