moje misljenje je da nije microsoft kriv, vec proizvodjaci ostalog softvera koji svoja ***** razbacuju gde kod stignu... i nakon deintalacije ostavljaju svoja govanca svuda po registriju i raznoraznim direktorijumima...salac je napisao(la):1. izrazena teznja windowsa ka entropiji - ogleda se u tome da posle xy instalacija/deinstalacija razlicitog softvera (gde xy ne mora uopste da bude velika cifra) sistem lagano prelazi iz uredjenog stanja u haos i rasulo pa ga je potrebno reinstalirati. Isto ovo vazi i za windows sistem sa velikim uptime-om -> cak se zvanicno preporucuje restartovanje win servera povremeno (recimo jedanput nedeljno) da bi se izbegli problemi zbog memory leaking-a sto u fizickom sto u virtuelnom ramu.
brza veza? meni RDP radi odlicno preko 33.6 veze, 3x bolje nego ostali remote anywhere programi...salac je napisao(la):2. teska administracija na daljinu - po defaultu moze se raditi preko terminal servera/servisa i koriscenjem RDP klijenta, ali za to je potrebna relativno brza veza.
za IE se slazem, treba da postoji opcija da se izbaci iz sistema. ali sto se securitija tice, opet se moram ne sloziti sa tobomsalac je napisao(la):3. nemodularnost - nemoguce je izbaciti/deinstalirati/zameniti GUI ili neke rizicne programe tipa IE. Postoji legenda koja kaze da su tvorci win NT-a pametno hteli da izvuku kompletno graficko okruzenje iz kernela (kao kod *nixa) ali im big boss to nije dozvolio. Kardinalna greska - zato danas windowsi imaju toliko high critical sigurnosnih propusta i zahtevaju jacu hardversku platformu od konkurencije.
Miroslav je napisao(la):moje misljenje je da nije microsoft kriv, vec proizvodjaci ostalog softvera koji svoja ***** razbacuju gde kod stignu... i nakon deintalacije ostavljaju svoja govanca svuda po registriju i raznoraznim direktorijumima...
moguce, ne znam kako to radi, mada kako neki lepo srede svoje instalacije a neki opet ne?silverglider je napisao(la):Ipak je MS kriv u ovom slucaju; njegov je installer (kao komponenta sistema) koji kao treba da vodi racuna gde je sta prilikom instalacije otislo - on se i koristi kao engine kod uklanjanja softvera na osnovu liste fajlova i registry keyeva koje je sam zabelezio prilikom instalacije. MS-ov je i koncept "ja ti dam komponentu da je koristis (no internal info), evo ti interface, a ti je koristi ako hoces kompatibilnost sa mojim proizvodom"; a taj je koncept primenjen i na installer.
Miroslav je napisao(la):moje misljenje je da nije microsoft kriv, vec proizvodjaci ostalog softvera koji svoja ***** razbacuju gde kod stignu... i nakon deintalacije ostavljaju svoja govanca svuda po registriju i raznoraznim direktorijumima...
meni se momory leak nikada, ali NIKADA nije dogodio na masinama na kojima je instaliran neki server, sa normalnim softverom, pa i na workstationima na kojima je instaliran samo office i antivirus (mcafee).
tvoja konstatacija ne pije vodu kod mene![]()
Miroslav je napisao(la):brza veza? meni RDP radi odlicno preko 33.6 veze, 3x bolje nego ostali remote anywhere programi...
Miroslav je napisao(la):sto se tice telneta, delimicno se slazem zato sto nije sve moguce uraditi iz terminala, ali windows je i zamisljen valjda tako, osnova mu je gui, pa onda terminal... a windows server mozes veoma lako konfigurisati za telnet pristup i administraciju.
Miroslav je napisao(la):za IE se slazem, treba da postoji opcija da se izbaci iz sistema. ali sto se securitija tice, opet se moram ne sloziti sa tobomsvi ostali imaju isto toliko pa i vise security apdejta, ali opet je razlika sto je windows zastupljen na netu 9:1 i lakse ga je naci... Od tih 9, 8 njih su totalni laici, i ne koriste bas nikakvu zastitu. a onaj 1 koji koristi *Nix... ima li laika koji koriste *Nix?!
ivanj je napisao(la):Najgora stvar kod Windowsa je sto ga moze koristiti svaki *****.
hm...ivanj je napisao(la):Najgora stvar kod Windowsa je sto ga moze koristiti svaki *****.
Navedi mi jednu stvar iz svakodnevnog zivota koju NE MOZE koristiti svaki *****ivanj je napisao(la):Najgora stvar kod Windowsa je sto ga moze koristiti svaki *****.
salac je napisao(la):2. teska administracija na daljinu - po defaultu moze se raditi preko terminal servera/servisa i koriscenjem RDP klijenta, ali za to je potrebna relativno brza veza. Nepostojanje mogucnosti konzolne administracije (nije da nista ne moze da se uradi preko telneta i sl, ali to je daleko od zadovoljavajuceg nivoa) je jako iritirajuce. U odnosu na *nixe gde remote moze da se odradi SVE ovo je vise nego jadno.
