Šta je novo?

Osnovni nedostatak Windows-a???

Kratko i jasno: Nepoštovanje standarda, kako sopstvenih tako i opšte prihvaćenih.

Uzrok: Pokušaj nametanja monopola.

Ja cu navesti nekoliko stvari koje mi uzasno smetaju, tesko mi je da se odlucim sta je najnajnajgore:

1. izrazena teznja windowsa ka entropiji - ogleda se u tome da posle xy instalacija/deinstalacija razlicitog softvera (gde xy ne mora uopste da bude velika cifra) sistem lagano prelazi iz uredjenog stanja u haos i rasulo pa ga je potrebno reinstalirati. Isto ovo vazi i za windows sistem sa velikim uptime-om -> cak se zvanicno preporucuje restartovanje win servera povremeno (recimo jedanput nedeljno) da bi se izbegli problemi zbog memory leaking-a sto u fizickom sto u virtuelnom ramu.

2. teska administracija na daljinu - po defaultu moze se raditi preko terminal servera/servisa i koriscenjem RDP klijenta, ali za to je potrebna relativno brza veza. Nepostojanje mogucnosti konzolne administracije (nije da nista ne moze da se uradi preko telneta i sl, ali to je daleko od zadovoljavajuceg nivoa) je jako iritirajuce. U odnosu na *nixe gde remote moze da se odradi SVE ovo je vise nego jadno.

3. nemodularnost - nemoguce je izbaciti/deinstalirati/zameniti GUI ili neke rizicne programe tipa IE. Postoji legenda koja kaze da su tvorci win NT-a pametno hteli da izvuku kompletno graficko okruzenje iz kernela (kao kod *nixa) ali im big boss to nije dozvolio. Kardinalna greska - zato danas windowsi imaju toliko high critical sigurnosnih propusta i zahtevaju jacu hardversku platformu od konkurencije.

4. nepostovanje standarda i monopolizam - o ovome je vec bilo reci.

Poz.

salac je napisao(la):
1. izrazena teznja windowsa ka entropiji - ogleda se u tome da posle xy instalacija/deinstalacija razlicitog softvera (gde xy ne mora uopste da bude velika cifra) sistem lagano prelazi iz uredjenog stanja u haos i rasulo pa ga je potrebno reinstalirati. Isto ovo vazi i za windows sistem sa velikim uptime-om -> cak se zvanicno preporucuje restartovanje win servera povremeno (recimo jedanput nedeljno) da bi se izbegli problemi zbog memory leaking-a sto u fizickom sto u virtuelnom ramu.
moje misljenje je da nije microsoft kriv, vec proizvodjaci ostalog softvera koji svoja ***** razbacuju gde kod stignu... i nakon deintalacije ostavljaju svoja govanca svuda po registriju i raznoraznim direktorijumima...

meni se momory leak nikada, ali NIKADA nije dogodio na masinama na kojima je instaliran neki server, sa normalnim softverom, pa i na workstationima na kojima je instaliran samo office i antivirus (mcafee).

tvoja konstatacija ne pije vodu kod mene ;)

salac je napisao(la):
2. teska administracija na daljinu - po defaultu moze se raditi preko terminal servera/servisa i koriscenjem RDP klijenta, ali za to je potrebna relativno brza veza.
brza veza? meni RDP radi odlicno preko 33.6 veze, 3x bolje nego ostali remote anywhere programi...

sto se tice telneta, delimicno se slazem zato sto nije sve moguce uraditi iz terminala, ali windows je i zamisljen valjda tako, osnova mu je gui, pa onda terminal... a windows server mozes veoma lako konfigurisati za telnet pristup i administraciju.

salac je napisao(la):
3. nemodularnost - nemoguce je izbaciti/deinstalirati/zameniti GUI ili neke rizicne programe tipa IE. Postoji legenda koja kaze da su tvorci win NT-a pametno hteli da izvuku kompletno graficko okruzenje iz kernela (kao kod *nixa) ali im big boss to nije dozvolio. Kardinalna greska - zato danas windowsi imaju toliko high critical sigurnosnih propusta i zahtevaju jacu hardversku platformu od konkurencije.
za IE se slazem, treba da postoji opcija da se izbaci iz sistema. ali sto se securitija tice, opet se moram ne sloziti sa tobom :) svi ostali imaju isto toliko pa i vise security apdejta, ali opet je razlika sto je windows zastupljen na netu 9:1 i lakse ga je naci... Od tih 9, 8 njih su totalni laici, i ne koriste bas nikakvu zastitu. a onaj 1 koji koristi *Nix... ima li laika koji koriste *Nix?!

