Šta je novo?

Otrov u malom - Biostar AMD 690G

Verovatno će biti neki 4200+, videćemo. A sa memorijom se neću zezati, neću je ni overklokovati, uzimam Transcend JetRam, imam puno poverenje u njih, nikada mi ni jedan modul nije pravio problem, a cena je OK...

Poslednja izmena:
i ja se otrovah....

uzeo sam ovu plocu pre 10 dana,3600+brisbane i memoriju sam uzeo na newegg-u
bios je 427,najvise sto sam postigao je 320 za fsb,na 325 se restartovao,imam neko najgore napajanje(400w kinez:smash:)...probacu opet kad nabavim nesto ozbiljnije...
krenuo sam sa sledecim postavkama u biosu:
svi spectrum-i su "off" ,dram driver je "weak"
ddr 533mhz
HTT na 400(sto dodje 2X)
vcore +0.15v sto rezultuje ukupnim naponom od 1.4v (ploca undervoltuje-to je poznato)
vdimm je 2.2v
tajminzi su bili labavi maximalno....5-5-5-15-26
krenuo sam od 260mhz za fsb i podizanjem u koracima po 5mhz dosao sam do pomenutih 320,posto je odbio da udje u win na 325 vratio sam fsb na 316mhz sto daje 3ghz ukupno i namestio memoriju na 667mhz i zategao tajminge na 4-4-4-12-19.....validacija:smoke:,pri ovom podesavanju super pi 1m radi za 30s....ima jos dosta parametara za mem. pa joj sledi dodatno zatezanje
cpu hladim sa cm hyper tx2 i po everestu a i u biosu temp. nije presla 40c,mada tek sledi przenje, jel sm mem test i dalje aktuelan ili nesto drugo za test stabilnosti?
sve u svemu vrlo jeftina i dobra masina...svaka cast biostaru za plocu....graficku nemam jos uvek jer jedino igram CS a za to je prejaka...do Crysis-a.....xaxaxa

svakako probaj 605 bios, dosta stvari je sredjeno i stabilnije radi sve na vecem kloku.

nisam znao,mislio sam da je 427 najbolji....probacu cim nabacim neko normalno napajanje

Ponovio se i ja, pise u My Computer... odlepio sam samo kad sam skontao da nema FW... a ni speedfan ne radi, pa nikako sa temperaturom da se snadjem kolka je tacno.. |[

Zadovoljan sam zasad... mada nisam oc-ovao... nisam siguran ni koliko ova memorija i proc hoce, a nemam trenutno bas zivaca da isprobavam... jako mi se svidja sto proc radi na 1.18v po defaultu |)) i sto se masina u zbiru ne cuje uopste (2x12, napajanje 12 i box kuler...)

NEC FW PCI karta 8.5 eur...

Kopiranje sa harda na hard mi je 2-3 puta sporije nego na nf4... isti hardovi... ideje, sugestije, predlozi?

Koji hardovi ? Ja sam taj problem imao sa NF4 i Maxtorima...

Maxtor i Seagate po 120gb sata
WD 250 sata2...

sa starom plocom 40mb/s
ovde najvise sto sam video je bilo 18, a puno vise drljaju... mislio sam da je tc kriv, pa sam ga cackao, ali se isto ponasa i sa copy-paste...
pricam o kopiranju sa diska na disk...

EDIT:

Instalirao sam nove sb drajvere... restartovao i sad je sve ok sa brzinom... ko zna sta mu je bilo...
zbunjuju me i dalje malo temperature... u biosu sam cacnuo opcije za ventilator i cnq i sad je stalno na 1000rpm, i 40-tak c... pustio sam ga da kompresuje malopre, 2 sata, i popeo se na 43, ali nije pomerio rpm... hmm
Kuciste je ok provetreno naravno (2x12cm)
Inace znam posto je fw kartica, al obzirom da ima samo 2 pci slota treba biti stedljiv... nisam vec godinama imao plocu bez fw i jest da mi retko treba, al kad mi treba, onda mi BAS treba (npr ovih dana |>> )

Poslednja izmena:
Jel probao neko na ovoj ploci x2 3800+ F3 ? Video sam u onom threadu o 6000+ da se pominje kao odlican overkloker. Uglavnom su to one EE (energy efficient) verzije (65W).

Moras da budes siguran da je F3 tj CZ,pise na samom BOX-u u opn kodu(ADA3800CZBOX).Ne mora da znaci da 65W EE=CZ.

Znam da mora da stoji CZ, nisu svi EE F3. Ne znam na koliko moze da ide sa box coolerom.

Znam da mora da stoji CZ, nisu svi EE F3. Ne znam na koliko moze da ide sa box coolerom.

