Šta je novo?

Otvaranje igraonice - saveti, predlozi, i sl

MarcusS

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2007
Poena
445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 & ID-COOLING XTS 224
Matična ploča
AsRock B550m STEEL LEGEND
RAM
2x16 GB Corsair Vengeance RGB PRO sl 3600mhz
GPU
Sapphire PURE 7700XT 12GB WHITE
Storage
M.2 Kingston KC3000 512GB + 2TB Toshiba + 4TB Seagate
PSU
Cooler Master Bronze 650w
Kućište
Zalman S5 White
Monitor
Benq Zowie XL2540K
Miš & tastatura
Logitech G910 spectrum & Logitech G PRO mouse
Ostale periferije
Logitech G PRO X
Mobilni telefon
Google Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Huawei Watch GT2 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ozbiljno se nosi mišlju da otvorim igraonicu.

Imam određene prednosti, konkurencija je slaba, dobre nabavne cene opreme, itd.

Uglavnom, zanimaju me neke informacije pre svega ljudi koji već rade sa tim, pa onda svih ostalih.

1. Legalnost igara? Koliko mi rekoše neki, niko živ nema sve originale.

2. legalnost wina? Vredi li mi šta, ako su igre pirati, ako neko upadne već od inspekcije?

3. Konfiguracije mašina - na šta da obratim pažnju? Pucam na I3 konfe, GB ploče, 4GB rama, grafiku u rangu 6670 (ili da idem na neku nvidiju?). Znam da mi je bitno dobro napajanje, ali to je već 300e plus, a svejedno imam 2 godine garancije na sve komponente kompa...

4. Šta se trenutno najviše pika po igraonicama?

5. Ako ima ovde vlasnika nekih igraonica, voljnih da mi preko skajpa ili gtalka pomogu detaljnije, neka me isti cimne na PP, biću zahvalan i nekad negde se odužiti. :)

6. Slobodno mi recite šta god mislite da treba da znam oko toga, da je bitno, da nisam spomenuo...

Naravno da niko nema sve originale :)
Ja odrzavam jednu igraonicu i onda ima nesto vise od pola igara original. Racunari u toj igraonici su uglavnom E5700, 4gb rama i 5770 grafika, mada ima par kompova sa i5 procesorima. Za legalnost igara i windowsa nisam bas siguran jer kod nas jos nije zazivio taj zakon ali mislim da ti ne vrijedi legalan windows ako imas bilo kakav piratski software (neka me neko ispravi ako grijesim). Kod nas se trenutno najvise igra HoN, LoL, Dota, CS 1.6, COD 2 i COD MW. Igrao se i WOW dok nije izasla Cataclysm expanzija.

Nadam se da sam bar malo pomogao :)

Pazi kod jednog prijatelja koji drzi igraonicu..njemu su jednom uzeli sva kucista zbog piratskog Windowsa...sad ima originalne windowse a piratske igre i niko ga ne dira...jer uglavnom ispekcija to ni ne gleda...gledaju dal ima nalepnica na kucistu itd..da se to vodi na tebe ili firmu tvoju ako imas..i da imas naravno i fiskalnu kasu...
Sto se tice igara: League of Legends, Dota, Call of duty 2,4,5,6 CS 1.6, CS Source neki Battlefield, sad pitanje je sta planiras od originala da uzmes..i da li ce ti dolaziti likovi koji to igraju..tipa ti kupis jedan Battlefield Bad Company 2 i ti sa tim serialom mozes da ga instaliras na max 10 masina..a dok normalno za logovanje unutar igre oni koriste svoje accounte..slicno tako i za WoW samo sto tu nzm da li ima ogranice broj masina na koji moze jedan dvd da se instalira... i da ono sto sam zaboravio igre sto isto moras da imas tipa NBA 2K12, PES 2012, FIFA 2012, Super Street Fight 4 Arcade Edition onda sta znam mozda Virtua Tennis 4 i to moze za 2 igraca...i neke vrh singleplayer igre tipa sad kad ti izadju novi Assasins creed Reveletions(mada tu ima u MP) onda Batman Archam city, Skyrim, mogo bi i Gta 4 itd...

za to nemaju nikakva prava.

ja drzim igraonicu 9 godina.
mnogo je bolje da se cujemo, da ti objasnim sve, kako i zasto, ako si iz bg, mozes i da svratis do igraonice.