Miroslav je napisao(la):
moje misljenje je da nije microsoft kriv, vec proizvodjaci ostalog softvera koji svoja ***** razbacuju gde kod stignu... i nakon deintalacije ostavljaju svoja govanca svuda po registriju i raznoraznim direktorijumima...

Ipak je MS kriv u ovom slucaju; njegov je installer (kao komponenta sistema) koji kao treba da vodi racuna gde je sta prilikom instalacije otislo - on se i koristi kao engine kod uklanjanja softvera na osnovu liste fajlova i registry keyeva koje je sam zabelezio prilikom instalacije. MS-ov je i koncept "ja ti dam komponentu da je koristis (no internal info), evo ti interface, a ti je koristi ako hoces kompatibilnost sa mojim proizvodom"; a taj je koncept primenjen i na installer.

silverglider je napisao(la):
Ipak je MS kriv u ovom slucaju; njegov je installer (kao komponenta sistema) koji kao treba da vodi racuna gde je sta prilikom instalacije otislo - on se i koristi kao engine kod uklanjanja softvera na osnovu liste fajlova i registry keyeva koje je sam zabelezio prilikom instalacije. MS-ov je i koncept "ja ti dam komponentu da je koristis (no internal info), evo ti interface, a ti je koristi ako hoces kompatibilnost sa mojim proizvodom"; a taj je koncept primenjen i na installer.
moguce, ne znam kako to radi, mada kako neki lepo srede svoje instalacije a neki opet ne?

Zato sto propusta neke stvari namerno. Na primer, ako instaliram neki program, on ce zapamtiti koji fajlovi su uneseni u sistem. Medjutim, prilikom prvog starta program generise neki dodatni cfg fajl (recimo user settings) i taj fajl nije dosao sa instalacijom, kreiran je tu naknadno. I sad installer kod deinstalacije odbija da obrise ceo dir samo zato sto je nasao neki user-defined fajl. Sto je sa njihovog stanovista predostroznost i paznja prema korisniku, tj. nece da brisu korisnikove fajlove. A sta je ipak nonsens - ako deinstaliram neki program, znaci da necu da ga koristim - pa koji ce mi onda njegov cfg fajl? A ako mi je taj fajl tako vazan, bekapovao sam ga sigurno pre deinstalacije. Ista prica je i sa registry kljucevima.
Ali, ko da je problem da se u installer config pored liste ulaznih fajlova i kljuceva napravi i lista fajlova i kljuceva koje taj softver kreira u toku rada pa da brise i njih? Ili prosto da se moze izabrati force delete kao security stavka u windowsu: ako deinstaliram program, obrisi sve sta nadjes u njegovom diru i obrisi sve grane u registryju koje su kreirane unutar keya napravljenog prilikom instalacije.

Drugi problem "labave" deinstalacije je u tome sto windows ne vodi na efikasan nacin racuna ko sta koristi. Razliciti paketi pojedinih firmi koriste iste podsisteme/biblioteke. Zaviris recimo u /Progam Files/Common Files/ kao osnovni primer. Zbog tog ne vodjenja racuna ko sta koristi installer mora tebe kao korisnika da pita da li sme da ukloni ovaj ili onaj dll (sto je apsurd). Da li ces deinstalacijom Ilustratora ukakiti i Photoshop koji ostaje, jer si sa ilustratorom uklonio i zajednicki deo za kalibraciju boja, adobe type fontove, itd? Windows to ne zna, pa pita korisnika. A moze da vodi to u nekoj maloj bazi, bas kao sto recimo rpm podsistem na linuxu u bazi vodi dependancies i requires liste. Znaci, moguce je to uraditi efikasnije.

Miroslav je napisao(la):

meni se momory leak nikada, ali NIKADA nije dogodio na masinama na kojima je instaliran neki server, sa normalnim softverom, pa i na workstationima na kojima je instaliran samo office i antivirus (mcafee).

tvoja konstatacija ne pije vodu kod mene ;)

Ne znam kolike mreze odrzavas, ali moje iskustvo je da vec sa 50+ klijenata koji stalno pristupaju serveru (o mrezama sa par stotina racunara necu ni da govorim) dolazi do problema i ranije spomenute entropije. Ovo se odnosi na AD - tamo gde ne postoji potreba za AD (male mrezice i sl.) striktno koristim sambu. Situacija sa IIS-om i Exchange-om je jos gora. Btw, mozda si cuo (a mozda i nisi) da IBM windows serveri imaju u sebi ugradjenu automatsku reboot rutinu - pa kad server oceni da je bezbedno da se restartuje, on to i uradi.

Miroslav je napisao(la):
brza veza? meni RDP radi odlicno preko 33.6 veze, 3x bolje nego ostali remote anywhere programi...

Mozda, ako se preko RAS-a konektujes direktno na server i ako imas dobru liniju i ako zelis da administriras samo jedan server u datom trenutku.
Hipoteticka situacija: breaking security alert (napr nesto slicno blasteru) moras hitno da updateujes 5-6 windows servera - cik probaj da napravis vise od jedne rdesktop konekcije :) I dok ti zakrpis prvi server, ostatak je vec zarazen.

Miroslav je napisao(la):
sto se tice telneta, delimicno se slazem zato sto nije sve moguce uraditi iz terminala, ali windows je i zamisljen valjda tako, osnova mu je gui, pa onda terminal... a windows server mozes veoma lako konfigurisati za telnet pristup i administraciju.

Mozes, ali ne mozes sve da uradis kroz telnet (kao sto rekoh u prethodnom postu). U stvari, moze da se uradi vrlo malo.

Miroslav je napisao(la):
za IE se slazem, treba da postoji opcija da se izbaci iz sistema. ali sto se securitija tice, opet se moram ne sloziti sa tobom :) svi ostali imaju isto toliko pa i vise security apdejta, ali opet je razlika sto je windows zastupljen na netu 9:1 i lakse ga je naci... Od tih 9, 8 njih su totalni laici, i ne koriste bas nikakvu zastitu. a onaj 1 koji koristi *Nix... ima li laika koji koriste *Nix?!

Laici? Linux? Verovao ili ne, ima ih :) Ako zelis odvescu te do firme gde svi koriste linux, sa kylix/mysql aplikacijom. Za 2 godine nisu zakacili nijedan virus, nijedan comp nije reinstaliran, racunari su stalno na netu i nikad se ne gase. Uostalom uvek sam tvrdio i ostajem pri tome da je totalnom pocetniku ama bas sve jedno da li ce raditi na windowsu ili nekom drugom OS-u; najveci problem je sa userima koji su napabircili nesto windows point&click znanja pa se osecaju potpuno pogubljeno na bilo cemu sto ne dolazi iz Redmonda.
Ups, odo' ja u offtopic, izvinjavam se :D

Miroslave, mslim da nisi obratio dovoljno paznje na strukturu i samu kriticnost update-ova. Security mailing liste izbacuju za *nixe svakojake propuste, pocevsi od kernela pa do propusta u pdf bibliotekama, cak i ne-serverskom softveru tipa firefox, openoffice i gimp. Naravno niko nije analizirao takav isti softver na windowsu (recimo rupa u photoshopu ili wordu ili nesto slicno). A takvih propusta sigurno ima; ajd napr poseti packetstormsecurity.org i videces exploite za popularne mrezne windows igrice (napr Helo ima dos exploit).

Isto tako nepazljivog posmatraca moze da zavara to sto svaka distribucija baca svoja upozorenja, tako da je napr rupa u sambi multiplicirana 5-6 puta.

Takodje, postoje propusti i propusti, od onih koji su vrlo kriticni i diretkno vode do root/admin privilegija, do onih koji nisu tako strasni i uticu na dizanje user privilegija sa standardnog na veci nivo (napr, rupa u apache-u i njeno koriscenje mogu dovesti do toga da dobijes nobody:nobody privilegije - moze biti nezgodno, mozda ces izgubiti web stranice, ali dalje od toga napadac ne moze). Isto vazi i za klijentsku stranu *nixa - ako kao ne-root user startujes nesto sto je 'very bad' u najgorem slucaju se gube fajlovi koji pripadaju samo tom useru. Nazalost kod windowsa gotovo svaki propust vodi do administratorskih privilegija, jer je arhitektura OSa takva kakva je.
O ovome na netu postoje detaljne analize, pa ko zeli da bude informisan neka malo gugluje i doci ce do konkretnijih podataka.

To što nije freeware. ;)

Ma dobar je bre Windows, sta mu fali... ako nista, imas makar koga da psujes ako nesto krene naopako... a koga da psujes ako Linux krene naopako? Celu Linux i KDE zajednicu? :D

Najgora stvar kod Windowsa je sto ga moze koristiti svaki *****.

ivanj je napisao(la):

Kao i 90% stvari koje svakodnevno i ti koristis :d:D

ivanj je napisao(la):
Navedi mi jednu stvar iz svakodnevnog zivota koju NE MOZE koristiti svaki *****

salac je napisao(la):
2. teska administracija na daljinu - po defaultu moze se raditi preko terminal servera/servisa i koriscenjem RDP klijenta, ali za to je potrebna relativno brza veza. Nepostojanje mogucnosti konzolne administracije (nije da nista ne moze da se uradi preko telneta i sl, ali to je daleko od zadovoljavajuceg nivoa) je jako iritirajuce. U odnosu na *nixe gde remote moze da se odradi SVE ovo je vise nego jadno.

Poz.

Grijesis. RDP je samo GUI nasljednik remote.exe-a koji je potpuno konzolna aplikacija, brza i fleksibilna, a imas je u RK-u jos za windows NT/2000. Provjeri ... :)

+- je napisao(la):
Grijesis. RDP je samo GUI nasljednik remote.exe-a koji je potpuno konzolna aplikacija, brza i fleksibilna, a imas je u RK-u jos za windows NT/2000. Provjeri ... :)
ma ne vredi pricati... ja kako dodjem na posao, koristim ih 5 komada minimum, od toga je dva preko modema :) tj koristio dok sam imao analogni telefon, ubili me sa ip telefonima

Malo se odlutalo od teme... Po meni, glavna mana Windowsa je zastareo koncept koji je nadogradjivan 10tak godina da bi se očuvala kompatibilnost sa starim softverom i hardverom. Ima tu dosta viška koji zauzima mesto i usporava rad, ali eto stoji (doduše i diskovi su porasli mnogostruko više i procesori ubrzani).

Doskora svaki program je mogao da ubaci svoju verziju dll u sistemski direktorijum (to je valjda sada sprečeno nekom emulacijom) pa da ruši ostale. Takodje, od korisnika na samom računaru se ne mogu zaštititi sistemski direktorijumi (osim kopijom u rezervi) da bi radili softveri koji tamo upisuju ini fajlove i nešto brljaju. Mnogo ima krpeža i popravki pa se generiše i mnogo rupa, arhitektura nije čista i polazi od prastarog VMSa (kad je pravljen NT doveli su tipa iz Digitala za šefa razvoja, on je napisao i kernel). Koncipiran je u vreme kad je MS gurao svoju MSN mrežu a nije želeo ni da podrži (tek iznikli) Internet. Onda su Internet podršku ugurali u sam centar sistema da bi pravdali isporuku IE i sl. kao nerazdvojni deo OSa. Ima toga, samo mi ne pada odmah na pamet...

Ma kul - ako ste vi zadovoljni, i ja sam ;)

salac je napisao(la):
Laici? Linux? Verovao ili ne, ima ih :) Ako zelis odvescu te do firme gde svi koriste linux, sa kylix/mysql aplikacijom. Za 2 godine nisu zakacili nijedan virus, nijedan comp nije reinstaliran, racunari su stalno na netu i nikad se ne gase. Uostalom uvek sam tvrdio i ostajem pri tome da je totalnom pocetniku ama bas sve jedno da li ce raditi na windowsu ili nekom drugom OS-u; najveci problem je sa userima koji su napabircili nesto windows point&click znanja pa se osecaju potpuno pogubljeno na bilo cemu sto ne dolazi iz Redmonda.
Koliko od tih laika ima admin privilegije?

Filo je napisao(la):
Navedi mi jednu stvar iz svakodnevnog zivota koju NE MOZE koristiti svaki *****
Ja iskljucivo koristim Windows ... u njemu zaradjujem i za zivot. Hteo sam da kazem da mu je najveci nedostatak ujedno i njegova najveca vrlina a to je sto mnogo njih misli da zna da ga koristi i najcesce pljuje po njemu, ni krivom ni duznom, zbog stvari koje je sam *****ao. Najveci nedostatak Windowsa je veliki procenat neukih korisnika. To je bila poenta.

Ali se vecina problema koje je silver naveo moze resiti metodom istrazivanja. Registry - cisti se lako i rucno, svaki put kad nesto deinstaliras, odes i potrazis po imenu aplikacije, firme koja ga je napravila ili samog zvanicnog imena (ne pun naziv, nego kraci, da ne bi pogresio tokom pretrage). Common Files se takođe lako cisti - ako ti je nesto sumnjivo, remove-ujes ga odatle na neko drugo mesto. Ako neka druga aplikacija pravi neki problem, kasnije, vratis taj folder nazad.. i to je to. Otprilike se i posle nekoliko meseci naucis i imas osecaj sta smes da brises a sta ne...

byMaX je napisao(la):
Ali se vecina problema koje je silver naveo moze resiti metodom istrazivanja. Registry - cisti se lako i rucno, svaki put kad nesto deinstaliras, odes i potrazis po imenu aplikacije, firme koja ga je napravila ili samog zvanicnog imena (ne pun naziv, nego kraci, da ne bi pogresio tokom pretrage). Common Files se takođe lako cisti - ako ti je nesto sumnjivo, remove-ujes ga odatle na neko drugo mesto. Ako neka druga aplikacija pravi neki problem, kasnije, vratis taj folder nazad.. i to je to. Otprilike se i posle nekoliko meseci naucis i imas osecaj sta smes da brises a sta ne...
pazi, nije poenta da stalno cistis sistem :) ali... ima stvari kao sto su radna verzija i test verzija. Programe koje koristim, stvarno koristim. Ostalo ne instaliram. Ako hocu neki program da vidim kako izgleda, pokrenem vmware i bezbolno pogledam o cemu se radi... uvek kazem pa cu i ovaj put, ne secam se kada sam poslednji put reinstalirao sistem na kome radim ili koji odrzavam zbog sporog rada, ili ne daj boze spyware-a i ostalih malicioznih gluposti. nije mi cilj da se hvalim, daleko od toga, ali stvarno, zao mi je sto ljudima neodgovara windows a svi ga koriste. uzmite brate nesto drugo, zar ne? :)

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):

Maxo, totalno si promasio poentu. Poenta nije bila u nemogucnosti ciscenja, nego u tome da je to posao installera, a ne mene kao korisnika. Sto ja kao korisnik moram da ubadam u seachu nazive firme, programa, autorove tetke, itd. da bi ocistio repove njegove deinstalacije? Sto kao korisnik moram da 'sticem osecaj' i nagadjam da li neki fajl koristi jos neki od programa ili ne? I u krajnjem slucaju gubim vreme u nabadanju dll-ova i drugih fajlova?
Pogotovo sto su u OS-u kao proizvodu implementirali mnogo komplikovanije tehnologije, a ovo je kao neki problem?

