Šta je novo?

"Ovakvim temama nije mesto na ovom forumu."

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Prethodne dve teme su zatvorene a ova ce najverovatnije biti momentalno obrisana a ja cu dobiti :smash: ali ukratko:

ako posecujem samo ovaj forum godinama i "poznajem" mnoge clanove na osnovu dugogodisnjeg pisanja/dopisivanja i cenim njihovo misljenje zbog toga gde onda, osim bench foruma, mogu sa njima da diskutujem o zivotno bitnim stvarima (sto jesu bile dve prethodno zatvorene teme: "Kupovina drzavnih obveznica - iskustva?" i "Dokle ce ovaj euro da pada ko cigla?" btw, ako su ove dve teme za lock onda je i tema: "Uvoz iz Madjarske postaje rizik i polako se stopira...")

dakle, molim vas da ostavite negde mogucnost da ljudi koji se poznaju godinama preko bencha mogu da pisu o temama koje ih se ticu.

Bench je oduvek imao restriktivnu politiku prema politickim temama koliko de secam. Nikada ne ostane na ekonomiji rasprava, zar ne? ;)

Ja sam kao pokretac teme "Dokle ce ovaj euro da pada ko cigla?" dobio i "bodove" - )Razlog: Offtopic, tako da ti ne savetujem da gurash ovu temu.
Iskreno sam mislio da tema ima smisla zbog kuknjave sirom foruma na uzasne promene cena na nasem trzistu i da ce se pojaviti neko iskusniji i malo objasniti zajednici i reci sta moze da ocekuje u narednom periodu.

@Slayer: politiku makar u ovoj temi nisam primetio da je iko spomenuo,a nije ni mogao posto je u pitanju globalni "fenomen".

Link ka temi vodi na Reklamiranje na fejsu - uzas a ne na "Uvoz iz Madjarske postaje rizik i polako se stopira..." na koju temu si od ove dve mislio?

"Uvoz iz Madjarske postaje rizik i polako se stopira..." je mnogima korisna tema
Dokel god nema politike i cistog offtopica nema razloga da se zakljuca/obrise.

Da se ne lazemo, razlog zasto je Isnogood dobio bodove je sto nervira Kutiju ;)

Tema o evru je korisna jer objasnjava zasto su velike razlike u cenama, i sta da ocekujemo. Sto verujem da svim HW geekovima znaci.

Poslednja izmena:
Iskreno, tema o obveznicama (osim tehnickog sadrzaja, tipa provizije brokera, nacini, platforme, BEZ kamatnih stopa) i diskusija o valutama su teme gde ce sigurno otici u offtopic i dobiti se previse pogresnih ili neracionalnih informacija.
A jaaaaaako je tesko da nesto u ovim temama ne zvuci kao savet, makar i poster to izricitao rekao (u stvari mozda ponajmanje tada)!

Mogu da prihvatim rizik takvih stvari za sebe, jer sam licno odgovoran za to - ne zelim da cak imao i pomisao da je neko nesto uradio oko investicija zbog mog saveta (makar to i pozitivno izaslo). Zaista.
(jedno je davati predloge za kreditne kartice i kupovinu preko neta, najisplativije nacin, deliti iskustva - sasvim je drugacije davati predlog za nesto sto se menja iz sekunda u sekund!)

Poslednja izmena:
^^ Slazem se da tema zbog toga moze biti "opasna" i da se sa forexom otislo u offtopic ali onako kako je zamisljena inicijalno bi predstavljala izvor korisnih informacija za forumase.
Doduse, ne vidim ni kakvu stetu moze bencmark-u da nanese postojanje takve teme?

Poslednja izmena:
Previse flame-a, lupanja i dezinformacija. (i to nenamernkog mozda)
I garantujem da ce privuci najgori sloj "komcerijalista" i raznih brokera, slicnih kuca, pa cak i nekih FX brokera koji ce ovde doci da promovisu to.

Mislim da bi trebali da se zadrzimo na iskljucivo tehnickom delu za obveznice. Investicioni fondovi, berze, osiguranje sa stednjom, a kamoli FX su vec sve "investicije" bez ikakve (ili extremno slabe) garancije! Plus, veruj mi, pojurice brokeri ovde samo tako da ispromovisu tako nesto :)

Da se ne lazemo, razlog zasto je Isnogood dobio bodove je sto nervira Kutiju ;)

Haha :) Ne, ali ozbiljno, Kutija je izuzetno striktan kao moderator, nekad ume i da prekorači granicu svog položaja. Ne znam zašto baš meni, ali ljudi mi se žale na PM kako ih je nepravedno banovao/kaznio :D

Što se tiče zaključavanja takvih tema, to je ipak na moderatoru da proceni. Ne znam kakva je situacija godinama unazad oko toga, još sam svež kao moderator, ali ono što sam primetio je da je komunikacija između moderatora slaba, da nema nekog većanja i glasanja oko ovakvih stvari, nego se većina stvari radi na svoju ruku. Ja bih voleo da je to malo drugačije rešeno, ali šta da se radi...

Zaboravljate da ovaj forum ne cini samo 100tinjak super aktivnih clanova koji svakodnevno ostavljaju poruke, vec i ogroman broj posetilaca foruma. Tako da te drajverovske price o drustvancetu ne piju vodu.

"Uvoz iz Madjarske postaje rizik i polako se stopira..." je mnogima korisna tema

Mislim da je kod nas u Srbiji jako teško razdvojiti politiku, ekonomiju i svakodnevni život. Sve je toliko isprepletano da je teško pisati o nečemu, a da se ne dotaknu i politika i ekonomija.

meni je veca problematika kako znati ko je zaista strucan u tome sto pise a ko samo nagadja. Dovoljno je da pogledate temu btc/ltc menjacnica i da vam bude jasno da tamo niko nikoga ne cita ali svi uredno pisu. I sta ako neko poslusa savet jer prosto veruje u nesto? Finansijski momenat je jako zeznuta stvar.

meni je veca problematika kako znati ko je zaista strucan u tome sto pise a ko samo nagadja.
upravo se o tome i radi. zato sam i napisao: ""poznajem" mnoge clanove na osnovu dugogodisnjeg pisanja/dopisivanja i cenim njihovo misljenje"* jer u dve zatvorene su pisali upravo ti ljudi za koje mislim da ne nagadjaju.

za mene jesu "drustvance" ;)

Sta znaci "mnogima korisna tema"? Zasto ne bi i piraterija bila dozvoljena onda, jer je svima korisna, bas kao i SVERC? Koliko ljudi je mnogo ljudi? 2, 3, 5, 50? Ko to odlucuje?

Zasto pokretac teme dobija poene ako su drugi clanovi pretvorili temu u sprdnju i offtopic?

Jedan čovjek, idući iz varoši kući, jahao na magarcu, a njegov sin, momčić od desetak godina, išao pored njega pješice. Susretne ih jedna žena i reče:

- To nije pravo, brate da ti jašeš a dijete da ti ide pješice; tvoje su noge jače od njegovih!

Onda starac sjaše sa magarca, a podigne sina na sedlo. Malo dalje, sretne ih druga žena koja reče:

- Nije lijepo od tebe, momče, da ti jašeš a otac da ti ide pješice. Tvoje su noge mnogo mlađe.

Na to i otac i sin uzjašu magarca, pa krenu dalje. Sretne ih treća žena, pa kaže:

- Kakva je to buudalaština: dva matora magarca na jadnoj, slaboj životinji! Trebao bi neko da uzme batinu, pa da vas obojicu stjera.

Onda otac i sin sjašu sa životinje i obojica krenu pješice: otac sa jedne strane, sin sa druga, a magarac u sredini. Sretne ih četvrta žena pa kaže:

- Ala ste vi tri čudna druga! Zar nije dosta da dvojica idu pješice? Ne bi li bilo lakše da jedan od vas jaše?

Onda otac reče sinu:

- Mi smo obojica svakako jahali na magarcu, sada valja da magarac jaše na nama.

Otac i sin obore magarca na zemlju, jedan mu sveže prednje a drugi zadnje noge, pa ga onda uzmu među se na kolac i tako ga ponesu. Kako su se žene, koje su ih susretale, jos više smijale i čudile, otac baci magarca na zemlju, i počevši ga driješiti poviče:

- Ja sam luđi i od ovoga magarca, jer hoću cijelome svijetu da ugodim! Od sada ću sa svojim magarcem da činim što je meni volja, a ljudi neka govore što im je drago.

Tako otac uzjaše magarca, a sin krene pješice pored njega kući.

Mogao si jednostavno da napises "ovo je nas forum, a ne vas forum", manje bi kucao. Ako je to vas zvanican stav, onda si tako trebao i da napises. Nema potrebe za "argumentima" za koje znamo i mi i vi da su smesni.

Nisam mogao nikako to da napisem jer poenta ove price nije: ovo je moj magarac niti je ikad bila...

No da bi razumeo poentu stavicu i naslov :

svetu se ne moze ugoditi

i sliku

_sp-svetu-se-ne-moze-ugoditi.jpg

naslov nije : OVO JE MOJ A NE VAS MAGARAC vec je naslov kao sto napisah

Čiča miča...

Sta znaci "mnogima korisna tema"? Zasto ne bi i piraterija bila dozvoljena onda, jer je svima korisna, bas kao i SVERC?
Ta tema ne pravi sverc komerc, tj. nije tema gde se pise kako da se svercuje ili se daju konkretni predlozi gde da se kupi svercovana roba.
Niti je verovatno zabranjena diskusija o pirateriji kao terminu, cak i da u njoj pricas kako je podrzavas (kao sto ja kazem u temi o svercu da podrzavam sverc za siromasne). Ali promocija konkretnog piratizovanog materijala ili pomoci pri piratizaciji je nesto drugo. Kao sto bi bili oglasi za svercovanu robu, ili linkovi ka konkretnim oglasima za iste.

Shvatas razliku?
Uvoz iz Madjarske je generalno offtopic, ali koristan offtopic.
Piraterija nije offtopic, ali sam materijal je vec ilegalan :)

Pa po tom tvom mozemo da kacimo linkove do torrent fajlova jer se podaci i ovako nalaze na hdd-ovima korisnika, a ne servera na kojem se nalazi link ili sam torrent fajl.
Nije bas tako, alfa.
Kao kad bi neko otvorio temu gde se raspravlja o sigurnosnim sistemima bankomata. Kad tad bi neko pametan pronasao rupu koju bi podelio sa forumasima, i onda bi sigurno nekoliko njih, ako ne i svi probali da eksploatisu tu rupu zarad licne koristi. Tehnicki ne bi se spomenula rec kradja ili prevara, ali to je to zavijeno u sareni papir.

Pa po tom tvom mozemo da kacimo linkove do torrent fajlova jer se podaci i ovako nalaze na hdd-ovima korisnika, a ne servera na kojem se nalazi link ili sam torrent fajl.
Nije bas tako, alfa.
Verovatno, sa legalne strane... tu je vec samo pitanje "morala".

Kao kad bi neko otvorio temu gde se raspravlja o sigurnosnim sistemima bankomata. Kad tad bi neko pametan pronasao rupu koju bi podelio sa forumasima, i onda bi sigurno nekoliko njih, ako ne i svi probali da eksploatisu tu rupu zarad licne koristi. Tehnicki ne bi se spomenula rec kradja ili prevara, ali to je to zavijeno u sareni papir.
Ja se nadam da je ovo vec nelegalno od pocetka :D

Mada, kad se porede teme o "pirateriji" i svercu, na ovom forumu je prilicno jasna slika:
- Sverc je diskusija oko carine i politike, podrske svercu ovako/onako, ali se sve svodi na minimalne komentare
- Piraterija se ne secam da se ikada svela na diskusiju o istoj, vec direktno trazenje kako da se nadje nesto piratizovano :)
To su valjda proste stvari?

Nisam mogao nikako to da napisem jer poenta ove price nije: ovo je moj magarac niti je ikad bila...