064213****
ivan
Pozz

A sto je najcrnje..on radi u policiji na i kraju ga njegovi da kazem izdaju tako i oduzmumu kucista..i on dobije otkaz sa posla zbog toga..i na kraju je dobio na sudu posle 5 godina od toga da se vrati na posao i da mu se svih 5 god. isplati kao da je radio...a inace sto se tice igraone uzeo je druge kompove posle 2-3 meseca *mjau**mjau**mjau* od toga je ziveo tih 5 god..bez ostalog..

Poslednja izmena od urednika:
Ne otvaraj igraonu bacaš lovu nema leba od toga više....

Ne otvaraj igraonu bacaš lovu nema leba od toga više....

Pa znas kako zavisi gde otvara..ako otvara u nekom dosta vecem mestu tipa BG, NS, Nis, itd..i jos ako je lokacija dobra sta znam neke skole u blizini xD onda je dobro..a ako je manja sredina onda ide dosta teze ako vec svi imaju adsl ili sta vec ..

Govorim iz ličnog iskustva držao sam igraonu u centru BG pre par godina mala igraona 10 računara,elem nema tu leba drugar moj je držao PS3 klub ispod Vukovog spomenika uložio je 20K evra dve godine je radilo ok posle se vuklo sanajio se promet i na kraju puklo zatvorio.Čak šta više bolje je ako je igraona u manjem mestu gde klinci nemaju gde da idu i šta da rade znam jednog dečka drži igraonu u Kosjeriću tamo nemaju klinci šta da rade bukvalno i svi mu bleje u igraoni i ide mu dobro i dan danas, da ne dužim priču svako nek sledi svoj instinkt ali ja mislim da trenutno u BG-u od toga nema leba...

Poslednja izmena:
Otvaranje igraonice danas je jedino isplativo u nekom malom mestu, gde jos uvek nema adsl, tipa dole na jugu Srbije i nekom delu zapadne Srbije, ovo pricam iz licnog iskustva.
Drug iz Priboja takodje drzi igraonicu i za sada mu ide dobro, cak mu dolaze musterije iz obliznjih sela i mesta jer nema toliko racunara po kucama i slabije stoje sa internetom.
Problem je to sto mora u startu da se dosta ulozi, pogotovo PC i Net igraonici, skup hardwer, skup softwer, inspekcije, porezi... ma idi bre.
U Bgd se zna ko radi i kako...

Moj savet ako imas kinte koju bi ulozio u neki biznis, bolje je u neku proizvodnju pa makar i pekara, od igraonice nema leba danas.

@ vas dvojica iznad mene xD u pravu ste..al upravo sto se tice manjeg mesta na to sam mislio..evo u jednom mestu u vojvodini..relativno manje mesto..2 igraone i stalno su bile pune..od kako je dosao adsl i skoro 90% uzelo adsl nema nikoga u igraonicama..bleje prazne :S

za to nemaju nikakva prava.

ja drzim igraonicu 9 godina.
mnogo je bolje da se cujemo, da ti objasnim sve, kako i zasto, ako si iz bg, mozes i da svratis do igraonice.

0642138893
ivan
Pozz

u poslednja 2-3 meseca znam minimum 10tka igraonica po Srbiji gde je inspekcija pokupila racunare i opremu igraonicama zato sto nisu imali legalni win i igre...

Ja nisam iz BG-a.

A kontam da je otvoriti u Beogradu malu igraonicu sa 10 mašina malo preoptimistično, pogotovu jer ima X "brendovanih" igraonica gde će ljudi radije da odu, više je ljudi, blabla.

Ja živim u mestu od 30.000 stanovnika gde nema NIJEDNE.

Markitj, cenim da nema igraonice u državi da ima sav legalaln software (sve igre, windowse verovtno stavljaju), tako da mogu slobodno odmah svima da ih nose. Gde su te igroanice o kojima govoriš i koje su igraonice u pitanju?

Kako recimo u Rumi rade 3 igraonice sa 40, 20, 20 računara i tako godinama? Msm na promet ne na legalnost.

Znam da nije isto sada i pre 10 godna,
Ranije niko nije imao komp,pa su isli u igraonice,pa kad su nabavili kompove nisu imali net, pa su i dalje isli u igraonice, a sad kad sve ima, pitate se zasto bi isli u igraonicu.
Potrebno je ponuditi nesto sto nemaju, a to je upravo taj legalni software,u srbiji ni 1% igraca nece da plati original igru,zato ako mozes da ponudis tako nesto, imaces i prodju.
Ako se uzimaju nove masine, moze da su uzme win 7 starter za male pare, samo treba proveriti da li radi posao.
Ipak mesto je najbitnije od svega.
Napravi se racunica, i lako mozes da vidis da li ti se isplati ili ne.
Narawno da uvek ima rizika,u kom poslu nema?

u poslednja 2-3 meseca znam minimum 10tka igraonica po Srbiji gde je inspekcija pokupila racunare i opremu igraonicama zato sto nisu imali legalni win i igre...

iskreno , to mi je sve nelogicno ,
finansijska policaija treba da se bavi pitanjem legalnog software-a,a oni nemaju vremena ni za fiskale racune.
drugo, i kad dodju prvo ide opomena i neki vremenski period za resavanje problema, pa tek odna naplata.

Poslednja izmena:
Čuo sam da win7 starter ne vidi više od dva GB rama?

pokupe racunare i opremu, vlasnici dobiju par dana rok da legalizuju softver (win i steam licence), mislim da se plati neki smesan iznos drzavi i racunari se dobijaju nazad...

Inače, imao sam i predlog da stavim starter nalepnice, njih platim, a installiram fuš, pa kao, možda ne budu proveravali i sl.

Jel ima neko iskustva sa inspekcijama i kako to izgleda?

Ne mogu oni da ti pokupe racunare, mogu da ti zatvore lokal, da te tuze da platis novcanu nadoknadu, ali da ti uzimaju racunare, to ne smeju.

Kada proveravaju legalnost softvera, u slucaju pronalaska istog, prvo uzimaju racunare. Imate temu na benchu negde, info iz prve ruke.

:)

najbolje da otvoris igraonicu negde pored skole.
igraonica preko puta moje skole je stalno puna. uvek ima nekog na racunarima,ps2 ili ps3,bilijar,stoni fudbal.
kad se gubi neki cas,to je prepuno unutra

Ovde u PO ima par igraonica da ja znam, jedna ima 30ak kompova, 2 x PS3, 2 x Wii , rade od 8 ujutru do kad ima ljudi, i fino rade ....

Čuo sam da win7 starter ne vidi više od dva GB rama?

bas tako, 2GB, tako da to otpada.

Mozda je uteha da ako ulozis u sve te masine i softver i ako ne uspe, opet ces na kraju moci sve to da rasprodas. Naravno bices u gubitku ali eto bar neki backup.

3. Konfiguracije mašina - na šta da obratim pažnju? Pucam na I3 konfe, GB ploče, 4GB rama, grafiku u rangu 6670 (ili da idem na neku nvidiju?). Znam da mi je bitno dobro napajanje, ali to je već 300e plus, a svejedno imam 2 godine garancije na sve komponente kompa...

A inace koliki ti je budzet po masini?

Poslednja izmena:
bas tako, 2GB, tako da to otpada.

Mozda je uteha da ako ulozis u sve te masine i softver i ako ne uspe, opet ces na kraju moci sve to da rasprodas. Naravno bices u gubitku ali eto bar neki backup.

A inace koliki ti je budzet po masini?

Pa naravno, što manje to bolje, uspeo sam da nabavim te konfe po 290+pdv, to je taman koliko sam planirao, sa tim da tu upada i starter.

Ne mogu oni da ti pokupe racunare, mogu da ti zatvore lokal, da te tuze da platis novcanu nadoknadu, ali da ti uzimaju racunare, to ne smeju.

Ne pričajte takve stvari ako niste sigurni, mogu da ga koštaju previše!

Obzirom na nimalo naivnu (zatvorsku) zaprećenu kaznu Krivičnim zakonom Republike Srbije policija oduzima predmete izvršenja krivičnog dela u cilju obezbeđenja dokaza i o tome izdaje potvrdu itd ... sve u skladu sa zakonom i sudkom praksom.

PS
Pa samo u policijskoj stanici gde ja radim zaplenjeno je preko 200 računara u zadnjih 6-7 godina iz dvadesetak igraonica i još 50-tak od privatnih lica po osnovu raznoraznih krivičnih dela.

Poslednja izmena:
Cimni me na pm pa ću ti dati par saveta

Sta god da otvoris DRZAVA ce da te osusi sa porezima i raznoraznim nametima :D Koliko ce da ti kosta sat vremena igranja?
treba ti fiskalna + gprs ako ti zatreba prodacu ti je :D
placas socijalno
porez verovatno pausalni 13000 - 14000 dinara
rentu za lokal
struju
vodu
grejanje
amortizaciju
Internet
Dobro se preracunaj cene i kupovna moc su opali tako da ako puknes rizik je znatno povecan :D

ako ti je OS nelegalan smatraj da ce da instant da ti oduzmu mashinu ...
drugo HOME i STARTER ne mozesh da koristish na poslovnim mashinama .. da li skroz ili vishe od 5 kopija nisam siguran da li se promenila polisa
za igrice .. e sad ... tu ti sve zavisi od situacije ... ali ako imash priatski program za management igraonice, ono sati itd... onda postoji opcija da
te oni utuze i da ti se oduzmu rachunari ... a mogu i da traze meru od suda da ti se oduzmu rachunari da ne bi nastavio sa zloupotrebom ili da se
rachunari hm.. pa stave ti zabranu raspolaganja nad njima da bi imali od chega da ti kao pravnom licu naplate odstetu ...
josh nestho .. igranicu pokreci kao d.o.o ... 500e osnivachki kapital ..
sve preko toga sto ulazesh.. tipa .. josh 3000e .. napravi ugovor izmedju tebe kao osnivacha i pravnog lica i taj ugovor OVERI u sudu i jedan primerak
u banku i da ti oni lupe pechat kad posle uplatish sredstva ...
zashto .. zato sto posle tih 3000e dizesh kao kesh na osnovu povracaja pozajmice osnivacha :) ...
a ako pukne firma tebe mogu da ganjaju za kesh samo do osnivachkog kapitala :) ...
znam ljude koji cak imaju po vishe firmi .. kako rade .. naprave ``pera rachunari`` d.o.o .. 500e, ostalo pozajmica .. i ``pera igraonica`` ...
znachi pravni lice A ( ``pera rachunari`` ) je kupilo rachunare kao svoje ...
pravno lice B ( ``pera igraonica`` ) pravi ugovor o zakupu, iznajmiljivanju, rachunara od pravnog lica A gde se u ugovoru pishe da A predaje
rachunare bez operativnog sistema i pratecih programa u ispravnom stanju ...

pravno lice B drzi igranicu ali nishta u igraonici nije od pravnog lica A ... :0 u sluchaju bilo kakvih problema ... nema osnova za tajnu plenidbu jer
nema ni vlasnistva ... :) ... i tako .. muljaju ljudi razno razno ... samo je pitanje dobrog knjigovodje ( moja majka to radi ) i maste kako da
sto manje dash drzavi :)

u svaka cast za ccp .. !:)
ne znam samo dal imaju neku integraciju i kontrolu steam-a itd...
inache za steam igrice... ( wc3 -> tft -> dotaaa... ) je poznato da mora
posebna licenca za igraonice ... nisu za komercijalnu upotrebu al koliko sam izvalio
ima neki popust znachajan za igranice ono veci broj licenci na vishe igrara itd...

Home verziju možeš bez problema da koristiš. Starter je beskoristan. DOO je mnogo bolje nego SR iz milion razloga, između ostalog i zbog gore pomenutog. Priča sa iznajmljivanjem računara pije vodu samo donekle zato što i dalje mogu da ti oduzmu računare, a i krivično ćeš da odgovaraš. Igraonica i dalje može da bude profitabilna, ali svakako ne kao ranije, ponajviše zbog uvećanih troškova, usled mnogobrojnih globa i harača.

Ne znam, možda ti se i najviše isplati da radiš skroz divlje, pošto koliko ja vidim od poštenja se ovde niko leba nije najeo.

Nazad
Vrh Dno