F2 sa HyperTX(20e) ide na oko 3-3.1GHz,F3 ide na 3.2-3.3GHz uglavnom,cesto i vise sa >1.45V Vcore
Sa box-om ne bih isao na jaci overklok,cisto iz principa.Moze da se ocekuje stabilnih ~2.8Ghz ili mozda i vise(sa bilo F2 ili F3)

Samo da ubodes memoriju koja te ne kolje.... Ja sam nesto prchkao i budzio po SPD-u mojih Transcend-a u nadi da cu zaobici probleme izbirljivog IMC-a AM2 procesora, ali nema neke vajde. Nece HTL preko 260 nikako... a Transcend sam po sebi na Intelu ide 1000+ uz 2.1V, znaci nije da nece da se klokuje.

Za sad ljudi imaju pozitivna iskustva sa Corsair-ima ddr667 i Kingstonima 533 (sa Elpidama). Ne znam samo kako se pokazao Kingmax? I koja je razlika izmedju obicnog i "Mars"-a?

Ma, kosu da izgubis od nerviranja :d.

@danijel: prilicno su brljivi drajveri, meni se masina resetovala nasumice kada sam instalirao ATI HDMI nesto nesto,... posle reinstalacije - sve radi normalno ...

Poslednja izmena:
Vredi li prelaziti sa M55plus S3G ploche na TA690?
Ne zanima me OC a uskoro treba da dobijem X2 5200+

A 1GB 667 Kingston Elpida? Jel oce ona da se OC?

Računaj za tu Elpidu oko 900Mhz-1000Mhz CAS5 (obavezno, što je loše za AMD ;)) @ 2V-2.1V...

mrezna ?

...jel imao neko probleme sa integrisanom mreznom na ovoj ploci? meni jednostavno ne prihvata driver sa instalacionog diska ??!!!

meni radi normalno...upravo je koristim da se povezem na net....driver sa diska sam koristio naravno.

meni radi normalno...upravo je koristim da se povezem na net....driver sa diska sam koristio naravno.

stavio sam jos jednu mreznu na kojoj mi je net,a ovu sa ploce sam ostavio da se povezem sa drugim racunarom,jer i tamo imam gigabitnu mreznu,medjutim jednostavno nece ??? ...na disku ima dva drivera ,oba sam probao i jos par komada sa neta.U biosu regularno je ukljucena mrezna,da slucajno ne postoji jos neka opcija za mreznu ?

radi normalno sve, ja sam trenutno na vista64bit i sam je prepoznao sve, medjutim jedan od vistinih autoupdate je sam instalirao novi drajver koji brljavi tako da dechekirajte tu opciju kad updateujete.

Definitivno me "smart" fan iz biosa zeza...
dakle bio sam podesio sledecu varijantu
On - 30
Full - 45
Pwm - 35

E sad onih dana kad je bilo hladnije temperature su bile oko 40 stalno, sto mi je ok. Fora je sto se cpu fan NE mice sa 1000rpm... e sad posto je danas i juce toplije, temperatura je vec presla bila tih 45, a cpu fan i dalje ni da mrdne... dakle bios se nesto natripovao...
u pitanju je ovaj 605 bios, sa starim nisam ni imao opcije... u odnosu na uputstvo mi fali par opcija, ali nebitno, koliko se ja razumem u stvari ovo ne sljaka kako treba??
kad ucitam onaj njegov grozni program, onda je sve ok... cpu temp <40, rpm oko 2000...

Cnq je ukljucen ako to nekom nesto znaci... da li se mozda cnq i taj smart kolju?

Evo od juče sam i ja ponosni :p vlasnik ove sjajne ploče :)

Okačiću neke slikice i mali review kada dođem kući danas, ako nekome bude trebalo... Nisam još ništa osim instalacije Viste stigao da probam, ali me je sve do sada oduševilo... Verovatno zbog prelaska sa 512MB na 2GB RAM-a i konačno DC procesor :)

Evo i po koja sličica...

Pakovanje:

Ploča:

U ovom trenutku ne mogu da napišem ništa više od - ploča izgleda extra, dobra kombinacija boja, radi lepo, stabilno, ima i previše opcija u BIOS-u, sve šljaka kako treba. Malo undervoltuje, ali nije ništa strašno, može da se podesi ihahaj visoko, ako nekome treba za max klok... Meni i odgovara ovako, niža je temperatura.

Dok ne nabavim neko ozbiljnije napajanje neću ni da se zezam sa OC-ovanjem, a i ovako mi sve radi i brže nego što mi je potrebno...

Detaljnije će biti, dakle, kad nabavim PSU, pa ću onda probati i neki drugi BIOS i raznorazna podešavanja i moćiću da kažem nešto više...

Sve u svemu, ukoliko se pročitaju svi komentari iz teme, definitivno je best buy. Samo sam potvrdio to sada...

kakva je slika sa integrisane grafike, jel si povezao monitor preko VGA ili DVI izlaza?

Preko DVI, perfektno je u 1680x1050, na Visti, Aero radi odlično, ma, prezadovoljan sam :)

Vrh Dno