No da bi razumeo poentu stavicu i naslov :

svetu se ne moze ugoditi

Ovo je genericki odgovor kojim moderacija moze da odgovori na bilo sta. Naravno da ne moze, ali ako ne mozes da das legitiman razlog ili argument, zasto je tema zakljucana a one ispod i iznad iste takve nisu, onda nisi u pravu. A ti kao moderator ne smes sebi da dozvolis da odgovaras na postove kroz price i anegdote, nego direktno. Ali ocigledno da od ove godine, na ovom forumu, mozes.

U ovu godinu si usao zustro, i branis sve sto je Bench bez trunke objektivnosti, levo i desno, u nekolicini tema. I dalje bih zeleo direktan logican odgovor za post na koji mi je odgovoreno pricom, jer "nismo na pijaci", jos jedan od tvojih argumenata za post delete/lock/warn/ban.

Analiziraj strukturu tvog posta. 3 minuta citam post, pa jos 3 gledam sta da quotujem a sta da izbrisem. Space, enter, shift i zarez imaju svoju svrhu, i koriste se u odredjenim situacijama, a ne kada tebi pamet.

Ta tema ne pravi sverc komerc, tj. nije tema gde se pise kako da se svercuje ili se daju konkretni predlozi gde da se kupi svercovana roba.
Niti je verovatno zabranjena diskusija o pirateriji kao terminu, cak i da u njoj pricas kako je podrzavas (kao sto ja kazem u temi o svercu da podrzavam sverc za siromasne). Ali promocija konkretnog piratizovanog materijala ili pomoci pri piratizaciji je nesto drugo. Kao sto bi bili oglasi za svercovanu robu, ili linkovi ka konkretnim oglasima za iste.

Shvatas razliku?
Uvoz iz Madjarske je generalno offtopic, ali koristan offtopic.
Piraterija nije offtopic, ali sam materijal je vec ilegalan :)

Tema tog threada je itekako to sto si napisao da nije, ako ti mislis da nije, ajde napisi sta je zapravo tema?

Bottom line - meni iskreno nije zapelo ni za sverc, niti za ove teme sto su zakljucane, ali mi smeta dvolicnost moderacije pri selekciji tema koje su offtopic i koje nisu, takodje i postova koji su offtopic i koji nisu, koji clanovi sa duplim nalozima su ok, a koji nisu, itd. Sve vise i vise moderacija postupa po svojoj volji i situaciji, zavisno od clana; iako pravilnik postoji, ne vazi isto za sve clanove (i teme). Odgovori su poceli biti genericki, tipa "ako ti se ne svidja, dovidjenja", zato sam i shvatio pricu tako kako sam shvatio, jer je u domenu realnosti da dobijem takav odgovor kakav sam mislio da sam dobio (jer se desava u drugim temama).

Nije to genericki odgovor nego HINT tebi da izvuces pravilnu pouku price.

Odgovor na sta ?
postavi opet pitanje, dobices odgovor... ne znam o cemu pricas(bez ironije,ozbiljno)

Poslednja izmena:
Tema o uvozu iz Madjarske ne daje informacije na kom prelazu kog carinika da podmitis ili gde da preskocis ogradu. Ili javni broj ljudi koji svercuju.
Iskreno ne vidim zasto bi bilq nelegitimna? A pomaze da dobar broj ljudi uvidi sta dobija.

Sa druge strane sta ocekujes od tema o pirateriji? Direktne linkove i crackove.

Inace i ja primecujem dvolicnost. Sve sto ne ude u prilog Telesmoru se brise:) bez obzira sto je prosta matematika:D

Jos uvek je dobro, dokle god se zavrsava sa: "Čiča miča...."

Bice problem, kad pocne sa: "Bio jednom jedan forum..." - Sto se, iskreno se nadam, nece desiti...

Moderatori izmedju sebe privatno moraju brzo komunicirati (telefonom ili sl.) kad se nove "neprikladne" teme otvaraju I odmah reagovati, brisanje ili ne
Kad se vec prica razvije na nekoliko strana, onda je zasigurno da ce se neko uvek naci uvredjen zasto je tema obrisana itd.

Poslednja izmena:
Nije to genericki odgovor nego HINT tebi da izvuces pravilnu pouku price.

Odgovor na sta ?
postavi opet pitanje, dobices odgovor... ne znam o cemu pricas(bez ironije,ozbiljno)

Bench clubbing je PUN nebuloznih tema, od kojih neke traju, a neke ne (kucici, macici, bicikli, analogni satovi..........). U poslednje vreme otvaraju se teme koje imaju veze sa ITem, ali isto tako i imaju svoje mesto negde drugde na forumu, pa ostaju u clubbingu ("Cuvanje fotografija u digitalnom obliku", freelancing, yt pitanja). Onda su tu teme koje nemaju apsolutne veze sa ITem, a moderacija pusta jer je clan napisao "molim vas ne zakljucavajte zelim odgovor"(da li je to validan razlog da okacis offtopic na IT forum i da te niko ne dira?!?!). Onda su tu reklamiranja svojih yt kanala i klipova, to je isto ok, u najboljem slucaju postoji "Obrada video materijala" sekcija, upravo tvoj fah, u najgorem slucaju delete jer je reklamiranje zabranjeno pravilnikom. Koka i gica stavljeni su u clubbing da bi se promovisao klip, a ne da se raspravlja kakav je, i u kom programu je pravljen. Ti kanali su monetizovani, a nisu glupi ni oni, ni vi, ni ja. Ali se tretira. Mogu da navedem jos par modela nebuloznih tema, ali mislim da je dovoljno?

Kada se celo to tolerisanje uzme u obzir, mene zanima zasto se zanimljive teme gase posle prve stranice, jer su clanovi pretrolovali? I OP dobija poene za OT? Zar nije logicnije uzeti u obzir sadrzinu teme objektivno, i pustiti je da zivi malo, a svako bombardovanje degenskim postovima sankcionisati? Stvarno je groteskno da pored onakvih tema na prvoj strani clubbinga, covek otvori temu, i dobije lock i warn za OT.

Pre nekoliko nedelja sam razmisljao da otvorim temu u clubbingu, kao parodiju na sve teme koje ne pripadaju tu, i time skrenem paznju na trenutno stanje te sekcije, ali sam odustao, jer imam pametnija posla u zivotu.

Takodje me zanima kako si dosao do zakljucka da teme sa manje od 1 strane "nisu zanimljive ljudima"? I ako je kutija zakljucao, kako ti znas zasto je zakljucao? I zanima me da li je "zanimljive ljudima" argument da tema ostane u bench clubbingu? Da li je to dovoljno? Sto ne dodate to u pravilnik?

Tema o uvozu iz Madjarske ne daje informacije na kom prelazu kog carinika da podmitis ili gde da preskocis ogradu. Ili javni broj ljudi koji svercuju.
Iskreno ne vidim zasto bi bilq nelegitimna? A pomaze da dobar broj ljudi uvidi sta dobija.

Sa druge strane sta ocekujes od tema o pirateriji? Direktne linkove i crackove.

Inace i ja primecujem dvolicnost. Sve sto ne ude u prilog Telesmoru se brise:) bez obzira sto je prosta matematika:D

I dalje nisi napisao cemu to tema sluzi? Sta znaci "da dobar broj ljudi uvidi sta dobija"? Dobija od cega?

@Supreme.50

Gizmo je u postu br. 10 napisao odgovor na pitanje koje postavljas.

Nego sta :)

50, pa sluzi da se ljudi i konkretno infornisu koliko sta kosta vani, kako izgleda donosenje i opcije.
Jeste 90% samo praznjenja ali *** takva je tema!

Inace naravno da temama gde ljudi nalaze za pravo da daju finan. savete koji ukljucuju upotrebu pravog novca ne bi trebalo da bude mesto na it forumu pogotovo sto je prvo bilo netacnih tvrdnji a drugo sto ne znas nista o fin. kompetentnosti osobe koja je dala savet.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno