Šta je novo?

Overclocking AMD 3200+ Venice

madness99

Slavan
Učlanjen(a)
06.03.2006
Poena
319
Imam CPU AMD 3200+ Venice i plocu MSI K8N NEO2 i 4x512 DDR Kingston.Procesor mi radi po defaultu na 2ghz al hteo bih da ga clockujem na 2.5 ghz i uzmem cooler CPU cooler Eclipse, Socket 754/939/940/AM2/775, 900-3300rpm, 39dB, 4 heat pipes, Rifle bearing [12].Sad posto sam novi u clockovanju molio bih za po koji savet sta i kako.Memorija mi radi na 167.5 mhz po cpu-z ,pa me interesuje dal neko ima ideju kako da podesim da bude 200 mhz?

Hvala unapred na pomoci

cisto sumnjam da ces sa tom plocom uspeti podici ga na 2.5ghz
ps: koristi search opciju, ranije je pisano o athlon64 OC 😉

Za Venice ti ne treba drugi cooler fabricki je dovoljan. A memoriju najjednostavnije promeni joj brzinu u BIOSU.
Najbolje da probas ovako nesto. Podesi HTTP(il kako vec) mnozilac na 4x, memoriju stavi na 166 a FSB za pocetak namesti na 240 pa teraj dalje ako moze, s tim sto ako teras dalje, smanji HTTP na 3x a memoriju na 133. Godinu ipo dana sam mog Venicea 3000 drzao na 2.7 za svaki dan, malko sam samo digo napon.

ovako HT Frkvenciju sam namestio 5x a CPU Ratio 10x ,memoriju na 166,FSB 240.Radni takt procesora je i dalje 2009.1mhz u CPU-Z a memorija 167.4 mhz radi.Kad namestim HT na 3x i memoriju na 133 procesor je i dalje 2009mhz a memorija sad 133,kad je sve po defaultu i memroiju namestim da bude na 200mhz CPU-Z pokazuje 167.Bios je verzija 1.5 cisto da napomenem ako je mozda bitno.

Da li ti sve to menjaš u BIOS-u matične, ili možda u npr. A64 Info-u?
Sve te parametre moraš menjati iz BIOS-a, u onoj prvoj varijanti koju si naveo procesor bi trebalo da ti radi na 2,4 GHz (10 X 240) - samo HT množilac bi trebao da bude 4 i to ti je sasvim zadovoljavajući clock za početak. Ako lepo radi ostavi ga tako, a ako te još uvek bude zanimalo klokovanje nadji malo starije teme i prouči pa na posao.

Poslednja izmena:
Mozda je offtopic, ali kada je vec isti procesor u pitanju da postavim... Meni je napon procesora 1.44V... Mislim da je to preko standardnog, koji bi trebao da je do 1.4V... Ako gresim ispravite me... I sta moze da prouzrokuje povecanje napona... Napominjem da u BIOSU nisam nista dirao

@Shimec :
Uživaj ! To nije nikakvo povećanje napona da bi brinuo o tome. Ako hoćeš - spusti malo vcore pa testiraj stabilnost dok ne nađeš najmanji mogući napon sa kojim procesor radi 100% stabilno. Imaćeš manje zagrevanje - ako ti je stalo do toga. Inače - bilo koje softversko očitavanje napona nikada nije pouzdano - treba ga uporediti sa realnom vrednošću koja se može ručno izmeriti unimerom. Tako da je pitanje da li ti je vcore stvarno 1.44 ili 1.42 ili 1.38 . .. .

Veceras krenuo sa clokovanjem ovog procesora posto za par dana uzimam novu masinu i ova ide kod cala u office hteo sam da mu je malo pojacam .
Podesavao sam redom u biosu i kad god sam namestio da bude 240 ili vise od njega ne bitno HTT je bio 3x,memorija 133 i jedan modul od 512 ddr Kingost je stajao.Na kraju najace sto sam uspeo da namestim jeste
HTT 239
CPU Multiplier 10
Memorija 133
Napon 1.55
HTT 4.0 i na tome sa programom Orthos je na 10 priority bila max tempetartura 50 stepeni sa box kulerom.Jel ima neko predlog sta moze biti?Jel bih ga digao na 2.7 i uzeo HyperTX kuler

PS:Kada namestim na 240 i vise nece da prodje bios ili vrti sistem na prazno ili ne cita hard

cisto sumnjam da ces sa tom plocom uspeti podici ga na 2.5ghz
ps: koristi search opciju, ranije je pisano o athlon64 OC 😉

Za tvoju informaciju Neo 2 Platinum je vrhunska NF3 ploca sa gomilom objavljenih modovanih biosa i bez problema ide na 300MHz FSb sto je i vise nego dovoljno za njegov procesor.

@madness99 evo ti link ka modovanim BIOS_ima pa probaj sa njima i pre neki dan je objavljen poslednji. U modovanim BIOS_ima su sve opcije otkljucane dok kod oficijelnih moras da drzis Shift+F2 pa da pritisnes Alt+F3 da bi otkljucao skrivena podesavanja. Takodje obrati paznju da AGP namestis na 67 jer je samo tako zakljucan i ako overklokujes nemoj nikako da koristis SATA1 i SATA2 portove vec SATA3 i SATA4(blizi procesoru).

ja sam radio update sa onim MSI Live programom,a jel ima neko ideju kako ovaj da ubacim ?E da sta mislite koliko moze procesor sa dobrim hladjenjem>?

ja sam radio update sa onim MSI Live programom,a jel ima neko ideju kako ovaj da ubacim ?E da sta mislite koliko moze procesor sa dobrim hladjenjem>?

Pa nije samo hladjenje bitno za dobar OC, bitna je i memorija, napajanje kao i sam procesor. Imas tutorijale pa ih lepo prostudiraj i docices do pocetnog znanja za neki OC. Sa box hladjenjem Venice mozes za svaki dan da postavis na 2400-2500MHz na def. naponu.

BIOS se lako update_uje i za to imas tutorijale i uputstva ovde na benchu. Update ces morati da radis iz DOS_a uz pomoc awdflash.exe programa.

uf pretpostavio sam da mora preko DOS_a :S Pa eto u buducnosti ce raditi sa 2x512Kingston DDR 400mhz sa Nanya chipovima jer ga ostavljam za second komp.Ja sam mislio da uzmem zalman hladjenje i da ga dignem na 2.7.A koje je default npaon?1.4?

Da 1,40V a do 1,5V mozes bezbedno da teras za box hladjenjem.

hehe,meni u biosu stajalo stalno 1.55V sada CPU-Z iscita 1.45

I to koliki stvarni napon u odnosu na onaj setovan u BIOS-u zavisi najviše od ploče - po tome se i razlikuju ploče koje su raspoložene za oc od onih koje nisu.
"Lenje" matične imaju veliki Vdrop - i ne dozvoljavaju neki oc. Tu postoje dva rešenja :
- dobar primerak procesora - pa može daleko da ide i na default naponu
- jače dodavanje napona - ali to baš i ne daje zadovoljavajući rezultat.

pogledaj : http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=122033

tako da treba imati na umu da ona setovanja u BIOS-u ploča može uvek da "seče" na nižu vrednost - naravno , zato postoji Bench forum i ostatak interneta - pa je onda na osnovu tuđeg iskustva mnogo lakše odabrati pravu ploču za oc 😉

jutors sam updateovao bios na onu modovanu verziju i odlucio sam ma neka izgori ako treba al precice mi 2.4 :d i prvo sto sam uradio je spustio memoriju,ht je bio 3x,fsb 250 i mnozilac je 10x i agp frkvencija je 75 😀 CPU VID je 1.55V a CPU Voltage over 5.0% i u cpu-z i everstu pokazuje da je napon 1.5V e da pustio sam ORTHOS na Priortet 10 i Large,in place FFTs - stress some RAM i posle 1h je temperatura bila 55 stepeni:-devil-: .Po meni je ovo velika temperatura sta savetujete da kupim Zalman kuler? E da max je radio na 265fsb i kad stavim 1 fsb vise on nece da prodje sistem padne.Probao sam CPU Voltage over 8.3% i isto,sta savetujete da idem na 10%?E da hocu da ga doteram na 2.7 posto svi ga hvale da moze toliko :d posto ga ostavljam sebi jos mesec dana dok ne uzmem quad.Napajanje je Chieftec 450W,kuciste Chieftec Big Tower tako da to nije problem

+10%=1.54V, jos uvek ispod granice za vazdusno, ali previse za box cooler...
probaj pa vidi, temp ne sme da ti predje 60-65C

Nazad
Vrh Dno