Šta je novo?

Overclock Epox 8kha+...problemi

face

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
650
Ok chitao sam po netu i vido ljude pucaju na 180+ fsb sa ovom plochom.
Inache ja imam dotichnu plochu (viakt266a chipset) i 1800 xp.
memorija je ncp 2100 256 ram-a.
ok kad sam ga dobio i sve po defaultu bilo memorija mi je bila na normal,proc 135 x 11.5.Temp mi je na paljenju oko 29 posle oko 45,kuler je titan 1b oznaka chini mi se, radi na 3000 obrataja al su mu lopatice bash velike sto mi i odgovara tishi je kolko tolko.
Sada ja ga sad vozim na 145 fsb x 11.5 sto on prepoznaje kao 2000 xp na 1.68 giga.
problem je shto kad odem preko tog fsb-a na 150 recimo prepoznajem mi memoriju kao 1600,a kad memoriju stavim na turbo settings i dram clock promeny sa by spd (sto je po defaultu) na 133 mhz a fsb ostavim na 145 blokira mi malo posle uchitavanja xp- (jos neudje u sam win) dok kad sam ga digo na 155 fsb sa turbo settings i 133 mhz dram clock blokira se pri preborjavanju memorije i tek sam iz 20 puta uspeo da udjem u bios a da ne blokira i vratim sve kao sto je bilo.
sad ya napone nisam siguran ya brojke morao bih da skochim do biosa da proverim ali ako neko moze orjentaciono da kaze sta ne valja posto mi je ovo prilicno slab o/c s'obzirom sta sam ja sve procitao o ovoj ploci i na osnovu rezultata drugih.
znachi jel to losha memorija,los fan sta li je?

face je napisao(la):
Ok chitao sam po netu i vido ljude pucaju na 180+ fsb sa ovom plochom.
Inache ja imam dotichnu plochu (viakt266a chipset) i 1800 xp.
memorija je ncp 2100 256 ram-a.
ok kad sam ga dobio i sve po defaultu bilo memorija mi je bila na normal,proc 135 x 11.5.Temp mi je na paljenju oko 29 posle oko 45,kuler je titan 1b oznaka chini mi se, radi na 3000 obrataja al su mu lopatice bash velike sto mi i odgovara tishi je kolko tolko.
Sada ja ga sad vozim na 145 fsb x 11.5 sto on prepoznaje kao 2000 xp na 1.68 giga.
problem je shto kad odem preko tog fsb-a na 150 recimo prepoznajem mi memoriju kao 1600,a kad memoriju stavim na turbo settings i dram clock promeny sa by spd (sto je po defaultu) na 133 mhz a fsb ostavim na 145 blokira mi malo posle uchitavanja xp- (jos neudje u sam win) dok kad sam ga digo na 155 fsb sa turbo settings i 133 mhz dram clock blokira se pri preborjavanju memorije i tek sam iz 20 puta uspeo da udjem u bios a da ne blokira i vratim sve kao sto je bilo.
sad ya napone nisam siguran ya brojke morao bih da skochim do biosa da proverim ali ako neko moze orjentaciono da kaze sta ne valja posto mi je ovo prilicno slab o/c s'obzirom sta sam ja sve procitao o ovoj ploci i na osnovu rezultata drugih.
znachi jel to losha memorija,los fan sta li je?

josh si mlad i ima josh dosta da ucis o toj plochi :D. Shalu na stranu, verovatno josh uvek ne znas da imash najbolju plochu na svetu (nadam se da imash Cooler Master kuler na chipsetu, jer se ta revizija plocha OC KAO ZMAJ). Ovo ti sve pricham iz iskustva jer dotichnu i ja posedujem i teram na njoj Athlona XP na 200 FSB. Da bi uopshte mogao da dostignes te brzine tj. 200 (ili 166) FSB naravno sinhrono, trebala bi ti bolja memorija, ne mora Samsung PC2700 (ali je preporucljivo :D), ali neka PC2700 vec je ok. Treba ti procesor koji ce da ide na 166 (ili 200, ako je otkljucan), i ono najvaznije treba da apdejtujes BIOS, nekom BETA verzijom, koje mozesh da nadjes na www.amdmb.com . Ako ne nadjes tamo ostavi mail, pa cu da ti ga bacim na mail. Bez tog update neces preci preko 145 FSB.

Tamo sam bash dosta chitao pogotovo onaj gigantski post od Mushkina medjutim usled onogloikog broja postova malo je nejasno ne znam na koju verziju bete mislish?
Drugo chitao sam da poshto ova plocha nema 1/5 divider ljudi koji su pucali na fsb 166 mhz i vishe su imali problema sa hdd-ovima i dolazilo je do hard-disk corruption-a i gubljenja podataka sa celog diska.
Ako bi moglo malo da mi se pojasni na tu temu bio bih zahvalan.
Shto se tiche memorije ja sam planirao da kupim josh 256 2100 ddr-a ne znam dal mogu trenutno da isfinansiram zamenu za 2700 ne znam kolki je realni dobitak u performansama.Kolko bi ja ovo mogo da teram sa dotichnom memorijom (ncp 256ddr 2100).
Takodje proc. nemam pojma dal je otkljuchan,jer ne znam kako se to gleda.
Elem kad budesh imao vremena mail je [email protected] pa baci dotichan bios.
E i da hm...sta bi trebao da bude cool master i gde se to tachno nalazi na ploci da proverim.

Re: Re: Overclock Epox 8kha+...problemi

aha je napisao(la):
jOvo ti sve pricham iz iskustva jer dotichnu i ja posedujem i teram na njoj Athlona XP na 200 FSB.

Diskovi ti rade na PCI clocku od 50MHz?

Re: Re: Re: Overclock Epox 8kha+...problemi

Alexandar je napisao(la):

Ma jeste :D Pa valjda ima delilac 6, tj 200/6=33.333333333

Kolko ja znam nema i to je i problem za 8kha+ na velikim fsb-ovima.
Taj 1/6 divider je uveden tek u 8k3a il tako neshto nisam siguran necu da lupam gluposti.
Sacekacu da se Aha oglasi na temu.

Re: Re: Re: Re: Overclock Epox 8kha+...problemi

Brutalan Zlica je napisao(la):
Ma jeste :D Pa valjda ima delilac 6, tj 200/6=33.333333333
Ta ploca ima samo 4:2:1 delilac, sto znaci da je PCI na 50Mhz ako se ne varam, kha+ je sa KT266A chipset-om.

Re: Re: Re: Re: Re: Overclock Epox 8kha+...problemi

Ta ploca ima samo 4:2:1 delilac, sto znaci da je PCI na 50Mhz ako se ne varam, kha+ je sa KT266A chipset-om.

Ma jok Epox je prvi, poceo sa divider ludorijama, pisao sa ja o tome pre oko pola godine.

ne nego na 33. i to sam vec pomenuo. samo revizija ploche koja ima cooler master na north bridge-u ima delioc 1/6. ona je bila prva koja je podrzavala to.

Pa znash kako ja face-u ne bih savetovao da flashuje sa beta verzijama bios-a ali ako ti imash neku overclockersku koja se kod tebe pokazala ok poshalji mu je. SAMO NEMOJTE AKO NEKO OD VAS IMA SOFT MODEME. Tako sam ja video lepih krompirica po bios-u koja su skidana sa hcf i lucent shitovima :)
Samo ja mislim da sa 8KHA+ nije pametno ici iznad 185 MHz ako nemash 1/6 divider jer je sve preko siguran crash podataka na HD-u. Ja jesam overclocker ali samo od one fele koja narihta plochu do znoja a onda namerno spusti samu vrednost na neku normalnu tako da sam na tvom mestu podigao bi takt fsb-a na 166 MHz, uz neku kvalitetnu memoriju, narihtao setovanja za memoriju, divider ti je 1/5 za PCI jedino je frka za AGP divider jer ne znam da li 8KHA+ ima fixovan AGP takt (recimo da ga puknesh rucno na 66 MHz) ali i sa 1/2 neka kvalitetnija karta bi trebalo da izdrzi (mada ce stvarno da przi...). Ali ortak je izvukao 85 na AGP-u sa GF2 Ti... ako me nije slagao :D

