Šta je novo?

OverClock cele masine

A gde pise kakac treba da bude avatar? U pravilima pise samo velicina ( 200x200 chini mi se i 20kb, a ako je slika veca automatski se smanji ), i da moze da bude animirani avatar tj .gif , za erotiku ne pise nista, a sliku sam postavio zato sto mi je trazio VIP member a on je em duze na forumu em verovatno bolje poznaje pravila... A ti nevolis lepe cice i sise? :S:
Pod full load sam mislio na igre, obrada i kompresija video mateijala... Jedino Orthos ga ovoliko greje.

Ako modovi kazu da je erotika na forumu zabranjena i da im smeta avatar, neka obrisu sliku, ja cu da promenim avatar, i naka mi daju 7 day ban :wall:

ajd i ja da se ukljucim, mozda i pomognem malo jer sam imao msi k9n ultru ne sli, mada mislim da se bas nesto i ne razlikuju po biosima sem razlike oko sli....napon moze zesce da se pogura ali se bas nesto i ne bih previse igrao sa njim sa vazdusnim hladjenjem (pogotovo ne fabrickim kulerom)...trebalo bi da imas cell menu na glavnom ekranu i u njemu cpu frequency configuration, cpu voltage i tu je mislim max 1,35v a ako hoces vise onda se vratis jedan korak nazad i adjust extra cpu voltage, od +0,05 pa do 0,35...
ja sam svoj 4000+ x2 drzao na 1.4v i nisam imao problema ali sam ga hladio sa hyperTX od starta...inace je neka sigurna granica 1.45v za brisbane jezgra za vazdusno...
sto se tice memorije trebalo bi da ti je odmah ispod i do nekih 2.35v je dozvoljava e sad meni to nikad nije uspelo, kao da uopste ne registruje dodatnu voltazu koliko god da sam stavljao, inace probana sa axe i black dragon modulima i isto se ponasala...
ako su ti ova ocitavanja realna onda je tebi memorija na 2.15v a ne na 1,8v???
skini hwmonitor on bi trebalo da jedini ocita pravu voltazu na toj ploci i pogledaj sta ti prijavljuje pod VID0, za druge programe nisam siguran da li se nesto promenilo, everest znam da nije...
razlike u biosima su malo vece od kozmetike, ako se ne varam taj cell menu nisam imao do 3.1 verzije...
BTW svi brisbane nebitno g1 ili g2 imaju poznate zesce brljotine sa ocitavanjem temperature....

Nije problem ovde oko napona cpu-a nego memorije, pretrazio sam ceo bios i nema ( verzija 1.0 ) napon za proc moze do 1.4v. Ako je verovati SpeedFanu napon za memoriju mi je sad 2.13v ( nije klokovana sad ) def treba da bude 1.8v... probacu kasnije ponovo da klokujem memoriju da vidim da li ce da se menja napon ili ne.

P.S.
Probao sam i menja se napon skocio je na 2.32v, znaci ploca sama menja napone kako joj se prohte :mad:

Poslednja izmena:
koliko vidim na zvanicnom sajtu noviji bios za tu plocu donosi podrsku za k10 sto moja nije imala i zato sam je najvise i menjao, e sad za opcije oko memorije ne znam, mada po onom snapshoot-u koji si postavio se bas nesto i ne "gadjaju", mislim imao sam malo veci "raj" oko podesavanja za memoriju...
msi je sa tim plocama bio mnogo cudan pri klokovanju, znam koje sam akrobacije izvodio da bi radila kako lici...
mozes da odradis update bios-a preko msi live update-a, e sad sta ce stvarno da promeni ne znam, svaka verzija biosa ispravlja neke gluposti mada zna da bude nekad i suprotno....
p.s. sve msi po def-u drze memoriju na 1.85v mereno na pinovima???

Taman sam hteo da flashujem bios, ali treba mi floppy tako a nista od toga...

sto ne odradis preko live update? ja sam zadnjih nekoliko puta tako radio i nisam imao problema, sad pod vistom zaglupi kad dodje na proveru verzije drajvera za plocu i nece da nastavi, nego samo se ukopa u mestu...

Pa opet mi treba floppy za backup starog biosa ako je ovaj s*eban... valjda?

Krece update sa 3.85.000 na 3.97.000 pa ko prezivi pricace :d

AAAAAAAAAAAAAAH... Kao u horor filmu, flashovanje je trajalo ~20 sec a meni se cinilo kao 20 min...
I sto je najzesce na kraju izbaci poruku "CMOS Checkum Destroyed" i restartuje se :S: srce mi stalo dok se win nije bootovao...
Updateom nisam dobio skoro nista samo podrsku za 1066mhz memoriju... Cak nisam dobio ni opciju da menjam napon memorije :(
Stavio sam memoriju na 1066 ( 800 def ) i radi :D, 416 mhz a ranije je bilo 360mhz!
Pokusacu sutra da je clokujem da vidim kako se ponasa...
Da li moze nesto da joj smeta da ostane tako na 1066?

Ako moze neki mod da spoju postove i ovo da obrise bilo bi extra.

pa flesovanje uvek brise podesavanje biosa :) ne znam za kingstona kod mene je obican transcend 800 radio na 1066 sa def voltazom, da kucnem u drvo jos rade bez ikakvih problema, samo sto sam je kod mene bila jedna 12-ca uperena ka memoriji i spustena na 7v (za svaki slucaj :) )...kakve su ti temperature i kako ti sad ocitava v memorije???

Memoriju sam sad kloknuo na 952mhz, pokazuje 2.16v... ali se kom nesto cudno ponasa zablokira na trenutak ( mozda pola sekunde ) pa nastavi normalno da radi, moracu sutra detaljnije da se pozabavim ovim... Ali me plase chipset greje se kao lud, danas sam mu zamenio pastu ali nepomaze... Kada sam skinuo chipset uzmedju kulera sam nasao neku gumastu masu koju sam jedva ocistio... moracu da nadjem neki aktivni cooler ovaj pasivni je njesra...
Btw jel ima neki dobar a jeftin cooler za chipset aktivni naravno?

Interesantna situacija od kad sam ubacio 12cm fan da duva u hdd temperature su mi se normalizovale sve sem chipseta a kuciste otvoreno.
Cpu temp manja od 50C pod Orthosom ( ranije je prelazila 90C ) hdd 29C ( 36 ranije ) memorija na dodir hladna, ranije je bila vrela, znaci ovaj vent hladi sve zivo na 12v (1700 rpm ) :D
Samo je chipset preko 75C posle 12min Orthosa, dalje nisam pokusavao, znaci definitivno mora now cooler :(
Ima jos jedna zanimljivost :

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    48.2 KB · Pregleda: 39
kod tebe je onaj visoki pasivac na cipsetu, kod mene je bio tanak i dosta je zalbi bilo na njega (pogorenih prstiju)...e sad kod mene je bio problem sto je bio pozicioniran jedan deo ispod grafe pa nisam mogao da uboden neki normalan kuler pa sam izmisljao sve i svasta....na kraju je grafa uspela da ga ohladi :) e sad kod mene je uvek komp "divljacki" hladjen (navika :) ), sto danasnji kompovi traze...pasta ne menja nesto narocito, mozda par stepeni i to ako promeni...pre ce tebi da resi nesto tipa geminii ili tako neki kuler za proc koji gura vazduh prema ploci...mozes da probas nesto ovako, postavi neku 12-cu ispod optike ako imas mesta i pustis da duva prema procu, vezes je plasticnim vezicama, pa onda ispratis temp proca, cipseta...to sto ti blokira na trenutke moze biti do memorije da nije bas najstabilnija, a njen rad dosta zavisi od brzine proca...
btw...nadji i skini negde procesxp pa vidi sta ti jede memoriju...

Pa nije ni kod mene bas veliki pasivac... pogledaj "moja masina" pod MOBO i bice ti jasno.
A sto je najzesce nalazi se izmedju procesora i graficke tako da ima celih 5mc slobodno za neki normalan cooler. Ovaj box je dobar sto duva direktno u ram modul u prvom slotu i ne da mu da se greje, a u drugi duva 12-ica sa harda.
Memorija je stabilna prolazi orthos i memtest, a ovo zauzece od 2.2gb je sinoc bilo zato sto kada pokrenem neku app i ona zauzme recimo 200mb i kada je izkljucim ram se ne isprazni...itako sve do 2.2 kada je poceo da kopa po disku, tj da koristi pagefile... sad je ok to mi se samo juce desilo sa sad je dobro. Mozda treba ramu malo da se navikne na nove uslove rada :d

Sto se tice kloka AMD-a tuje slaba vajda ja imam jednu masinu AMD a drugu Intel razlika je nebo i zemlja izmedju ova dva kompa.

Ps: zaboravih da kazem da je AMD x2 5200 brisbane.

Par pitanja u vezi coolera.
Kakva su vasa iskustva sa THERMALTAKE CL-P0401?
Da li moze da hladi oc intela na 4ghz?
THERMALTAKE CL-P0401 vs OCZ Vendetta 2?

Uzmi vendetu2 ona sigurno moze da ti ohladi na 4GHz.

Vrh Dno