Želeo bih da otvorim servis računara, ali imam dosta nedoumica. Zaposlen sam, tako da bi mi ovo bila dopunska delatnost. Što znači da bih kao "paušalac" trebao da platim porez na dobit i PIO. U poreskoj su mi rekli da je osnovica za računanje u Boru 70.000, doduše bili su malo neljubazni pa nisam mogao da saznam sve informacije. Znači, porez na dobit i PIO bi bili negde oko 18.000, što je po meni previše ... Rečeno mi je da je bolje da budem samooporezivi preduzetnik, tako bih mogao da plaćam PIO na minimalac, koji iznosi ~22.000 i porez da dobit onoliko koliko ostvarim prihod, ali onda moram da imam knjigovođu i da pravdam novac kada podižem sa računa. E sad mene zanimaju nekoliko stvari:
1. Da li mi u tom slučaju, kao samooporezivnom preduzetniku treba fiskalna kasa ili bih mogao da izdajem pisane račune na bloku, računaru itd., jer kao paušalcu kasa mi ne bi trebala?
2. Da li postoji nešto kao pola radnog vremena, 4 sata, jer već radim 8 sati u drugoj firmi, pa da budu manji porezi? Jer bi mi radno vreme bilo 4 sata radnim danima, možda vikend nešto više.
3. Gde i kako se računa onih 11.433 dinara, kao neoporezivi iznos ili šta je već?
4. Kako bih plaćao porez na dobit, mesečno, godišnje i koliko bi taj porez iznosio?
5. Da li kod podizanja novca, plaćam neki porez?
6. Pošto imam rođake koji imaju DOO firmu, da li bih preko njih mogao da otvorim servis kao ogranak ili slično i kako bi onda to funkcionisalo, šta bih trebao sve ja da imam? Da li moram da budem prijavljen kod njih? Da li mora da budem na istoj lokaciji kao i oni, da li mi je potreban poseban račun, posebna fiskalna kasa ako bih recimo bio na različitoj adresi?
Hvala svima unapred na odgovorima