Šta je novo?

Ovako nešto, samo mini

Overdrive

Poštovan
Učlanjen(a)
17.12.2019
Poena
50
Našao sam ovu konfiguraciju kao preporuku za one koji se bave muzikom (dosta pluginiva, vst-jeva isl), ali gledam da sve to bude u mini kućištu. Može li tako nešto da se sklopi (vidim neke Asus, Gigabyte itd)? Ili neka slična konfiguracija, predlozi, sugestije.. Ne mora dva ssd-a, može samo jedan jer već imam 4 hardaIMG_20211129_095630.jpg

pecaljka klasična.
računar u crtu isti kao što su i svi drugi u any given radnji,
(soundproof kućište doduše)
a asio radi bukvalno na svemu.

e sad, moguće je da razliku pravi softver, abletoni, vst-ovi i ostali šenenigansi.

odgovor na pitanje (a nije šta radiš u svitanje), je -

Da, možeš da upakuješ ovakav hardver u maljenko ITX kućištance.
trebaće ti ITX AM4 ploča, Ryzen 5600g (sa integrisanom grafikom, zbog form factora)
i eventualno SFX napajanje (maljenko takodžer, mada u dosta ITX kućišta staju i regular napajanja)
ostatak priče je isti, RAM ddr4 3600 MHz, 2 x nVME m.2... sve se to lako nabavi.

ostatak (softver) je na tebi, da bi imao ultimative production rig.

PS - ima jedna mala caka u svemu tome. Windows ima prilično veliku latenciju u zvuku.
a to može da ti oteža upotrebu live VST plaginova.
Zato većina producenata koristi MAC, kao što si vrv primetiJo.

Iz pomenutih razloga, razmisli o intel ITX matičnoj i cpu, i5 11600 bi se odlično uklopio.
tu bi mogao da radi MAC OS, i Bog da te vidi.

Poslednja izmena:
Znam za Mac, dosta je preporuka ali, koliko razumem, Mac OS može da se instalira u jednu takvu "mini build" konfiguraciju? Jel taj OS bolje optimizovan za rad sa zvukom od Windows varijanti?

mac OS može da se instalira samo na Intel, form factor (micro atx, ITX, atx) je nevažan.
(uspevali su neki i na amd da instaliraju ali to nije to)

o instalaciji mac OS

Jasno.. Samo što za muzičku priču preporučuju Ryzen procesore.. I šta onda izabrati, Mac OS na Intel, ili Ryzen..

Ne, nije mi Mac bio u planu, nego čovek gore pomenu tu neko hakintoš priču a ja zaista nisam u hardver materiji, samo me zanima da li konfiguracija sa slike može de spakuje u što manje kućište.

To ne znam. Ni za ovo ne bi znao da frend nije uzeo sebi. Iznenadjujuce tiha masina

povedi računa da, ako naručuješ asrock deskmini, x300 podržava ryzen 4000 i 5000 apu-e (na kp je trenutno 155e)
dok a300 sa sinmka odozgo podržava zen i zen+ (2000 i 3000 serije) apu.

Bitno je da zna izbor, on ce da bira sta mu odgovara

MacBook Pro

Gledam nešto te mini pc konfiguracije ali mi nešto nije jasno.. Ima ih koji imaju samo matičnu ploču, procesor, napajanje isl..neki su opet kompletni sa mogućnošću nadogradnje (neki bez toga). Drugo što me zbunjuje što su neki 150 eu, neki 500 eu, pa pretpostavljam da ovi jeftiniji treba tek da se nadograde. Gledam na kp neki Asus Vivo mini pc PN 50 Ryzen 7 4700 U i pitam prodavca da li je to komplet konfiguracija, on kaže kako veruje da jeste :| Sve u svemu, prilično haotično.. Voleo bih zaista da negde jasno piše da je neki mini pc gotov komp a ne da mi koji se ne razumemo nagađamo šta mu i da li nešto treba da mu se dodaje..

To ti je bas to, ploca procesor i napajanje. Onaj predlozeni x300 je bolji, a Mac mini treba da ima za 700-750e (mada za samo 150 vise za Air dobijes i ekran i bateriju i periferije)

Nazad
Vrh Dno