Poz.
ma ne vredi pricati... ja kako dodjem na posao, koristim ih 5 komada minimum, od toga je dva preko modema+- je napisao(la):Grijesis. RDP je samo GUI nasljednik remote.exe-a koji je potpuno konzolna aplikacija, brza i fleksibilna, a imas je u RK-u jos za windows NT/2000. Provjeri ...![]()
Koliko od tih laika ima admin privilegije?salac je napisao(la):Laici? Linux? Verovao ili ne, ima ihAko zelis odvescu te do firme gde svi koriste linux, sa kylix/mysql aplikacijom. Za 2 godine nisu zakacili nijedan virus, nijedan comp nije reinstaliran, racunari su stalno na netu i nikad se ne gase. Uostalom uvek sam tvrdio i ostajem pri tome da je totalnom pocetniku ama bas sve jedno da li ce raditi na windowsu ili nekom drugom OS-u; najveci problem je sa userima koji su napabircili nesto windows point&click znanja pa se osecaju potpuno pogubljeno na bilo cemu sto ne dolazi iz Redmonda.
Ja iskljucivo koristim Windows ... u njemu zaradjujem i za zivot. Hteo sam da kazem da mu je najveci nedostatak ujedno i njegova najveca vrlina a to je sto mnogo njih misli da zna da ga koristi i najcesce pljuje po njemu, ni krivom ni duznom, zbog stvari koje je sam *****ao. Najveci nedostatak Windowsa je veliki procenat neukih korisnika. To je bila poenta.Filo je napisao(la):Navedi mi jednu stvar iz svakodnevnog zivota koju NE MOZE koristiti svaki *****
pazi, nije poenta da stalno cistis sistembyMaX je napisao(la):Ali se vecina problema koje je silver naveo moze resiti metodom istrazivanja. Registry - cisti se lako i rucno, svaki put kad nesto deinstaliras, odes i potrazis po imenu aplikacije, firme koja ga je napravila ili samog zvanicnog imena (ne pun naziv, nego kraci, da ne bi pogresio tokom pretrage). Common Files se takođe lako cisti - ako ti je nesto sumnjivo, remove-ujes ga odatle na neko drugo mesto. Ako neka druga aplikacija pravi neki problem, kasnije, vratis taj folder nazad.. i to je to. Otprilike se i posle nekoliko meseci naucis i imas osecaj sta smes da brises a sta ne...
byMaX je napisao(la):Ali se vecina problema koje je silver naveo moze resiti metodom istrazivanja. Registry - cisti se lako i rucno, svaki put kad nesto deinstaliras, odes i potrazis po imenu aplikacije, firme koja ga je napravila ili samog zvanicnog imena (ne pun naziv, nego kraci, da ne bi pogresio tokom pretrage). Common Files se takođe lako cisti - ako ti je nesto sumnjivo, remove-ujes ga odatle na neko drugo mesto. Ako neka druga aplikacija pravi neki problem, kasnije, vratis taj folder nazad.. i to je to. Otprilike se i posle nekoliko meseci naucis i imas osecaj sta smes da brises a sta ne...
Kad ti kući budeš imao dedicated server koji ti indeksira fajlove onda će traženje da ti traje 1 sec.deka je napisao(la):Najveca mana Windowsa je SEARCH! Potpuni apsurd - na internetu (npr. google) dobijes sta si trazio za (plafon) 1 sec i to za bilione triliona terabajta fajlova i servera, a na svom racunaru to ume da traje i nekoliko minuta ?!?
Nisam ali me zanima. Koristim trenutno Search X1 iste namene koji je nezavisan program i podržava mnogo formata fajlova i ima ugradjene viewere...Čensi G. je napisao(la):@Deka & @Jddipqd
Jel` neko probao "Google desktop search"?
ja ga probao i radi dobro, mada meni to ne treba (dovoljan mi je Windowsov search)... Inace, GDS se ne kaci na net - proveri da ti nemas neki spyware!Čensi G. je napisao(la):"Google desktop search" ... stalno pokušava da se nakači na Net mada ovi iz Googla tvrde da nema adware-a ili spyware-a.
Ja često. Imam 200MB mailova u .pst (nalazi trenutno po bilo kojoj reči u sadržaju), nekoliko hiljada Word profaktura, na stotine raznih uputstava, oko hiljadu adresa (dobro, to nalazi brzo i outlook, mada ne toliko brzo)...jddipqd je napisao(la):Da li toliko često pretražujete svoj disk (ceo, da ne možete da lokalizujete pretragu na par foldera) da vam se isplati da koristite dodatne programe za indeksiranje?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari