Šta je novo?

osim formatiranja harda sta jos?

vipi

Čuven
Učlanjen(a)
28.04.2003
Poena
620
Hocu da ponovo instaliram xp (nisam vec 8-9 meseci a i skoro
sam imao virus DL.Trojan, a i instalirao sam i uninstalirao milion programa... poceo je malo da brljavi... nepotrebnih fileova itd.)

Pa pitanje glasi da li treba jos nesto da uradim osim da formatiram hard?
Je li to dovoljno? (da ne bude opet nekih problema)
I jos nesto, preci na NTFS ili ne?

Hvala

Na NTFS obavezno jer je to XP-ovo "prirodno" okruzenje, samo format jer ti na hard disku nece ostati nista od podataka tako da ne moras da brines da li ce ti sve raditi kako treba.

pozdrav

vipi je napisao(la):
Hocu da ponovo instaliram xp (nisam vec 8-9 meseci a i skoro
sam imao virus DL.Trojan, a i instalirao sam i uninstalirao milion programa... poceo je malo da brljavi... nepotrebnih fileova itd.)

Pa pitanje glasi da li treba jos nesto da uradim osim da formatiram hard?
Je li to dovoljno? (da ne bude opet nekih problema)
I jos nesto, preci na NTFS ili ne?
Format je dovoljan (naravno podrazumeva se da virus nije preživeo u nekom bekapu).
Na NTFS treba perći.

"(naravno podrazumeva se da virus nije preživeo u nekom bekapu)"

Ako mislis da sam nesto posle virusa od podataka backupovao, nisam, ali sam mislio neke programe i filmove kao i dokumente da narezem (da bih mogao kompletan disk da formatiram) pa posle da ih vratim.
Da li tako nesto moze da utice?

vipi je napisao(la):
"(naravno podrazumeva se da virus nije preživeo u nekom bekapu)"

Ako mislis da sam nesto posle virusa od podataka backupovao, nisam, ali sam mislio neke programe i filmove kao i dokumente da narezem (da bih mogao kompletan disk da formatiram) pa posle da ih vratim.
Da li tako nesto moze da utice?
Virus ne može da se prenese u divx-u ili tekstu. Može (od ovoga što ti imaš) u nekom wordovom makrou ili programu. Naravno, postoji mogućnost da ćeš narezati i sam virus u obliku nekih DLL-ova, a da ne znaš.

Ako nisi server i ako se ne baviš video montažom, nema potrebe prelaziti na NTFS.

A kako radi NTFS ako imam Win 98 i XP, koju particiju da stavim u NTFS, a koju ne ? Ili obe u NTFS ?

Neo_Matrix je napisao(la):
A kako radi NTFS ako imam Win 98 i XP, koju particiju da stavim u NTFS, a koju ne ? Ili obe u NTFS ?
Ako imas i 98 i XP najbolje je da ne komplikujes i da ostavis tako kako je (FAT32) jer win98 ne radi pod NTFS-om

1. KillDisk i ubijes sve nacisto, sve particije i sve sto pod milim Bogom postoji na HD-u;
2. Formatiras ponovo HD i to iz FDiska ili iz nekog ulitity-ja proizvodjaca HD-a u tvom slucaju, mada mozes iz PartitionMagica ali budi obazriv;
3. NTFS obavezno!

hoce li neko reci zasto NTFS kad se toliko sigurno odlucujete za njega?

Ser_Zile je napisao(la):
hoce li neko reci zasto NTFS kad se toliko sigurno odlucujete za njega?

Pa, Zile, prednosti su mnoge: na prvom mjestu imas dinamicko remapiranje zahvaljujuci kojem ti se ne dogadja da ti sistem sam od sebe radi rescan diska svaki put nakon sto je npr. nepravilno ugasen ili nakon sto je detektovan bad sector. NTFS jednostavno postavlja flag na taj sektor i od toga trenutka on za njega prakticno vise i ne postoji. :eye:

Na drugom, tu je pitanje velicine clustera za FAT particije manje od 8 GB....koliko se sjecam za FAT je to 4KB, ali sve preko toga se progresivno umnozava.....ista takva za NTFS je je 4KB, ali one preko te velicine i dalje ostaju 4 KB.....slicno stoje stvari i za manje particije (npr. tamo gdje je konstanta 4 KB za particije manje od 8 GB na FAT32, na NTFS-u npr. za particije do 1 GB cluster je 512-1024 byte-a)......koliko je to efektivnije iskorisen prostor, samo po sebi govori. A to ce, naravno, dalje da se odrazi na potrebe defragmentacije....

Dalje, teorijska velicina particije pod FAT-om je (cini mi se....ali neka me neko ispravi ako grijesim) 2 TB, ali, na XP-u izvodljiva, prakticna ganica je 32 GB......dok je za NTFS zaista neogranicena.....

A dalje imas tu i citav niz posebnih dodataka: Kvote (opcija vrlo dobra ukoliko vise ljudi radi za istim racunarom, sto je nerjetko slucaj), dozvole, enkripcije (dobro, pitanje je koliko ce ovo zaista nekome posluziti u uslovima kucnog koriscenja), kompresije.....

Itd....

cheers

---

Vrh Dno