Šta je novo?

Otrov u malom - Biostar AMD 690G

najmanji ponudjeni napon za memoriju na ovoj ploci je 1.95 (mada, realno je verovatno nesto manji), moze samo vise od toga.

Dobar review te ploce ne postoji nigde na sajtu, ja ne znam kako ti ljudi klokuju ali koliko sam ja video niko nije uspeo da progura 220 :D :D
ima, ali po kineskim forumima. evo jednog linka gde je x2 3600 poteran na 330MHz x 9. 5 = 3135MHz!. trazis preko gugla, pa kada ti da link, kliknes na 'translate'. svasta su ljudi radili sa ovim plocama i zaista se odlicno klokuju.

Poslednja izmena:
ima, ali po kineskim forumima. evo jednog linka gde je x2 3600 poteran na 330MHz x 9. 5 = 3135MHz!. trazis preko gugla, pa kada ti da link, kliknes na 'translate'. svasta su ljudi radili sa ovim plocama i zaista se odlicno klokuju.

Znam ovo, ima sajt gde su uspeli da ga poteraju na 3200 mislim, znam da je bila neka lepa cifra...AJMO SVI SAD ODMA NA BRISBANE PROCESORE :D :D

izgleda... otrovno :D

sapphireova ploca ima samo jedan vga (analogni) izlaz, biostar ima i analogni i digitalni. biostar ima solid capacitors, sapphire ima obicne. citao sam razne review-e u kojima se sapphire odlicno pokazao.

Poslednja izmena:
Biostar
From Wikipedia, the free encyclopedia

Biostar is a Taiwanese company specializing in the manufacturing motherboards and video cards. Their parent company is Micro-Star International. Biostar caters to the entry-level and OEM markets, with many of their motherboards retailing at less than US$50.

Je li ovo tachno? Ako jeste onda su bogami preshishali svoju PARENT company :type:
:wave:

a sta kazete na ovaj "otrov": Sapphire pure inovations HDMI PI-AM2RS690MHD (AMD 690G)

http://www.hardwarezone.com/articles/view.php?cid=6&id=2236
http://www.sapphiretech.com/se/products/products_overview.php?gpid=178&grp=6

Beli PCB, mesta za grafiku sa vecim hladnjakom, lep raspored na ploci... sve za 6000 din (pc berza). Jel neko uopste imao sapphire maticnu plocu?

Zasto ne volim Sapphire??!?! ;)...salu na stranu...ovaj Biostar je ipak za pola ili celu klasu vise po izradi i nekim sitnim stvarcicama.

Interesantno, biostar690G je oko 6100din a biostar Tforce550 je oko 5800din, dakle zanemarljivo jeftiniji. Ako zanemarimo integrisanu grafiku koja pravi razliku, bilo bi interesantno videti performanse te dve ploce, tj cipseta, kao i uporediti njihove overklok mogucnosti pozeljno sa istim procesorom. :smoke:

Interesantno, biostar690G je oko 6100din a biostar Tforce550 je oko 5800din, dakle zanemarljivo jeftiniji. Ako zanemarimo integrisanu grafiku koja pravi razliku, bilo bi interesantno videti performanse te dve ploce, tj cipseta, kao i uporediti njihove overklok mogucnosti pozeljno sa istim procesorom. :smoke:

Ja sam imao pre ove T550 i koristio sam je jako kratko vreme, sve sto moze T550 moze i 690g sa tim da ja moj procesor sa 690g mogu da teram jedno 150-200 mhz vise svakodnevno.

Nisi rekao koliki je množitelj za HT, iako ATI obično podnosi dosta više od 1000mhz, ja bi ga ipak postavio na 4 ili čak 3 za početak. Zatim se možeš igrati voltažama ... ništa pretjerano ako računaš na neki sigurni/konzervativni overcolock. Dižeš voltažu memorije u malim inkrementima (obično 0.025) do npr. 1.95V. Ako se ponaša isto pokušaš to isto sa procesorm do npr. +0.05V od defolta.

