Šta je novo?

Osnovni nedostatak Windows-a???

jddipqd je napisao(la):
Kad ti kući budeš imao dedicated server koji ti indeksira fajlove onda će traženje da ti traje 1 sec.

Prica se o manama Windowsa a ne kako ih resiti :smash: :smash: :smash:
I nije problem do dedicated servera vec filozofije pretrazivanja koja se nije promenila jos od Windowsa 3.11 :d i toga da svako pametan iskljuci indexing service kako ne bi bespotrebno drljao po diskovima.

salac je napisao(la):
Ne znam kolike mreze odrzavas, ali moje iskustvo je da vec sa 50+ klijenata koji stalno pristupaju serveru (o mrezama sa par stotina racunara necu ni da govorim) dolazi do problema i ranije spomenute entropije. Ovo se odnosi na AD - tamo gde ne postoji potreba za AD (male mrezice i sl.) striktno koristim sambu. Situacija sa IIS-om i Exchange-om je jos gora. Btw, mozda si cuo (a mozda i nisi) da IBM windows serveri imaju u sebi ugradjenu automatsku reboot rutinu - pa kad server oceni da je bezbedno da se restartuje, on to i uradi.
necu da kazem koliko mreza ima korisnika ali ne dogadja mi se ovo sto ti ovde tvrdis. plus, jos ova izjava za automaski restart. Odakle ti to? Imam 20 IBM serevra i nijedan se ni jednom nije sam restartovao...

evo i ja se pridruzujem-mala firma, 4 IBM servera(Win2003) i jedan HP(Win2000) i nesto nisam primetio da se restartuju

Filo je napisao(la):
evo i ja se pridruzujem-mala firma, 4 IBM servera(Win2003) i jedan HP(Win2000) i nesto nisam primetio da se restartuju
evo merio sam nesto sto se tice RDP-a. Imam 8 otvorenih konekcija, nesto preko leased linije, nesto kablovki modem i jedan dial up. 3 konekcije su u lokalnoj mrezi. dve preko vpn-a (odavde, nemacka pa nazad kod nas) i preko iznajmljenih telekom linija (jedna super, druga shit, ide i preko wirelessa), to su mi konekcije u prodavnici, radi ok. dve konekcije drzim preko 64kbpsa kablovski modem kod mene kuci, i jedna preko dial up-a na jednu tajnu lokaciju ;), modemi zakaceni na 23.xxx bpsa... svaka konekcija mi radi ok. VNC, tight vnc, dameware rade katastrofalno. Tivoli je jos i ok, ali smara procedura logovanja, tako da sam to batalio.

pitanje za salca: koji program koristis za remote admin ali gui? na linuxu, a da radi ok. pokusao bi na dve test masine cisto da vidim...

Poslednja izmena:
jddipqd je napisao(la):
Da li toliko često pretražujete svoj disk (ceo, da ne možete da lokalizujete pretragu na par foldera) da vam se isplati da koristite dodatne programe za indeksiranje?
DA!

Miroslav je napisao(la):
evo merio sam nesto sto se tice RDP-a. Imam 8 otvorenih konekcija, nesto preko leased linije, nesto kablovki modem i jedan dial up. 3 konekcije su u lokalnoj mrezi. dve preko vpn-a (odavde, nemacka pa nazad kod nas) i preko iznajmljenih telekom linija (jedna super, druga shit, ide i preko wirelessa), to su mi konekcije u prodavnici, radi ok. dve konekcije drzim preko 64kbpsa kablovski modem kod mene kuci, i jedna preko dial up-a na jednu tajnu lokaciju ;), modemi zakaceni na 23.xxx bpsa... svaka konekcija mi radi ok. VNC, tight vnc, dameware rade katastrofalno. Tivoli je jos i ok, ali smara procedura logovanja, tako da sam to batalio.

pitanje za salca: koji program koristis za remote admin ali gui? na linuxu, a da radi ok. pokusao bi na dve test masine cisto da vidim...

Hmmmm na linuxu ne koristim nijedan program za gui administraciju zato sto bi to bilo gubljenje vremena i bandwidth-a, sve ide preko ssh. Osim kad sa linuxa administriram windows servere - tad radim u rdesktop-u. Da se razumemo, rdp nije los protokol, naprotiv, od toga tesko da moze brze (kompresovanje slika pre slanja, gui elementi kao dugmici/dijalozi se ne prenose preko slika vec se prenosi njihov opis i polozaj na ekranu itd), medjutim to opet nije tako brzo kao telnet/ssh sesija. Verujem da isti osecaj 'beskonacne' sporosti imaju svi koji rade administraciju i kroz konzolu i kroz rdp.

Miroslave mozes probati webmin, mozes da dignes X pa se onda kacis na njega, ili TightVNC, no ne vidim svrhu cele operacije. Ionako ce se na kraju posao administracije svesti na editovanje textualnih config fajlova sto je operacija koja se jednako dobro obavlja i kroz gui i kroz konzolu (uz dodatak screen-a). Ne postoji point&click administracija na 'windows' nacin - nesto ces moci da setujes kroz gui, nesto neces. E sad, nekome se to dopada a nekome ne - mnogo ljudi voli ascii config fajlove koji se lako bekapuju, vrlo su citljivi i prenose se lagano sa sistema na sistem jednostavnim kopiranjem. Sa druge strane ostaje problem lake administracije ljudima koji dolaze iz windows sveta - moze se daemon pustiti tako sto ce se 3-4 puta izabrati nesto u gui-ju webmin-a i uz put nakucati 2-3 parametra, no mnogo opcija ce ostati sakriveno.

A sto se tice zaglupljivanja windows-a posle nekog vremena - deder pogledajte koliki je uptime vasih windows servera, ako je neki presisao 3 meseca stvarno ste imali mnogo srece :) A 3 meseca bas i nije neki strahoviti uptime; mozda se takvim cini jer vas je windows navikao na cesta restartovanja pri dovlacenju update-ova ili na ono cuveno 'ako nesto ne radi kako treba, da probamo sa restartovanjem compa.'

IBM stvarno pravi (ili je pravio) servere sa inteligentnom logikom za self-restart, time su se mnogo hvalili pre 2 god. Posto su u zadnje vreme totalno gurnuli windows servere u drugi ili treci plan, ne znam kakva je situacija trenutno. Nemojte mesati x86 'serverske' konfiguracije u celu pricu - IBM tu proda gvozdje pa se svakome ostavlja na volju da instalira sta zeli i sta mu treba. U proslim vremenima kada je IBM isporucivao windows serverska resenja (klasterske datacentre napr) po sistemu kljuc-u-ruke, ovo im je bio glavni adut za kupovinu kod njih a ne kod konkurencije.

Poz. i svima srecna nova godina!

LiquidPlasma je napisao(la):
Mozda nedostatak nekoliko opcija u Exploreru (ono sto ima Total Commander, kao i NEmogucnost renamovanja vise fajlova, tj da im se doda svim fajlovima npr. - na kraju ili ispred (OK, za to koristim Ant Renamer ;) )
jedan mali offtopic:
kada vec koristis total commander, zasto ne bi koristio njegov multi rename tool, nego taj neki ant renamer?

Taj 'neki' Ant Renamer je odlican program, veoma brz i mali je. Total Commander ne koristim jer me smara... :p

Nazad
Vrh Dno