Ser_Zile je napisao(la):
hoce li neko reci zasto NTFS kad se toliko sigurno odlucujete za njega?
Pa, Zile, prednosti su mnoge: na prvom mjestu imas dinamicko remapiranje zahvaljujuci kojem ti se ne dogadja da ti sistem sam od sebe radi rescan diska svaki put nakon sto je npr. nepravilno ugasen ili nakon sto je detektovan bad sector. NTFS jednostavno postavlja flag na taj sektor i od toga trenutka on za njega prakticno vise i ne postoji. :eye:
Na drugom, tu je pitanje velicine clustera za FAT particije manje od 8 GB....koliko se sjecam za FAT je to 4KB, ali sve preko toga se progresivno umnozava.....ista takva za NTFS je je 4KB, ali one preko te velicine i dalje ostaju 4 KB.....slicno stoje stvari i za manje particije (npr. tamo gdje je konstanta 4 KB za particije manje od 8 GB na FAT32, na NTFS-u npr. za particije do 1 GB cluster je 512-1024 byte-a)......koliko je to efektivnije iskorisen prostor, samo po sebi govori. A to ce, naravno, dalje da se odrazi na potrebe defragmentacije....
Dalje, teorijska velicina particije pod FAT-om je (cini mi se....ali neka me neko ispravi ako grijesim) 2 TB, ali, na XP-u izvodljiva, prakticna ganica je 32 GB......dok je za NTFS zaista neogranicena.....
A dalje imas tu i citav niz posebnih dodataka: Kvote (opcija vrlo dobra ukoliko vise ljudi radi za istim racunarom, sto je nerjetko slucaj), dozvole, enkripcije (dobro, pitanje je koliko ce ovo zaista nekome posluziti u uslovima kucnog koriscenja), kompresije.....
Itd....
cheers
---