Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Paket bi trebao biti Hypersonic 4.5Gb/s ali kao dodatni info za taj paket na njihovoj stranici stoji da je Optika City 2.5/0.75.
Tako da sam mišljenja da će ova niža brzina biti i realna
ok ok :) dobijas WiFi 6 ruter moj je Huawei EG8145X6 WiFi 6 moj nema logo i bolji je od WiFi 5 starog modela pa realna brzina je 1 Gbps po portu mada ima i opcije za premium pakete

Zovu li i vas telefonom?

Trista dinara skuplji paket, dobijam sve otključane kanale i brzinu s 1gbit na 2,5gbit... Rekoh hvala, ne treba.

Ja im reko da mi niste povecali uslugu odrzavanja 150din mozda bi razmislio, sa druge strane muk :D

Jel ima neko iz Borce Orion?
Dele flajere, ima ih.
Ono sto ja ne kapiram, optika preko bandera??

Pozdrav svima, zanima me da li je neko imao iskustva sa prepaid optickim internetom ( onaj bez ugovorne obaveze gde se placa prvo pa mozes da koristis )?

U razmisljanju sam da uzmem taj paket od 500/50 za pocetak da probam orion, posto sa hipernetom imam losa iskustva.

Svaki komentar sto se tice oriona kao oriona bi bio dobrodosao i takodje ako postoji neki savet na sta obratiti paznju.

Hvala unapred.

Svaki kabl može da se vuče na sto načina, kroz zemlju, kroz vazduh, preko krova kroz zid...

I telekom, i telekomova Supernova, i SBB, i ostali često idu preko bandera.

Ako je nekom cudno sto mu ne radi optika... sveze iz bakine zgrade Nbg. neposredno posle odlaska montera koji su pricvrstili kablove ostacima optickog kabla i selotejpom... a kutije izolir trakom i selotejpom..

Ne vidim ništa čudno. Selotejp?! Nismo Nemci, vrlo dobro znate da je selotejp neizostavan deo svakodnevnih domaćih opravki.

Kod mene u Nišu na banderi SN kutija vezana UTP kablom za banderu...

nisam strucan da kazem kako ta kutija treba pravilno da izgleda,
ali ji ja sam komentarisao da su im neuredni kablovi.
Nije mi jasno zasto u opste treba za svakog korisnika poseban kabl, mislio sam da je poenta optike u jednom kablu a ne u gomili.

Ovde kod mene za svakog korisnika vuku posebno vlakno.

Ovo je bukvalno sve kako ne treba, prosto je neverovatno da i radi uopste i da nisu pukli splajsevi... a potom da neko od komsija mrzovoljnih nije isekao ovaj kabl koji ide po sred stepenica... ja sam to vratio i namestio koliko sam mogao na brzinu sa vezicama...

Kako treba da bude? Pa treba da jedan kabl dolazi do zgrade koji gotovo uvek ima vise vlakana za future proof... taj kabl ide do splitera gde se deli jedno vlakno na obicno 64 korisnika kod nasih provajdera je to neki standard i onda svaki korisnik ima pojedinacini kabl sa svojim vlaknom, mada orion cesto koristi ovaj koji ima dva vlakna sto kaze Shaman...

Kablovi, pogotovo ovi za unutrasnju upotrebu bi po pravilu i nekim standardima trebalo da budu u kanalicama, a opticke distributivne kutije moraju da budu zatvorene ( obicno imaju poseban kljuc ili sraf sigurnosni) kako bi se zastitili splajsevi kao najkriticniji deo instalacije... Naravno, za to treba vremena, vlakna se moraju skratiti na odredjenu duzinu, moraju se lepo namotati i onda sve stane lepo i zatvori se...

UTP kabl je jos i cvrst, ovo je bukvalni bilo vezano u cvor ostatkom optickog kabla... i tacno je i toliko drzalo dok majstor nije izasao iz zgrade...

Ja bi to napravio tako da u zgradu udjem sa 6 ili 12 vlakana, ima fin takav kabl, nije nešto skup, naravno od tih vlakana bi jedno ili dva bila osvetljena. Onda stavis jedan 1:8 spliter i imaš za 8 spratova recimo, drugo vlakno za jos 8 spratova... Ili 6 iz prvog, 6 iz drugog vlakna i imas 12 - 16 spratova. Na svakom spratu po 1:8 spliter i kačiš korisnike. Time na jednom vlaknu imaš 64 korisnika max. Sa XGSPON-om to može lepo da radi, jednostavno, lepo, znaš šta je gde, imaš prilično rezerve...

Ako je nekom cudno sto mu ne radi optika... sveze iz bakine zgrade Nbg. neposredno posle odlaska montera koji su pricvrstili kablove ostacima optickog kabla i selotejpom... a kutije izolir trakom i selotejpom..

Ja radim za Orion dajte mi lokaciju da preispitamo ko je ovo uradio. Hvala unapred.
Ja bi to napravio tako da u zgradu udjem sa 6 ili 12 vlakana, ima fin takav kabl, nije nešto skup, naravno od tih vlakana bi jedno ili dva bila osvetljena. Onda stavis jedan 1:8 spliter i imaš za 8 spratova recimo, drugo vlakno za jos 8 spratova... Ili 6 iz prvog, 6 iz drugog vlakna i imas 12 - 16 spratova. Na svakom spratu po 1:8 spliter i kačiš korisnike. Time na jednom vlaknu imaš 64 korisnika max. Sa XGSPON-om to može lepo da radi, jednostavno, lepo, znaš šta je gde, imaš prilično rezerve...
Sve lepo rečeno, jedino što je pitanje koji ćeš sognal dobiti sa 1:8 spliterom...

@nik007 Sasvim slučajno znam kroz koja dva 1:8 splitera prolazi moj mts gpon servis. Ukupna dužina vlkana od OLT-a do ONT-a oko 6.5km, prolazi kroz 1:8 split i još jedan 1:8 split - kao što sam predložio u primeru hipotetičke stambene zgrade i dobijam: RX Optical Power: -17.21 dBm što je itekako u okviru GPON/XGSPON specifikacije.

Gpon light, tj 60GHz link prso već 30 min, centar BG-a. Zvao tehničku podršku, kažu kolege su upoznate sa problemom😆 Ovo se uvek desi pri nekom jačem snegu ili letnjem pljusku, da baguje net, puca konekcija itd. Čim se vreme stabilizuje, net radi odlično.

Evo slikao sam kako izgleda MTS-ov orman

moram priznati da je razlika (ne)primetna :rolleyes:

IMG20240118150338.jpg

Jel ima neko Orion na Grbavici u Novom Sadu da mi pošalje poruku u PP?

Ljudi, da li je i vama prestao da radi EPG za ne-domaće kanale? Lokacija Zemun Gornji grad

Nazad
Vrh Dno