Šta je novo?

Osvetljenje

ja koristim halogenu sijalicu onu od 20W sa jacinom svetla kao sijalica od 100W

ja koristim halogenu sijalicu onu od 20W sa jacinom svetla kao sijalica od 100W

Halogneke i jesu najoptimalnije za osvetljenje radnih povrshina (pa i ostalih :d) )

mali problem je sto se greju ko lude...

svakako nikad ne bih ugradio u svojoj okolini neku fluo cev. ne podnosim ih!

Imam 3xReflektorske sijalice po 60w u lusteru i dimmer, svetlo je zute boje, takoda mi upotpunosti odgovara. Ne podnosim neonke i belo svetlo, nekad me jednostavno boli glava od neonki.

Jedna neonka od 60W iznad monitora (ali usmerena), a u polici iznad stola 5 x 20W halogene, pa po izboru, nekad jedno nekad drugo. Ne valja mešati belu i žutu svetlost...

Poslednja izmena:
monitor mi dovoljno osvetljava :D

Imam 3xReflektorske sijalice po 60w u lusteru i dimmer, svetlo je zute boje, takoda mi upotpunosti odgovara. Ne podnosim neonke i belo svetlo, nekad me jednostavno boli glava od neonki.
Ove nove neonke što ih pakuju u obična sijalična grla (tzv. štedljive sijalice) daju žuto svetlo.

tacno tako.... spar sijalica a ne halogenka... pa to vise lici na neonku nego na halogenku :)

Ne lici nego jeste neonka. U onom "kucistu" u dnu same sijalice je spakovana elektronska prigusnica.

malu stonu neonku. nisam sada kuci pa da naravim fotku ali jako lepo spakovana u jednostavno metalno kuciste koje izgleda kao slovo Z.

jedina mana je sto neonka nije standardna pa kad crkne ne moze da se menja vec mora cela lampa nova da se kupuje :( ali opet cela lampa kosta 2000din. na buvljaku a izgleda extra!

burazer koristi obicnu 100W lampu sakrivenu iza stola koja tuche u plafon/zid i tako osvetljava okolinu stola sa kompovima, taman koliko treba da se oci ne zamaraju a sami monitori osvetljavaju povesinu stola :)
duz celog zida su neonke (4 komada) tako da svetla ima vise nego dovoljno, naravno samo kada je to potrebno :)
ima i slika ovde

... a u polici iznad stola 5 x 20W halogene ...

Ako mozes da okacis sliku bio bih ti veoma zahvalan jer sam nameravao da napravim nesto tako ali nisam siguran kako bi izgledalo ...

off ...
@ kovacm: ajde sto covek ima 3 monitora, to jos i kapiram, ali sta radi sa
3 tastature ? :d

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ovako... Na plafonu je ono sto vidite, 9x20W/12V i 2x50W/220V... Luster je kada se nesto raducka, a halogenke su za svaki dan u principu...
Ona treca je nocna varijanta, smekerska :d
Dve led lampe 21xled/1.8W milina...
Imam jos dve neonke, jednu ispod stola, 5cm od poda, profi izgleda, ali je riknula, pa cu to fotkati drugom prilikom, i jednu iza kreveta....
moram da se pohvalim, sve se kontrolise sa kompa... Misem ili daljincem ;)

Prilozi

• Picture 001.jpg
    Picture 001.jpg
    210.8 KB · Pregleda: 153
  • Picture 003.jpg
    Picture 003.jpg
    208.1 KB · Pregleda: 125
  • Picture 005.jpg
    Picture 005.jpg
    76.3 KB · Pregleda: 142
kako si napravio preko kompa kontrolisanje?

ja sam davno negde video USB napravu sa par releja... :|

Paralelni port i releji... Mada, te halogenke crkavaju kao nenormalne, pa sada radim neku varijantu sa trijakom, znaci postepeno paljenje i gasenje... Samo da nadjem vremena [citaj:volje].

Ako ti treba neka semica, pomoc ili softver, javi se na pm.

Sta koristite za osvetljenje sobe... lampe, plafonjerke, halogena svetla... mislim, sta je najbolje za oci... a i u kojoj firmi bih mogao da narucim tako neke svetiljke a da salju city expresom...

elem, posto mi je osvetljenje specijalnost, evo par reci i od mene ;)

Da krenem s najbitnijim. Kada je u pitanju zdrava i kvalitetna svetlost, u dnevnim, spavacim i radnim sobama iskljucivo treba koristiti - obicne sijalice! Nikakve halogenke, fluo cevi, sparovke, neonke, LED i ostali bakraci.