U pravu si,zaboravio sam da je HT frekvencija(mnozitelj) jako bitna stavka,ali me je zbunjivalo sto su u biosu(za razliku od prilozenog uputstva) date gotove vrednosti(1000,800,600...)umesto mnozitelja (5x,4x,3x,..),a nisam imao vremena da guglam po tom pitanju.
Posle malo guglanja stvari su jasnije,probao vise varijanti sa spustanjem frekvencije memorije HT na 3x i 4x i rezultati su sledeci:
Znaci bez dizanja ikakve voltaze HT 800(4x) memorija spustena na 533 sve je stabilno na 280x9.5=2660MHz
Na 300 nece da radi ni u kojoj varijanti bez podizanja napona (mem. na 400,HT=3x ili 4x),a posto mi dizanje napona(a time verovatno i temperature)nije prihvatljiva opcija nisam to ni probavao.Verovatno je i ovaj jeftini Kingston 667 ogranicavajuci faktor,a mozda i napajanje chieftec 360w

uzimam ovu plocu sledece nedelje, interesuje me dali ima problema sa montiranjem procesora sa box kulerom ako se zauzmu sva 4 memorijska slota.

takodje me zanima kako radi sa apacero memorije ddr2 800mhz 4x1gb ako je neko probao :d

Box hladnjak ne ide van socketa tako da neće biti problema. Ja imam na svojoj otprilike jednako mjesta od socketa do utora pa ide na kanp i AC Alpine 64 koji je malo van socketa, memorija dođe točno ispod ruba.

Problem sa DVI

Dakle, interesuje me da li je neko od vas prikljucio TFT monitor 17" preko DVI izlaza?
Zasto pitam? Zato sto, kad je prikljucen monitor na DVI sve rezolucije preko 1024x768 su neupotrebljive (slika treperi). Kad se prikljuci preko VGA onda i 1280x1024 radi ok. Zamenjena je ploca i druga se isto ponasa. Flesovan bios (nekoliko raznih), probani drajveri sa sajta Biostara, sa cd-a i sa AMD/ATI sajta. Nista ne pomaze :(

Dakle, interesuje me da li je neko od vas prikljucio TFT monitor 17" preko DVI izlaza?
Zasto pitam? Zato sto, kad je prikljucen monitor na DVI sve rezolucije preko 1024x768 su neupotrebljive (slika treperi). Kad se prikljuci preko VGA onda i 1280x1024 radi ok. Zamenjena je ploca i druga se isto ponasa. Flesovan bios (nekoliko raznih), probani drajveri sa sajta Biostara, sa cd-a i sa AMD/ATI sajta. Nista ne pomaze :(

Ma to radi sve kako treba, da nemas neki problem sa strujom?!?!?!?

ja sam prikljucivao. jedino na sta reba obratiti paznju je da istovremeno u paru mogu raditi samo jedan analogni i jedan digitalni (ne mogu dva analogna ili dva digitalna).

na dvi sam prikljucio samsung 971p, radio je besprekorno, a na vga - stari samsung 710N, takodje radio besprekorno. posto su mi to monitori za e6300 masinu a na ovoj imam dva analogna CRT-a (samsung 755DF), morao sam da dokupim pci-e vga karticu. ali, sam digitalni izlaz na ploci radi tacno kako treba i bez ikakvih problema.

Poslednja izmena:
uzimam ovu plocu sledece nedelje, interesuje me dali ima problema sa montiranjem procesora sa box kulerom ako se zauzmu sva 4 memorijska slota.

takodje me zanima kako radi sa apacero memorije ddr2 800mhz 4x1gb ako je neko probao :d

izmedju box cooler-a i poslednjeg memorijskog lezista ima dosta mesta. lepo moze da se uglavi i neki gabaritniji cooler od box-a.

kizo, sada sam pogledao kineski biostarov sajt, tamo kaze da je R69AM427.BST bios "Part of the solution is blinking LCD screen problems" (kakav prevod :d).

evo 427 biosa koji bi trebalo da ti resi problem, a tu je i najnoviji (516), valjda bi i on trebalo da sadrzi sve ispravke koje su unete u prethodnom. ja sam ih sve probao, ali ja nikada nisam imao takav problem. u najnovijoj verziji su samo izmesteni naponi i frekvencije za inicijalizaciju procesora u odnosu na ranije, stavljeni su u o/c sekciju gde im je i mesto.

Prilozi

• R69AM427.rar
    409.5 KB · Pregleda: 98
  • R69AM516.rar
    408.3 KB · Pregleda: 106
Poslednja izmena:
Probano sa oba biosa, zamenom memorije i isto se desava :(
Znaci slika pocne da treperi, onda nestane na sekund-dva, pa se opet pojavi sa treperenjem.

proveri osvezavanje.

a cekaj, zasto jednostavno ne prikljucis monitor (preko adaptera) na VGA prikljucak?

Poslednja izmena:
proveri osvezavanje.

a cekaj, zasto jednostavno ne prikljucis monitor (preko adaptera) na VGA prikljucak?

Sto se tice osvezavanja- nije do toga. Ako prikljucim monitor na D-SUB (VGA) onda ne radi S-Video izlaz. Uostalom, to je navedeno i u uputstvu od ploce. Takodje istovremeno ne mogu raditi DVI i HDMI izlazi. Ostaje jos provera sa drugim monitorom, mada je ovaj (LG) sa GF4 na DVI radio savrseno.

Ja ne preporucujem onaj najnoviji bios od 16. Maja jer snizava marginu klokovanja i nije uopste stabilan! Medjutim onaj malo stariji Bios od 27.4. je zakon!

citao sam na jednom forumu od 25 strana bar 20 strana je bilo vezano za problem gasenja monitora tokom igranja, da li je neko od vas imao taj problem?

takodje nemogucnost instaliranja novijih drajvera od 7.3 jer jednostavno se zakuca.

koji bios koristite i koje drajvere?

citao sam na jednom forumu od 25 strana bar 20 strana je bilo vezano za problem gasenja monitora tokom igranja, da li je neko od vas imao taj problem?

takodje nemogucnost instaliranja novijih drajvera od 7.3 jer jednostavno se zakuca.

Da...ali nisi dobro procitao....svi su terali IGP na 500 mhz :D...pa sta drugo ocekivati od tog integrisanog procesora koji na defaultu radi na 400 :D :D :D

ja koristim drajvere sa diska (mislim da su catalyst 7.2), 7.3 i 7.4 su neupotrebljivi jer nemaju podrsku za x1250 ili je nesto u njima zbrkano, pa x1250 prikazuje kao x1200 ali to nije sve, nece da radi kako treba pa se masina resetuje ili zakuca usred rada, kao sto i sam kazes.

dok ati/amd ne sredi svoje nove drajvere ja cu nastaviti da koristim ove sa diska koji rade apsolutno stabilno i ne prave bas nikakav problem, a i prilicno su novi. trenutno koristim 516 bios (najnoviji).

>> sad skidam catalyst 7.5 koji je izasao 31. maja, pa cu da probam sa njima.

Poslednja izmena:
ja koristim drajvere sa diska (mislim da su catalyst 7.2), 7.3 i 7.4 su neupotrebljivi jer nemaju podrsku za x1250 ili je nesto u njima zbrkano, pa x1250 prikazuje kao x1200 ali to nije sve, nece da radi kako treba pa se masina resetuje ili zakuca usred rada, kao sto i sam kazes.

dok ati/amd ne sredi svoje nove drajvere ja cu nastaviti da koristim ove sa diska koji rade apsolutno stabilno i ne prave bas nikakav problem, a i prilicno su novi. trenutno koristim 516 bios (najnoviji).

>> sad skidam catalyst 7.5 koji je izasao 31. maja, pa cu da probam sa njima.

e o tome pricam, znaci 7.3 i 7.4 jebu. thx :wave:

Nazad
Vrh Dno