Šta je novo?

"Ovakvim temama nije mesto na ovom forumu."

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
vazno da su svi kompetentni za hw:) sada me nasmeja:) znam dva klinca od 10 godina da ovde imaju po 500+ postova i aktivno dele savete za kupovinu hw:) svaki put se nasmejem ko se sve upeca u diskusiju.

Bench clubbing je PUN nebuloznih tema, od kojih neke traju, a neke ne (kucici, macici, bicikli, analogni satovi..........). U poslednje vreme otvaraju se teme koje imaju veze sa ITem, ali isto tako i imaju svoje mesto negde drugde na forumu, pa ostaju u clubbingu ("Cuvanje fotografija u digitalnom obliku", freelancing, yt pitanja). Onda su tu teme koje nemaju apsolutne veze sa ITem, a moderacija pusta jer je clan napisao "molim vas ne zakljucavajte zelim odgovor"(da li je to validan razlog da okacis offtopic na IT forum i da te niko ne dira?!?!). Onda su tu reklamiranja svojih yt kanala i klipova, to je isto ok, u najboljem slucaju postoji "Obrada video materijala" sekcija, upravo tvoj fah, u najgorem slucaju delete jer je reklamiranje zabranjeno pravilnikom. Koka i gica stavljeni su u clubbing da bi se promovisao klip, a ne da se raspravlja kakav je, i u kom programu je pravljen. Ti kanali su monetizovani, a nisu glupi ni oni, ni vi, ni ja. Ali se tretira. Mogu da navedem jos par modela nebuloznih tema, ali mislim da je dovoljno?

Kada se celo to tolerisanje uzme u obzir, mene zanima zasto se zanimljive teme gase posle prve stranice, jer su clanovi pretrolovali? I OP dobija poene za OT? Zar nije logicnije uzeti u obzir sadrzinu teme objektivno, i pustiti je da zivi malo, a svako bombardovanje degenskim postovima sankcionisati? Stvarno je groteskno da pored onakvih tema na prvoj strani clubbinga, covek otvori temu, i dobije lock i warn za OT.

Pre nekoliko nedelja sam razmisljao da otvorim temu u clubbingu, kao parodiju na sve teme koje ne pripadaju tu, i time skrenem paznju na trenutno stanje te sekcije, ali sam odustao, jer imam pametnija posla u zivotu.

Takodje me zanima kako si dosao do zakljucka da teme sa manje od 1 strane "nisu zanimljive ljudima"? I ako je kutija zakljucao, kako ti znas zasto je zakljucao? I zanima me da li je "zanimljive ljudima" argument da tema ostane u bench clubbingu? Da li je to dovoljno? Sto ne dodate to u pravilnik?

I dalje nisi napisao cemu to tema sluzi? Sta znaci "da dobar broj ljudi uvidi sta dobija"? Dobija od cega?

Ja sam ponudio da dam odgovor na pitanje koje si reko da ti je odgovreno sa > nisamo na pijaci.
A nebuloze otkud ja znam zasto je neko drugi zakljcuao temu, nemoj vise da me pitas jer nema veze sa mozgom.

vazno da su svi kompetentni za hw:) sada me nasmeja:) znam dva klinca od 10 godina da ovde imaju po 500+ postova i aktivno dele savete za kupovinu hw:) svaki put se nasmejem ko se sve upeca u diskusiju.
Ne bih znao, pricam samo o onome u sta se razumem a to je da tema od pitanja dokle ce evro da pada prerasta u temu gde se ljudima objasnjava da kupe naftu i zlato i gde da kupe...

Ja sam ponudio da dam odgovor na pitanje koje si reko da ti je odgovreno sa > nisamo na pijaci.
A nebuloze otkud ja znam zasto je neko drugi zakljcuao temu, nemoj vise da me pitas jer nema veze sa mozgom.

Nisi ponudio da odgovoris na jedno pitanje, nego si trazio da ti postavim OPET pitanje, sto sam i ucinio, ali sad odbijas da odgovoris i trazis neko konkretno pitanje iz proslosti;

Nije to genericki odgovor nego HINT tebi da izvuces pravilnu pouku price.

Odgovor na sta ?
postavi opet pitanje, dobices odgovor... ne znam o cemu pricas(bez ironije,ozbiljno)

Inace naravno da temama gde ljudi nalaze za pravo da daju finan. savete koji ukljucuju upotrebu pravog novca ne bi trebalo da bude mesto na it forumu pogotovo sto je prvo bilo netacnih tvrdnji a drugo sto ne znas nista o fin. kompetentnosti osobe koja je dala savet.

Pa postova sa finansijskim savetima u kriptovalute sekciji imas 100.000 najmanje :d, a nema ni jednog strucnjaka niti vidovnjaka. Nismo mala deca niti glupaci na ovom forumu, da nase finansijske odluke diktira neko sa (it) foruma.

Sta znaci "mnogima korisna tema"? Zasto ne bi i piraterija bila dozvoljena onda, jer je svima korisna, bas kao i SVERC? Koliko ljudi je mnogo ljudi? 2, 3, 5, 50? Ko to odlucuje?
Opet ti sa svojim univerzalnim, objektivnim, sveobuhvatnim i perfektno komuniciranim pravilima? :D Kako ti ide ta potraga? Ima li neke države, društva, bilo kakve zajednice ljudi gde to postoji? Ajde reci nam gde si to video ili makar kako si to zamislio, pa možda i proba neko da od privatnog foruma na Internetu koji uređuju živi ljudi napravi takvo nešto.

Poslednja izmena:
Kljucno je "privatnog forma", mnogi ljudi bench vole i shvataju kao javno vlasnishtvo i dozivaljavaju kao "svoju kucju". Znaci pravila vaze kao kad neko od vas dodje kod mene u kafic, moras tako i tako da se ponasas inace te ljubazni konobar zamoli da odes, a ako preteras i da vise nikad ne dolazis. Doista konobari se ne sluze vicevima, citatima i narodnim umotvorinama :)

Meni lici (uz ogradu da mozda I gresim) da moderacija na benchu nema concept, jasno definisana pravila, procedure sprovodjenja moderacije. Valjda jer je to samo hobi moderatorima.

Onda se moderacijai svodi na licni stav pojedinih moderator sto bench ostavlja bez sustinske moderacije vec samo one birokratske a moderatori su sutinski memberi jer iznose samo svoje lisce stavove ali eto zovu se i moderatori pa im to daje neku moc, a nekima je ta moc slatka pa znaju da budu neprijatni i arogantni...

Tako je to oduvek bilo, samo ranije je bilo manje materijala sada ima puno posla oko toga ako hoces da sve to ima neki smisao.

Verovatno kada bude million poseta da ce onda i moderacija imati full time posvecenost.

Evo, ukidanje teme u kojoj se diskutuje o finansijskim instrumentima je samo posledica toga sto medju moderatorima nema strucne osobe koja bi mogla da moderise temu a ne zato sto se neko boji da ce neko od membera slucajno napraviti pogresnu transakciju zato sto je procitao na forumu...koliko para toliko muzike sto bi rekli. Jer da je suprotno tema bi bila ziva a postovi kojima tu nije mesto bi bili moderisani. Takodje ne postoji niti jedan rezon da se takva tema brise jer je ona moze biti, i jeste, vecim delom IT tema nego 90% tema u clubbing sobi. Pa pogledajte samo kolicinu reklama za on line trgovanje u etru pa cete videti da je to postala ako ne i klasicna IT tema.

Medjutim u ovakvoj situaciji, odluka o ukidanju teme je potpuna ispravna. Ako nemas adekvatne moderatore ili nemas vremena za adekvatno moderisanje, kako god, lock it. Tako bih i ja uradio.

Kljucno je "privatnog forma", mnogi ljudi bench vole i shvataju kao javno vlasnishtvo i dozivaljavaju kao "svoju kucju". Znaci pravila vaze kao kad neko od vas dodje kod mene u kafic, moras tako i tako da se ponasas inace te ljubazni konobar zamoli da odes, a ako preteras i da vise nikad ne dolazis. Doista konobari se ne sluze vicevima, citatima i narodnim umotvorinama :)

Nije uopšte ključno, pomenuo sam samo u smislu nerelnih očekivanja prema nama. Mislim da svako ko je proveo i malo vremena na drugim forumima može da posvedoči da se ovde priroda vlasništva ne zloupotrebljava. Ali svakako ima ključnu posledicu: ako ne možete da podnesete uređivanje, pa i diskreciono, do te mere da vam svaka sitnica smeta, pa neka je i greška ili nepravda, verovatno je za vas pre neki blog nego forum.

Meni lici (uz ogradu da mozda I gresim) da moderacija na benchu nema concept, jasno definisana pravila, procedure sprovodjenja moderacije.
Ima nešto, a ja se aktivno zalažem da ih ima i manje. Većina korisnika ni ne primećuje šta sve može da padne napamet svakakvim ljudima, a nerealno je očekivati da neko posveti život kodifikovanju svega toga zbog te manjine. Koja je nekako uvek glasna.
Evo, ukidanje teme u kojoj se diskutuje o finansijskim instrumentima je samo posledica toga sto medju moderatorima nema strucne osobe koja bi mogla da moderise temu ... Medjutim u ovakvoj situaciji, odluka o ukidanju teme je potpuna ispravna. Ako nemas adekvatne moderatore ili nemas vremena za adekvatno moderisanje, kako god, lock it. Tako bih i ja uradio.
You hit the nail on the head, što bi rekli Ameri! I to je rizik sa svakom ne-IT temom koja se otvara na ovom forumu. Stvarno ne kapiram zašto je to toliko teško prihvatiti i zašto je zatvaranje neke teme toliko strašno.

[QUOTE='Bahati [SiD]
You hit the nail on the head, što bi rekli Ameri! I to je rizik sa svakom ne-IT temom koja se otvara na ovom forumu. Stvarno ne kapiram zašto je to toliko teško prihvatiti i zašto je zatvaranje neke teme toliko strašno.[/QUOTE]

Nije strasno meni je to ok kao sto sam i rekao :)

Nije prob zatvaranje tema nego nam objasnite shta smemo shta ne smemo da pokrecjemo, ne bi vishe da skupljam bodove. Ovde sam 10+ godina i eto postavio sam 100% nesvesno zabranjenu temu.

Ti nisi imao losu nameru i to sto si dobio bodove je klasicna primer greske moderatora.
Posebno sto si dugogodisnji clan a nisi se isticao kao problematican. To je kutija ustao na levu nogu ali opusteno, sta ima veze tebe definisu postovi a ne bodovi i vrati stari avatar :)

e drugari, sta kazete da se nadjemo na pivu? ;) evo vidim da su marxista, smith_bre i ed_hunter spremni ko zapete puske!

taman mozemo uzivo da "raspravimo" o svim tekucim problemima: od evra, preko Pentiuma D do moderacije foruma :D

>>> sledeca subota, moze onaj pub u Lominoj ulici, imaju odlicno domace pivo!

vazno da su svi kompetentni za hw:) sada me nasmeja:) znam dva klinca od 10 godina da ovde imaju po 500+ postova i aktivno dele savete za kupovinu hw:)

upravo! :)

Nije prob zatvaranje tema nego nam objasnite shta smemo shta ne smemo da pokrecjemo, ne bi vishe da skupljam bodove. Ovde sam 10+ godina i eto postavio sam 100% nesvesno zabranjenu temu.

Nije problem, vec pise na samom forumu i glasi:
Forum: Bench Clubbing
Ćaskanje o IT temama, kao i ostalim stvarima vezanim za Bench community

Dakle, nema price o politici, kursnim listama, investiranju, obveznicama i sl. Ovo je definisano jos pre 4 godine (ili vise) kad je Clubbing otvoren. Poeni se dele za nepostovanje pravila i obicno su najglasniji oni kojima je povredjen ponos ali tu nema pomoci.

Ti si ovde dovoljno dugo da mozes da se setis kakav je haos vladao na "plavom" forumu dok smo imali offtopic sobu. Zato je bila vrlo brzo ugasena i tek nakon jako puno molbi, odluceno je da se otvori Clubbing ali samo za specificne offtopic teme.

Ali o kriptovalutama je sve cool?
Ok ajde nema o kursnim listama, forexu, investicijama, kladionici, kockarnicama i sl, sve ok. Ali je onda potpuno besmisleno da to zabranjujete a svinjac o kriptovalutama koji je 10x gori od ovoga podrzavate... smesno.

Poslednja izmena:
Ti nisi imao losu nameru i to sto si dobio bodove je klasicna primer greske moderatora.
Posebno sto si dugogodisnji clan a nisi se isticao kao problematican. To je kutija ustao na levu nogu ali opusteno, sta ima veze tebe definisu postovi a ne bodovi i vrati stari avatar :)

Ja ne moderisem ovaj forum kada sam ustao na levu nogu niti leve noge mogu sebi da dozvolim (ili bi ta leva noga onda trajala u kontinuitetu skoro 5 godina :)). Za pocetak, imam dovoljno godina i umem da se kontrolisem, drugo ovde sam toliko dugo da umem dobro da procenim sta je ok, a sta ne.

Ali o kriptovalutama je sve cool?
Ok ajde nema o kursnim listama, forexu, investicijama i sl, sve ok. Ali je onda potpuno besmisleno da to zabranjujete a svinjac o kriptovalutama koji je 10x gori od ovoga podrzavate... smesno.

Kriptovalute su vrlo rigorozno moderisane, sto ti ne mozes da vidis, i sve sto ispada iz okvira price o njima (mining, hardver, prica o walletima i sl.) se brise i dele se bodovi. Naranvo, ti sad mozes da odes i izvuces neki post koji se ne uklapa i da kazes kako to nije istina, ali moraces da uzmes u obzir da ovaj forum aktivno moderise maksimalno 10 ljudi, a korisnika nikad vise (i foruma) pa samim tim i ne mozemo sve da postignemo. Zato racunamo na prijave korisnika kako bi se moderacija bolje obavljala.

Cekaj, pa to prosto nije istina. Tamo je 90% postova u fazoni, sad ce skociti, kupi sad, prodati sada, sad ce pump, sad ce dump, zaradio sam 10%, izgubio sam 7%, muljatorima, kitovima... Sigurno ni 10% postova nema nikakve veze sa ovim sto si pomenuo. Lepo ih onda sve banujte i da zavrsimo sa tim.

Isto tako mozes reci ajde moze tema o Forexu (briga me za.temu o forexu), ali da se prica samo o platformama za trgovinu i sl, pa onda da toleriste 90% postova sa predvidjanjima kretanja kurseva, savetima o investicijama i sl...

Mislim da je sustina da je par moderatora licno zagazilo u taj brlog i da se zato to sve pusta...

Taj "brlog" (sramota da ga tako nazivaš, odrastao si čovek) su kolege s foruma tražili da se otvori da ne bi gušili ostatak foruma svojim porukama.
Dobili su ga, ja sam ga drage volje otvorio iako nisam imao veze o čemu se radi sem da se stvarno gube po forumu sa tim temama.
Ali evo, sad više ne bi trebalo da ti smeta taj podforum jer ga nećeš ni videti pa valjda nećeš više koristiti SVAKU moguću temu da prospeš svoje mišljenje o nečemu što te ni ne zanima.

Forex nema nikakve veze sa ITem, cak ni sa platformske strane (sem da neki dizajner UIa vidi koliko je nesto extra odradjeno a nesto uzas zivi - ili kako rade stvari koje stvari rade, a ne pucaju skoro nikad)

Kriptovalute su u osnovi hardver :D Sad sam naumicno pogledao neke TC teme, po koju stranicu - sta tebi smeta onde? Mislim 99% je price o walletima i sta je isplativo trenutno (sto je opet vezano za wallet) u temama o konkretnim TCevima, ali bukvalno nijedan offtopic nisam nasao tipa "sad ce skociti/pasti, prodaj, pumpaj..."
Sem jednog komentara na izbacivanje FTCa sa neke menjacnice, ali je samo to - "stating the obvious".

Taj "brlog" (sramota da ga tako nazivaš, odrastao si čovek) su kolege s foruma tražili da se otvori da ne bi gušili ostatak foruma svojim porukama.
Dobili su ga, ja sam ga drage volje otvorio iako nisam imao veze o čemu se radi sem da se stvarno gube po forumu sa tim temama.
Ali evo, sad više ne bi trebalo da ti smeta taj podforum jer ga nećeš ni videti pa valjda nećeš više koristiti SVAKU moguću temu da prospeš svoje mišljenje o nečemu što te ni ne zanima.