Poslednja izmena:
Najveca mana Windowsa je SEARCH! Potpuni apsurd - na internetu (npr. google) dobijes sta si trazio za (plafon) 1 sec i to za bilione triliona terabajta fajlova i servera, a na svom racunaru to ume da traje i nekoliko minuta ?!?

deka je napisao(la):
Najveca mana Windowsa je SEARCH! Potpuni apsurd - na internetu (npr. google) dobijes sta si trazio za (plafon) 1 sec i to za bilione triliona terabajta fajlova i servera, a na svom racunaru to ume da traje i nekoliko minuta ?!?
Kad ti kući budeš imao dedicated server koji ti indeksira fajlove onda će traženje da ti traje 1 sec.

Poslednja izmena:
@Deka & @Jddipqd
Jel` neko probao "Google desktop search"?Fantastičan mali program koji pretražuje fajlove na hardu na isti način kao na Webu?Indeksiranje fajlova na hardu od 40Gb(oko 140.000 fajlova) traje 15-20 minata ,a posle gotovo trenutno nalazi traženo.Ne sviđa mi se jedino što radi kao deo IE i što stalno pokušava da se nakači na Net mada ovi iz Googla tvrde da nema adware-a ili spyware-a.

Sad mal o temi:meni se kao ispodprosečnom korisniku ne sviđa ideja MS da u OS trpa od svega po malo,a dokazali su da su nesposobni da naprave mali i istovremeno upotrebljiv program(uporedite npr. Mv2 plejer koji pristojno radi sa mpeg,vob,divx,svim audio fajlovima,jpeg...a "težak" je oko 1 Mb sa onim garaganom od WMP).Po meni bi idealno bilo da je Windows potpuno "modularan",da svaki korisnik na lak način može da odabare samo ono što njemu treba,a ostalo da deaktivira ili disejbluje.Tada bi i oni nepoznati i "mali" programeri mogli doći do izražaja na svačiju korist.Verovatno bi bilo bolje da ima više verzija OS.Sadašnji XP home i Xp pro su preglomazni i većini korisnika nepotrebni;kao kada bi po gradu svi vozili kamione...A sva ta pretrpanost raznim dodacima u XP nema za cilj da pomogne korisnicima nego da opravda veoma veliku cenu tog OS...
...itd...itd...

Čensi G. je napisao(la):
@Deka & @Jddipqd
Jel` neko probao "Google desktop search"?
Nisam ali me zanima. Koristim trenutno Search X1 iste namene koji je nezavisan program i podržava mnogo formata fajlova i ima ugradjene viewere...

Da li toliko često pretražujete svoj disk (ceo, da ne možete da lokalizujete pretragu na par foldera) da vam se isplati da koristite dodatne programe za indeksiranje?

Čensi G. je napisao(la):
"Google desktop search" ... stalno pokušava da se nakači na Net mada ovi iz Googla tvrde da nema adware-a ili spyware-a.
ja ga probao i radi dobro, mada meni to ne treba (dovoljan mi je Windowsov search)... Inace, GDS se ne kaci na net - proveri da ti nemas neki spyware!

jddipqd je napisao(la):
Da li toliko često pretražujete svoj disk (ceo, da ne možete da lokalizujete pretragu na par foldera) da vam se isplati da koristite dodatne programe za indeksiranje?
Ja često. Imam 200MB mailova u .pst (nalazi trenutno po bilo kojoj reči u sadržaju), nekoliko hiljada Word profaktura, na stotine raznih uputstava, oko hiljadu adresa (dobro, to nalazi brzo i outlook, mada ne toliko brzo)...

SearchX1 mi se samo ne svidja što su pretraživanja podeljena po grupama (mailovi, attachementi, tekstovi (files), contacts...) a ne sve odjednom i dizajn GUIa mu je onako...

Nazad
Vrh Dno