Evo i zasto:

Obicne (inkadescentne) sijalice daju svetlost kontinualnog spektra (kao i dnevna svetlost), sa odlicnim prikazom boja, ne indukuju znacajno EM polje niti UV zracenje, i naravno jeftine su. Nisu energetski efikasne ali kada su oci u pitanju naravno da ne treba stedeti.

Halogene sijalice se vise greju, ako su na 230V brzo crkavaju, a ako su na 12V onda dolaze u obzir samo elektronski trafoi, jer feromagnetni (a najverovatnije upravo njih imate u kuci) em greju, em emituju EM polje, em mogu i da zuje. Takodjer, halogenke mnogo bljeste, a neke (pogotovo one na 12V) emituju i UV zracenje, doduse ne u velikoj meri jer se najcesce pakuju u dihroik reflektore.. ali opet, ako moraju biti u neposrednoj blizini bolje ih je zaobici i staviti obicnu sijalicu.

Fluorescentne cevi, linearne ili kompaktne ("sparovke") su najgora varijanta. Da sada ne duzim, glavna mana im je nekontinualan spektar tj. nezdrava svetlost, kao i losiji prikaz boja (tzv. CRI - colour rendering index) od sijalica sa uzarenim vlaknom . Jos ako imate elektromagnetnu prigusnicu na fluo cevima, mozete iskusiti visokofrekventno treperenje (najcesce se i ne primeti), sto znaci zamor za oci i glavobolje!

Za servisne prostorije (kuhinje, kupatila, ostave, itd) je vec druga prica, stavljajte izvore koji su najekonomicniji, znaci fluo cevi i sparovke.

PS: mnogi spominju neonke, ali one se ne koriste u kucnom osvetljenju vec samo za svetlece reklame. Rade na vrlo visokim frekvencijama i ne mogu se koristiti u prostorijama za boravak ljudi.

Poslednja izmena:
Mozda se i slozim sa tobom po nekim pitanjima, ali generalno, jezim se od obicnih sijalica.

Kada radim elektroniku, znaci sitnarije neke, neonka mi je nenad****va. Najbolje vidim uz nju.
Dobro, nije neonka, nego fluo, ali to je uslo [mislim, naziv] u narod i to ne mozes iskoreniti.

Sto se tice trafoa, tu se ne slazemo, to sto emituje em zracenje, a stoji na plafonu... Boli me uvo. Vise komp emituje koji ti je blizu tela, a jos ako buljis u crt... joj... A i to da zuje... Tesko, ako su iole kvalitetniji, moj je recimo zaliven, nema sanse da se cuje da zuji.

Ako mozes da okacis sliku bio bih ti veoma zahvalan jer sam nameravao da napravim nesto tako ali nisam siguran kako bi izgledalo ...

Ne mogu da uslikam jer aparat više nije kod mene. Što se tiče izgleda...super je, samo obrati pažnju na udaljenost halogenih od stola, znači da ne bude daleko od stola, jer nećeš imati dobru "vidljivost". Kod mene je udaljenost 110cm i moglo bi biti i bliže.

Obrati pažnju #2: halogene se greju i ne smeš ih zatvarati, moraš im obezbediti da se koliko-toliko hlade. Prvu verziju koju sam mislio da napravim je da ih stavim u donju horizontalu, ali bih onda morao nekako to da zaštitim, da pravim "duplo dno" da bih uspeo da sakrijem kablove i same sijalice, ali onda bi sigurno crkavale, tako da su sad u gornjoj horozontali police, gde je i trafo i na njoj držim kutije, i ona je izbačena nekih 10cm u odnosu na donju. Donja je široka 28, a gornja 38cm.
Još ni jedna nije crkla, rade na 12V.

Toliko:)
Poz:wave:

@dr.Tiristor :) to sam i ja davno pravio (paralelni port + releji) :) za jednu igraonicu: na Atariju ST je bio program za vreme i uplate i onda je trebao po isteku vremena da ugasi TV :) ali nikada nisam zavrsio taj deo sa relejima :/

elem, da li postoji neko gotovo resenje? platish i ne mislish? (imam previshe hobi projekata a ni jedan necu nikada zavrsiti :D :D)

sto se osvetljenja sad sam video na wikipediji da postoji jaku puno razlicitih vestackih "izvora svetlosti".

meni licno fluo cevi :) najvise odgovaraju kada radim nesto i treba mi svetla. za sve ostalo po kuci imam kasicne sijalice + halogene 12V za "atmosferu" :)

kakve josh lampe mogu da se kupe kod nas (osim: klasicnih sijalica, halogenih i fluo cevi) a da "valjaju" :)

btw nikada nisam previse razmisljao o osvetljenju, to sam nekako uzimao zdravo za gotovo...

Poslednja izmena:
Ja koristim samo obicne... upalim neku da svetli cisto da se ne vide samo monitori u mraku. A i za citanje su mi super. Neonka (fluo) se primeti kad treperi a i nekako mi je neprirodna, halogena je ok ali nekako mi sve deluju slabe. Znam da ima jos nekoliko tipova sijalica ali nista drugo nisam ni probao.

dosta ljudi se zali da im sveta fluo "svetlo" - mnogi se zale npr. na boju ali fluo lampe postoje i u varijanti gde daju "žuto" svetlo.
ja nikada npr. ne bih rekao da flou treperi, jednstavno ne vidim to. :/
i meni su halogene previse slabe - dobre su samo za "atmosferu" :)

Kada radim elektroniku, znaci sitnarije neke, neonka mi je nenad****va. Najbolje vidim uz nju.
Dobro, nije neonka, nego fluo, ali to je uslo [mislim, naziv] u narod i to ne mozes iskoreniti.

Sto se tice trafoa, tu se ne slazemo, to sto emituje em zracenje, a stoji na plafonu... Boli me uvo. Vise komp emituje koji ti je blizu tela, a jos ako buljis u crt... joj... A i to da zuje... Tesko, ako su iole kvalitetniji, moj je recimo zaliven, nema sanse da se cuje da zuji.

1. Prijaju ti fluo cevi jer daju difuznu svetlost, tj. mekane senke, i za precizan rad su u tom smislu stvarno pogodne (ostre senke daju velike kontraste koji zamaraju oko). Ipak, imaj na umu da kvalitet svetlosti koje daju fluo cevi nije ni priblizan obicnim sijalicama. Ako ti treba difuzna i KVALITETNA svetlost (znaci koja prija oku i odlicno prikazuje boje), resenje je staviti 2 ili 3 obicne sijalice sa "mlecnim" balonom, ili svetiljke sa obicnim sijalicama i opalnim balonom ili cilindrom.

2. Kod trafoa za halogenke u spustenom plafonu naravno da EM polje nije problem, ali ako imas stonu lampu sa 12V halogenkom, na par decimetara od sebe... vec je druga prica ;)

dosta ljudi se zali da im sveta fluo "svetlo" - mnogi se zale npr. na boju ali fluo lampe postoje i u varijanti gde daju "žuto" svetlo.
ja nikada npr. ne bih rekao da flou treperi, jednstavno ne vidim to. :/
i meni su halogene previse slabe - dobre su samo za "atmosferu" :)

Naravno da se mnogi zale na fluo svetlost.

Doduse sparovke ne trepere (barem ne one kvalitetne), kao ni moderne fluo svetiljke jer imaju elektronske prigusnice. No vecina ljudi koristi jeftine fluo svetiljke, raznorazne buvljak varijante, sa kineskim elektromagnetnim prigusnicama koje mogu biti katastrofa za oci.

Ali nije sve u treperenju i losem prikazu boja. Ima tu jos negativnih stvari vezanih za fluo cevi.. npr. dugotrajnim boravkom pod hladno belom fluo-svetloscu remeti se hormonski balans u organizmu, jer fluo svetlost pobudjuje u mreznjaci oka K-cepice, receptore za plavu svetlost, kljucne za inicijaciju lucenja grupe hormona stresa - adrenokortikohormona... takodje, prodiranjem kroz ljudsku kozu (koja nije netransparentna) svetlost iz fluo cevi (bilo hladno ili toplo bela) aktivira zivu koju organizam deponuje u masnom tkivu, jer fluo izvori sadrze zivu i emituju svetlost koja ima spektar sa energetskim peak-ovima specificnim za zivu. Naravno, proizvodjaci vam nikada ovo nece reci, jer im je u interesu da ljudi kupuju visestruko skuplje sparovke.

Da sad ne duzim, ljudi stavljajte fluo-svetiljke/sparovke u stepenista, ostave, kuhinje... ali tamo gde duze boravite ili radite - bezite od njih.. trust me! ;)

Poslednja izmena od urednika:
Jako korisna tema, nisam znao da tako stetno moze uticati ...

ako moze malo pojasnjenje, sta podrazumevamo pod fluo-cevima? (da li je to ona 'stedljiva' sijalica, koju inace imam u svojoj sobi, usrafljenu bez ikakvog lustera i sl)

I sta da radimo ako na poslu imamo neonsko osvetlenje, koje je zbog jako malih prozora na zgradi, gotovo uvek ON? Da li nas stiti neki zakon?

poz

Štedljive sijalice, narodski "šparovke", a stručno "kompaktni fluorescentni izvori svetlosti", jesu fluo-cevi (skraćenica od fluorescentne cevi). Samo što ta cev ko njih nije linearna već savijena. Naravno, sve što važi za standardne fluo cevi manje-više važi i za "štedljive sijalice".