Eto vidis da hoce ljudi i teme/forum o obveznicama, forexu i sl, sto im i to ne otvoris?
Stvari treba zvati pravim imenom, to je nista drugo brlog. Pola tih clanova nemaju ni jedan jedini post u drugim temema osim u tom podforumu, divota. Jedan se "hvali" kako je izgubio stan u beogradu na tome, drugi kako je zaradio pola stana, treci kako je imao u jednom trenutku 30 000e u tome, sad to spalo na 1000e, ali je on srecan i jos uvek veruje da ce se obogatiti od toga i da nista drugo u zivotu nece raditi, jel to normalno da se pise na Benchu o tome??? Zapravo vecina je tu pogubila pare, neki i ozbiljne, a vi samo to podrzavajte.

Kriptovalute su vrlo rigorozno moderisane, sto ti ne mozes da vidis, i sve sto ispada iz okvira price o njima (mining, hardver, prica o walletima i sl.) se brise i dele se bodovi. Naranvo, ti sad mozes da odes i izvuces neki post koji se ne uklapa i da kazes kako to nije istina, ali moraces da uzmes u obzir da ovaj forum aktivno moderise maksimalno 10 ljudi, a korisnika nikad vise (i foruma) pa samim tim i ne mozemo sve da postignemo. Zato racunamo na prijave korisnika kako bi se moderacija bolje obavljala.

Evo vidis kako je to posteno moderisano na ovu temu, ne moramo da idemo uospte dalje od ove. Sad je tvoj kolega Ji 4Tze ispao komedijas i potvrdio moje tvrdnje pa meni uklonio Kriptovalute sa foruma, ajde molim te budi posten pa mi ukini to ogranicenje cisto da mogu da prijavim po 10 postova od pojedinih clanova sa "predvidjanjima" kako bi bili sankcionisani...

Poslednja izmena:
Evo vidis kako je to posteno moderisano na ovu temu, ne moramo da idemo uospte dalje od ove. Sad je tvoj kolega Ji 4Tze ispao komedijas i potvrdio moje tvrdnje pa meni uklonio Kriptovalute sa foruma, ajde molim te budi posten pa mi ukini to ogranicenje cisto da mogu da prijavim po 10 postova od pojedinih clanova sa "predvidjanjima" kako bi bili sankcionisani...

Pa sto bi kad ti toliko smetaju? Sad ih ne vidis, problem resen i opet nisi srecan.

Ne ide da zoveš svoje kolege korisnicima brloga (svinje žive u brlogu a ne korisnici foruma) jer onda smo svi mi ovde donekle deo toga, pa i ti. Dobro, ti sad više nisi
Taj podforum će ostati jer eto ima logike da tako bude koliko je i bilo da se otvori i možeš slobodno da prestaneš da daviš o tome.

Eto vidis, divota, postenje, licemerje, prosto neverovatno u sta se pretvorio forum i kako moderacija selektivno funkcionise. Kazes da se prica samo o hardware i sl, hocu da prijavim sva prognoziranja, mesetarenja i sl, i sami kazete da tome nije mesto na forumu, hocu kao svaki uzoran clan foruma koji zeli da unapredi forum prijavim postove koji srozavaju kvalitet foruma.

Ja ne moderisem ovaj forum kada sam ustao na levu nogu niti leve noge mogu sebi da dozvolim (ili bi ta leva noga onda trajala u kontinuitetu skoro 5 godina :)). Za pocetak, imam dovoljno godina i umem da se kontrolisem, drugo ovde sam toliko dugo da umem dobro da procenim sta je ok, a sta ne.

Nije problem sa tobom rezulatati tvog moderisanja, to je manje vise ok, vec nacin na koji to radis. Posto imas toliko i toliko godina onda je cudno da nisi shvatio da je nacin komunikacije izuzetno bitan cak i podjednako vazan kao i tema komunikacije, to dolazi sa godinama.
Memberima ne treba nastup moderator po principu "to je tako i tacka" vec objasnjenje koje nije sterilno i sa pozicije formalnog autoriteta vec umereno sa pozicije koja je konstruktivna i koje odise rezonom, jer ovo je FORUM a ne ucionica u kojoj ti delis packe neposlusnima...Vidis, profesori koji imaju mnogo keceva svugde u svetu dobijaju otkaz.

To ti je moj savet, kad upadnes u temu da presudjujes onda obrazlozis lepo zasto je to vazno i pre dodele bilo kavih poena stvar se resava prijateljskim nastupom koji je i ulaganje u buducnost. Poeni su krajnje sredstvo i na neki nacin u vecini slucajeva poraz prave moderacije...

Navescu ti primer: Zatvorio si temu o evru bez pravog objasnjenja, kratko i arogantno, podelio si poene memeberu koji nema lose namere.
Umesto da objasnis pravu prirodu, zasto se zatvara topic, jer nema resursa za adekvatnu moderaciju takve teme, ti si je lockovao bez namere da imalo participiras uz neko opste objasnjenje za koje bi covek rekao, "vidi ga ovaj siledzija u prolazu lupa samare". Nisi nas udostojio ni komentara jer, zaboga, ti si moderator koji dolazi, preuzima kafanu i radi sta hoce. Takav utisak to ostavlja iako sam siguran da ti nisi takav.

A da si nastupio prijateljski zaradio bi pravi autoritet kod memebera a ne formalni koji ti je dodeljen. U tome je razlika.

U najmanju ruku, memberu koji 10+ godina ovde ne mozes da delis poene kao balavcima jer onda ne postujes forum, a to bi pre svega trebao moderator da radi. Postovati forum znaci postovati membere.

Poštovati forum znači pre svega poštovati pravila foruma. Jer, nije neko džabe seo i napisao, pogotovo ne onako sažeto i jasno kao silverglider ova za Benchmark.

Znate da, ako mislite da je moderator preterano reagovao, uvek možete da se žalite AKO mislite da je reakcija preterana.
I da to ne treba da radite na javnom delu foruma jer, nije da mi nećemo da izađemo u susret nego se pravi bespotrebna dževa.

http://forum.benchmark.rs/faq.php?faq=faq_forum_rules#faq_faq_forum_rules_general
Žalbe na razne stvari su stvar između vas i administracije i zato ih treba upućivati direktno moderatorima ili administratorima na PM ili mejl.
(citiram za ove "starije" kolege koje su ovo zaboravile al zato iskoriste svaku moguću temu da se požale na opomenu CELOM forumu (koga bre briga?))

Tema o evru je zaključana s razlogom koji prevazilazi ono što mi ovde treba da čitamo. Takve teme posle stranu-dve izgube smisao.

Nisi ponudio da odgovoris na jedno pitanje, nego si trazio da ti postavim OPET pitanje, sto sam i ucinio, ali sad odbijas da odgovoris i trazis neko konkretno pitanje iz proslosti;

Cek , ti sad znas bolje od mene sta sam ja ponudio ?
Ponudio sam da ti dam odgovor na pitanje na koji si napisao da si dobio "nismo na pijaci" odgovor...

No ne zelim vise da nastavljam nepotrebnu raspravu.
Sta god te zanima postoji privatna poruka , slobodno posalji , dacu odgovor na sve ( naravno ne na gluposti kako ja znam da je moderator Pera znao razlog zasto je moderator Laza zakljucao pa otikljucao otpic...).

lockujte ovo dok ne preraste u neshto shto niko ne zeli.

Zasto lepo ne glasamo godisnje za moderatore? Lepo na onom Bench rostilju napravimo glasanje sa lopticama. Ko ima los rejting, bez obzira da li je tu dve ili deset godina ne može da bude više moderator i to je to.
Sa druge strane, sve lične nesuglasice lepo izregulišete F2F a ne iza ekrana. Mod je čovek a ne uzvišeno biće, takodje treba biti podložan kažnjavanju ili nagradjivanju u zavisnosti od svog rada i utilizacije.
A ne ovako, pusti se korenje, pa se izgubi kompas. Ko bre političari neki...... :d

moze glasanje ali uz pivo! cheers

Zasto lepo ne glasamo godisnje za moderatore?

Jel se glasa za rukovodioce u tvojoj firmi na godisnjem nivou ili tu postoji vec utvrdjen sistem i hijerarhija koja postavlja ljude na rukovodece pozicije?

Sto se Forex teme tice, da je ostala jos dva dana ja bih otvorio temu o kladjenju. Jer to je ista stvar, ako moze jedno moze i drugo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno