Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

@el_patron
Imaju optiku: Metro, City, Hybrid. (Metro je max, Hybrid miniumalna)
Da li su te prebacili s neke od nižih na višu?

Kako u kom kraju narastaju zahtevi korisnika povremeno podižu brzine (kapacitete).

Iskreno pojma nemam sta znace te oznake. Trenutno imam 1Gb/s, nudili su mi duplu brzinu za istu cenu, medjutim meni iskreno vise od ovoga trenutno ne treba, pa sam ih pitao da li moze neki popust na paket, posto vidim da za nove korisnike nude dosta povoljne uslove tokom cele ugovorne obaveze. Rekla je da ce proslediti moj zahtev i da ce me neko od kolega kontaktirati u sledecih 7-10 dana.

Ja trenutno placam 1589din 1Gb/s, a vidim da se 1,5Gb/s nudi za 1274din pa ako mogu da mi daju tu cenu, a ostave istu brzinu, ja bih bio zadovoljan.

Inace, i dalje ne verujem koje je dranje za optiku kod drugih, stvarno neverovatno da u MTS-u 1Gb/s kosta 5699din! I jos nude kao kvazi popust prva 4 meseca.

Screenshot cenovnik, singl paketi (samo net).
Npr Sonic Net ima 3 varijante u ponudi, za svaku varijantu: Metro/City/Hybrid imaš DL i UL brzine.
Svaka od varijanti košta isto, zavisi gde je šta dostupno.

Screenshot - Orion-telekom-cenovnik-od08052023.png
Inace, i dalje ne verujem koje je dranje za optiku kod drugih, stvarno neverovatno da u MTS-u 1Gb/s kosta 5699din! I jos nude kao kvazi popust prva 4 meseca.
Screenshot 2023-06-13 mts - svoj svet.png
Au! Ovo ko za biznis korisnike.

Poslednja izmena:
Ne bih znao u koju kategoriju spadam, al cim su mi nudili 2Gb/s, mora da sam minimum na Supersonic NET.

Pozdrav, raskidam ugovor saexe netm ili supernovom ili kako god, razmiljsam se izmedju net net-a, sbb-a i orion-a. Nekako me privlaci najvise Orion, ranije ko god da spomene orion se zalio, ali cujem da se izmenilo to sada, kakvi su vasi utisci da li vredi da se uzme i nude mi sonic pakete, da li taj ruter 6 vredi, ako je zaista razlika s njim uzeo bi onda supersonic paket u suprotonom smatram da bi mi sonic zavrsio posao. Bitno mi je da je konekcija stabilna tv i ostale stvari mi nisu primanre, radim od kuce tako da mirko prekid bi me izbacio iz remote desktopa. Hvala

Sto se tice optike, sve je stabilno, makar kod mene. Doduse neki clanovi imaju drugacija iskustva. TV ne mogu da komentarisem jer nemam.

Pozdrav, raskidam ugovor saexe netm ili supernovom ili kako god, razmiljsam se izmedju net net-a, sbb-a i orion-a. Nekako me privlaci najvise Orion, ranije ko god da spomene orion se zalio, ali cujem da se izmenilo to sada, kakvi su vasi utisci da li vredi da se uzme i nude mi sonic pakete, da li taj ruter 6 vredi, ako je zaista razlika s njim uzeo bi onda supersonic paket u suprotonom smatram da bi mi sonic zavrsio posao. Bitno mi je da je konekcija stabilna tv i ostale stvari mi nisu primanre, radim od kuce tako da mirko prekid bi me izbacio iz remote desktopa. Hvala
Ukoliko želiš da izbegneš mikro prekide zbog posla, nemoj da štediš i uzmi SBB

@vitezkoja1 ,zato se ljudi predstave iz kog kraja Srbije su (mesto) jer nigde nema idealno.
Komšije ako ćute i ne prijave kolektivno problem, nije do Oriona. Imam istu situaciju sa mts u Banatu.

A možda vam je i link u tom delu loš?

Hvala na odgovoru, ja sam imao ranije lose iskustvo sa njima bas dosta mikroprekida sam imao zato sam i presao bio drugde, evo i komsije se zale na njih jedva cekaju da im ugovor istekne sad za par meseci.
Onda uzmi net net. Nema poente da nam dolaziš ovde posle sa žalbama da te je izbacilo iz remote desktopa.
A ako hoćeš pravi savet, najbolje je da se raspitaš kod komšija kakva je veza kod kog operatera. Kao što zamzung reče, nijedan provajder nema uniformni kvalitet konekcije do nivoa mikroprekida.
Mada, ukoliko si već znao da SBB u tvom kraju zeza, ne znam zašto si ga i dalje gledao kao opciju.... odsustvo mikro prekida na konekciji za fizičko lice ti nijedan operater ne može garantovati.

Kod mene nema mikroprekida. Satima sam na VPN-u, remote desktop, teams, webex, zoom... Sve radi bez problema. Bitno je kako je u tvom kraju, ali generalno, ako dobiješ pravu optiku, a ne neku bežičnu alternativu, trebalo bi da bude dobro.

Pozoves i proveris da li je aktivirano i otkazes.
Nemam pametnija posla nego da zovem call centar provajdera i čekam na red...

Elem i meni stižu ove gluposti, matorci ne znaju šta klikću pa meni stigne SMS ali ja to ne otvaram.
Jel to Cinestar Premiere 1, 2 i 3? Pošto mi je to još uvek ugašeno i preferiram da ostane tako :D

Onda uzmi net net. Nema poente da nam dolaziš ovde posle sa žalbama da te je izbacilo iz remote desktopa.
A ako hoćeš pravi savet, najbolje je da se raspitaš kod komšija kakva je veza kod kog operatera. Kao što zamzung reče, nijedan provajder nema uniformni kvalitet konekcije do nivoa mikroprekida.
Mada, ukoliko si već znao da SBB u tvom kraju zeza, ne znam zašto si ga i dalje gledao kao opciju.... odsustvo mikro prekida na konekciji za fizičko lice ti nijedan operater ne može garantovati.
Nis je u pitanju, ma ne bi dolazio sa zalbama samo pitam kakvo je vase iskustvo generalno za rad od kuce, i da li je zaista bolji dosta taj ruter 6 sto nude i jacem paketu?

Rezon postoji sigurno. To što ga ne vidiš... Ništa nije iz puke obesti.
bukvalno ne postoji pogotovo ako placast dedicated static ip, ne postoji razlog da ti auth server prekine konekciju, ne vrti ti ip iz poola

Da li si razmišljao o tome da nije do provajdera već (tipa) mrežne opreme?

Kada najranije se može obnoviti ugovor? Da li može na godinu dana pre isteka da se obnovi i da se dobije neka povoljnost?

Kada najranije se može obnoviti ugovor? Da li može na godinu dana pre isteka da se obnovi i da se dobije neka povoljnost?
Ja ne znam kada može najranije da se obnovi, ali mi je bio pre par dana bio njihov agent.
Ja sam pre nego što je on došao otišao direktno u Orion i dobio ugovor po ovim njihovim promo cenama sad na ugovor na 24m bez dodatnih pogodnosti.
Kada je on došao, rekao mi je da sam mogao da pregovaram i da dobijem 6 meseci gratis pa onda ugovor na 24m po tim promo cenama. Jedino što sam ja novi korisnik, nisam imao ranije Orion pa je možda drugačije za nove korisnike.

Nadam se da je to pomoglo koliko toliko

Ono tipa: "Ovaj mrežni uređaj redovno pravi probleme ali ako stavim da se restartuje na 24h radi stabilno tako da ne moramo da ga menjamo"?
Yes. Imam neki TP link access point koji sam podesio da se restartuje jednom sedmično. Razlog za tu opciju u softveru sigurno postoji.
Ne smatram sebe najpametnijim na svetu, niti najiskusnijim.

Ako taj vaš uređaj i radi prekid konekcije tačno nakon 24h, pokrenite ga ručno u neko vreme jednu noć kad vam ne smeta.
I on će se onda stalno u to vreme sam da ...

E vidiš, tu je razlika između običnog korisnika i ozbiljnog internet provajdera:

Običan korisnik može da podesi restart svoje opreme i na 7 dana i na 24 sata ukoliko zna da mu to neće prekidati nikakav bitan proces.
Ozbiljan provajder bi trebao da zameni opremu koja pravi problem a ne da budži restart, jer od njegove opreme zavisi konekcija više korisnika.

Meni se recimo prekine konekcija na Orion optici na svakih 12 sati - u 5:06 i u 17:06 svakoga dana na 5-10 sekundi.
Ja nemam nekih bitnih procesa i da mi ne radi Continuous speed test ne bih ni primetio prekid,
ali za nekog kome posao zavisi od stalne konekcije to bi moglo da predstavlja problem...

Poslednja izmena:
Da imam biznis konekciju, bunio bih se.
U protivnom bih trazio DIY resenje.

Obican korisnik ne zna ni login sifru Admin naloga na ruteru. Obican = prosecan. Ne zavaravajmo se, nismo prosecni dok se "muvamo" na tech forumu i postavljamo
advanced pitanja.

Da li si ikada slao zvaničan upit Orionu, zašto imaš prekid svakog dana? Interesuje me njihov odgovor.

edit> Da se ne zavaravamo, kako smo najgori na svetu...poduza diskusija na temu kratkog prekida.

Poslednja izmena:
Pa eto - i ja bi svakome kome posao zavisi od stabilne konekcije preporučio biznis konekciju.
Ili farem DIY rešenje u vidu Failover Routera.

Običnom korisniku svakako neće pući Zoom konekcija usred bitnog sastanka ili remote desktop u trenutku kada ne sme pući.

Zvaničan upit Orionu nisam slao, jer me realno ne pogađa ovaj problem nikako a siguran sam da i bez mene imaju dosta zaludnih korisnika koji se žale ponekad i bez adekvatnog razloga.
Drugi razlog je što sam svestan da ugovor koji imam sa Orionom kao fizičko lice ne podrazumeva 100% uptime, a merenim kvalitetom veze sam bio i više nego zadovoljan:

Screenshot_4338.png

Niko ne kaže da smo najgori. Po mnogim US zabitima veza je katastrofa i njima je Mask došao kao spas bez obzira na cenu,
ali kod nas je ipak malo drugačija situacija i generalno se uvek trudim da se ugledam na bolje a ne na gore od sebe.

Da li još neko ima problema sa app "Moj Orion"?
I ako je račun plaćen (čak sam i mejl dobio da sam izmirio obavezu) u aplijaciji još uvek stoji da sam dužan za majski račun.

Imam sledeći problem na VDSL-u: bude ok konekcija dan-dva ("ok" u smislu da pravi dnevno desetine i stotine hiljada grešaka na DL, ali radi bez prekida i onda odjednom zabode bez konekcije i može tako da stoji satima dok ne idem na reboot (i primetio sam da mi tada uvek pokazuje Current Rate nekih 10% nižu od normalne, SNR je ispod minimuma - oko 6).

Nakon restarta SNR je 10-11, prilično konstantan, Current Rate kakav i treba da bude po ugovoru, i ponovo se gomilaju greške i za dan -dva ista priča.

Je l ovo problem linije, rutera ili nešto treće?

Najlakše ti da zatražiš drugi ruter sa nekim dobrim izgovorom i taj problem oko hardvera eliminišeš u startu.
Koji model i proizvođač rutera je u pitanju?

Nazad
Vrh Dno