Ne znam nece da se digne preko 145 mhz fsb.Verovatno je do mem. ncp 2100 256 ddr,mada nisam ni previshe cachkao jer necu nishta da radim dok ne popravim jedan hdd problem.Elem verovatno treba da spucam voltazu memorije na neku vishu vrednost i ubavcim jedan beta bios ne znam mu tachnu oznaku mogu da iskopam ima na amdmb.com u epox forumu thread na vrhu,sticky je sa najvishe postova.Jako dobar config guide za 8kha+ i o/c istog piso ga pravi epox freak.Ako neko oce mogu da okachim direct link sad mi se bash spava.Elem verovatno bi "malo" pomogla neka kvalitetnija memorija mada nisam struchnjak oko biranje iste moro bi neko da mi pomogne.

face je napisao(la):
Ne znam nece da se digne preko 145 mhz fsb.Verovatno je do mem. ncp 2100 256 ddr,mada nisam ni previshe cachkao jer necu nishta da radim dok ne popravim jedan hdd problem.Elem verovatno treba da spucam voltazu memorije na neku vishu vrednost i ubavcim jedan beta bios ne znam mu tachnu oznaku mogu da iskopam ima na amdmb.com u epox forumu thread na vrhu,sticky je sa najvishe postova.Jako dobar config guide za 8kha+ i o/c istog piso ga pravi epox freak.Ako neko oce mogu da okachim direct link sad mi se bash spava.Elem verovatno bi "malo" pomogla neka kvalitetnija memorija mada nisam struchnjak oko biranje iste moro bi neko da mi pomogne.

kazem ti da je problem i Biosu. I meni je to isto radila, nije prelazila 145 ali uz pomoc biosa ide ko zmaj. ostavi neki mail da ti posaljem fajl. poz

Ajd shibni ako nije problem na [email protected] i ako moze malo objasni sta si tachno ti sve radio,na kolko si digo fsb,koji ti je kuler,koja memorija,kolka ti je sada temp.,koja setovanja za memoriju,koja za agp i ostalo sto bi jos mozda bilo bitno,da vidim dokle da ga teram bezbedno,jer ko sto neko vec reche nisam lud da ga teram na 10 mhz veci fsb uz rizik od pucanja diska ili chega vec da bi dobio 1000+ 3d markova.TX!

Re: Re: Re: Re: Re: Overclock Epox 8kha+...problemi

Da li stvarno mislis da mu PCI radi na 50 MHz? :)

U pravu je Misko... ABIT i Epox su jos davno poceli da se *****avaju sa dividerima i nezvanicnom podrskom za /5, /6, pa i /7...
Evo kako to treba da izgleda na primeru Realtek-ovog RTM 560-266R generatora, koji se nalazi na KR7A i KX7-333 plocama:

Combuster je napisao(la):
Pa znash kako ja face-u ne bih savetovao da flashuje sa beta verzijama bios-a ali ako ti imash neku overclockersku koja se kod tebe pokazala ok poshalji mu je. SAMO NEMOJTE AKO NEKO OD VAS IMA SOFT MODEME. Tako sam ja video lepih krompirica po bios-u koja su skidana sa hcf i lucent shitovima :)

E, aj pojasni malo sta ovo znaci?
Kakve veze ima modem i skidanje BIOS-a?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Overclock Epox 8kha+...problemi

CAR je napisao(la):
Da li stvarno mislis da mu PCI radi na 50 MHz? :)

U pravu je Misko... ABIT i Epox su jos davno poceli da se *****avaju sa dividerima i nezvanicnom podrskom za /5, /6, pa i /7...
Evo kako to treba da izgleda na primeru Realtek-ovog RTM 560-266R generatora, koji se nalazi na KR7A i KX7-333 plocama:

Vec sam postovao link sa Abitovog sajta. ***** taj tvoj Realtek:) kad je Via ogranicavajuci faktor u vasim o/c zivotima...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Overclock Epox 8kha+...problemi

student je napisao(la):
kad je Via ogranicavajuci faktor u vasim o/c zivotima...

Osecam da joj Intel daje veliku kintu da koci AMD-a, da nije tako intel bi drzao 5% trzista :D:D:D.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Overclock Epox 8kha+...problemi

student je napisao(la):
Vec sam postovao link sa Abitovog sajta. ***** taj tvoj Realtek:) kad je Via ogranicavajuci faktor u vasim o/c zivotima...
Priznajem... ono sto je sam ABIT saopstio mora da je istina! :)
Al' Realtek je mnogo dobar... :) Trenutno sam sa KR7A na 210 MHz i definitivno je do graficke karte i njenog AGP-a na sugavih 105 MHz... ***** ti VIA-u, gde se ne setise i napisase delilac 3 za AGP FX Samo zato cu da menjam KR-a za NForce2...
Inace, ploca je, sto bi simpson rekao, BABAROGA! Kazem ti, 210 MHz FSB gura k'o da je 110 (a uz onog Zamzunga ECC, sve je to i sinhrono :) ), i da me ne **** karta, osecam da bi otisla i do maksimalnih 250! :D
ABIT je k'o BMW, ide onoliko koliko je ugravirano! :D:D:D

Eh, kad se samo setim onog tvog bivseg KX-a i njegovih maksimalnih 193... Hihihi... :D

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Overclock Epox 8kha+...probl

CAR je napisao(la):
Al' Realtek je mnogo dobar... :) Trenutno sam sa KR7A na 210 MHz i definitivno je do graficke karte i njenog AGP-a na sugavih 105 MHz... ***** ti VIA-u, gde se ne setise i napisase delilac 3 za AGP FX Samo zato cu da menjam KR-a za NForce2...
Inace, ploca je, sto bi simpson rekao, BABAROGA! Kazem ti, 210 MHz FSB gura k'o da je 110 (a uz onog Zamzunga ECC, sve je to i sinhrono :) ), i da me ne **** karta, osecam da bi otisla i do maksimalnih 250! :D
ABIT je k'o BMW, ide onoliko koliko je ugravirano! :D:D:D

Eh, kad se samo setim onog tvog bivseg KX-a i njegovih maksimalnih 193... Hihihi... :D

A meni pre izvesnog vremena dunulo da je menjam za KX-a, sa konja na magarca, dobro sam se dozvao pameti na vreme, pa je KR jos kod mene. Takodje radi na 200+ al mene zeza zvucna :( zbog nekih stvari jos uvek ne mogu na live-a koji moze da izgura ovo.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Overclock Epox 8kha+...probl

CAR je napisao(la):
Inace, ploca je, sto bi simpson rekao, BABAROGA! Kazem ti, 210 MHz FSB gura k'o da je 110 (a uz onog Zamzunga ECC, sve je to i sinhrono :) , i da me ne **** karta, osecam da bi otisla i do maksimalnih 250!
ABIT je k'o BMW, ide onoliko koliko je ugravirano! :D

Kako ti je AGP na 105Mhz, kad po onoj tvojoj tablici pise da ti je na 210Mhz FSB-a AGP na 70Mhz-a. :D :p Zato se ja znaci mucim sa ovim "magarcem" od KX-a na 226Mhz-a, moracu da ga dignem na 233Mhz-a, pa da mi AGP bude na 66Mhz-a. :p

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Overclock Epox 8kha+...p

Misko je napisao(la):
A meni pre izvesnog vremena dunulo da je menjam za KX-a, sa konja na magarca, dobro sam se dozvao pameti na vreme, pa je KR jos kod mene. Takodje radi na 200+ al mene zeza zvucna :( zbog nekih stvari jos uvek ne mogu na live-a koji moze da izgura ovo.
S konja na magarca... jes vala :D
Hteo sam i ja da se prebacim na KX-RAID, al' me neki pametni ljudi odgovorise... Uostalom, retki su ti primerci k'o sto je Acin (njemu svaka cast!), koji idu na toliki FSB. Ustvari, retki su i oni koji idu na preko 200!
Ima vas dosta koji imate KX-a... pa recite, na koliko ste najvise naterali vasu plocu?

Inace, Misko... na koliko ti najvise ide taj KR (naravno, verzija s metalnim podizacem socket-a :D)? I sto ne izvadis tu zvucnu, probaj koliko moze KR, pa je posle vrati?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Overclock Epox 8kha+...p

Aca je napisao(la):
Kako ti je AGP na 105Mhz, kad po onoj tvojoj tablici pise da ti je na 210Mhz FSB-a AGP na 70Mhz-a. :D :p Zato se ja znaci mucim sa ovim "magarcem" od KX-a na 226Mhz-a, moracu da ga dignem na 233Mhz-a, pa da mi AGP bude na 66Mhz-a. :p
Tablica ocito laze! :D
I sta ti *****avas... pa po toj tablici, tvoj Leadtek na tih 226 MHz FSB-a radi na tek nekih 75-76 MHz... Koga ti *****avas? :D
Nego, daj tog Leadteka sto radi na preko 110 MHz AGP-a, pa da probamo kol'ko moze ovaj KR... :) (sa metalnim podizacem, za Miska ;) )

PS. Mozda je tablica OK, i lepo prikazuje delilac za PCI, samo je AGP malo zeza, tj. uvek ostaje na onih /2? Sta mislis? :p

CAR je napisao(la):
Nego, daj tog Leadteka sto radi na preko 110 MHz AGP-a...

Dacu ga, uz odredjenu protivvrednost izrazenu u €. :p

pa da probamo kol'ko moze ovaj KR... :) (sa metalnim podizacem, za Miska ;) )

Moze bar na 250Mhz-a. :D Moracu da pisem MrIcee da se ne *****ava vise sa KX-om nego da se vrati na KR-a posto je mnogo bolja ploca. ;)

Joj ljudi sve je to lepo ali thread je za Epoxa 8kha+. Elem za AHA ili bilo kog drugog ko ima iskustva sa ovime ,fleshovo sam bios na verziju 8khal00,koja je inache preporuchena za o/c. Inache trenutno mi je sistem na 145 mhz x 11.5 (tj. auto) sa normal mem. setovanjima 3-6-2,2T.Kad samo setovanja promenim na turbo 2-6-2,1T XP mi se kod ulaska u win sam restartuje.Sa takvim mem. setovanjima na svemu preko 145 mhz pa makar spustio mnozilac na 9 moram da idem clear CMOS posle restarta. Takodje ni sa normal setovanjima nece preko 146-7 mhz. Mislim najverovatnija opcija je da sam ja veverica pa ovaj budjavi ncp 2100 ne vredi ni zashta a ponajmanje za o/c samo da mi to josh neko potvrdi.
Inache zaista se trudim da nadjem po netu o/c guides itd. chitam manual za plochu da vas ne bi smarao pochetnichkim pitanjima samo ako ne ko moze da mi objasni neke stvari.Tipa to 145 mhz to mi je brzina sistemske magistrale.Onda mi kaze da je fsb na 290 mhz (2 puta tolko).A ja sam ziveo u verovanju da je sis. magistrala ustvari fsb. Ako neko moze to da mi razjasni.
Takodje u mem. setovanjima pod dram clck imam 100 mhzz,133mhz i by spd.To je sad brzina chega? i ona setovanjja kapiram ja da je bolje sto nize tipa 2-6-2,1T al sta to tachno radi. Isto kako se odnose mnozilac i magistrala. Veci mnozilac a manja magistrala je loshije od vece magistrale a manjeg mnozioca.Jel to tachno i zashto?Takodje termin sinhrone i asihrone brzine magistrale i memorije ako neko moze da mi objasni. Mislim nicheg od ovog nema na faq pa kad bi neko iskusan i merodavan (recimo Aca,Simpson - oni mi nekako ulivaju poverenje) mogli da razjasne te elemntarne stvari pa da se to okachi u faq kao recimo O/C guide.
poz.

kad sam *****...

Uf sad sam neshto pokushavao,ispada da sam retard.Elem ja sam ziveo u ubedjenju da je meni xp1800 svo vreme otkljuchan jer sam mogao da biram mnozioc od 6 do 15 mada je meni stajao na auto.Kad sam dizao magistralu,ja sam spustao mnozilac i sistem kad god sam spustio mnozioc nijednom nije hteo da se digne (tj. kad god sam promenio mnozioc) i moram sam clear cmos da radim.To sam uvek pripisivao dizanju magistrale,ali sad sam pokushao cisto radi reda da ostavim magistralu na 145 mhz kad sve radi normalno,a da ga deklokujem tj. mnozioc sa auto (11.5) spustim na 10 i naravno josh jednom sam morao clear cmos da radim.Sad jel to sve to chinjenice da je meni xp ustvari zakljuchan i da svako menjanje mnozioca bilo na vishe ili manje rezultuje sa clear cmosom,a da sam ja ziveo u zabludi ko veverica da je otkluchan (zbog onog silnog izbora mnozioca jel kolko sam ja bio razumeo zakljuchan xp-ovi uopshte nemogu da menjaju mnozioc tj. da opcija je siva ne moze da se menja iz biosa).

Re: Re: Overclock Epox 8kha+...problemi

Aca je napisao(la):
Dacu ga, uz odredjenu protivvrednost izrazenu u €. :p
Jes, a ti da naskocis na Silura... nije nego :D

Osim toga, kod tebe nema cile-mile... covek samo pita za probu, a ti odma' se vatas za evro! :p
Aca je napisao(la):
Moze bar na 250Mhz-a. :D
Hmmm... moracu da pisem :) ABIT-u da izbace novi bios sa FSB-om od 300 :D
Aca je napisao(la):
Moracu da pisem MrIcee da se ne *****ava vise sa KX-om nego da se vrati na KR-a posto je mnogo bolja ploca. ;)
Daj, reci mu, leba ti... Ja mu pric'o svojevremeno na icrontic-u, a on mi nije verov'o... :D

CAR je napisao(la):
Jes, a ti da naskocis na Silura... nije nego :D
Osim toga, kod tebe nema cile-mile... covek samo pita za probu, a ti odma' se vatas za evro! :p

Naravno, skupa je to sprava za *******ciju. Navedi mi koja jos kartica radi na 112Mhz-a, a i memorija lose radi samo na 650Mhz-a. :D

face je napisao(la):
Sa takvim mem. setovanjima na svemu preko 145 mhz pa makar spustio mnozilac na 9 moram da idem clear CMOS posle restarta. Takodje ni sa normal setovanjima nece preko 146-7 mhz. Mislim najverovatnija opcija je da sam ja veverica pa ovaj budjavi ncp 2100 ne vredi ni zashta a ponajmanje za o/c samo da mi to josh neko potvrdi.
Ja ti potvrdjujem... to nije overklokeraska memorija.
Mada mislim da bi trebalo da radi na bar 150, ako ne i 155 MHz sa najjacim (znaci, i "Turbo" ili sta vec imas tamo) setovanjima.
face je napisao(la):
Inache zaista se trudim da nadjem po netu o/c guides itd. chitam manual za plochu da vas ne bi smarao pochetnichkim pitanjima samo ako ne ko moze da mi objasni neke stvari.
Shoot! :D
face je napisao(la):
Tipa to 145 mhz to mi je brzina sistemske magistrale.Onda mi kaze da je fsb na 290 mhz (2 puta tolko).A ja sam ziveo u verovanju da je sis. magistrala ustvari fsb. Ako neko moze to da mi razjasni.
Jeste, sistemska magistrala JESTE FSB. Sad, to sto ti tamo pise (gde ti to pise... odnosno, ko ti to ocitava?) 290, to je zbog DDR memorije, odnosno zaracunava FSBx2.
face je napisao(la):
Takodje u mem. setovanjima pod dram clck imam 100 mhzz,133mhz i by spd.To je sad brzina chega?
To se odnosi na brzinu memorije u odnosu na FSB. Odnosno, namesta onaj sinhron, odnosno asinhroni rad o kome sam ti pisao nesto nize.
Kod mene na KR-a (a uveren sam da je i kod tebe na Epox-u isto, to je isti cipset), kad stavis na "133", to znaci da ce memorija raditi sinhrono, odnosno na istom taktu sa FSB-om (ne obaziri se na to sto stoji 133, iako je tebi FSB na, recimo, 150 MHz... ovo uvek ovako pise, i memorija ce ti sigurno raditi na tih 150), kada stavis na "100", onda ti memorija radi asinhrono, odnosno na 3/4 od FSB-a, a kad namestis "BySPD", onda ploca automatski ocitava informaciju sa SPD cipa na memoriji i u zavisnosti od njega (kvaliteta modula... odnosno, kako je deklarisan da radi) postavlja vrednost na sinhrono ili asinhrono, odnosno "100" ili "133".
face je napisao(la):
i ona setovanjja kapiram ja da je bolje sto nize tipa 2-6-2,1T al sta to tachno radi.
Steze memoriju :) , odnosno, "pojacava" setovanja memorije.
Na taj nacin obezbedjuje veci protok na istom taktu.
face je napisao(la):
Isto kako se odnose mnozilac i magistrala. Veci mnozilac a manja magistrala je loshije od vece magistrale a manjeg mnozioca.Jel to tachno i zashto?
Tacno je, a upravo zbog veceg memorijskog protoka koji donosi visa magistrala, naravno, u slucaju sinhronog rada sa memorijom.
To se (bar za mene) najbolje oseca u igrama, i ostalim programima koji intenzivno koriste memoriju (Photoshop, recimo).
face je napisao(la):
Takodje termin sinhrone i asihrone brzine magistrale i memorije ako neko moze da mi objasni.
Sinhrono - magistrala (odnosno, FSB) i memorija rade na istom taktu na koji postavis FSB
Asinhrono - memorija radi na razlicitom taktu od FSB-a, koliko? - zavisno od podesavanja u biosu (u tvom slucaju, odnosno KT266A cipseta, na 3/4 takta magistrale... mada, moze u jednom slucaju i memorija da radi i na visem taktu od FSB-a, ali to iskljucivo ako FSB postavis na 100 MHz, a memoriji namestis ono "133", kada ce ona raditi na 133 MHz)

Na VIA sistemima se najvise dobija upravo sinhronim radom... za intela i SiS645DX asinhron rad je mnogo jak.
face je napisao(la):
Mislim nicheg od ovog nema na faq pa kad bi neko iskusan i merodavan (recimo Aca,Simpson - oni mi nekako ulivaju poverenje)
A ja ne? :D
Osim toga, od njih dvojice, samo je Aca merodavan (i to kako)... simpson je guru za intela ;)

Ocekujem zahvalnicu u vidu prigodne plakete (ili zlatnog sata :) ) za ovo... :D

Re: Re: Re: Re: Overclock Epox 8kha+...problemi

Aca je napisao(la):
Naravno, skupa je to sprava za *******ciju.
OK, salio sam se ja... nadam se da znas to.
Aca je napisao(la):
Navedi mi koja jos kartica radi na 112Mhz-a, a i memorija lose radi samo na 650Mhz-a. :D
Kol'ko danas probam tog Silura, pa cu da ti kazem... :D

Pozdrav

Eh pa ja veverica chitam kako Aca nabija 14.5 k u 3dmarku pa reko covek je rad da pomogne newbie-ima.
Mada zahvaljujem CAR-u veoma na iscrpnim i preciznim odgovorima, covek u overclock sobi daje odgovora na pocetnicka pitanja, zaista jako lepo od njega :) . CAR-a za moderatora covek se pokazao na visini zadatka :) .Hvala jos jednom evo ovo moze u fag sobu kad bi neko hteo da prekuca i stavi ko sticky thread.
Hvala josj jednom sad cu odem da cackam malo po bios-u pa da javim sta sam uspeo.

Vrh Dno