Na poslu nemaš neonsko osvetljenje (neonske cevi se koriste samo za svetleće reklame ;) ) već fluorescentno, koje daleko od toga da je savršeno ali alternative za sada nema, jer bi korišćenje sijalica sa užarenim vlaknom u poslovnim zgradama iziskivalo ogromnu potrošnju struje. U budućnosti će fluorescentno osvetljenje verovatno biti potisnuto LED diodama, ali smo još daleko od toga zbog visoke cene LED tehnologije.

Ukoliko na poslu imaš kvalitetno fluorescentno osvetljenje, sa elektronskim prigušnicama (nema treperenja) i kvalitetnim cevima (koje daju kvalitetniju svetlost, npr. Philips Master serija), onda ne treba da se mnogo uzbudjujes, neće ti mnogo smetati Takvo fluo osvetljenje se može tolerisati kao što npr. svi nekako prihvatamo smog koji udišemo zbog automobila kao nužno zlo. Ali ako imaš jeftine svetiljke sa kineskim prigusnicama (sto nase firme cesto instaliraju zbog niskih cena), onda je vec druga prica jer takva svetlost definitivno moze da ima prilicno negativan efekat na radnike.. u tom slucaju trebalo bi od poslodavca zatraziti da investira u kvalitetniju fluo-rasvetu. Mozda zvuci idealisticki ali druge nema jer, nazalost, zakon te ne stiti po tom pitanju. Regulativa se bavi samo kvantitetom svetlosti (zahteva se 500 luxa na radnoj povrsini), ali ne i njenim kvalitetom...

@Spotter jel mozes malo detaljnije da objasnis razliku imadju kineske "elektromagnetne" prigusnice i elektronske prigusnice? I ako te ne mrzi, razliku izmedju neonskog i fluo osvetljenja? Inace se slazem da su opal sijalice pravo resnje za dnevni boravak.

Ljudi ovaj... kako da vam kazem malo se tripujete oko tih negativnih uticaja svetla na zdravlje. Pogledajte npr koliko se nezdravo hranite, zivite, kolko koristite mobilni itd. To oko svetla dodje zanemarljivo...

@dr.Tiristor :) to sam i ja davno pravio (paralelni port + releji) :) za jednu igraonicu: na Atariju ST je bio program za vreme i uplate i onda je trebao po isteku vremena da ugasi TV :) ali nikada nisam zavrsio taj deo sa relejima :/

elem, da li postoji neko gotovo resenje? platish i ne mislish? (imam previshe hobi projekata a ni jedan necu nikada zavrsiti :D :D)
Pa ne verujem da ima, tj. ja nigde nisam ni video ni cuo da ima... Moze da se napravi, ja sam to stavio u ponudu na svom sajtu [koji ne smem da pominjem :D], ali generalno, slaba je zainteresovanost...

ja nikada npr. ne bih rekao da flou treperi, jednstavno ne vidim to.
Slazem se, i boli me uvo sto neko misli da je stetno ili sl. Meni prija, meni odgovara i to je to. Kao kada neko pusi, stetno je, ali voli, njegov izbor.

1. Prijaju ti fluo cevi jer daju difuznu svetlost, tj. mekane senke, i za precizan rad su u tom smislu stvarno pogodne (ostre senke daju velike kontraste koji zamaraju oko).
Tacno tako, saglasan sam u potpunosti.
Ipak, imaj na umu da kvalitet svetlosti koje daju fluo cevi nije ni priblizan obicnim sijalicama. Ako ti treba difuzna i KVALITETNA svetlost (znaci koja prija oku i odlicno prikazuje boje), resenje je staviti 2 ili 3 obicne sijalice sa "mlecnim" balonom, ili svetiljke sa obicnim sijalicama i opalnim balonom ili cilindrom.
Ali kada duze radim to svetlo me zamara i to je to. Ne mogu. Ziveo sam godinama i godinama pod neonkama, jedno vreme sam cak i imao zivinu lampu u sobi... Ukrao sa bandere :D
2. Kod trafoa za halogenke u spustenom plafonu naravno da EM polje nije problem, ali ako imas stonu lampu sa 12V halogenkom, na par decimetara od sebe... vec je druga prica ;)
Ae, necemo sad preterivati. Kao "ali ako imas stonu lampu sa 12V halogenkom, na par decimetara od sebe... vec je druga prica " a ne gledas na komp, monitor, tv ne daj Boze... pusti ti jedan mali trafo...

I sta da radimo ako na poslu imamo neonsko osvetlenje, koje je zbog jako malih prozora na zgradi, gotovo uvek ON? Da li nas stiti neki zakon?

poz
VEOMA je poznato da su benchmarkovci IZUZETNO skloni preterivanju i preuvelicavanju, pa te stoga molim da se suzdrzis oko ovakvih trivijalnih stvari... Sta se sve desava u drzavi, ti brines oko neonske svetlosti na poslu... Daj.
Ljudi ovaj... kako da vam kazem malo se tripujete oko tih negativnih uticaja svetla na zdravlje. Pogledajte npr koliko se nezdravo hranite, zivite, kolko koristite mobilni itd. To oko svetla dodje zanemarljivo...
:Klanjanje :Klanjanje

Pa ne verujem da ima, tj. ja nigde nisam ni video ni cuo da ima... Moze da se napravi, ja sam to stavio u ponudu na svom sajtu [koji ne smem da pominjem :D], ali generalno, slaba je zainteresovanost...

Slazem se, i boli me uvo sto neko misli da je stetno ili sl. Meni prija, meni odgovara i to je to. Kao kada neko pusi, stetno je, ali voli, njegov izbor.

ajde mi baci onda link na PM - nema te na googlu :d

i ja sam manje vise zivi primerak pokusnog kunitja :D : tjale nas je zracio ceo zivot sa fluo cevima :D i meni ni malo ne smetaju :) secam se kao mali da su fluo cevi bile na sve strane ali uvek su indirektno davale svetlost tj. bile su postavljene tako da ih ne vidish vec da npr. tuku u plafon pa sa plafona dobijash svetlo...

@Spotter jel mozes malo detaljnije da objasnis razliku imadju kineske "elektromagnetne" prigusnice i elektronske prigusnice? I ako te ne mrzi, razliku izmedju neonskog i fluo osvetljenja? Inace se slazem da su opal sijalice pravo resnje za dnevni boravak.

Evo da se malo uključim.
Osnovne razlike između elektromagnetnih (EM) i elektronskih prigušnica (EL) (predspojnih uređaja)
EM - veća, teža, mogućnost pojave buke, veće zagrevanje, veća potrošnja energije sistema
EL - kompaktnije dimenzije, manje zagrevanje, mogućnost dogradnje sistema sa dodatnim kontrolama (uređajima za dimovanje, senzori, itd...), manja potrošnja energije sistema, produžavanje životnog veka sijalice

E sad, nije baš uvek tako, ali će uskoro biti.
Znači moguće je da ćete naleteti na EL prigušnicu koja je veća od EM, ali kod EL je minijaturizacija samo pitanje vremena.

Kada govorimo o razlici između "kineza" i ostalih, uglavnom se radi o tome da su EL prigusnice sa oznakom kineske firme (ili još češće bez ikakve oznake) urađene sa vrlo nekvalitetnim komponentama i bez ikakvog certifikata (nikakvo relevantno ispitivanje nije obavljeno) pa od takvih sprava uglavnom više štete nego koristi.
Žalosno je što kinezi sami sebe zakopavaju takvim pristupom - "daj što jeftinije a da radi", a pri tome prave generalnu štetu svima.

Neonsko osvetljenje je prevaziđeno i koristi se samo i isključivo za reklame a i to je gotovo napušteno jer je potrošnja energije velika, a troškovi održavanja i pouzdanost sistema su očaj.

Svetlo je kao i moda (pogledati moj potpis). :d

Ah, da. Umalo da zaboravim. Izbegavajte halogene sijalice kineskih marki (znači kineskih marki, a ne made in prc)
koje rade na 220-240V kako znate i umete.
Ove sijalice su naročito popularne kod domaćih proizvođača ormarića za kupatila jer su naravno bagatelne cene,
jako lake za instaliranje (samo se montira grlo za nju) i rade na mrežnom naponu (nema potrebe za predspojnim uređajem).
Kinezi nemaju tehnologiju izrade halogenih sijalica niskog pritiska, pa vam se može desiti da vam sijalica bukvalno
eksplodira.

Poslednja izmena:
Vrh Dno